Autor Wątek: RAV4 2022 - opony letnie  (Przeczytany 17774 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: RAV4 JBL Black
Odp: RAV4 2022 - opony letnie
« Odpowiedź #60 dnia: 24 Stycznia 2023, 18:32:03 »
Ja też mam pytanie o opony. Mianowicie mam rozcięcie na jednej sztuce - nie wiem czy do wymiany, klejenia, czy można jeździć (muszę podjechać do wulkanizatora), ale chciałem zapytać czy w rav4 AWD mogę w razie czego wymienić opony na jednej osi? Wiem, że w standardowych napędach na 4 koła powinno się wymieniać komplet, ale tu mamy sterowanie elektroniczne, a nie mechaniczne...

Opony kupiłbym takie same (Michelin CC), obecne mają rok i blisko 17k km (bieżnik jakieś 6mm)

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #61 dnia: 24 Stycznia 2023, 18:41:39 »
Spokojnie możesz wymienić na jednej osi. Nie masz połączenia mechanicznego przedniej i tylnej osi. Obie kręcą się całkowicie niezależnie.
RAV4 V C+S AWDi Pure White.
Śnieżynka Raffi ;) https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=55311.0

Offline lol19pl

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Cupra Leon ST
« Odpowiedź #62 dnia: 24 Stycznia 2023, 19:38:34 »
Wiem, że w standardowych napędach na 4 koła powinno się wymieniać komplet, ale tu mamy sterowanie elektroniczne, a nie mechaniczne...
Rozmawiałem z dwoma mechanikami z pzmot, którzy występują jako biegli sądowi. Oczywiście rozmawialiśmy prywatnie, jeden powiedział, że w sądzie zawsze mówi, że nic się nie stanie (chodzi o sprawy przy wypłatach ubezpieczeń), a drugi zaczął mi wyliczać jakieś rozmiary zębów w przekładni audi a6 w przełożeniu na różnicę 2mm na promieniu opony, bo to doktor czy jakiś profesor z pwr był. Jedyne co zapamiętałem, to że koło tam mialo z 70cm, to 4mm (bo tam chodzi o dokupienie opony do kompletu gdzie na osi było 2mm zużycia) to jest 0,5% różnicy co przekłada się bezpośrednio na 0,5% różnicy w momencie obrotowym, a dyferencjały przyjmują jakieś tam dopuszczalne siły itd.
W każdym razie konsensus był taki, że wymiana całego kompletu nie ma sensu, że względu na zużycie. Poza tym, jeden z nich przytoczył, że przecież auta nawet ze stałym napędem mają z reguły mniejsze ciśnienie z tyłu niż z przodu (ze względu na rozłożenie masy), statycznie koła mają podobną średnicę (opona się ugina pod wpływem nacisku), ale przy mocnym przyspieszeniu tylna os zwiększa nacisk, a przednia zmniejsza, więc tylne koło ma mniejszą średnicę (a co za tym idzie obwód), a przednie chwilowo zwiększa średnicę i nic z przekładniami się nie dzieje.

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #63 dnia: 24 Stycznia 2023, 19:52:47 »
Wiem, że w standardowych napędach na 4 koła powinno się wymieniać komplet, ale tu mamy sterowanie elektroniczne, a nie mechaniczne...
Rozmawiałem z dwoma mechanikami z pzmot, którzy występują jako biegli sądowi. Oczywiście rozmawialiśmy prywatnie, jeden powiedział, że w sądzie zawsze mówi, że nic się nie stanie (chodzi o sprawy przy wypłatach ubezpieczeń), a drugi zaczął mi wyliczać jakieś rozmiary zębów w przekładni audi a6 w przełożeniu na różnicę 2mm na promieniu opony, bo to doktor czy jakiś profesor z pwr był. Jedyne co zapamiętałem, to że koło tam mialo z 70cm, to 4mm (bo tam chodzi o dokupienie opony do kompletu gdzie na osi było 2mm zużycia) to jest 0,5% różnicy co przekłada się bezpośrednio na 0,5% różnicy w momencie obrotowym, a dyferencjały przyjmują jakieś tam dopuszczalne siły itd.
W każdym razie konsensus był taki, że wymiana całego kompletu nie ma sensu, że względu na zużycie. Poza tym, jeden z nich przytoczył, że przecież auta nawet ze stałym napędem mają z reguły mniejsze ciśnienie z tyłu niż z przodu (ze względu na rozłożenie masy), statycznie koła mają podobną średnicę (opona się ugina pod wpływem nacisku), ale przy mocnym przyspieszeniu tylna os zwiększa nacisk, a przednia zmniejsza, więc tylne koło ma mniejszą średnicę (a co za tym idzie obwód), a przednie chwilowo zwiększa średnicę i nic z przekładniami się nie dzieje.

przeteoretyzowane ;)

w praktyce przy stałym (mechanicznym) napędzie na 4 koła bezpieczniej jest wymienić 4 opony, inna decyzja musi być podjęta z rozwagą. Zresztą w każdym mechanicznym napędzie czy 4WD czy AWD bezpieczniej jest wymienić 4 opony. Chyba, że zużycie jest nieznaczne i różnice nie są wielkie.
« Ostatnia zmiana: 24 Stycznia 2023, 19:54:49 wysłana przez topoll »

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #64 dnia: 24 Stycznia 2023, 20:15:23 »
Byłem u wulkanizatora i... Dalej nic nie wiem. Powiedział, że on by nie wymieniał,.ale dla bezpieczeństwa można przełożyć na tył. Nie wiem co o tym myśleć...

Nacięcia są 2, długości może 3-4cm. Nic się nie wybrzuszyła. Wkładając róg wizytówk, wchodzi na jakieś 3mm (w jednym prostopadle do koła, w drugim bardziej po skosie.

Dostałem latają ym kawałkiem blaszki na autostradzie

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #65 dnia: 24 Stycznia 2023, 20:18:21 »
Byłem u wulkanizatora i... Dalej nic nie wiem. Powiedział, że on by nie wymieniał,.ale dla bezpieczeństwa można przełożyć na tył. Nie wiem co o tym myśleć...

Nacięcia są 2, długości może 3-4cm. Nic się nie wybrzuszyła. Wkładając róg wizytówk, wchodzi na jakieś 3mm (w jednym prostopadle do koła, w drugim bardziej po skosie.

Dostałem latają ym kawałkiem blaszki na autostradzie

ja bym wymienił, nie wiadomo jak głęboko rozcięło, czy doszło do konstrukcji opony. To jest bezpieczeństwo. Ja bym wymienił.
Ale ja mam pierdolca na tym punkcie.

Offline compucar

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #66 dnia: 25 Stycznia 2023, 17:29:58 »
nie trzeba mieć pierdolca, jazda z rozciętą opona to głupota. poszukaj używki na allegro jak szkoda na nową, oferta nie jest zła..

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #67 dnia: 25 Stycznia 2023, 21:10:21 »
Jeśli to boczne rozcięcie, to wymień.
@EliotNes nie ma wskazania które koło, tylko kontrolka. Może musisz dopompować (zimno)

Wysłane z mojego SM-A528B przy użyciu Tapatalka
« Ostatnia zmiana: 25 Stycznia 2023, 21:12:01 wysłana przez Krisman »
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #68 dnia: 25 Stycznia 2023, 22:23:10 »
Opona zostaje. Byłem jeszcze dziś u innego wulkanizatora, który dokładnie obejrzał dziurę, wsadzał do niej jakaś szpatułkę i ocenił, że to bardzo powierzchowne. Zgadzam się z wami, że jazda z uszkodzoną oponą to głupota, ale trzeba najpierw to uszkodzenie ocenić. Można niegroźnie obetrzeć oponę o jakiś krawężnik tydzień po kupnie i co? Od razu wymieniać?

Jakby ta kwalifikowała się do wymiany, to zdecydowanie kupiłbym nowe. Używki to dopiero ryzyko.... Tutaj zastanawiałem się, czy robić to z AC, czy z własnej kieszeni, ale wychodzi, że to drugie będzie bardziej opłacalne

Offline EliotNes

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 V MY22
« Odpowiedź #69 dnia: 25 Stycznia 2023, 22:53:16 »
Jeśli to boczne rozcięcie, to wymień.
@EliotNes nie ma wskazania które koło, tylko kontrolka. Może musisz dopompować (zimno)

Wysłane z mojego SM-A528B przy użyciu Tapatalka
czyli ta kontrolka to kolejna tandeta w wydaniu toyoty. Na chu mi taka kontrolka jak i tak muszę sprawdzić wszystkie opony. I tak ciśnienie sprawdzam co 3, 4 tygodnie.
Dzięki za info.
Selection FWD Skyview. Odebrany po 9 mies. 3 tyg.

KubaCamry

• Gość
« Odpowiedź #70 dnia: 25 Stycznia 2023, 22:58:50 »
Opona zostaje. Byłem jeszcze dziś u innego wulkanizatora, który dokładnie obejrzał dziurę, wsadzał do niej jakaś szpatułkę i ocenił, że to bardzo powierzchowne. Zgadzam się z wami, że jazda z uszkodzoną oponą to głupota, ale trzeba najpierw to uszkodzenie ocenić. Można niegroźnie obetrzeć oponę o jakiś krawężnik tydzień po kupnie i co? Od razu wymieniać?

Jakby ta kwalifikowała się do wymiany, to zdecydowanie kupiłbym nowe. Używki to dopiero ryzyko.... Tutaj zastanawiałem się, czy robić to z AC, czy z własnej kieszeni, ale wychodzi, że to drugie będzie bardziej opłacalne
:) Nisko cenisz swoje życie, na jakieś 500 pln :)
Ja bym to przemyślał.

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #71 dnia: 25 Stycznia 2023, 23:00:33 »
czyli ta kontrolka to kolejna tandeta w wydaniu toyoty. Na chu mi taka kontrolka jak i tak muszę sprawdzić wszystkie opony. I tak ciśnienie sprawdzam co 3, 4 tygodnie.
Kontrolka jest głównie po to, żeby cię ostrzec, że przebiles oponę jak gdzieś jedziesz. I tak musisz się zatrzymać i (co najmniej) dopompować, więc zobaczysz które to koło

Pytanie natomiast po co sprawdzasz co 3-4 tygodnie:P

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #72 dnia: 25 Stycznia 2023, 23:01:39 »
Nisko cenisz swoje życie, na jakieś 500 pln
Ja bym to przemyślał.
Za 500zl to chyba lilong bym kupił w tym rozmiarze:P

Offline EliotNes

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #73 dnia: 25 Stycznia 2023, 23:09:16 »
Kontrolka jest głównie po to, żeby cię ostrzec, że przebiles oponę jak gdzieś jedziesz. I tak musisz się zatrzymać i (co najmniej) dopompować, więc zobaczysz które to koło

Pytanie natomiast po co sprawdzasz co 3-4 tygodnie:P

Offline EliotNes

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #74 dnia: 25 Stycznia 2023, 23:13:15 »
W małym woziku sprawdzam bo nie mam czujników i zawsze coś tam dopompuję. W reno espas mam każde osobne koło z ciśnieniem 2,3 i widze w którym coś jest nie tak. A w toyce jak wyskoczy opona to wszystkie muszę sprawdzić wizualnie i we wszystkich sprawdzać ciśnienie. Słabe to. Oczekiwałem czegoś więcej. Chociażby wskazania które koło szwankuje.
« Ostatnia zmiana: 25 Stycznia 2023, 23:16:05 wysłana przez EliotNes »

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl