Autor Wątek: Corolla E12, drażniący dźwięk silnika, pomocy!  (Przeczytany 3354 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline kwa

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Corolla E12 1,6
Corolla E12, drażniący dźwięk silnika, pomocy!
« dnia: 07 Czerwca 2022, 15:25:02 »
Póki zimny to jest ok, złapie temperaturę i w określonych przedziałach obrotów brzęczy irytująco.
Wstępnie podejrzewałem kolektor ssący. Wymieniony na 100%sprawny a dźwięk nadal pozostał.
Dostałem info, że może to być raczej rura doprowadzania powietrza do obudowy filtra powietrza (tam jest otoczona gąbką, która z wiekiem parcieje i rura się rusza. Rzeczywiście, gąbka była sparciała. Oczyściłem, wymieniłem, dźwięk początkowo wydawał mi się słabszy (albo to kwestia autosugestii), jednak nadal jest tak samo teraz. Pomocy, bo łapy opadają  <zalamka>
Nagrałem jak to brzęczy: https://www.youtube.com/watch?v=XK4vZEjoml4

Offline YogiBabo

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: E18_Prestige_MS
Odp: Corolla E12, drażniący dźwięk silnika, pomocy!
« Odpowiedź #1 dnia: 08 Czerwca 2022, 10:40:49 »
u mojego brata w renówce podobny odgłos generowała osłona termiczna katalizatora, ale temperatura silnika nie miała na to wpływu.
E18_Prestige_MultidriveS

pireus

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 08 Czerwca 2022, 10:45:33 »
Pomocy, bo łapy opadają
A u jakiegoś dobrego mechanika samochodowego byłeś ? Czy naprawiasz, tak jak leczyli lekarze tele-poradami ?

Offline kwa

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: 08 Czerwca 2022, 11:15:40 »
u mojego brata w renówce podobny odgłos generowała osłona termiczna katalizatora, ale temperatura silnika nie miała na to wpływu.
Też pierwsze co to zwróciłem się ku osłonie katalizatora, tłumika, kolektora... każda z nich siedzi twardo, nie ma najmniejszych szans nas drganie, nie jest też położona blisko czegokolwiek innego by o to uderzać.

Pomocy, bo łapy opadają
A u jakiegoś dobrego mechanika samochodowego byłeś ? Czy naprawiasz, tak jak leczyli lekarze tele-poradami ?
Czy dobry to nie wiem, tak mi się wydawało że dobry, takie było założenie. Właśnie on obstawiał kolektor ssący. Potem oczywiście poczytałem internetów i tam też tak potwierdzali, więc i ja się tego czepiłem.
Wczoraj wieczorem jeszcze raz wymieniłem gąbkę na rurze do filtra powietrza (zamieniłem ją na elastyczną gumę żeby ciaśniej pasowała niż gąbka). Dziś rano wszystko ładnie cicho, aż byłem zadziwiony.. no ale złapał temperaturę i znów zaczęło grać  :embarassed:

Offline piotr_the

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: E12 1,6 T27 1,8
« Odpowiedź #4 dnia: 08 Czerwca 2022, 12:29:05 »
Mi odpadły chyba wszystkie osłony choć ostatnio odpadła częściowo i dzwoniła ta co idzie od góry od silnika po podniesieniu klapy i dodatkowo przegniła nakrętka co jest że sprężyna i wypadła z jednej strony co łączy tłumik z kolektorem wydechowym.
Corolla E12 1,6 vvti 2005r, Avensis T27 Kombi 1,8 Valvematic 2012r przed lift

Offline surrender

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Camry Exec 2020
« Odpowiedź #5 dnia: 08 Czerwca 2022, 12:30:33 »
Może poduszka pod skrzynią biegów?

Offline kwa

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #6 dnia: 08 Czerwca 2022, 14:21:47 »
Poszukiwań ciąg dalszy. Aby sprawdzić/wyeliminować co się da, zdjąłem plastikową pokrywę silnika i bez niej uruchamiałem silnik. Niestety nie ma to wpływu na dźwięk.
Natomiast mam teraz wrażenie (być może mylne) jakoby dochodził on bardziej od samego silnika (?), nie od strony przodu czyli kolektora ssącego a od tyłu, od strony grodzi...

Offline kwa

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #7 dnia: 09 Czerwca 2022, 14:43:54 »
W temacie samego demontażu/montażu kolektora, co i jak po kolei: https://www.youtube.com/watch?v=CeK4Ff3ckDg

Offline piotr_the

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: E12 1,6 T27 1,8
« Odpowiedź #8 dnia: 09 Czerwca 2022, 18:03:55 »
Poszukiwań ciąg dalszy. Aby sprawdzić/wyeliminować co się da, zdjąłem plastikową pokrywę silnika i bez niej uruchamiałem silnik. Niestety nie ma to wpływu na dźwięk.
Natomiast mam teraz wrażenie (być może mylne) jakoby dochodził on bardziej od samego silnika (?), nie od strony przodu czyli kolektora ssącego a od tyłu, od strony grodzi...
szukaj od strony kolektora wydechowego tam są blachy, osłony!
Corolla E12 1,6 vvti 2005r, Avensis T27 Kombi 1,8 Valvematic 2012r przed lift

Offline Rolka

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #9 dnia: 11 Czerwca 2022, 15:01:11 »
Może uszczelka na połączeniu kolektor wydechowy - katalizator. U siebie wymienialrm, także brzęczało po rozgrzaniu choć nie tak intensywnie. Koszt zamiennika bosal 18zł, wymiana możliwa we własnym zakresie na kanale.

Offline kwa

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #10 dnia: 13 Czerwca 2022, 12:07:07 »
Może uszczelka na połączeniu kolektor wydechowy - katalizator. U siebie wymienialrm, także brzęczało po rozgrzaniu choć nie tak intensywnie. Koszt zamiennika bosal 18zł, wymiana możliwa we własnym zakresie na kanale.
Możesz wspomóc zdjęciem z dokładną lokalizacją?

Offline Rolka

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #11 dnia: 13 Czerwca 2022, 18:41:46 »

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl