Autor Wątek: Czas realizacji zamówienia - RAV4 2022  (Przeczytany 439505 razy)

Offline Frans

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: RAV4 Hybrid Exe
Odp: Czas realizacji zamówienia - RAV4 2022
« Odpowiedź #1380 dnia: 14 Grudnia 2022, 12:30:53 »
A kolega od "teorii złodziejstwa", to nie uważa, że skoro nikt go nie zmisza do korzystania z usług banku, to jednak do końca złodziejstwo nie jest...? To jak mamy oprocentowane kredyty wynika obecnie głównie ze stóp procentowych, a one z inflacji. Odpowiedz sam sobie na proste pytanie - czy przy takiej inflacji jak teraz, Ty pożyczyłbyś komuś obcemu powiedzmy 100tyś. PLN na 3, 4 czy 5 lat na 3%? Ile mógłbyś po tym czasie kupić za te 103tyś.? Nie myl instutucji finansowanych z publicznych pieniędzy z prywatnymi firmami, które jak wszystkie istnieją dla zysku. Niestety, ale banki nie istnieją po to, by dawać ludziom pieniądze na stracie. Zastanawiające jest dla mnie, że kogoś to w ogóle dziwi. Dopóki zarabiają na tym w sposób, który i mnie się opłaca moim zdaniem, to korzystam, jak przestanie się opłacać, to nie będę. Ale nie uważam żebym mógł dyktować jak powinni prowadzić swój biznes.
Oczywiście, przyznaje Ci rację patrząc na takie fakty. Również tak jak piszesz to jest każdego decyzja, ale czy nie dziwi Cię fakt, że akurat w Polsce jest najdrożej? Kryzys dotarł do każdego Państwa w Europie.
Polski rząd chwali się za skuteczną walkę z kryzysem, a jednocześnie krytykowany jest (i słusznie) nie tylko przez opozycję, ale i ekonomistów. Co to opowiada Pan Glapiński do mnie nie przemawia, aczkolwiek coraz bardziej traktuje jego wystąpienia jako formę stand-upy. Poprawia humor.
Może niepotrzebnie wrzuciłem wszystko do jednego worka. Kredyt hipoteczny - mieszkać gdzieś trzeba. Co zrobisz jak nic nie zrobisz.
Jeździć też czymś trzeba, ale z drugiej strony nie trzeba się zmuszać do korzystania z takich form kredytowania auta zwłaszcza w tym czasie. Jeżeli komuś to pasuje to ok.
Niepodważalnym jest przecież fakt, że obecnie najbardziej logiczną i mniej stratną opcją zakupu jest gotówka lub pożyczka np. z Funduszy Pożyczkowych które funkcjonują przy organach samorządowych. Na prawdę polecam się z tym zapoznać.

Ale przyznasz też chyba, że w Polsce inflacja też jest wyższa niż w zdecydowanej większości krajów Europy. I to fatalnie. Polityka NBP, krajowa itd to zupełnie inne zagadnienie. No ale względem kredytowanych zakupów można tę inflację moim zdaniem akurat wykorzystać na plus dla siebie :)
Co do tego, co jest najbardziej opłacalną formą zakupu, to właśnie się nie zgadzam ;) oczywiście dla niektórych pewnie tak, jeśli nie mają pomysłu co z gotówką zrobić - jak pisałem każdy sam decyduje - zaznaczam tylko, że w mojej opinii można teraz spojrzeć na to tak, że leasing jest teraz bardziej opłacalny niż rok czy dwa lata temu, gdzie oprocentowanie było o wiele niższe - właśnie ze względu na inflacje i coraz niższą realną wartość pieniędzy, które się spłaca :)
Nie jest to myślę takie czarno-białe, wiele niuansów jest w tych rozważaniach zakupu gotówka vs leasing/kredyt.

Offline hardtmuth

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 V
« Odpowiedź #1381 dnia: 14 Grudnia 2022, 12:48:25 »
Sam siedzę z kredytem na RAV, w leasing nie chciało mi się bawić (zakup prywatny, auto to jedynie koszt, żadnej optymalizacji w tym nie mam). W tej chwili jakieś 12,5% stopy, ale do spłaty zostało tyle, że wcale to nie boli, że odsetki to kilka stówek. Może do połowy przyszłego roku spłacone w całości. Nie żałuję kredytu (toyota bank), sprawnie się go nadpłaca. Zależało mi na posiadaniu auta, a nie bycia jego użytkownikiem. Tak jest w tej chwili, oprócz tego, że kartę pojazdu ma bank, ale już niedługo ;).

pireus

• Gość
« Odpowiedź #1382 dnia: 14 Grudnia 2022, 12:55:35 »
leasing jest teraz bardziej opłacalny niż rok czy dwa lata temu, gdzie oprocentowanie było o wiele niższe - właśnie ze względu na inflacje i coraz niższą realną wartość pieniędzy, które się spłaca
Pod warunkiem, że nasze zarobki rosną w tempie inflacji. Co mi z tego że  leasing/kredyt mam np. na 12% , inflacja jest na poziomie 20% a ja zarabiam tyle samo. Dlatego wszystkie te kalkulacje są bardzo indywidualne. Ja kupiłem w ratach 50/50 z kredytem 0%.(tak, to nie są bajki, było to jeszcze możliwe w zeszłym roku) I to na pewno było opłacalne przy tej inflacji.

Offline kmp17

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: RAV4
« Odpowiedź #1383 dnia: 14 Grudnia 2022, 13:04:48 »
A nie moglibyście na temat leasingów/kredytów założyć sobie inny wątek? W tym wątku, to raczej nie odpowiednie miejce.

Offline Frans

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #1384 dnia: 14 Grudnia 2022, 13:15:32 »
Sam siedzę z kredytem na RAV, w leasing nie chciało mi się bawić (zakup prywatny, auto to jedynie koszt, żadnej optymalizacji w tym nie mam). W tej chwili jakieś 12,5% stopy, ale do spłaty zostało tyle, że wcale to nie boli, że odsetki to kilka stówek. Może do połowy przyszłego roku spłacone w całości. Nie żałuję kredytu (toyota bank), sprawnie się go nadpłaca. Zależało mi na posiadaniu auta, a nie bycia jego użytkownikiem. Tak jest w tej chwili, oprócz tego, że kartę pojazdu ma bank, ale już niedługo ;).

Karty pojazdu już zostały zniesione, więc bank pewnie nawet jej nie odda, bo do niczego już nie są potrzebne ;) do nowych aut już nawet nie robią ich.
leasing jest teraz bardziej opłacalny niż rok czy dwa lata temu, gdzie oprocentowanie było o wiele niższe - właśnie ze względu na inflacje i coraz niższą realną wartość pieniędzy, które się spłaca
Pod warunkiem, że nasze zarobki rosną w tempie inflacji. Co mi z tego że  leasing/kredyt mam np. na 12% , inflacja jest na poziomie 20% a ja zarabiam tyle samo. Dlatego wszystkie te kalkulacje są bardzo indywidualne. Ja kupiłem w ratach 50/50 z kredytem 0%.(tak, to nie są bajki, było to jeszcze możliwe w zeszłym roku) I to na pewno było opłacalne przy tej inflacji.

No nie do końca - nawet jeśli Twoje zarobki zostały bez zmian, to za 100tyś. PLN teraz możesz kupić mniej niż mogłeś rok temu, prawda? A przy stałej stopie procentowej rata zostaje bez zmian, więc myślę że wzrost zarobków nie ma tutaj aż tak dużego znaczenia.

A co do tematu, to pytałem czy komuś się już wyprodukowała EXE MY23, ale chyba brak ;)

pireus

• Gość
« Odpowiedź #1385 dnia: 14 Grudnia 2022, 13:26:28 »
A przy stałej stopie procentowej rata zostaje bez zmian, więc myślę że wzrost zarobków nie ma tutaj aż tak dużego znaczenia.
Tylko, że życie nie polega tylko na spłacie raty ale i na codziennych wydatkach, a te pochłaniają % coraz więcej pieniędzy, a mając te same zarobki, zaczyna się okazywać, że ta stała rata zaczyna coraz bardziej uwierać.  Co i tak jest lepsze niż miałby rosnąć, ale z drugiej strony, nigdy nie spadnie.
« Ostatnia zmiana: 14 Grudnia 2022, 13:28:45 wysłana przez pireus »

Offline grubar

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 V
« Odpowiedź #1386 dnia: 14 Grudnia 2022, 15:15:41 »
Właśnie dodałem wóz do konta. Pojawił się ale szczegółowe informacje już nie pokazują się.
Eliot, ja (jak może pamiętasz) nie mam zamówienia Ravki dodanego, ale mam drugi samochód w Apce - Yaris Cross. I powiem ci, że w aplikacji jest więcej rzeczy niż na komputerze, może tam musisz szukać (tylko zgaduję, inni zajmują się leasingami ;) )

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: RAV4 JBL Black
« Odpowiedź #1387 dnia: 14 Grudnia 2022, 18:18:45 »
Polski rząd chwali się za skuteczną walkę z kryzysem
No właśnie - chwali się:P mamy jedną z najwyższych (jeśli nie najwyższą) inflację w Europie, więc i najdroższe finansowania. O tym niestety w TVP jakoś nie mówią...

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #1388 dnia: 14 Grudnia 2022, 18:20:38 »
Co do tego, czy jest to strzał w stopę, tego nie wiemy - ja traktuję to jak ubezpieczenie
A mając gotówkę paradoksalnie tym bardziej uważam, że leasing to dobra opcja - gotówkę można zainwestować - idzie kryzys, a wraz z nim spadki cen w wielu sektorach - nieruchomości, giełda itd - kto będzie miał gotówkę, będzie polował na okazyjne inwestycje z dużym zarobkiem.
Ciężko mi uwierzyć, że to powyższe napisała jedna osoba:D

Offline Frans

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #1389 dnia: 14 Grudnia 2022, 18:27:25 »
Co do tego, czy jest to strzał w stopę, tego nie wiemy - ja traktuję to jak ubezpieczenie
A mając gotówkę paradoksalnie tym bardziej uważam, że leasing to dobra opcja - gotówkę można zainwestować - idzie kryzys, a wraz z nim spadki cen w wielu sektorach - nieruchomości, giełda itd - kto będzie miał gotówkę, będzie polował na okazyjne inwestycje z dużym zarobkiem.
Ciężko mi uwierzyć, że to powyższe napisała jedna osoba:D

Firek, potwierdzam :D co jest sprzeczne? :P

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #1390 dnia: 14 Grudnia 2022, 20:06:57 »
Firek, potwierdzam :D co jest sprzeczne? :P
Z jednej strony chcesz "ubezpieczenia" przed mało prawdopodobną i powodującą (relatywnie) małą stratę dalszą podwyżką stóp, z drugiej piszesz o szukaniu okazji na bardzo ryzykownym rynku akcji, który jest w bessie. Jaki jest twój profil ryzyka?

Offline EliotNes

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 V MY22
« Odpowiedź #1391 dnia: 14 Grudnia 2022, 20:58:27 »
Właśnie dodałem wóz do konta. Pojawił się ale szczegółowe informacje już nie pokazują się.
Eliot, ja (jak może pamiętasz) nie mam zamówienia Ravki dodanego, ale mam drugi samochód w Apce - Yaris Cross. I powiem ci, że w aplikacji jest więcej rzeczy niż na komputerze, może tam musisz szukać (tylko zgaduję, inni zajmują się leasingami ;) )
W aplikacji na smartku mam jeszcze mniej :-(
Selection FWD Skyview. Odebrany po 9 mies. 3 tyg.

Offline OBI_FMJ_PL

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 AWD HYBRID
« Odpowiedź #1392 dnia: 14 Grudnia 2022, 22:08:46 »
Wiem, że OT, ale dla mnie ważne.
Czy ktoś odebrał RAV4 z tych które trafiły do UK?
Śmichy chichy, a może trzeba zgłosić na policję (Interpol?), że 2 miesiące temu w centrum EU zginęło 1200 samochodów?
RAV4 C+S, AWD, hybrid, Tokyo RED - zamówienie z 18.02.2022 r. - 20.01.2023 - odebrany!

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #1393 dnia: 14 Grudnia 2022, 22:14:38 »
A to nie do naprawy je zawieźli?
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline rafal_kramarczyk

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: RAV 4
« Odpowiedź #1394 dnia: 14 Grudnia 2022, 22:31:54 »
Wiem, że OT, ale dla mnie ważne.
Czy ktoś odebrał RAV4 z tych które trafiły do UK?
Śmichy chichy, a może trzeba zgłosić na policję (Interpol?), że 2 miesiące temu w centrum EU zginęło 1200 samochodów?

Również oczekuję na dostawę z tego transportu październikowego i jest to straszne, gdzie te samochody podróżują i ile to jeszcze będzie trwać.
Dzisiaj w celu sprawdzenia, czy dealer nie ściemnia, zadzwoniłem do innego dealera i powiedział, iż wczoraj otrzymali maila że transporty działają już normalnie i zapewne za niedługo będą samochody w Polsce.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl