Autor Wątek: Stukanie z tyłu z prawej strony Corolla HB  (Przeczytany 3963 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline peterchen

• Toyot Pełzający
  • **
Stukanie z tyłu z prawej strony Corolla HB
« dnia: 09 Czerwca 2022, 01:48:25 »
Witajcie, temat już kiedyś był przeze mnie poruszany ale powrócił. W samochodzie przy skręcaniu najczęściej w prawo i na nierównościach słyszalne jest takie pojedyńcze stuknięcie - tak jakby jakiś plastik o coś uderzał. Po zgłoszeniu w ASO nic nie zostało stwierdzone ale dźwięk nadal się pojawia. Czy ktoś z Was miał podobny problem i wie co to może być?

Offline smejus

• Prawie Toyot
  • Samochód:: Corolla TS 2021
Odp: Stukanie z tyłu z prawej strony Corolla HB
« Odpowiedź #1 dnia: 09 Czerwca 2022, 07:38:06 »
Mam to samo w Kombi i się zastanawiam co to mogło być. Myślałem, że to może dodatkowy schowek w podłodze jakoś się odkształca i wydaje dźwięk ale jednak to nie jest to.

Offline peterchen

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #2 dnia: 09 Czerwca 2022, 08:50:07 »
Brzmi tak jakby z tyłu albo w bagażniku coś było niedokręcone albo nieprawidlowo przymocowane.

Offline perpetz

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: 09 Czerwca 2022, 09:42:13 »
U mnie ASO w Bytomiu znalazło przyczynę w mocowaniu kanapy przy tej większej części oparcia.

Po ich naprawie nie mam już żadnych dziwnych dźwięków, które tu opisujecie, ale za to nie działa mi składanie tej części z bagażnika xD. I znowu czeka mnie wycieczka do ASO ;)

Offline peterchen

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #4 dnia: 13 Czerwca 2022, 07:08:29 »
U mnie ASO w Bytomiu znalazło przyczynę w mocowaniu kanapy przy tej większej części oparcia.

Po ich naprawie nie mam już żadnych dziwnych dźwięków, które tu opisujecie, ale za to nie działa mi składanie tej części z bagażnika xD. I znowu czeka mnie wycieczka do ASO ;)

Coś za coś ;)

Offline monasterio

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Toyota Corolla
« Odpowiedź #5 dnia: 13 Czerwca 2022, 08:29:13 »
Zauważyłem u siebie identyczne stuki. Mam HB z 2022 (marzec). Stuki słychać przy dość wolnej jeździe, po nierównościach - a w szczególności gdy po tych nierównościach się skręca. Przy jeździe prosto, praktycznie nie słyszałem.
Odgłos jaki mam to jakby stuknięcie czegoś ciężkiego w plastikowy element. Co mi przychodzi do głowy - to rolka pasów bezpieczeństwa, które może gdzieś tam się obija o jakieś elementy. Probówałem do tego dojść, ale nie byłem w stanie dostać się do tego elementu.
Chyba spróbuję kiedyś złożyć oparcie kanapy z prawej strony, żeby sprawdzić czy to kanapa, pas zwinięty czy cokolwiek innego.
Nie jest to jakoś specjalnie uciążliwe w moim przypadku, ale wolałbym tego w ogóle nie słyszeć ;)

Offline peterchen

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #6 dnia: 15 Czerwca 2022, 11:36:34 »
U mnie właśnie podobnie i dokładnie tak jak opisujesz, wiec zakładam że to to samo. Nie jest to mocno uciążliwe ale jeżdżę autem dużo i lubię jak jest cisza. Poza tym to praktycznie nowy samochód więc nie chciałbym żeby cokolwiek stukało. Może być też coś z tylną kanapą bo jak leży na niej coś ciężkiego to tak jakby stukanie znikało. Jeśli uda Ci się zidentyfikować co to to daj znać.

Offline monasterio

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #7 dnia: 21 Czerwca 2022, 15:44:06 »
Zrobiłem w weekend test - pojeździłem ze złożoną kanapą z prawej strony (2/3 szerokości kanapy).
Efekt - przy złożonej kanapie, oprócz dodatkowych szumów spowodowanych hałasem z nadkola, nie zauważyłem żadnych stuków. Nic, zero.

Potem po złożeniu nie hałasowało aż do większego wstrząśnięcia. Wtedy coś tak jakby "zaskoczyło/wskoczyło na miejsce" i potem znowu wróciły pukania - ale już dużo rzadziej i mniej.

Spróbiuję raz jeszcze kiedyś to powtórzyć a podczas przeglądu na 15k powiem dealerowi, niech sprawdzi.

Moim zdaniem to ewidentnie coś z mocowaniem kanapy

Offline peterchen

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #8 dnia: 23 Czerwca 2022, 20:24:58 »
Może tak być. Bo ja kiedyś jak położyłem na niej coś ciężkiego to też pukanie tak jakby ustalo. Spróbuję w weekend jeśli będę miał wolną chwilę zrobić taki test jak Ty.

Offline peterchen

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #9 dnia: 27 Czerwca 2022, 10:45:52 »
Złożyłem kanapę i mam wrażenie, że stukanie ustało. Wygląda zatem, że to wina mocowania kanapy lub jej oparcia.

Offline gorciu

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: C-HR II PlugIn
« Odpowiedź #10 dnia: 26 Lipca 2022, 14:42:59 »
witam i potwierdzam

jeździłem ostatni miesiąc z położonym oparciem tylnej kanapy tej 2/3 i zero stuków czyli ewidentnie przyczyną tych stuknięć jest mocowanie oparcia tylnej kanapy
pozdrawiam

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Corolla Hybrid
« Odpowiedź #11 dnia: 26 Lipca 2022, 17:26:19 »
Ja też doświadczam czasami jakiegoś stuku, najczęściej pojedynczego, przy wolnej jeździe, w czasie przyspieszania lub hamowania. Na razie nie mam pojęcia, co to może być. Raz mi butelka z napojem w schowku tak stukała, innym razem koszyk w bagażniku, ale zdarzają się też stuki bez butelki i koszyka. Na razie się tym nie przejmuję, ale jak stuknie, to zastanawia mnie to. A może hybrydy tak mają? Może to dźwięk pracy układu hybrydowego?
Obecnie Corolla Hybrid 1,8 Comfort
oraz stary Peugeot 206 1,1
Poprzednio Auris 1,6 valvematic

Offline monasterio

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #12 dnia: 28 Sierpnia 2022, 19:20:11 »
Odpisałem w innym wątku (też dotyczącym stukania), ale i tu odpiszę. Zgłosiłem podczas przeglądu po 15.000 i potwierdzili stukanie. Rozwiązanie - skuteczne i proste: owienięcie zatrzasków metalowych czarną taśmą. Tak jak na zdjęciu. Jak ręką odjął - nic nie stuka.

IMG-6802" border="0

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Corolla Hybrid
« Odpowiedź #13 dnia: 30 Sierpnia 2022, 13:35:57 »
A co to za zatrzaski? Nie mogę załapać, gdzie one są.
Obecnie Corolla Hybrid 1,8 Comfort
oraz stary Peugeot 206 1,1
Poprzednio Auris 1,6 valvematic

Offline Luluś ML

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #14 dnia: 30 Sierpnia 2022, 18:12:29 »
A co to za zatrzaski? Nie mogę załapać, gdzie one są.
Jest to ucho zamka oparcia tylnej kanapy.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl