Autor Wątek: Czas realizacji zamówienia - RAV4 2022  (Przeczytany 439967 razy)

Offline hardtmuth

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 V
Odp: Czas realizacji zamówienia - RAV4 2022
« Odpowiedź #2445 dnia: 06 Marca 2023, 10:38:52 »
Zabawnie ;), no cóż.

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #2446 dnia: 06 Marca 2023, 10:39:53 »
Orientacyjnie możesz sprawdzić w DE. Tam chyba jeszcze są.

NieToyota

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
RAV4 V C+S AWDi Pure White.
Śnieżynka Raffi ;) https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=55311.0

Offline lol19pl

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Cupra Leon ST
« Odpowiedź #2447 dnia: 06 Marca 2023, 12:49:33 »
Czemu nie ma teraz na stronie pluginów do skonfigurowania? Wycofane całkowicie? Z ciekawości chciałem zobaczyć ile trzeba byłoby dopłacić do 2 letniej rav4, by mieć pluga ;)
Masz jeszcze suzuki across. To bliźniak rav4, ale tylko jako plug in. Tak samo ma teraz odświeżone zegary i multimedia. Różnią się tylko przodem no i znaczkami.
Występuje tylko w jednej wersji i sugerowana cena to 264 900,00 zł

Offline Nowy60

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: brak
« Odpowiedź #2448 dnia: 06 Marca 2023, 15:29:27 »
Czemu nie ma teraz na stronie pluginów do skonfigurowania? Wycofane całkowicie? Z ciekawości chciałem zobaczyć ile trzeba byłoby dopłacić do 2 letniej rav4, by mieć pluga ;)
Masz jeszcze suzuki across. To bliźniak rav4, ale tylko jako plug in. Tak samo ma teraz odświeżone zegary i multimedia. Różnią się tylko przodem no i znaczkami.
Występuje tylko w jednej wersji i sugerowana cena to 264 900,00 zł
Mam pytanie ile wynosi fabryczna gwarancja na korozję rav4?Czy w Warszawie jest jakaś ASO która wykonuję zabezpieczenie antykorozyjnę?

pireus

• Gość
« Odpowiedź #2449 dnia: 06 Marca 2023, 15:36:19 »
Teoretycznie gwarancja zapewnia 12 lat ochrony (6 lat w przypadku samochodów użytkowych), bez ograniczeń przebiegu, przed perforacją korozyjną (czyli penetracją korozyjną poszycia nadwozia od wewnątrz na zewnątrz), która wynikła z tytułu wady materiałowej lub błędnego wykonania.
Wyjątkiem jest skrzynia ładunkowa, która objęta jest gwarancją przez 3 lata. Korozja powierzchniowa i wady powłoki lakierowej powstające na jakiejkolwiek części nadwozia pojazdu w wyniku wady materiałowej lub błędu wykonania są objęte 3-letnią gwarancją bez ograniczeń przebiegu (oprócz skrzyni ładunkowej, która objęta jest gwarancją przez 1 rok) Oczywiście co rok trzeba robić przegląd powłoki lakierniczej, żeby zachować gwarancję,
Praktycznie jest to fikcja. Dotyczy to wszystkich marek samochodowych.
Chyba żadne ASO w Warszawie nie wykonuje samodzielnie zabezpieczenia antykorozyjnego, tylko przekazuje do firmie zewnętrznej  biorąc dla siebie prowizję.
« Ostatnia zmiana: 06 Marca 2023, 15:41:43 wysłana przez pireus »

Offline compucar

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #2450 dnia: 06 Marca 2023, 16:45:52 »
nie bardzo rozumiem gdzie tu fikcja. nienaprawiane blachy nadwozia spokojnie wytrzymują 10 do 15 lat w stanie "as new", mimo braku osławionego ocynku. podwozie pokrywa się rdzawym nalotem, jednak nikt normalny tam nie włazi, oraz przez 20 lat żadna dziura nie powstanie. 20 lat to jest bardzo długi czas eksploatacji, potem to już youngtimer wymagający odbudowy. wszystko jest racjonalnie zaprojektowane, naprawdę nie dostrzegam ściemy..

pireus

• Gość
« Odpowiedź #2451 dnia: 06 Marca 2023, 16:57:41 »
nie bardzo rozumiem gdzie tu fikcja
Gdy zaczynają się kłopoty z rdzą. Wtedy okazuje się że to wina właściciela bo na bieżąco nie zabezpieczał samochodu. Po drugie, kto robi przez 12 lat przeglądy powłoki lakierniczej w ASO ? A jest to warunek gwarancji. Ja mam samochody max, 5 lat, dlatego mnie to praktycznie nie dotyczy.
nienaprawiane blachy nadwozia spokojnie wytrzymują 10 do 15 lat w stanie "as new"
A ile znasz takich samochodów, gdzie nikt nie dotknął się do blacharki w tym czasie. Teoretycznie, po naprawie w/g procedur Toyoty, gwarancja obowiązuje, w praktyce , jedna wielka ściema. Jeszcze spójrz jak masz polakierowane drzwi od wewnątrz na dolnych krawędziach, niektórzy byli bardzo zdziwieni jak purchle im tam wychodziły, albo na błotnikach.
Miałem kilku znajomych, z samochodami różnych marek, którzy walczyli o naprawę gwarancyjną z powodu rdzy, z dosyć marnym efektem
przez 20 lat żadna dziura nie powstanie. 20 lat
Gratuluję takiego optymizmu
wszystko jest racjonalnie zaprojektowane,
Owszem, ale nie pod kątem długowieczności, czegokolwiek.
« Ostatnia zmiana: 06 Marca 2023, 17:06:54 wysłana przez pireus »

Offline compucar

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #2452 dnia: 06 Marca 2023, 17:17:46 »
mialem już ponaddziesięcioletnie toyoty, o nich mówimy. żadna nie miała ocynku i na żadna nie mogę narzekać w tym zakresie, słowo harcerza. pierwszym elementem który się poddawał była zwykle termiczna oslona katalizatora, jednak to w 10. roku użytkowania w pl.
o innych markach tutaj nie mówimy, jednak faktycznie mialem dwa nowe auta z grupy vag, które wymagały lakierowania z powodu purchli w drugim oraz trzecim roku; po czym sprzedałem z je z dużą strata. moim zdaniem to kwestia jakości materiału, nie zabezpieczenia antykorozyjnego..

pireus

• Gość
« Odpowiedź #2453 dnia: 06 Marca 2023, 17:59:31 »
moim zdaniem to kwestia jakości materiału, nie zabezpieczenia antykorozyjnego..
Też tak myślę, ale chodziło mi o to, że jak trafi się jakiś trefny egzemplarz to gwarancja jest niewiele warta, a żeby ją utrzymać trzeba robić co roku przeglądy powłoki lakierniczej i wydawać kasę
« Ostatnia zmiana: 06 Marca 2023, 18:02:26 wysłana przez pireus »

Offline compucar

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #2454 dnia: 06 Marca 2023, 18:06:28 »
wartość gwarancji zależy od producenta..

pireus

• Gość
« Odpowiedź #2455 dnia: 06 Marca 2023, 18:23:11 »
wartość gwarancji zależy od producenta..
Bardziej od importera. Bo to on ją ma realizować.
https://magazynauto.pl/porady/gwarancja-na-lakier-i-perforacje-obowiazujace-zasady-wylaczenia-odpowiedzialnosci-dochodzenie-praw,aid,1859
PODSUMOWANIE
W wielu przypadkach wymogi stawiane kierowcom, pozwalające na uznanie praw do reklamacji wad lakieru czy korozji nadwozia, są zaporowe. To daje podstawę do odmowy ich przyjęcia. Ochrona z tytułu rękojmi niestety trwa tylko dwa lata, co eliminuje ją jako możliwość reklamowania perforacyjnych uszkodzeń nadwozia po tym okresie.
« Ostatnia zmiana: 06 Marca 2023, 18:34:21 wysłana przez pireus »

Offline compucar

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #2456 dnia: 06 Marca 2023, 18:30:55 »
importer robi to za co ma zapłacone, nic ponad. wszystkie wymiany silników, partycypacje w większych problemach kryje producent. jedni na własny koszt, inni po wieloletnich procesach zrzucają kłopoty na poddostawców..

pireus

• Gość
« Odpowiedź #2457 dnia: 06 Marca 2023, 18:37:11 »
importer robi to za co ma zapłacone
Niekoniecznie.  Gwarant, czyli podmiot odpowiedzialny za realizację umowy, bywa różny w przypadku aut, w zależności od marek, może to być oficjalny importer pojazdu, ale także dealer, który pojazd sprzedał.

Offline compucar

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #2458 dnia: 06 Marca 2023, 18:44:39 »
w takiej sytuacji rozumiem problemy z gwarancją o których wspomniałeś..

Online marekj

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 / C-HR
« Odpowiedź #2459 dnia: 06 Marca 2023, 19:50:46 »
Gdy zaczynają się kłopoty z rdzą. Wtedy okazuje się że to wina właściciela bo na bieżąco nie zabezpieczał samochodu. Po drugie, kto robi przez 12 lat przeglądy powłoki lakierniczej w ASO ? A jest to warunek gwarancji. Ja mam samochody max, 5 lat, dlatego mnie to praktycznie nie dotyczy.
No widzisz. Ja kupiłem w 2002 dwuletniego focusa. Po krótkim czasie odkryłem purchle na klapie bagażnika. Jako, że rok od ostatniego przeglądu w ASO nie upłynął udałem się tam i klapę malowali. Focusy były generalnie poważnie felerne z korozją i przez 8 lat jak go posiadałem były malowane wszystkie drzwi (niektóre dwa razy) i maska. Wszystko w ramach gwarancji na lakier/korozję czy jak tam to zwał.  Żadnych problemów z uznaniem gwarancji nie było. Przegląd lakieru kosztował bodajże 60zł - dało się przeżyć. W FKP (focus klub polska) było sporo podobnych przypadków jak mój. Warunek - przeglądy.

Ups. - widzę że offtop - sorry.
Pozdrawiam
Marek

RAV4:

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl