Autor Wątek: PEŁNOWYMIAROWY ZAPAS 19 CALI 235/55/19 W EXECUTIVE hybrid 2022 Z JBL I SKYVIEW  (Przeczytany 5323 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Hillbilly

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Rav4 Hybrid 4x4
Jak w temacie. Ktoś wymieniał fabryczny wkład piankowy i zestaw naprawczy na pełnowymiarowe koło zapasowe z uzupełnieniem wnętrza koła podnośnikiem, pianką i śrubą mocującą? Może jakieś zdjęcia, bo zastanawiam się nad taką operacją. Chcę wyjąć to wypełnienie, zdjąć koło z samochodu i przymierzyć do wnęk. Jak będzie pasowało bez wypychania podłogi bagażnika, to zakupię takie koło z oponą letnią taką jak mam na samochodzie fabrycznie. W razie przecięcia nienadającego się do naprawy, zamienię oponę.

Offline marekj

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 / C-HR
Mam exe ale bez Skyview i JBL ale to chyba nie ma znaczenia w tym momencie. Tak wywaliłem oryginalną piankę, wsadziłem jedno z koł z drugiego kompletu, po bokach upchnąłem zakupiony podnośnik, klucz do kół i kompresor. Mniej więc wszystko leży ciasno. Koło leży zewnetrzną częścią w dół, przykręcone śrubą. Gdy miałem tam oryginalne koło letnie to wszystko pasowało. Po zmianie okazało się że felgi z zimówkami trochę wystają poza obrys opony. Podłożyłem tam jakąś cienką piankę żeby felgi nie poniszczyć. Podłoga leży na styku - nie jest wypchnięta. Ty masz szersze koło (u mnie 225/55/19) ale jak felga nie będzie wystawać poza oponę to się zmieści. Nie mam żadnej pianki wypełniającej.

Ja chyba jednak kupię dojazdówkę. Nie chce tego ciężkiego kloca wozić, pozatym chciałbym zyskać trochę miejsca w bagazniku na wyjazdy wakacyjne. Żona widząc wielkość tego kufra już wspomina co bym mozna w takim razie wziąć jeszcze....  :roll: . Używki dojazdówki oryginalne z naszych Rav kosztują 350-400 i nie wiadomo skąd pochodzą więc takiej nie kupię ale nowe są od 550 więc chyba taką nabędę. Pianka wypełniająca była by fajna nie mam pojęcia skąd ją zdobyć.

Edit: Te dodatkowe rzeczy (podnośnik, kompresor, klucz do kół itp) nie wchodzą do wnętrza koła ale dobrze się wpasowują po bokach. W środku to miałem w zimie torbę z łańcuchami.
« Ostatnia zmiana: 20 Czerwca 2022, 11:00:24 wysłana przez marekj »
Pozdrawiam
Marek

RAV4:

Offline Hillbilly

• Toyot Zmotoryzowany
Zastanawia mnie, czy na dojazdowe.pl dopasują mi koło z podnośnikiem, kluczem, śrubą mocującą zgodne z rozstawem śrub?

Offline marekj

• Toyot Chodzacy
Zastanawia mnie, czy na dojazdowe.pl dopasują mi koło z podnośnikiem, kluczem, śrubą mocującą zgodne z rozstawem śrub?
No to chyba nie problem. Koło wiadomo jakie ma parametry, podnosnik musi mieć minimum 40cm. Mój ma chyba 41. Na aledrogo sa dojazdówki opisane że do Rav4 (2019-)  to pasować będą. Rozmiary od 17" do 19"  ale one nie mają żadnego znaczenia - liczy się średnica zewętrzna. W przypadku dojazdówki jeśli złapie się kapcia z przodu to jednak lepiej dać dojazdówke na tył a dobre koło z tyłu przełożyc w miejsce kapcia no chyba że do wulkaniztora mamy 500m. Śruba to żade cudo. Zwykła 8mm (chyba) z motylkiem i podkładką szerszą od otworu centrującego.
Jeśli masz dwa komplety kół zima/lato to zwróć uwagę czy wszystkie mają takie same nakrętki. Zdarza się że jest to M19 lub M21 dlatego warto mieć klucz z kilkoma nakładkami. No i oryginalne śruby Toyoty pasują tylko do oryginalnych felg - mają plaski kołnierz. Oryginalne dojazdówki są alu i też mają płaskie gniazda. Wszystkie dokupywane to z reguły stożek.
Pozdrawiam
Marek

RAV4:

Offline lol19pl

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Cupra Leon ST
Rozmiary od 17" do 19"  ale one nie mają żadnego znaczenia - liczy się średnica zewętrzna.
A Ty jesteś pewien, że taka 17" dojazdówka wejdzie na przedni hamulec? Jednak dojazdówka ma znacząco inną konstrukcję od felgi aluminiowej. Oczywiście, jak nie wejdzie na przednie koło to można próbować przekładkę, ale jak nie wejdzie na tylne koło to już lipa.

Offline marekj

• Toyot Chodzacy
A Ty jesteś pewien, że taka 17" dojazdówka wejdzie na przedni hamulec? Jednak dojazdówka ma znacząco inną konstrukcję od felgi aluminiowej. Oczywiście, jak nie wejdzie na przednie koło to można próbować przekładkę, ale jak nie wejdzie na tylne koło to już lipa.
Rav4 w wersji Active wychodzi na kołach 17", oryginalne aluminiowe dojazdówki to też 17". Rozmiar więc pasuje, oczywiscie z dokładnością do - jak wspomniałeś - budowy felgi. Stąd u sprzedającego trzeba powtwierdzić że do Rav4 V wejdzie.
Pozdrawiam
Marek

RAV4:

Offline Mario85

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Executive jbl,
Ja osobiście kupiłem kolo zapasowe rozmiar 18 cali na dojazdowe.pl i jestem zadowolony. Za komplet lewarek z guma ochronna, klucz, etui, nakretki, koło zapasowe oraz śruba mocujaca za komplet zapłaciłem 760 złoty.

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: RAV4 JBL Black
Ja osobiście kupiłem kolo zapasowe rozmiar 18 cali na dojazdowe.pl i jestem zadowolony. Za komplet lewarek z guma ochronna, klucz, etui, nakretki, koło zapasowe oraz śruba mocujaca za komplet zapłaciłem 760 złoty.
Kupiliśmy to samo:-D a sprawdzałeś może czy faktycznie pasuje? Bo ja wrzuciłem do bagażnika i w zasadzie nie wiem:-)

Offline Mario85

• Toyot Pełzający
  • **
Nie sprawdziłem bo jeszcze nie odebrałem samochodu ^^ zamówiłem tez opony zimowe michelin oraz te same felgi ktore proponuje toyota firmy ronal na zime bo jakiś mieszane uczucia co do tych nokianow. Cena wyszła ta sama co oni proponują na nokiany. Z tym że u dealera zamówiłem czujniki ciśnienia

Offline Hillbilly

• Toyot Zmotoryzowany
Odp: PEŁNOWYMIAROWY ZAPAS 19 CALI 235/55/19 W EXECUTIVE hybrid 2022 Z JBL I SKYVIEW
« Odpowiedź #9 dnia: 07 Października 2022, 12:37:59 »
Dziś dostałem potwierdzenie z ASO, że nie da się zastosować dojazdówki w RAV4 Hybrid EXE na 19 calowych kołach. I nie wiem, czy to ze względu na JBL, czy na 19 calowe koła?

Offline Ralff

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: RAV4 V
Odp: PEŁNOWYMIAROWY ZAPAS 19 CALI 235/55/19 W EXECUTIVE hybrid 2022 Z JBL I SKYVIEW
« Odpowiedź #10 dnia: 07 Października 2022, 14:03:31 »
Dziś dostałem potwierdzenie z ASO, że nie da się zastosować dojazdówki w RAV4 Hybrid EXE na 19 calowych kołach. I nie wiem, czy to ze względu na JBL, czy na 19 calowe koła?
Dziwne, ja mam Selection na 19 calowych felgach z tego roku i oryginalną dojazdówkę w bagażniku. A JBL nie powinien mieć nic do tego

Offline Mario85

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #11 dnia: 07 Października 2022, 14:11:41 »
Jeśli masz Skyview to brak dojazdowki. Swoją kupilem na dojazdowe.pl i jestem zadowolony.

Offline komyak

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV 4 V 2.0 4x4
« Odpowiedź #12 dnia: 07 Października 2022, 14:15:43 »
Jeśli masz Skyview to brak dojazdowki. Swoją kupilem na dojazdowe.pl i jestem zadowolony.

Ja mam Skyview i mam koło dojazdowe  - T165/90 D18 107M

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #13 dnia: 07 Października 2022, 14:27:46 »
Podejście Toyoty do tematu kół, czy to dojazdowych,  czy tych na których jeździmy, jest najbardziej porąbaną praktyką z wszystkich firm motoryzacyjnych. Ilość absurdów które zastosowali jest długa jak brazylijski serial.
Nawet już nie chce mi się wszystkiego wymieniać.

Wysłane z mojego SM-A528B przy użyciu Tapatalka
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline Kiełek

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #14 dnia: 07 Października 2022, 16:22:57 »
Cytat: Mario85 w Dzisiaj o 14:11:41

Ja mam Skyview i mam koło dojazdowe  - T165/90 D18 107M

Ale nie masz hybrydy, czyli auto lżejsze... taka pokrętną retorykę kiedyś słyszałem.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl