Autor Wątek: Czas realizacji zamówienia - RAV4 2022  (Przeczytany 439487 razy)

Offline animuss

• Toyot Chodzacy
Odp: Czas realizacji zamówienia - RAV4 2022
« Odpowiedź #1605 dnia: 31 Grudnia 2022, 19:12:31 »
Zmienia, zmienia. Ja taki samochód wystawiam później jako 23, a w treści ogłoszenia pisze, że produkcja '22, rejestracja '23
Dla mnie to informacja, że samochód kupiony w promocji w 23r, z salonu, czyli stary rocznik salon wyprzedawał, zarobiłeś na starcie i można sporo wynegocjować teraz z takim właścicielem. :)

Czyli chyba raczej na minus dla sprzedającego.

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: RAV4 JBL Black
« Odpowiedź #1606 dnia: 01 Stycznia 2023, 02:48:35 »
Zmienia, zmienia. Ja taki samochód wystawiam później jako 23, a w treści ogłoszenia pisze, że produkcja '22, rejestracja '23
Dla mnie to informacja, że samochód kupiony w promocji w 23r, z salonu, czyli stary rocznik salon wyprzedawał, zarobiłeś na starcie i można sporo wynegocjować teraz z takim właścicielem. :)

Czyli chyba raczej na minus dla sprzedającego.

Szczerze, to ja bym za to opuścił góra 1-2%. Czemu miałbym schodzić więcej za wyprodukowanie samochodu miesiąc wcześniej (nie rok! miesiąc!)

Plusem jest jak pisałem wcześniej to, że ogłoszenia w ogóle się pojawi na liście po zastosowaniu filtra na rok produkcji

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #1607 dnia: 01 Stycznia 2023, 11:10:15 »
...minusem, że na starcie widząc takie ogłoszenie czuję się wprowadzany w błąd.
Wystarczy zgodzinie z prawdą wpisać w tytule '22 pierwsza rej.'23 i wszystko jest ok.
Wysłane z mojego SM-A528B przy użyciu Tapatalka
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #1608 dnia: 01 Stycznia 2023, 11:25:52 »
Wystarczy zgodzinie z prawdą wpisać w tytule '22 pierwsza rej.'23 i wszystko jest ok.

Teoretycznie mogę się z tobą zgodzić, praktycznie ja przy takim ogłoszeniu nie czuję się wprowadzony w błąd - pytanie których ludzi jest więcej.
Nie jest to na pewno ten kaliber, co nagminne zaznaczanie "pierwszy właściciel", a w ogłoszeniu "pierwszy właściciel w kraju"

Offline topoll

• Toyot Spamer
Czas realizacji zamówienia - RAV4 2022
« Odpowiedź #1609 dnia: 01 Stycznia 2023, 11:30:42 »
Data pierwszej rejestracji czy data produkcji to naprawdę detal w ogłoszeniach i nierzadko wynika z niewiedzy, dla Niemca czy w USA liczy się data rejestracji i często ta data jest potem u nas wpisywana jajko data rejestracji. Nagminne przekłamania dotyczące przebiegu czy stanu technicznego to jest realny problem.
Generalnie Nieścisłość w kwestii roku produkcji/rejestracji nie musi oznaczać próby oszustwa.  I nie czuję się oszukany jak ktoś pisze rok rejestracji 23 a produkcji 22.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
« Ostatnia zmiana: 01 Stycznia 2023, 11:36:26 wysłana przez topoll »
RAV4 V C+S AWDi Pure White.
Śnieżynka Raffi ;) https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=55311.0

pireus

• Gość
« Odpowiedź #1610 dnia: 01 Stycznia 2023, 11:46:46 »
I nie czuję się oszukany jak ktoś pisze rok rejestracji 23 a produkcji 22.
Przecież to nie o o chodzi.  Tylko, że samochód jest opisany w tytule jako 2023, a dopiero w opisie jest jego data produkcji 2022

Offline EliotNes

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 V MY22
« Odpowiedź #1611 dnia: 01 Stycznia 2023, 11:54:21 »
O to dokładnie chodzi. Jest rubryka Rok Produkcji, to wpisać rok. Po co wprowadza w błąd? Można się domyślić.
Selection FWD Skyview. Odebrany po 9 mies. 3 tyg.

Offline grubar

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 V
« Odpowiedź #1612 dnia: 01 Stycznia 2023, 12:15:50 »
Mój Outlander waśnie jest produkcja koniec 2014, pierwsza rejestracja lipiec 2015. No i będę sprzedawał jako 2014 (z dopiskiem w tytule 1 rejestracja 2015). Ciekawsze jest to, że 5 lat był leasing, który potem wykupiłem i będę sprzedawał jako pierwszy właściciel, choć de facto właścicielem leasingowanego samochodu był bank. Oczywiście podam te dane w ogłoszeniu (jak i mam umowę leasingową i ubezpieczenie, żeby udowodnić ze to ja jeździłem tym samochodem). W książce samochodu właścicielem jest bank, drugim ja.

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #1613 dnia: 01 Stycznia 2023, 12:20:03 »
Mój Outlander waśnie jest produkcja koniec 2014, pierwsza rejestracja lipiec 2015. No i będę sprzedawał jako 2014 (z dopiskiem w tytule 1 rejestracja 2015). Ciekawsze jest to, że 5 lat był leasing, który potem wykupiłem i będę sprzedawał jako pierwszy właściciel, choć de facto właścicielem leasingowanego samochodu był bank. Oczywiście podam te dane w ogłoszeniu (jak i mam umowę leasingową i ubezpieczenie, żeby udowodnić ze to ja jeździłem tym samochodem). W książce samochodu właścicielem jest bank, drugim ja.

W zasadzie idąc Twoim tokiem myślenia, to zaznaczenie w tym wypadku "pierwszy właściciel" jest wprowadzeniem w błąd....

PS: oczywiście sam też bym tak zrobił

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #1614 dnia: 01 Stycznia 2023, 12:20:50 »
To zaznacz że jesteś pierwszym użytkownikiem a drugim właścicielem bo ktoś się poczuje oszukany ;) a na poważnie to drugorzędną kwestia. Zwłaszcza w porównaniu do rozbieżności interpretacji znaczenia terminu „bezwypadkowy” czy co różni terminy „przebieg” i „stan licznika”…

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #1615 dnia: 01 Stycznia 2023, 12:24:37 »
Zwłaszcza w porównaniu do rozbieżności interpretacji znaczenia terminu „bezwypadkowy” czy co różni terminy „przebieg” i „stan licznika”…
Akurat "bezwypadkowy" jest faktycznie bardzo subiektywne, ale na to już nic nie poradzimy...

Offline topoll

• Toyot Spamer
Czas realizacji zamówienia - RAV4 2022
« Odpowiedź #1616 dnia: 01 Stycznia 2023, 12:36:42 »
Zwłaszcza w porównaniu do rozbieżności interpretacji znaczenia terminu „bezwypadkowy” czy co różni terminy „przebieg” i „stan licznika”…
Akurat "bezwypadkowy" jest faktycznie bardzo subiektywne, ale na to już nic nie poradzimy...
Taaak, nieważne że spawany z trzech ale nikt nie zginął to wypadku nie było - przynajmniej według handlarzyków… oczywiście do pewnego stopnia jest to subiektywne. Dla mnie samochód „omielony” dookoła ale bez naruszenia konstrukcji jest bezwypadkowy (takiego kiedyś świadomie kupiłem) a dla drugiego wymieniony błotnik oznacza niebezpiecznego szrota do oddania na złom. Dla mnie wypadek to naruszenie konstrukcji samochodu. Nie dyskwalifikuje to samochodu, ale wymaga pogłębionej analizy charakteru uszkodzeń i jakości naprawy. Taki samochód też kiedyś kupiłem i z dużą przyjemnością od kilkunastu lat eksploatuję jeszcze jako DD. Jeszcze, bo czekam na RAV4 ;)

Online ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #1617 dnia: 01 Stycznia 2023, 13:56:10 »
Ogólnie na zachodzie funkcjonuje data 1 rejestracji ale jest kilka haczyków bo są modele gdzie rok modelowy może podnieść wartość o sporo kasy albo sporo wartość zaniżać.

Prosty przykład realna wartość Lexus is250 08r. 40k a 09r.50k.
Lexus isf 09r. 100-110 a 10r. 120-130k.a 11r 140k.

Taaak, nieważne że spawany z trzech ale nikt nie zginął to wypadku nie było - przynajmniej według handlarzyków…
Tylko nie zapomnij że są Janusze mający taki sam wpływ na zwalony w Polsce rynek aut używanych jak Mirasy handlarze.

Dla handlarza nikt nie zginął chociaż auto składane z 3ech sztuk a dla Janusza pomalowane elementy nadwozia to kaplica bo był dzwon z tirem. Efekt jest taki że nie mogę kupić auta w Pl bo wiem że handlarz pomaluje auto pod miernik a Janusz się cieszy.
Że sprzedażą podobnie praktycznie wszystkie fajne auta sprzedajemy za granicę bo jak mam być rozliczany za malowanie błotnika to w poważaniu mam traktowaniu mnie jak złodzieja.

Niestety w pl rynek aut jest zdominowany przez Mirasów oszustów oraz Januszy od filozofowania z miernikiem którego nie potrafią obsługiwać.
Do tego są jeszcze biedne owieczki które zapomniały o serwisie auta bo "proszę pana ale on jest kupiony w salonie".

I może pół biedy jak chcesz kupić zwykła populusów 2-3letniego ale jak chcesz kupić coś starszego z ikrą i z wymaganiami to jest tragedia.

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #1618 dnia: 01 Stycznia 2023, 14:11:10 »
No właśnie u nas rok produkcji, przebieg i grubość lakieru to fetysze…

Online ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #1619 dnia: 01 Stycznia 2023, 14:24:37 »
właśnie u nas rok produkcji, przebieg i grubość lakieru to fetysze

Niestety ale tak jest zresztą fetyszy jest znacznie więcej  :-)
Fakt faktem że jest jeszcze druga strona medalu bo dla Janusza zdjęty pas przedni oznacza złom a ja mogę kupić super auto kolejne do odhaczenia :-)

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl