Autor Wątek: Czas realizacji zamówienia - RAV4 2022  (Przeczytany 440371 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline A112

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: RAV4 Exe AWD
Odp: Czas realizacji zamówienia - RAV4 2022
« Odpowiedź #2595 dnia: 16 Sierpnia 2023, 20:58:25 »
To super, w sumie to szybko zleciało

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #2596 dnia: 16 Sierpnia 2023, 21:07:15 »
i to raczej pierwsza połowa.
na drugą ja się szykuję z moją ;)
RAV4 V C+S AWDi Pure White.
Śnieżynka Raffi ;) https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=55311.0

Offline A112

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #2597 dnia: 29 Sierpnia 2023, 20:10:02 »
Moja już w Mszczonowie

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #2598 dnia: 29 Sierpnia 2023, 20:23:40 »
Moja w Mszczonowie powinna być do 31.08...

Offline A112

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #2599 dnia: 29 Sierpnia 2023, 20:25:24 »
Ale nie wiem jak długo już tam jest, bo e-mail nie przyszedł

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #2600 dnia: 29 Sierpnia 2023, 20:31:14 »
Znaczy w Apce pojawił się Mszczonów?
« Ostatnia zmiana: 29 Sierpnia 2023, 20:33:23 wysłana przez topoll »

Offline A112

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #2603 dnia: 30 Sierpnia 2023, 16:38:50 »

Tak, w tym samym etapie, ale zamiast Belgia wpadł Mszczonów.

Z ciekawostek , dziś się dowiedziałem że teraz homologacja jest ylko na rozmiar kół, na których wyprodukowana. W moim przypadku chciałem kupić 18 na zimę   ale to na własną odpowiedzialność z możliwością nie wypłacenia ewentualnego ubezpieczenia

Offline topoll

• Toyot Spamer
Czas realizacji zamówienia - RAV4 2022
« Odpowiedź #2604 dnia: 30 Sierpnia 2023, 16:40:23 »

Tak, w tym samym etapie, ale zamiast Belgia wpadł Mszczonów.

Z ciekawostek , dziś się dowiedziałem że teraz homologacja jest ylko na rozmiar kół, na których wyprodukowana. W moim przypadku chciałem kupić 18 na zimę   ale to na własną odpowiedzialność z możliwością nie wypłacenia ewentualnego ubezpieczenia
Z ubezpieczeniem to akurat bzdura.
A dokładniej jest bzdurą w przypadku OC. W przypadku AC trzeba przeczytać OWU danego TU. 
« Ostatnia zmiana: 30 Sierpnia 2023, 16:43:34 wysłana przez topoll »

Offline A112

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #2605 dnia: 30 Sierpnia 2023, 17:42:30 »
Chodzi tylko o AC

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #2606 dnia: 30 Sierpnia 2023, 17:46:25 »
Chodzi tylko o AC

No to trzeba przestudiować OWU.
Ponieważ AC jest ubezpieczeniem dobrowolnym to nie ma ustawowych zapisów tylko swoboda kształtowania umów je określa.

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: RAV4 JBL Black
« Odpowiedź #2607 dnia: 30 Sierpnia 2023, 18:06:14 »
Akurat jeśli zrobisz przeróbkę przez którą auto straci homologację, to nie dostaniesz (możesz nie dostać) pieniędzy zarówno z AC, jak i z OC.

Inna sprawa, że zmiana wielkości felg była tu wałkowana i wychodziło, że to nie jest niezgodne z homologacją

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #2608 dnia: 30 Sierpnia 2023, 19:03:04 »
Akurat jeśli zrobisz przeróbkę przez którą auto straci homologację, to nie dostaniesz (możesz nie dostać) pieniędzy zarówno z AC, jak i z OC.

Inna sprawa, że zmiana wielkości felg była tu wałkowana i wychodziło, że to nie jest niezgodne z homologacją

Tak, ale dotyczy to istotnych ingerencji w konstrukcję samochodu typu wymiana silnika na inny (o ile nie występował fabrycznie w danym modelu), zmiana zawieszenia czy w układzie hamulcowym itp. Majstrowanie przy lampach (każda lampa homologowana jest z określonym źródłem światłą - nie wolno zamieniać żarówki H4 na ksenona czy LEDa na trzonku H4 itp) także powoduje utratę dopuszczenia do ruchu. Natomiast instalowanie innych felg lub opon pod warunkiem zachowania średnicy koła z marginesem -2% do +1,4% jest całkowicie legalne. Co więcej, aby zaistniał problem musi być udowodniony związek przyczynowo-skutkowy pomiędzy przeróbką a wypadkiem. Jak masz czołówkę i grzebane przednie lampy to możesz być w czarnej doopie. Jeżeli lampy nie były włączone to nic Ci nie grozi, podobnie jakbyś miał niesprawny stop. Znaczy mandat za "niemanie" dostaniesz ale nie rzutuje to na kwestię Twojej winy (czyli Twojej OC).
Elementy typu felgi, opony, żarówki mają homologacje samoistne a nie do konkretnego typu samochody. Lampy przednie czy tylne są homologowane 1. z określonym źródłem światła 2. z określonym modelem samochodu. I tutaj dodatkowy smaczek - wymiana żarówki światła cofania czy kierunkowskazu na LEDową powoduje utratę dopuszczenia pojazdu do ruchu!

Dla przeciętnego użyszkodnika homologacja samochodu jest istotna w momencie odbioru nowego samochodu. Potem istotniejsze są warunki techniczne dopuszczenia pojazdu do ruchu, a te nie do końca są identyczne z homologacją.
Wynika to z faktu, iż homologacja jest dokumentem uprawniającym do wprowadzenia danego pojazdu do obrotu (czyli kolokwialnie mówiąc sprzedaży). W dokumencie tym producent deklaruje, iż dany pojazd spełnia wszystkie aktualnie obowiązujące normy. W tym deklaruje poziom emisji CO2. Jeżeli zmienia COKOLWIEK mającego potencjalny wpływ na tą że emisję, musi na nowo homologować CAŁY samochód - kasa, misiu, kasa. Dlatego teraz niemal nie ma nowych modeli homologowanych na więcej niż 1 kombinacja rozmiarów felg i opon. Chyba, że coś jedzie na homologacji starego modelu jako kolejna jego modyfikacja. Kiedyś była burza jak ktoś się dopatrzył, że któryś model bodaj Porsche papierowo był głęboko zmodyfikowanym którymś modelem Volkswagena i dlatego nie obejmowały go jakieś nowy wymagania.
Kończąc, dealer nie ma prawa wydać Ci samochodu nawet na pół kropki odbiegającego od homologacji. Dlatego nie założy Ci przed wydaniem felg 18" jak ma w homo 19" (lub odwrotnie) a hak czy stopnie montuje po tym jak wystawi Ci fakturę - wtedy oficjalnie samochód jest Twój a jak pisałem nabywcę homologacja jako taka nie ogranicza tylko inne regulacje. Po odbiorze jedziesz prosto do gumiarza i na legalu zakładasz felgi i opony jakie chcesz, o ile spełniają warunek średnicy koła, nie wystawania czoła bieżnika i nie zahaczenia o elementy nadwozia i zawieszenia.
« Ostatnia zmiana: 30 Sierpnia 2023, 19:05:27 wysłana przez topoll »

Offline Grzegorz85

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Rav4
« Odpowiedź #2609 dnia: 03 Września 2023, 13:33:39 »
Witam, czy orientujecie się jaki jest czas od opuszczenia fabryki do momentu załadowania na statek ?

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl