Autor Wątek: Przykazania ku poprawie średniej spalania aut na PB i może ON.  (Przeczytany 14026 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline bardos.1979

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Mazda CX-30 2.0
Odp: Przykazania ku poprawie średniej spalania aut na PB i może ON.
« Odpowiedź #15 dnia: 25 Czerwca 2022, 16:25:28 »
Temat dotyczy PB i może ON tylko, Hybrydom dziękujemy, mają swój temat w temacie.

9. Na koniec interwału, a przed wymianą oleju, stosuj jednorazowy dobry i polecany specyfik do paliwa na bak. 
........ [/b]

O co chodzi z tym dodatkiem i dlaczego akurat na koniec interwału i co to ma do zmniejszenia zużycia paliwa ?
Mazda CX-30 2.0 SKYACTIV MHEV 186KM 6AT HIKARI

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Pierdziawka :)
« Odpowiedź #16 dnia: 27 Czerwca 2022, 00:11:30 »
Pisałem o dodatkach wcześniej, post 13, czytasz czy tylko pobieżnie pytania piszesz.

czy te spalone 10 litrów więcej na tej trasie jest dla kogoś więcej warte niż te 1,5 godziny krótsza jazda to już sam sobie musi na to odpowiedzieć.

W warunkach peletonu szybko jadącego, gdzie trzeba bardzo pilnie obserwować, to ja wolę + 1,5h. Zapominasz o nerwach na postronkach, to taki niezauważalny koszt. Jak dla mnie zysk czasu niewspółmierny do kosztu paliwa i zdrowia. Jadąc na autostradzie, dobił mnie jakiś bezsens sytuacji. Najlepszy by był 3 pas, gdzie mógłbym spokojnie 110 lecieć. Poza tygodniem na S to normalnie lecę 110km/h i z reguły tak się trafia, że co tir wyprzedzam bez ingerencji w tempomat. No ale ani wtedy nie leci po 7 tirów, ani na lewym nie leci ileś osobówek na raz.

Tu czy tam trzeba się dostosowywać, tempomatem samym można ogarnąć, byle by nie przesadzać. Najlepsze jest jak jadę 90, jakiś tir za trąbi i mruga, a innym razem przed tir sobie 80 leci i ma w nosie wszystko. No i te tiry to w mieście są niezłe spowalniacze.

Nie pochwalam jazdy 90km/h autostradą ale i nie widzę sensu jechać szybciej niż 120-130km/h.

No takie były wybory wtedy, nie inne. Najlepiej leciał bym 110-120, ale w spokoju, a nie na szarpanego i w peletonie. Gdzie ktoś coś i zaraz karambol.

Np 1000 to tu już wole jechanie oznaczałoby dwa dni podroży albo skrajne zmęczenie przez 12 godzin czystej jazdy

Warto się nie przeceniać i te 1000 w dwa dni z noclegiem zrobić. Czy 12h jazdy wolniej, czy 8 szybciej i odpoczynki 4h, to nadal 12h.

Im szybciej jedziesz tym więcej przeszkód na drodze w postaci wolniejszych samochodów i średnia prędkość spada.

W tamtych warunkach wszystkie osobówki leciały lewym, wolne i szybkie. Te wolne może zlatywały pomiędzy tiry na prawy, ale jak tirów jechało po 7, to jednak to trwało.

Toyota Auris II 2013 wer. Start+Edition.
1.6, 132KM, 1ZR-FAE + ORLEN PLATINUM 5W30 MAX EXPERT DEX 1.

Offline cyklista

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Auris Hybrid
« Odpowiedź #17 dnia: 27 Czerwca 2022, 08:33:38 »
Warto się nie przeceniać i te 1000 w dwa dni z noclegiem zrobić. Czy 12h jazdy wolniej, czy 8 szybciej i odpoczynki 4h, to nadal 12h.

Widzisz bezsens twojego pisania i na siłę udowadniania że wolno jest lepiej? To dopiero jest przecenianie się i sądzenie że wolna jazda przez 12 godzin nie wymaga żadnych odpoczynków a szybsza (bo dalej poniżej dopuszczalnej prędkości) przez 8 godzin to już wymaga 4 odpoczynku w trakcie. Tak naprawdę i w życiu to ta szybsza wymaga jednego lub dwóch odpoczynków powiązanych z tankowaniem maks po pół godziny. a ta wolniejsza 3-4 co najmniej. Ja w każdym razie po 8 godzinach za kierownicą z odpoczywaniem godzinę jestem zmęczony ale dalej aktywny. Po 12 godzinach za kółkiem jestem jak zombie i dopóki nie odeśpię całej nocy to do żadnej aktywności się nie nadaję.  Szczególnie że czasami nawet tyle godzin nie jestem w stanie przejechać i muszę na dłuższa drzemkę i odpoczynek się zatrzymać a nie jechać na silę na zapałkach.

Ale jak pisałem to osobny temat pt. "Ile maksymalnie prowadzić jadąc na wakacje", a prawd w tym temacie jest tyle ile ludzi, samochodów, warunków w danym dniu na drodze, stanu organizmu w dany dzień jazdy.

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #18 dnia: 27 Czerwca 2022, 10:01:29 »
Zanim się zacznie generować nowe teorie i standardy warto przyjrzeć się tym już istniejącym i sprawdzonym, a te w zasadzie zawsze odnoszą warunki bezpiecznej jazdy wyłącznie do czasu spędzonego w podróży a nie do prędkości i przebytego dystansu.  Przepisy ruchu drogowego również dają priorytet kwestii dostosowania prędkości do warunków jazdy a nie temu czy ktoś jechał za wolno albo za szybko.

W praktyce dobór optymalnej prędkości określają warunki panujące na drodze.  Jeżeli natężenie ruchu na autostradzie pozwala na w miarę płynną jazdę z prędkością 140 km/h to zmniejszanie tej prędkości nie ma żadnego sensu poza zmniejszeniem zużycia paliwa, no ale jak się komuś nie spieszy to może niech wybierze równoległą drogę krajową, bez opłat.

Kultura jazdy w większości cywilizowanych krajów polega m.in. właśnie na utrzymywaniu jednolitej prędkości przez wszystkich aby zachować płynność strumienia pojazdów.

Offline bardos.1979

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Mazda CX-30 2.0
« Odpowiedź #19 dnia: 27 Czerwca 2022, 18:56:14 »
Pisałem o dodatkach wcześniej, post 13, czytasz czy tylko pobieżnie pytania piszesz.
...

Wątpie żeby tu była jedna osoba która czyta wszystkie twoje artykuły, felietony i opowiadania.
Jak możesz to odpowiedz w jednym zdaniu dlaczego: 9. Na koniec interwału, a przed wymianą oleju, stosuj jednorazowy dobry i polecany specyfik do paliwa na bak.
Mazda CX-30 2.0 SKYACTIV MHEV 186KM 6AT HIKARI

Offline rebus

• Początkujący
« Odpowiedź #20 dnia: 27 Czerwca 2022, 22:59:59 »
Cze,
Ja do poprawy spalania polecam dziecko/psa z chorobą lokomocyjną. Taka sytuacja zmusza do zmiany stylu jazdy i poprawienia jej płynności  :grin:
Już przy dziecku na trasie spalałem 6-6.5l/100km a teraz jak się trafił pies, to przy zmniejszeniu też prędkości na ekspresówkach do 110km/h zszedłem do 5.5l. Rekord to 4.9l na trasie 100km Pieniny-Kraków  :cheesy:

Offline mdo

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #21 dnia: 29 Czerwca 2022, 17:06:52 »
@Rademenes - dobry temat, szczególnie dla tych co się uczą, a dyskutanci zawsze się trafią.
Jeśli chodzi o tempomat z moich doświadczeń wynika, że jest to wyłącznie element komfortu. Jeśli chodzi o zużycie paliwa być może na całkowicie płaskim pomoże, ale kiedy teren jest pofalowany, to zużycie paliwa wzrośnie, bo po górę będzie dodawał gazu a z góry hamował silnikiem (różnica wychodziła mi + 5-10%).
Z innych kwestii - przy większych szybkościach uchylone okna mogą znacznie wpłynąć na wyższe spalanie (czyli nie warto oszczędzać na klimatyzacji).
Jest też oczywista zasada - w pełni sprawny samochód. Szereg drobiazgów typu trochę zapieczone hamulce, niesprawny termostat, wypadające zapłony itd, będą powodowały większe zużycie paliwa.
Auris HSD TS '15
Corolla E11 EFE, LBK '97
było: IS300 2JZ | Corolla E11 EFE, SDN '97 | Corolla E11 EFE, WGN '98 | Corolla E9 AFE, LBK '91, gaz

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #22 dnia: 29 Czerwca 2022, 19:37:17 »
Jeśli chodzi o tempomat z moich doświadczeń wynika, że jest to wyłącznie element komfortu. Jeśli chodzi o zużycie paliwa być może na całkowicie płaskim pomoże, ale kiedy teren jest pofalowany, to zużycie paliwa wzrośnie, bo po górę będzie dodawał gazu a z góry hamował silnikiem (różnica wychodziła mi + 5-10%).
Jak nie będziesz dodawał gazu pod górę to będziesz zwalniał, i Ci średnia prędkość spadnie, więc mniejsze zużycie będzie w dużej mierze wynikało z niższej średniej.

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #23 dnia: 01 Lipca 2022, 00:14:19 »
na siłę udowadniania

Nic na siłę, tak podpowiada mi logika tamtego czasu. Im szybciej jadę, tym bardziej muszę być skupiony, co bardziej męczy. Im dalej jadę, muszę być dobrze wyspany. Na kawałki tak widzę, jak by było dalej nie wiem, może wniosek by był inny. Tradycyjnie nie mam parcia na 1, szarpania się bez sensu, tym bardziej Aurisem. Więc od tak nie zostanę kierowcą szpicy i tyle. A tłoku napalonych nie znoszę.

Jak możesz to odpowiedz w jednym zdaniu dlaczego

0. Takiś pewny, za wszystkich się wypowiadasz, poleciałeś.  :shock:
1. Nie czytasz, to po kiego mam odpisywać, przecie wiesz lepi. :-)
2. Dla takich osób mam tu powielać to co już napisane, kpisz chyba, naiwny do bólu nie jestem. :-P
2. W jednym zdaniu się nie da. Ale odpowiem treściwie, bo tak i już.  :grin: Rozwiń sobie to zwięzłe zdanie sam. :cool:

przy dziecku

Zawsze to jakiś hamulec na instynkt rajdowca jest w głowie. Ale może się zdarzyć zapomnieć jak śpi.

dobry temat

Wiem, jak zawsze nieliczni napiszą normalka. Ale skoro padają pytania ogólne, to tu mogą być odpowiedzi podstawowe. Sam wiem po sobie, że kiedyś nie było dla mnie oczywiste, ale i nie zwracałem na wszystko uwagi. Teraz wiem wiele, ale nie uważam by wszystko już było możliwie odkryte. Zawsze można się dowiedzieć czegoś nowego.

Tempomat - zaobserwowałem, że noga zawsze coś przesadza. Jadąc tyle samo kreska jest tyci dalej, do tego dochodzi precyzja i inne wpływy, choćby ustawienia czy wpływu zawieszenia, równowagi, zapomnienia. No niestety tempomat jest precyzyjniejszy. Tyle trzeba to tylko tyle daje. Manualnie nie będziemy lepsi i z tym nikt nie wygra. Oczywiście daleko i płasko to najlepszy zysk, ale precyzja tempomatu lepsza jest wszędzie. Ja stosuję nagminnie, wylot i przylot do miasta, nawet 7km prostej drogi, trasa kategorycznie.

Klima - tak, ale bez przesady w temperaturze. Robienie lodówki od zaraz, to strata V i paliwa mocniejsza. Cierpliwości trzeba, po 5 min już będzie lepiej, nawet przy 20C ustawionych. Nigdy nie latam z otwartymi oknami. Ale za to, jeśli na zew. chłodno to bez AC jak tylko można. Chyba że parowanie zachodzi.

Oczywiście sprawność jednostki ma znaczenie. W tym wiele indywidualnych spraw się mieści. Ale ich opisanie chyba nie jest konieczne. Zakładamy, że zainteresowani dbają o swe bryki na poziomie.

Zanim się zacznie generować nowe teorie

Właśnie, a ten nowy lepszy wzór na spalanie gdzie jest ? Była nowa teoria, a wzoru nadal brak. Wszyscy mają standardowy wzór, nikt na odczynnikach Nasa nie pracuje.

na autostradzie pozwala na w miarę płynną jazdę z prędkością 140 km/h

Każde auto/silnik w innym miejscu ma granicę kiedy następuje przepał bezsensowny. Nie wszyscy przy 140 mają wysilony silnik, jak i mocno wciągający paliwo. 

może niech wybierze równoległą drogę krajową

Na krajowej nie będzie takiej płynności, bo za wiele "zakrętów".

utrzymywaniu jednolitej prędkości przez wszystkich

Jak są 3,4 pasy bez problemu, jest wybór. A u nas na lewym od Yaris do prosiaka i rozpisz jak to zrobić, przy prawym zalanym przez tiry.

mniejsze zużycie będzie w dużej mierze wynikało z niższej średniej.

Precyzja tempomatu podług niestabilnej nogi jest faktem, czy to też obalisz. Tempomat zawsze poda tyle tylko ile trzeba, tu są oszczędności. Oczywiście na prostej większe, ale i tak zawsze są i będą.

Zasady kolego, post 17 i 18, pod sobą napisane po 4 minutach, a edycja nie działa ?  :police:
« Ostatnia zmiana: 01 Lipca 2022, 01:08:31 wysłana przez Rademenes »

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #24 dnia: 01 Lipca 2022, 19:37:34 »
Post pod postem, ale po czasie i z nową treścią.  :-)

Z oczywistych spraw jeszcze:

Trzymanie wysokiego RPM nie pomaga, ja z racji stylu, zmiany biegów ze wskazaniem, nie muszę o tym myśleć. :cheesy:

Jazda z huśtawką wartości ładowania aku. Mniejsze obciążenie silnika przez altka w czasie jazdy, większe przy dolatywaniu. Ja z racji permanentnego przeciwdziałania temu o tym zapomniałem. Czy to może powodować jakieś oszczędności, chyba tak, nie wiem o ile.  <palacz>

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #25 dnia: 02 Lipca 2022, 11:28:23 »
@darek60 jesteś innego zdania OK, to po kiego tu piszesz ? Zawsze piszesz tam gdzie coś Cię nie interesuje ?
To taka Twoja hipokryzja rozwijana w auto podbudowanie hejcikiem ? :shock:

kto bogatemu zabroni
4. Zawsze się znajdzie ktoś kto szybciej poleci i ktoś kto ma przepisy w tyle. Cywilna droga to nie wyścig, pucharu nie ma, same drzewa i kary.

O co i z jakiego powodu to pisałem wcześniej. Jeśli combi z 2.0 paliło podobnie jak Auris to uznałem, że tak nie jest OK. A przy okazji wyszło przejście po 10 latach z DSG, ponownie na manual. Dzięki temu mogłem zresetować swoje nawyki do lepszych. 

Tak każdy sam decyduje co robi, ale niech nie narzuca tego innym. Temat jest odpowiedzią na pytania zainteresowanych, a nie tych z kabrio bogatych, co mają na 10l/100km i mandaty. Zestawiasz skrajne sytuacje. Czy ktoś kto ma prosiaka czyta na forum Toyoty ? Jeśli tak to chyba tylko po to, by innym z Toyotami umniejszać klasy auta jak Ty, panie obserwowany.

Drugi raz przekraczasz temat idąc w jedzenie, poszukaj forum kulinarnego OK !  :laugh:

Offline cyklista

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #26 dnia: 11 Lipca 2022, 14:59:06 »
Widzisz, racje masz że tempomat precyzyjniejszy jeśli chodzi o utrzymanie jakiejś prędkości, ale nie o precyzji tutaj mowa a o ekonomi. Jak jest płasko to tempomat wygra, jak jest nierówno to coraz większa może być różnica na korzyść nogi. Ustawiam 130 więc tempomat tyle trzyma i pałuje silnik stosownie do wzniesienia żeby ani o kilometr nie zwolnić, noga będzie zwalniała stosownie do obrotów silnika i biegu, wjadę wolniej ale taniej. Z górki tempomat będzie dalej trzymał 130 więc hamował silnikiem i hamulcami ile potrzeba. Noga z górki da się samochodowi rozpędzić i na dole będzie miał 140 a potem żeglowanie do powrotu do 130 więc będzie taniej niż tempomat. (i nadrobię to co zwolniłem pod górkę). I o ładowaniu czy rozładowaniu nie ma mowy jak jedziesz autostradą 130 bo zawsze masz naładowane do pełna bo silnik chodzi cały czas.

Ja tam dla wygody stosuje tempomat, ale jakbym chciał te 0,1-0,5 wycisnąć oszczędności to bym nogą operował stosownie do terenu.
« Ostatnia zmiana: 11 Lipca 2022, 15:14:47 wysłana przez cyklista »

Offline mdo

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #27 dnia: 11 Lipca 2022, 17:06:42 »
Ładnie to opisałeś. Tak wskazuje logika i weryfikacja empiryczna. Tempomat pracuje tylko z jedną zmienną jaką jest prędkość, więc będzie lepszy tylko w jej utrzymaniu. Kierowca może brać pod uwagę dużo więcej zmiennych więc będzie w oszczędności paliwa lepszy. Sam bardzo lubię jeździć na tempomacie, ale na pagórkach go wyłączam.
Auris HSD TS '15
Corolla E11 EFE, LBK '97
było: IS300 2JZ | Corolla E11 EFE, SDN '97 | Corolla E11 EFE, WGN '98 | Corolla E9 AFE, LBK '91, gaz

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #28 dnia: 11 Lipca 2022, 22:29:39 »
Jeżeli jedziesz autostradą 140 km/h i pod górę zwalniasz do 120 to jadąc w dół musiałbyś się rozpędzić do 160 aby utrzymać zadaną średnią.  Tempomatu wcale nie trzeba wyłączać aby zmienić prędkość.

Offline cyklista

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #29 dnia: 12 Lipca 2022, 10:00:14 »
Jeżeli jedziesz autostradą 140 km/h i pod górę zwalniasz do 120 to jadąc w dół musiałbyś się rozpędzić do 160 aby utrzymać zadaną średnią.  Tempomatu wcale nie trzeba wyłączać aby zmienić prędkość.

Zależy  kto ma jaki tempomat, w hybrydzie auris to ekonomicznie najgorszy sposób (zmienianie prędkości tempomatem), bo albo będę klikał nim podnosząc prędkość o kilometr albo nacisnę i czekam aż wzrośnie do tylu ile chcę, tylko że wtedy silnik zaczyna wyć bo tempomat chce jak najszybciej do tej prędkości dojść więc daje gaz w podłogę a to ekonomiczne nie jest.
Zdecydowanie łatwiej jest go wyłączyć, zmienić prędkość jak się chce płynnie i z powrotem włączyć na nowej.

Więc powtórzę to samo co wcześniej tempomat jest dla wygody a nie dla oszczędności bez rozbijania gówna na atomy i bez analizowania ile i gdzie i jak zwalniałem i ile muszę przyśpieszyć. Kto chce może sobie zrobić test praktyczny przecież na dowolnej górce na autostradzie. Włącza hybrid asystanta i ją przejeżdża 2x z automatem i bez niego, zobaczy ile dokładnie spalił paliwa i jak mu czasowo wyszło.

Cały wątek można w sumie podsumować jednym zdaniem: Wolniej jedziesz, taniej będzie

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl