Autor Wątek: awd-i  (Przeczytany 3292 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline grubar

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 V
awd-i
« dnia: 12 Czerwca 2022, 20:04:58 »
Czy napęd na tylną oś ma ograniczenie prędkości do którego działa, czy będzie działał zawsze przy utracie przyczepności? Czy zależnie od wybranego trybu? Pytam o model 22 (w oczekiwaniu). W skrócie chodzi mi o to czy poprawia własności terenowe/start czy też "autostradowe"?

Offline lol19pl

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Cupra Leon ST
Odp: awd-i
« Odpowiedź #1 dnia: 12 Czerwca 2022, 20:18:37 »
W skrócie chodzi mi o to czy poprawia własności terenowe/start czy też "autostradowe"?
Każde klasyczne/mechaniczne awd jedynie psuje własności "autostradowe" dodając jedynie straty energii, samochód musiałby mieć ze 4-5 razy tyle mocy co rav4, żeby być w stanie za mielić kołami przy prędkości rzędu 120kmh.
Awd poprawia tylko przyspieszanie z miejsca, lub bardzo niskiej prędkości.
AWD-i jako system sterowany elektroniką, działa tylko w momencie możliwości uslizgu przedniej osi, czyli z reguły najwięcej pomaga na śliskiej nawierzchni.

Offline grubar

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #2 dnia: 12 Czerwca 2022, 20:45:13 »
czyli z reguły najwięcej pomaga na śliskiej nawierzchni
Rozumiem różnice pomiędzy napędami na cztery koła (specjalnie nie użyję skrótu, bo samo to zawęża ich działanie). Specjalnie pytam o awd-i obecnej generacji i to czy się załączy zawsze przy utracie trakcji przednich kół, czy tylko do jakiegoś limitu prędkości.

Offline marekj

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 / C-HR
« Odpowiedź #3 dnia: 12 Czerwca 2022, 22:59:39 »
Co ma dać dołączanie tylnej osi przy 120km/h ?  Raczej przy tych prędkościach nie walczymy, a przynajmniej nie powinniśmy walczyć z przyczepnością.
Pozdrawiam
Marek

RAV4:

Offline grubar

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #4 dnia: 13 Czerwca 2022, 05:47:53 »
Co ma dać dołączanie tylnej osi przy 120km/h ?�  Raczej przy tych prędkościach nie walczymy, a przynajmniej nie powinniśmy walczyć z przyczepnością
Właśnie chodzi o sytuację, kiedy wyprzedzający na trzeciego spycha Cię na pobocze. Włączy się awd-i czy nie? Np w Priusie się nie włączy powyżej 77km/ha.

Offline marekj

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 / C-HR
« Odpowiedź #5 dnia: 13 Czerwca 2022, 11:07:23 »
Właśnie chodzi o sytuację, kiedy wyprzedzający na trzeciego spycha Cię na pobocze. Włączy się awd-i czy nie? Np w Priusie się nie włączy powyżej 77km/ha.
Szczerze to nie wiem. Można poobserwować a monitorze energii czy przy wyższych prędościach włącza się napęd na tył w jakiś sytuacjach. Na pobocze nie będę przy 120 wjeżdżał.
A Prius ma AWD ??? Aż zerknąłem i nie widzę takiej specyfikacji.
Pozdrawiam
Marek

RAV4:

Offline grubar

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #6 dnia: 13 Czerwca 2022, 11:31:52 »
Na pobocze nie będę przy 120 wjeżdżał.
też mam taką nadzieję, ale jak tir będzie jechał na mnie na moim pasie... ;)  i też nie wiedziałem, że są takie Priusy  :grin: (tylko tam napęd się nazywa AWD-e). W USA na pewno, nie wiem gdzie jeszcze. Tu jest ciekawy film o napędach w RAV4 (i tym AWD Priusie też) https://www.youtube.com/watch?v=rWxzkY8_D3g&ab_channel=DrivingSportsTV.
Na amerykańskich forach podają, różnie od 65 do 70 miles/hour (104 - 112 km/h) napęd el. już nie pracuje.  I żeby nie było, uważam ze to świetny napęd, tylko chciałbym poznać ograniczenia.

Offline Axel99

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #7 dnia: 13 Czerwca 2022, 11:33:57 »
Wiem o co chodzi Grubarowi i jego pytanie głupie nie jest :)
To tak samo jak ESP niezależnie przy jakiej prędkości ma kontrolę nad wszystkimi kołami. Fajnie jakby AWD również dodało swoje 3 grosze w takiej krytycznej sytuacji. Czy dorzuca? Nie wiem.

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
« Odpowiedź #8 dnia: 13 Czerwca 2022, 11:39:08 »
Są Priusy AWD-e ale w US.

Offline lol19pl

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #9 dnia: 13 Czerwca 2022, 11:55:55 »
Wiem o co chodzi Grubarowi i jego pytanie głupie nie jest :)
To tak samo jak ESP niezależnie przy jakiej prędkości ma kontrolę nad wszystkimi kołami. Fajnie jakby AWD również dodało swoje 3 grosze w takiej krytycznej sytuacji. Czy dorzuca? Nie wiem.
Muszę was zmartwić. Awd nic w takiej sytuacji nie pomoże, nie będzie miało na poślizg żadnego wpływu, jedynie przy bardzo śliskiej nawierzchni może wręcz dodać nadsterowności.
Ogólnie koła tylne (te nie skrętne) odpowiadają 2 pojeździe za utrzymanie kierunku ruchu, a koła skrętne (w samochodach głównie przednie, ale teraz mnóstwo aut ma też tylne skrętne koła) odpowiadają za jego zmianę. Przy niskiej trakcji chcemy, żeby opona jak najdłużej obracała się zgodnie z 'uciekającym' spod niej asfaltem, a więc każda ingerencja silników na tylnej osi może wytrącić koła z tej równowagi. W aucie preferowaną sytuacją jest przejście do poślizgu podsterownego, (czyli takiego, gdzie skręcamy, a nadal jedziemy prosto), bo taki poślizg jesteśmy w stanie opanować tak prostą czynnością, jaką jest hamowanie, w przeciwieństwie do poślizgu nadaterownego nie wymaga on kontry kierownicą, której (wbrew masowej ilości jeżdżących szybko, ale bezpiecznie internetowych znawców) nie jest w stanie wykonać znacząca większość kierowców, bo to jest sytuacja zaskoczenia. AWD nie jest w stanie "wyciągnąć" z poślizgu, tak jak to opowiada wujek Zbyszek na rodzinnej imprezie, po sprowadzeniu 18 letniego audi w quattro.
Wszystkie systemy elektronicznego rozdziału momentu pomiędzy osiami, w przypadku wykrycia możliwości poślizgu (koła skręcone i gaz w podłodze) automatycznie odetną napęd tylnej osi, żeby zachować stabliność.

Offline grubar

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #10 dnia: 13 Czerwca 2022, 12:27:29 »
AWD nie jest w stanie "wyciągnąć" z poślizgu
Właśnie w opisanym przeze mnie przypadku jest sytuacja zupełnie odwrotna: nie wpadliśmy w poślizg, tylko jedziemy prosto jedne koła po poboczu, drugie po asfalcie. Podobno w instrukcji obsługi Priusa AWD-e jest napisane "*Prius AWD-e system operates at speeds up to 43 MPH." dlatego tylko zapytałem, czy ktoś wie o takich ograniczeniach dla RAV4 AWD-i. Myślę, ze fair by było znać tę granicę, jeżeli taka istnieje.

Offline wszim

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 V hybr AWD
« Odpowiedź #11 dnia: 13 Czerwca 2022, 21:34:42 »
ale teraz mnóstwo aut ma też tylne skrętne koła
Które?

« Ostatnia zmiana: 13 Czerwca 2022, 21:36:33 wysłana przez wszim »

Offline lol19pl

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #12 dnia: 13 Czerwca 2022, 22:17:52 »
ale teraz mnóstwo aut ma też tylne skrętne koła
Które?
Renault w modelach od usportowionego megane, przez wszystkie modele kalsy średniej, audi od a6 w górę, bmw od serii 5 w górę, nowsze mercedesy, gdzie nowa s-klasa ma najbardziej zaawansowany system, bo jest w stanie skręcić tylną oś o 10° od położenia do jazdy na wprost. Jest też mnóstwo amerykańskich aut, Acura, Cadillac. Nawet lexus GS, LS, LC I RF miały/mają możliwość domówienia tylnej skrętnej osi.

Offline wszim

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 V hybr AWD
« Odpowiedź #13 dnia: 14 Czerwca 2022, 10:32:58 »
Ok. Nie należy też mylić skrętnej osi z belką skrętną .

Offline vavoom

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #14 dnia: 08 Lipca 2022, 01:39:18 »
dlatego tylko zapytałem, czy ktoś wie o takich ograniczeniach dla RAV4 AWD-i
Wg przedstawicieli Toyoty - Rav4/Highlander nie mają takich ograniczeń.

każda ingerencja silników na tylnej osi może wytrącić koła z tej równowagi.
Nie każda. Odpowiedni moment skierowany do kół tylnej osi w zakręcie może znacząco poprawić sytuację/przyczepność osi przedniej, czyli w rezultacie wszystkich czterech kół - czyli wzrasta stabilność całego pojazdu. Wymaga to zaawansowanego software'u sterującego, który w zależności od sytuacji wykona taką operację płynnie, nie wprowadzając samochodu ani w nadsterowność, ani w podsterowność wynikającą z wypchnięcia przodu na zewnątrz zakrętu przez oś tylną (push-understeer).
Testy napędów 4x4 - zapraszam forumowiczów na FB: http://www.facebook.com/StacjaKontroliTrakcji

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl