Autor Wątek: Zabezpieczenie antykorozyjne podwozia - czujniki?  (Przeczytany 2308 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline janek_rav4

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4
Zabezpieczenie antykorozyjne podwozia - czujniki?
« dnia: 10 Czerwca 2022, 16:44:10 »
Pytałem w dwóch salonach Toyoty o zabezpieczenie antykorozyjne podwozia - co z gwarancją itp.? Auto mam odebrać kiedyś tam w przyszłości :-(  W jednym z salonów kategorycznie odradzono mi zabezpieczenie. Powiedzieli, że podczas zabezpieczenia zdejmuje się plastiki, zderzaki, jakieś wtyczki z podwozia itp., co może powodować, że czujniki, które tam są zamontowane mogą źle funkcjonować i trzeba w serwisie je ponownie ustawiać.
Czy spotkaliście się z czymś takim

Offline Kiełek

• Toyot Chodzacy
Odp: Zabezpieczenie antykorozyjne podwozia - czujniki?
« Odpowiedź #1 dnia: 10 Czerwca 2022, 17:39:06 »
Tak, podobne teksty można usłyszeć w Tworkach...

Offline wicher13

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: 10 Czerwca 2022, 18:49:32 »
Tak, podobne teksty można usłyszeć w Tworkach...
Dobrze mu powiedzieli a jak się nie znasz to nie wprowadzaj w błąd. Przy demontażu przedniego zderzaka trzeba kalibrować radar. Tak, ten za emblematem Toyota. Owszem jak zdemontujesz u Pana Kazia w stodole to nic się nie stanie ale taka jest procedura która gwarantuje bezpieczną jazdę.

Offline Kiełek

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #3 dnia: 10 Czerwca 2022, 19:05:58 »
Chcesz mi powiedzieć, że po każdym odłączeniu akumulatora musisz kalibrować radar? Hmmm?
Coś mi mówi, że niezasilane urządzenia elektroniczne raczej nie zareagują na odpięcie od nich wtyczki...
BTW, zdejmowanie przedniego zderzaka do konserwacji?

Offline Mario85

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Executive jbl,
« Odpowiedź #4 dnia: 10 Czerwca 2022, 20:45:26 »
Ja bym chciał tylko zabezpieczyć wtyczkę od AWD. Widziałem filmiki jak to miejsce śniedzieje a można to zabezpieczyć.

Offline wicher13

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #5 dnia: 10 Czerwca 2022, 21:24:26 »
Chcesz mi powiedzieć, że po każdym odłączeniu akumulatora musisz kalibrować radar? Hmmm?
Coś mi mówi, że niezasilane urządzenia elektroniczne raczej nie zareagują na odpięcie od nich wtyczki...
Jakiego akumulatora, co ty chcesz bagażnik od środka konserwować ? Co do zdejmowania zderzaka do konserwacji to możesz zapytać forumowego kolegi z kanału na YT "Stacja: Konserwacja" po co zdejmuje zderzaki do konserwacji.

Offline wicher13

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #6 dnia: 10 Czerwca 2022, 21:29:22 »
Ja bym chciał tylko zabezpieczyć wtyczkę od AWD. Widziałem filmiki jak to miejsce śniedzieje a można to zabezpieczyć.
Tylko tam też gnije gniazdo w silniku od napędu elektrycznego i dlatego Toyota wymienia wiązkę i silnik.

Offline Kiełek

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #7 dnia: 10 Czerwca 2022, 22:30:56 »
Cytat: Kiełek w Dzisiaj o 19:05:58

Jakiego akumulatora, co ty chcesz bagażnik od środka konserwować ? Co do zdejmowania zderzaka do konserwacji to możesz zapytać forumowego kolegi z kanału na YT "Stacja: Konserwacja" po co zdejmuje zderzaki do konserwacji.

Hmmm. Sorry że nie złapałeś. Skoro twierdzisz, że po każdym odłączeniu czujnika koniczna jest jego kalibracja, to także po każdym odłączeniu akumulatora trzeba ją wykonać. Odłączenie radaru ma dla niego taki sam skutek jak odłączenie akumulatora.

P.S.
Na temat działań naszego admina mam swoje zdanie. I jak się domyślasz, nie do końca się z nimi zgadzam. Ale szanuję wolność wypowiedzi.
I nie sądzę, że za każdym zdjęciem przedniego zderzaka w wersji z radarem, robi kalibrację jego kalibrację. Zgodnie z Twoją kwalifikacją, byłoby to zaliczenie go do grupy "Pana Kazia w stodole".

Offline wicher13

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #8 dnia: 10 Czerwca 2022, 22:49:40 »
go
Robi nie robi, nie mi to oceniać. Procedury są jasne i powinno się ich przestrzegać dla bezpieczeństwa swojego i innych. Miałem wymieniane przednie reflektory z racji zacieków i zdejmowany zderzak, dostałem jakiś papier serwisowy z kalibracji. To samo mówi instrukcja serwisowa montażu czujników parkowania o kalibracji radaru.

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
« Odpowiedź #9 dnia: 11 Czerwca 2022, 22:29:43 »
Zawieszenie też Marcin demontuje "do ostatniej śrubki", a potem skręca momentami wg serwisówki i na koniec robi geometrię.
Czy to jest coś gorzej niż fabrycznie ? Śmię wątpić.
Czasem może być nawet lepiej, bo zdarza się, że auto wyjeżdża z salonu ze spapraną geometrią.

Edit: ... jeżdżę tym "spapranym" przez Marcina autem już 7 mc, w tym czasie zrobiłem 10k km, żadnych niepokojących sygnałów brak.
Przy jeździe miejskiej jest trochę ciszej, nadkola lepiej wytłumione.
« Ostatnia zmiana: 11 Czerwca 2022, 22:34:03 wysłana przez Markid »

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #10 dnia: 27 Marca 2025, 09:12:10 »
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline SNCF

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 Plug-In
« Odpowiedź #11 dnia: 27 Marca 2025, 11:12:14 »
Nie tylko całe auto zabezpieczyłem ale i wygłuszyłem, Bartek tak porobił że ASO ani słowa złego nie mówi tylko chwali

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl