Autor Wątek: Czy warto zabezoieczyć skórę w kabinie?  (Przeczytany 7500 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline janek_rav4

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4
Czy warto zabezoieczyć skórę w kabinie?
« dnia: 18 Czerwca 2022, 09:34:08 »
Czekam na RAV4 AWDi Executive. Czy warto po odbiorze w jakiś sposób zabezpieczyć (zaimpregnować?) skórę foteli? Warto? Czy robi się takie rzeczy?

Offline surrender

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Camry Exec 2020
Odp: Czy warto zabezoieczyć skórę w kabinie?
« Odpowiedź #1 dnia: 18 Czerwca 2022, 10:34:39 »
Czy robi się takie rzeczy
Skóra to tylko fragment gdzie jest perforacja. Salon prawdopodobnie coś zaaplikował przed wydaniem klientowi, ale od czasu do czasu warto przetrzeć woskiem do skór, nawet typu pronto. Więcej uwagi wypada poświęcić, jeżeli masz beżowe wykończenie, a chodzisz w ciemnych jeansach.

Offline lol19pl

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Cupra Leon ST
« Odpowiedź #2 dnia: 18 Czerwca 2022, 11:15:51 »
Czekam na RAV4 AWDi Executive. Czy warto po odbiorze w jakiś sposób zabezpieczyć (zaimpregnować?) skórę foteli? Warto? Czy robi się takie rzeczy?
Jak jesteś totalnym amatorem w tym temacie, to kup zestaw colourlock w wersji soft, on się chyba nawet nazywa "do nowych skór".
W sumie jak nie jesteś amatorem, to też wybierz ten produkt, to jest jeden z najlepszych zestawów do skór na rynku.
Ja zamówiłem te jasne beżowe skóry, na nich będzie bardzo widać jeansy (na szarych mniej, bo mają zimny kolor) więc planuję położyć powłokę do skór, to nie jest też nie wiadomo jak trudne, jedyny minus to koszt, między 150-250zl za powłokę w teorii na rok.

Offline janek_rav4

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #3 dnia: 18 Czerwca 2022, 11:35:18 »
Zamówiłem kolor foteli jasnoszary. Czy też może być problem? Który z produktów colourlock wybrać? Do pielęgnacji czy do impregnacji?
« Ostatnia zmiana: 18 Czerwca 2022, 11:38:00 wysłana przez janek_rav4 »

Offline surrender

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #4 dnia: 18 Czerwca 2022, 12:04:27 »
Jasno szary to też jasny kolor. Jednak sztuczna skóra na brzegach siedziska nie wchłonie kosmetyku. Można rozważyć jakiś impregnat do sztucznych skór. Ale jak się pobrudzi, to z umyciem nie powinno być problemu.

Offline lol19pl

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #5 dnia: 18 Czerwca 2022, 17:24:38 »
Zamówiłem kolor foteli jasnoszary. Czy też może być problem? Który z produktów colourlock wybrać? Do pielęgnacji czy do impregnacji?
Coś takiego:
https://sklep.colourlock.pl/zestaw-soft-do-czyszczenia-tapicerki-samochodowej-i-mebli-colourlock/
A co do eko skóry a skóry naturalnej, to w nowożytnych samochodach stosuje się skóry zamknięto komórkowe, które dodatkowo są lakierowane po wierzchu. Taka skóra nie nasiąka niczym, nawet wodą, bo już "nasiąkła" lakierem.
Ten zestaw można jak najbardziej użyć na całym fotelu, bo on tworzy taką barierę polimerową jak wosk syntetyczny na lakierze (a w lakier przecież nic się nie wchłania, a jak dobrze odbija wodę po takim specyfiku).
Poza tym skór w nowym aucie nie trzeba i nie powinno się próbować nawilżać, bo można właśnie uszkodzić warstwę zabezpieczającą zastosowaną przez producenta.

Offline janek_rav4

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #6 dnia: 18 Czerwca 2022, 18:55:26 »
Czyli, że po odbiorze auta nic nie robić, żeby nie uszkodzić warstwy zabezpieczającej skórę? Tylko w razie zabrudzenia użyć powyższego preparatu?

Offline surrender

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #7 dnia: 18 Czerwca 2022, 20:50:20 »
Taka skóra nie nasiąka niczym, nawet wodą, bo już "nasiąkła" lakierem.
Woda ma duże napięcie powierzchniowe i łatwo przez skórę nie przesiąka, podobnie jak przez ortalion. Ale tłuszcz już wnika łatwiej, dlatego skóra się brudzi ale i też łatwo balsamuje woskami. Właśnie na tylne niewoskowane siedzenie wylałem wodę, odczekałem 2 minuty i ślad został (nie na długo). To samo zrobiłem ze starożytną domową kanapą wypastowaną balsamami i śladu nie było. Warstwa lipidowa wosków wypiera wodę i brud, a skóra wciąż może "oddychać".
Sądzę że każda metoda zabezpieczenia ma swoje zalety, ale skóra to materiał naturalny i potrzebuje odpowiednich warunków, podobnie zresztą jak skóra ludzka. No ale każdy ma swoje zdanie.

Czyli, że po odbiorze auta nic nie robić, żeby nie uszkodzić warstwy zabezpieczającej skórę? Tylko w razie zabrudzenia użyć powyższego preparatu?
Na pewno w drodze do domu nic nie wybuchnie, a potem kolega sobie doczyta i coś wybierze.
« Ostatnia zmiana: 18 Czerwca 2022, 20:52:56 wysłana przez surrender »

Offline Axel99

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #8 dnia: 20 Czerwca 2022, 21:39:21 »
a z eko skórą coś warto robić? Selection

Offline lol19pl

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #9 dnia: 20 Czerwca 2022, 21:49:32 »
a z eko skórą coś warto robić? Selection
Co do zasady, eko skóra, to skóra, której wierzchnia warstwa była zniszczona, więc zastąpili ją plastikiem.
Możesz użyć na spokojnie dowolny dresing to plastików (wewnętrznych oczywiście), bo jedyne co warto, to zabezpieczyć przed UV i taki dressing trochę poprawi odbijanie brudu.
Jak potrzebujesz czegoś dedykowanego to kojarzę tylko coś takiego:
https://sklep.colourlock.pl/pu-protector-srodek-do-konserwacji-skor-ekologicznych-i-plastikow/

Offline Axel99

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #10 dnia: 20 Czerwca 2022, 22:09:05 »
Jak potrzebujesz czegoś dedykowanego to kojarzę tylko coś takiego:
https://sklep.colourlock.pl/pu-protector-srodek-do-konserwacji-skor-ekologicznych-i-plastikow/
dzięki za konkret!
Szacun

Offline Hillbilly

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Rav4 Hybrid 4x4
« Odpowiedź #11 dnia: 21 Czerwca 2022, 11:13:32 »
W poprzedniej Ravce po około 5 latach użytkowania zaczęła mi się łuszczyć skóra na kierownicy. Oddałem kierownicę do pani specjalistki tapicer. Obszyła profesjonalnie lepszą eko-skórą niż fabryczna i poradziła mi, żeby na takich materiałach nie używać preparatów do plastików. A ja właśnie często przecierając kokpit przecierałem też kierownicę.

Offline lol19pl

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #12 dnia: 21 Czerwca 2022, 12:35:38 »
W poprzedniej Ravce po około 5 latach użytkowania zaczęła mi się łuszczyć skóra na kierownicy. Oddałem kierownicę do pani specjalistki tapicer. Obszyła profesjonalnie lepszą eko-skórą niż fabryczna i poradziła mi, żeby na takich materiałach nie używać preparatów do plastików. A ja właśnie często przecierając kokpit przecierałem też kierownicę.
Nie wiem jak było w poprzedniej rav4, ale z tego co wiem, to w nowej jest naturalna skóra na kierownicy. Ogólnie w większości aut jeśli kierownica jest obszyta, to jest obszyta skórą narualną.
Ogólnie w większości przypadków wystarczy tylko raz na jakiś czas przecierać skórę środkiem czyszczącym i unikać dotykania kierownicy brudnymi rękami, a przede wszystkim nie wolno dotykać kierownicy rękami świeżo posmarowanymi kremem do rąk. Mocznik zawarty w kremie jest w stanie rozpuścić skórę i bardzo osłabić.
Jak ktoś chce jeszcze dodać zabezpieczenie to jest taki mały zestaw:
https://sklep.colourlock.pl/zestaw-konserwujacy-do-kierownicy/

pireus

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: 21 Czerwca 2022, 13:56:11 »
Co do zasady, eko skóra, to skóra, której wierzchnia warstwa była zniszczona, więc zastąpili ją plastikiem.
No nie do końca. Ekoskóra" lub "skaj", jest materiałem poliestrowym, który przypomina skórę naturalną ale nie ma z nią nic wspólnego. Choć uzyskano prawie idealne odwzorowanie wyglądu surowca, to posiada ona zupełnie inne właściwości. Co nie zmienia faktu że popularną mielonkę, najczęściej używaną w samochodach, producenci nazywają skóra naturalną, z którą niewiele ma wspólnego. I na nic zadały się protesty  producentów prawdziwych skór naturalnych, bo UE dopuściła takie nazewnictwo, jeżeli w takim produkcie znajdzie się odpowiedni % czegoś naturalnego, może być to nawet skóra jaszczurki lub przemielony pracownik fabryki ją wytwarzającej.

Offline surrender

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #14 dnia: 21 Czerwca 2022, 16:24:36 »
Nie wiem, czy warto wydawać takie pieniądze na specyfiki do plastików. Jak dla mnie Plak ma szeroką ofertę matowe i na połysk, na bazie silikonu więc nie wżera się nie działa to jak opalarka i kosztuje grosze. Myślę że w nowym samochodzie to wystarczy, a jak się nie pali i nie wozi gruzu to sens częstego używania tego jest umiarkowany. Preparaty do skór (meble posiadam) kupuję w dobrych sklepach meblowych i tu na cenę nie patrzę. Lakierowane i nasączone skóry to normalność, choć niekiedy w samochodach rozpoznanie czy to jeszcze skóra aż bywa problematyczne. A mielonka to niestety takie czasy i nawet paski do spodni z tego robią.
« Ostatnia zmiana: 21 Czerwca 2022, 17:21:21 wysłana przez surrender »

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl