Autor Wątek: Czas realizacji zamówienia - RAV4 2022  (Przeczytany 440317 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: RAV4 JBL Black
Odp: Czas realizacji zamówienia - RAV4 2022
« Odpowiedź #1650 dnia: 06 Stycznia 2023, 00:17:09 »
Mój agent ubezpieczeniowy (od wielu lat), poinformował mnie (co prawda dziesięć miesięcy temu), że nie zaoferuje mi korzystniejszego  ubezpieczenia na nowy samochód niż salon (chodzi o pierwsze ubezpieczenie)

Wysłane z mojego moto g(7) power przy użyciu Tapatalka

Bzdura. Wziąłem ofertę z salonu, a kumpel polecił mi swojego agenta. Zadzwoniłem i wyliczył lepsza ofertę . Ostatecznie salon zszedł z ceny i choć i tak była ciut wyższa, to wziąłem u nich, bo dali trochę więcej bonusów

Offline Rav4hybryda2022

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Rav4
« Odpowiedź #1651 dnia: 06 Stycznia 2023, 00:26:41 »
Mi dwóch brokerów wyliczyło drożej niż pakiet dealerski z salonu. Jak ktoś ma dobrą historie to znajdzie pewnie taniej. Ja miałem zakres od 4,7 tys wzwyż, wzialem PZU za prawie 6 tys. Czyli 4 %.

Miasto: Poznan
« Ostatnia zmiana: 06 Stycznia 2023, 00:35:16 wysłana przez Rav4hybryda2022 »
RAV 4 C+S, Hybrid

Offline lol19pl

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Cupra Leon ST
« Odpowiedź #1652 dnia: 06 Stycznia 2023, 00:34:58 »
Mój agent ubezpieczeniowy (od wielu lat), poinformował mnie (co prawda dziesięć miesięcy temu), że nie zaoferuje mi korzystniejszego  ubezpieczenia na nowy samochód niż salon (chodzi o pierwsze ubezpieczenie)

Wysłane z mojego moto g(7) power przy użyciu Tapatalka

Bzdura. Wziąłem ofertę z salonu, a kumpel polecił mi swojego agenta. Zadzwoniłem i wyliczył lepsza ofertę . Ostatecznie salon zszedł z ceny i choć i tak była ciut wyższa, to wziąłem u nich, bo dali trochę więcej bonusów
To znaczy, że oferta od agenta była zupełnie inna.
Po prostu systemowo nie ma takiej możliwości. Czasami może się tak zdarzyć, że oferta liczona w różnych dniach różni się od siebie 20-30%, ale dealerzy mają tak skonstruowane umowy z TU, że zaden agent nie może ich przebić. Tak naprawdę jeśli chodzi o komunikację, to  dealerzy mają najniższe stawki, nawet zniżki pracownicze nie dają tak dobrych ofert.

Offline OBI_FMJ_PL

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 AWD HYBRID
« Odpowiedź #1653 dnia: 06 Stycznia 2023, 01:49:51 »
02.01.2023. Oferta PZU dealera 3750, miejscowy broker załatwił za tyle samo, taki sam zakres Hestię. Wartość RAVKI 165 tys.

PS
Zapłaciłem, ubezpieczyłem - teraz tylko protokół odbioru i jestem rozliczony z TCE.
A nie - czekaj! Nie mam samochodu...
« Ostatnia zmiana: 06 Stycznia 2023, 01:51:27 wysłana przez OBI_FMJ_PL »
RAV4 C+S, AWD, hybrid, Tokyo RED - zamówienie z 18.02.2022 r. - 20.01.2023 - odebrany!

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #1654 dnia: 06 Stycznia 2023, 08:56:08 »
Główne punkty były identyczne, jakimiś pierdulkami zawsze się to różni. W tym, co napisałeś nie bierzesz pod uwagę 2 rzeczy: po pierwsze dealer zaproponuje Ci ofertę z ~3 ubezpieczycieli, a na rynku jest ich znacznie więcej. Po drugie dealer nie jest instytucją charytatywną i chce na tych ubezpieczeniach zarobić - im więcej, tym lepiej

pireus

• Gość
« Odpowiedź #1655 dnia: 06 Stycznia 2023, 09:03:39 »
Po drugie dealer nie jest instytucją charytatywną i chce na tych ubezpieczeniach zarobić - im więcej, tym lepiej
A agent nie chce zarobić, on to robi charytatywnie. Po drugie dealer ma inne źródła dochodu w przeciwieństwie do agenta i może sobie pozwolić nawet na sprzedaż polisy po kosztach.

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #1656 dnia: 06 Stycznia 2023, 09:39:20 »
Po drugie dealer nie jest instytucją charytatywną i chce na tych ubezpieczeniach zarobić - im więcej, tym lepiej
A agent nie chce zarobić, on to robi charytatywnie. Po drugie dealer ma inne źródła dochodu w przeciwieństwie do agenta i może sobie pozwolić nawet na sprzedaż polisy po kosztach.

1. Agent oczywiście też chcę zarobić, ale w przeciwieństwie do pracownika dealera sam ustala sobie marże
2. Nie po to dealer zatrudnia ludzi od ubezpieczeń, żeby sprzedawać po kosztach i tracić a ich wypłatach. Oczywiście nie twierdzę, że to niemożliwe, ale to pewnie jakieś ekstremalne przypadki.
« Ostatnia zmiana: 06 Stycznia 2023, 09:40:58 wysłana przez firek »

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #1657 dnia: 06 Stycznia 2023, 09:40:19 »
Główne punkty były identyczne, jakimiś pierdulkami zawsze się to różni. W tym, co napisałeś nie bierzesz pod uwagę 2 rzeczy: po pierwsze dealer zaproponuje Ci ofertę z ~3 ubezpieczycieli, a na rynku jest ich znacznie więcej. Po drugie dealer nie jest instytucją charytatywną i chce na tych ubezpieczeniach zarobić - im więcej, tym lepiej
To poczytaj dokładnie te pierdułki w zakresie AC. Obyś się nie zdziwił… po drugie to broker żyje z prowizji od TU i zawsze doradzi Ci tą z której ma największą prowizję. Natomiast dealer samochodowy zarabia na czym innym a ubezpieczenia są elementem marketingowym. O ile mi wiadomo umowy z TU zawiera importer w skali kraju i to importer się rozlicza z TU a nie pojedyńczy dealer. Dla dealera ubezpieczenia są bezkosztowe.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
RAV4 V C+S AWDi Pure White.
Śnieżynka Raffi ;) https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=55311.0

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #1658 dnia: 06 Stycznia 2023, 09:46:40 »
To poczytaj dokładnie te pierdułki w zakresie AC. Obyś się nie zdziwił…

Musiałbym przeczytać dokładnie wszystkie OWU ze wszystkich otrzymanych ofert. Znasz kogoś, kto to robi?
po drugie to broker żyje z prowizji od TU i zawsze doradzi Ci tą z której ma największą prowizję.
Sorry, ale kolejna bzdura. Może i kiedyś tak było, ale w obecnych czasach przy obecnej łatwości pozyskania ofert, taki agent nie przetrwałby na rynku kwartału
O ile mi wiadomo umowy z TU zawiera importer w skali kraju i to importer się rozlicza z TU a nie pojedyńczy dealer. Dla dealera ubezpieczenia są bezkosztowe.
Nie mam tutaj pewności, więc nie będę się kłócił, ale nie wydaje mi się, żeby tak było. Przecież to dealer zatrudnia ludzi od ubezpieczeń i musi zarobić na ich wypłaty, biura, sprzęt i jeszcze coś dla siebie, żeby się w to bawić

pireus

• Gość
« Odpowiedź #1659 dnia: 06 Stycznia 2023, 10:02:21 »
Sorry, ale kolejna bzdura. Może i kiedyś tak było, ale w obecnych czasach przy obecnej łatwości pozyskania ofert, taki agent nie przetrwałby na rynku kwartału
Niby dlaczego? Koszt prowizji, może mieć niewiele wspólnego z ceną polisy. Może być tak że, nawet za najtańszą, lub porównywalną cenowo polisę, agent dostaje najwyższą prowizję.
O ile mi wiadomo umowy z TU zawiera importer w skali kraju i to importer się rozlicza z TU a nie pojedynczy dealer. Dla dealera ubezpieczenia są bezkosztowe.
Dlatego właśnie u dealera wybór firm ubezpieczeniowych jest niewielki, taki sam w danej marce, i najczęściej chodzi o pozyskanie nowego klienta, a nie obdarcie go ze skóry. Często też osoba zajmująca się ubezpieczeniami , nie jest pracownikiem danego salonu. Szczerze mówiąc nigdy nie dostałem od agenta lepszej oferty o tym samym zakresie ubezpieczenia, niż u dealera. Sytuacja zmienia się najczęściej po 3 latach, kiedy już nie można ubezpieczyć samochodu u dealera na tak dobrych warunkach. Wtedy korzystam z portali ubezpieczeniowych.
« Ostatnia zmiana: 06 Stycznia 2023, 10:09:48 wysłana przez pireus »

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #1660 dnia: 06 Stycznia 2023, 10:44:20 »
To poczytaj dokładnie te pierdułki w zakresie AC. Obyś się nie zdziwił…

Musiałbym przeczytać dokładnie wszystkie OWU ze wszystkich otrzymanych ofert. Znasz kogoś, kto to robi?
po drugie to broker żyje z prowizji od TU i zawsze doradzi Ci tą z której ma największą prowizję.
O ile mi wiadomo umowy z TU zawiera importer w skali kraju i to importer się rozlicza z TU a nie pojedyńczy dealer. Dla dealera ubezpieczenia są bezkosztowe.
Nie mam tutaj pewności, więc nie będę się kłócił, ale nie wydaje mi się, żeby tak było. Przecież to dealer zatrudnia ludzi od ubezpieczeń i musi zarobić na ich wypłaty, biura, sprzęt i jeszcze coś dla siebie, żeby się w to bawić
Podstawowa różnica w polisach AC to nie cena a zapisy w warunkach ubezpieczenia. Nierzadko najkorzystniejsza oferta nie jest najtańsza. Dobry broker nie działa na rympał tylko odpowiednio przedstawi i wyceni Ci ofertę abyś wybrał tą na której mu zależy.
Ja mam żelazną zasadę zawsze czytam warunki ubezpieczenia i porównuję dokładnie. Natomiast wiem, że nie jest to powszechne.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
RAV4 V C+S AWDi Pure White.
Śnieżynka Raffi ;) https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=55311.0

Offline kenjisan

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Verso, Q5
« Odpowiedź #1661 dnia: 06 Stycznia 2023, 11:11:23 »
Panowie z całym szacunkiem ale czy leci z nami Moderator? Nie za bardzo odbiegacie od tematu?

Załóżcie sobie może hydepark i tam prowadźcie luźne rozmowy o wszystkim.
Miała być Rav4 V Selection Hybrid FWD... jest Q5
Zam. 22.07.22, Mapka 29.05.23, Produkcja w toku 26.06.23, Opuścił fabrykę 03.07.23...

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #1662 dnia: 06 Stycznia 2023, 12:35:38 »
Niby dlaczego? Koszt prowizji, może mieć niewiele wspólnego z ceną polisy. Może być tak że, nawet za najtańszą, lub porównywalną cenowo polisę, agent dostaje najwyższą prowizję
I na tym polega właśnie praca agenta, żeby znajdować takie oferty. Żeby klient był zadowolony zarówno z ceny, jak i z zakresu, a przy okazji agent był zadowolony z prowizji. Natomiast na pewno nie jest to wciskanie na siłę ofert z najwyższą prowizją jak pisałeś wcześniej
Ja mam żelazną zasadę zawsze czytam warunki ubezpieczenia i porównuję dokładnie. Natomiast wiem, że nie jest to powszechne.
Jak dla mnie szkoda życia, ale oczywiście nie potępiam
Załóżcie sobie może hydepark i tam prowadźcie luźne rozmowy o wszystkim.
Chyba racja. Z mojej strony kończę ten offtopic

Offline lol19pl

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Cupra Leon ST
« Odpowiedź #1663 dnia: 06 Stycznia 2023, 13:12:10 »
I na tym polega właśnie praca agenta, żeby znajdować takie oferty. Żeby klient był zadowolony zarówno z ceny, jak i z zakresu, a przy okazji agent był zadowolony z prowizji. Natomiast na pewno nie jest to wciskanie na siłę ofert z najwyższą prowizją jak pisałeś wcześniej
Mogę enigmatycznie powiedzieć, że z wewnętrznego audytu jednej z top3 multiagencji (i nie porównywarki internetowej) wynikało, że ~90% ubezpieczeń komunikacyjnych to były najtańsze oferty z wewnętrznego systemu sprzedaży. Samo OC to 70% tego udziału, ale nawet przyjmując, że agent zawsze sprzedaje najtańsze OC, to i tak mniej więcej 2/3 AC+OC to najtańsze oferty jakie były dostępne.
Do tego dochodzi aspekt zniżek indywidualnych, których system nie wychwycił - jeśli agent dostał np. Pulę kilku zniżek 20%, a najtańsza oferta tańsza była o kilkadziesiąt złotych, to nawet dając dostępne z reguły 5-10% zniżki i tak oferta nie przebije trochę droższej ale z większą zniżką.
No i ze skromnego doświadczenia detalicznego mogę powiedzieć, że bardzo często zdarzają się klienci, którzy mówią: "Firma X słabo mi zapłaciła przy kolizji, wolę dopłacić do firmy Y", albo "Panie, firma Z jest państwowa, ja nie będę utrzymywał złodziei"

Jak dla mnie szkoda życia, ale oczywiście nie potępiam
Największy błąd jaki można zrobić. Nawet nie zliczę ile razy się nasłuchałem, że TU to złodzieje, bo limit holowania był nie taki i nie chcieli zwieźć auta z zagranicy do Polski, do Mirka mechanika, tylko musiał bulić za drogi serwis.
Ubezpieczenie robi się raz na rok samochód i raz na kilka lat mieszkanie. OC ma takie samo OWU, Asistance mieści się na kartce od zeszytu, a AC na max 2 kartkach A4. Przeczytanie tego zajmuje do 10 minut.
Chociaż ja uważam, że tym się wyróżnia dobry agent, że pomaga dobrać ubezpieczenie, a nie wystawia rachunek za najtańszą ofertę.

Offline marcin_online

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Rav4
« Odpowiedź #1664 dnia: 07 Stycznia 2023, 12:25:29 »
Odebrał już ktoś c+s 2023? Podobno materiał na siedzeniach jest trochę zmieniony i wyglada dużo lepiej niż ten poprzedni paskudny. Mógłby ktoś wrzucić fotkę? Na otomoto są pierwsze egzemplarze ale zdjęcia mało widoczne niestety

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl