Autor Wątek: Przykazania ku poprawie średniej spalania aut na PB i może ON.  (Przeczytany 14013 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Zbig

• Toyot Spamer
Odp: Przykazania ku poprawie średniej spalania aut na PB i może ON.
« Odpowiedź #30 dnia: 12 Lipca 2022, 22:27:45 »
Zależy  kto ma jaki tempomat, w hybrydzie auris to ekonomicznie najgorszy sposób (zmienianie prędkości tempomatem), bo albo będę klikał nim podnosząc prędkość o kilometr albo nacisnę i czekam aż wzrośnie do tylu ile chcę, tylko że wtedy silnik zaczyna wyć bo tempomat chce jak najszybciej do tej prędkości dojść więc daje gaz w podłogę a to ekonomiczne nie jest.
Zdecydowanie łatwiej jest go wyłączyć, zmienić prędkość jak się chce płynnie i z powrotem włączyć na nowej.
Hmmmm...
U mnie nic nie wyje, wskazówka mocy ledwo dochodzi do literki "P" w polu POWER
Przyspieszyć po swojemu zawsze możesz na włączonym tempomacie a potem tylko kliknąć SET
Powolne przyspieszanie wcale nie jest najlepszą metodą, bo owszem, podwyższenie spalania jest mniejsze ale trwa o wiele dłużej, optymalne przy przyspieszaniu powinno być utrzymywanie obrotów w rejonie maksymalnego momentu obrotowego.

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Pierdziawka :)
« Odpowiedź #31 dnia: 13 Lipca 2022, 02:39:34 »
@cyklista, chodzi o precyzję potrzeb do zadania, czyli ilości paliwa, a właściwie składu mieszanki. W normalnych warunkach (wyprofilowanych drogach), w górach to nawet są wzmianki o chyba zakazie tempomatu. Zauważ jedno, noga powoduje wzrost RPM, a tempomat już nie. W standardzie drogowym tempomat utrzymuje prędkość i tylko stopniowo zmienia zakresy, więc ani się nie pałuje, ani zbytnio rozpędza. Takie cyry to w górach ewentualnie. Tempomat na wzniesieniu będzie utrzymywał tylko potrzebne zakresy, noga jak piszesz przesadzi. Rozpędzanie się bardziej, to większe spalanie, bo hamowanie tego może nie zrekompensować. Hamowanie silnikiem przy nodze występuje częściej, ale jest wynikiem wcześniejszej przesady. Przy tempomacie mniejsze wyskoki będą na wykresie/skali, bo tempomat mniej przesadza tak w jedną jak i w drugą. A właściwie jego lekkie przesady wynikają tylko z uwarunkowania/ skoku terenu. Nie dasz rady nogą tak się dostosować jak tempomat. Z tempomatem jazda jest płynniejsza, a prędkość bardziej jednostajna, jeśli są wychylenia to przy tempomacie mniejsze. To tak jakby porównać człowieka do robota w fabryce. Człowiek może być niewyspany, w humorku, zmęczony, bankowo częściej człowiek może nawalić niż robot popsuć. Oczywiście nie we wszystkim i nie wszędzie. Ale puki coś prawidłowo działa, to niestety jest precyzyjniejsze od nogi, na którą wiele spraw wpływa.

W Auris jest chwilowe spalanie jako kreska. Ale w drugim aucie mam cyfrowo i sprawdzałem, nogą zawsze był jakiś naddatek, jakby przewidziany zapas na zapobieganie jakieś. Czyli z tempomatem na tej samej drodze było mniej, a z nogą i tą samą prędkością, już coś więcej.

W tempomacie nie chodzi o walkę o setne litra. Po lataniu miastem, gdzie średnia pikuje i utrwala się wyżej, jazda jednostajna to leczy i poprawia. Tempomat nie ma tyle czynników pobocznych jak noga i jego jednostajność jest precyzyjniejsza. Noga się buja, podryguje, oczy gdzie indziej patrzą i precyzja pryska. Zauważam to jadąc na tempomacie, jak inni raz lecą a za jakiś czas siedzę im na ogonie. To kto w takiej sytuacji jechał bardziej jednostajnie jest oczywiste. No i wtedy ja nie zerkam notorycznie na licznik, tylko na wszystko inne. Przy obecnych przepisach, w mieście (wylotówka) można szybko przeholować, ja pyk tempomat i nie myślę o prędkości już.   

Co jeszcze, jak w Auris pykam dźwignię tempomatu do dołu, to wskakuje prędkość aktualna. Ale jak do góry, to bez fajerwerku tempomat wraca do wcześniej/ostatnio zadanej prędkości. Jakieś mega buty, to miałem w VW na tempomacie, jak tam można było szybko zmieniać co 10km/h. 

Nie wolniej, a zgodnie z przepisami i im więcej płynności, tym mniejszy koszt. Zaraz ktoś napisze, może 20km/h, a nie o to chodzi. Mniej szarpania, mniej nadmiernego rozpędzania, więcej płynności i średnia spadnie. Jeśli ktoś przesadzał, to zmiana może być spora, a u innych statystyczna. Nie wiemy kto tu czyta, a przez swoje małe zmiany, nie możemy wykluczyć, że jak ktoś przyswoi coś z tego, to zmiana będzie spora. Jeśli miałem 8.5, a mam 6 często, to z 2.5 nawet po odjęciu czegoś i tak sporo zostaje jednak.

Nie rozbijemy banku o jeden aspekt, który swoją skalą płynności poprawia wyczyny miejskie. Ale możemy coś tym w dalszej kolejności z tego wyprostować i tyle. Wystarczy mieć chwilową średnią w cyfrach i zobaczyć sobie stabilność nogi a tempomatu. Tempomat zmienia tylko reakcje ze względu na teren + może tyci o wiatr, a noga z przynajmniej kilku powodów może. Jak to twierdzenie obalicie, to będzie super.  :-)   

Gdyby zrobić wykresy zmian w obydwu sytuacjach, bankowo z nogą wychyleń było by więcej i w większej skali, jak i z wyjazdami lepszymi. Z tempomatem zakres by był zwięzły i ilość mniejsza, wyjazdów zero.       
« Ostatnia zmiana: 13 Lipca 2022, 02:55:32 wysłana przez Rademenes »
Toyota Auris II 2013 wer. Start+Edition.
1.6, 132KM, 1ZR-FAE + ORLEN PLATINUM 5W30 MAX EXPERT DEX 1.

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #32 dnia: 07 Sierpnia 2022, 23:53:47 »
Pojawił się oficjalnie środek do paliwa, który stosowałem w drugim aucie w wersji testowej. Cenowo wysoko, ale działanie jest po części potwierdzone. Przy stosowaniu co interwał jeszcze do przyjęcia. Są relacje z czyszczenia komory spalania, konkretnie denek tłoków. A u mnie zmiana po tym nastąpiła w relacji wskazań spalania komp/wyliczenia. Wcześniej raz komp więcej wskazywał od wyliczeń, innym razem z wyliczeń wychodziło więcej. Zmienne to było mocno, a po tym specyfiku, od jego użycia zawsze komp więcej pokazuje. Skala różnicy jest od 0.16 do 0.58L/100km. Nie chodzi o ułamki, a bardziej o stałą zmianę. Poczytajcie sobie.

https://sklep.archoil.pl/produkt/oilsyn-peatech-petrol-doctor/   
https://www.oilclub.pl/index.php?threads/pea-tech-petrol-doctor.3887/

pireus

• Gość
« Odpowiedź #33 dnia: 08 Sierpnia 2022, 08:17:32 »
Pojawił się oficjalnie środek do paliwa
Czy Ty jesteś przedstawicielem handlowym tej firmy?

Offline cyklista

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Auris Hybrid
« Odpowiedź #34 dnia: 08 Sierpnia 2022, 08:35:09 »
Jak się ktoś skusi i ma hybrydę lpg to jak go wtedy używać? Wlewać przed wymiana oleju i wyjeździć specjalnie bak na benzynie czy wlać pol roku wcześniej? Czy też wlać od razu po wymianie oleju, tylko jak wtedy wymieszać jak się dotankowuje 5-10 litrów co miesiąc czy 3 w lecie?

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #35 dnia: 08 Sierpnia 2022, 19:29:28 »
Jak bym był, to bym podał link do swego sklepu i to w dniu pojawienia się produktu, a nie po prawie miesiącu.  :grin: Rozumiem, że nieliczni jak opozycja idą w myślach za daleko i mylą użytkownika z handlowcem. No cóż używam tych firm produktów i mi się sprawdzają.  :cheesy: Z tego powodu polecam, a to tu nie jest jeszcze zabronione. Jeśli ktoś bagatelizuje te specyfiki, to albo nie czyta na oil, albo uważa się za mądrzejszego od tych z oil. Gdzie jest opisanych wiele fizycznych zastosowań i relacji. W podanych linkach jest do tego odnośnik, no ale po co czytać, jak zwykle lepiej pohejtować i to znowu ci sami ignoranci, co sami sobie odpowiadają.  :-P Władza ma tu cierpliwość nie lada, reszta niech oceni sama, ale czytając. Nic na siłę, kto chce to zastosuje. Zarówno na oil, jak i moje doświadczenia mogą być pomocne w rozwianiu obaw.  :-)

@cyklista Najlepiej zastosować jak najbliżej wymiany oleju, tak przezornie. Normalnie dochodzi coś paliwa do oleju, a podczas takiego czyszczenia, dojdzie ten środek i ewentualne usuwane syfy z paliwem. Więc nie ma co z tym po wypaleniu baku za długo latać. Nie wiem jakiej pojemności masz bak, ja bym wlał na pełny zatankowany bak i czekał do rezerwy. Dopełnił znowu, trochę kilometrów wtedy jeszcze i wtedy najlepiej wymiana oleju. Paliwo z tym lepiej by było wypalić ciągiem i super jak na trasie. Ale jeśli się w hybrydzie nie da, to powinno wystarczyć jak dziennie ileś tam spalina popracuje. Może to lepiej jeszcze, jak na tłokach resztki tego z paliwem sobie tam jakiś czas poleżą cyklicznie praca-stop-praca. Ale jeśli się da, to lepiej pokusić się o stałą pracę spaliny i wypalenie całego baku. Silnikowi to nie zaszkodzi, a może być tylko lepiej i w samopoczuciu nie będzie krzywdy z podejrzeń gorszych warunków dla preparatu. Podstawa przed wymianą oleju i na cały bak, chyba że mniejszy niż 40L.

« Ostatnia zmiana: 08 Sierpnia 2022, 19:32:27 wysłana przez Rademenes »

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #36 dnia: 08 Sierpnia 2022, 22:39:26 »
Rozumiem, że nieliczni jak opozycja idą w myślach za daleko i mylą użytkownika z handlowcem
Coś z deklem, czy forum toyoty z TVPPiS  pomyliłeś?
nieliczni
Całkiem odleciałeś, czy o sobie pisałeś? Aaaaa rozumiem, oil=PiS dla Ciebie.
« Ostatnia zmiana: 08 Sierpnia 2022, 22:44:25 wysłana przez Krisman »
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #37 dnia: 08 Sierpnia 2022, 22:45:28 »
Ty masz coś do tych co są za Polską ??????????????????

Panie obserwowany hipokryto z ASO, ty masz coś do mnie, bo nie podejmując merytoryki ślesz tyko zaczepki i jad. Tak podbudowujesz swoje mła ?
Jak widać wyjaśniłem, ale ty teraz szukasz innego cytatu do zaczepki. Wiecznie źle, a wyjaśnienie olać, bo co ty tu w tym możesz dodać, w ASO lepi wiedzą ? Albo byłeś u wróżki i co tam, ja wiem lepi. To zakrawa o jasnowidztwo domniemane, potwierdzone tylko w swoim łebku. Polityka jest tu be jak byś nie wiedział.

W tym temacie bardziej chodzi o zwyczaje/styl a nie środki, ale jak ktoś wolno myślący lub ograniczony szuka zaczepki to zawsze się znajdzie. :grin:   

Władza nie interweniując, dopuszcza do tego, że taki kolo pyskuje na wizji, a powinien na PW sobie żale popisać do us****j. 
« Ostatnia zmiana: 08 Sierpnia 2022, 22:51:27 wysłana przez Rademenes »

Offline marcin

• Junior Administrator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
« Odpowiedź #38 dnia: 09 Sierpnia 2022, 01:19:12 »
Panowie, proszę dać sobie na wstrzymanie, a wszelkie różnice zdań wyjaśnić na kanałach prywatnych.

Jeśli sytuacja się nie poprawi, to będziemy zmuszeni wprowadzić bezpłatne urlopy, a dla najwytrwalszych przewidujemy również owocowe czwartki.
3VZ.pl

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #39 dnia: 09 Sierpnia 2022, 09:13:14 »
Panowie, proszę dać sobie na wstrzymanie, a wszelkie różnice zdań wyjaśnić na kanałach prywatnych.

Jeśli sytuacja się nie poprawi, to będziemy zmuszeni wprowadzić bezpłatne urlopy, a dla najwytrwalszych przewidujemy również owocowe czwartki.
Myślę, że nie ma takiej potrzeby.  W sekcji pojawił się Wszystkowiedzący, większość pozostałych userów już się przeniosła gdzie indziej, a nieliczni pozostali zapewne wkrótce zrobią to samo.  No chyba że się sam ze sobą pożre. Pozdrawiam.

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #40 dnia: 29 Września 2022, 02:40:07 »
Wiem, wiem detronizacja oj boli i pozostały to pisał.   :grin: Wszyscy sprzedadzą Aurisy  :laugh:

Dla ZAINTERESOWANYCH, jest wątek tego specyfiku, można poczytać, obserwować co kto woli.  :cool:

https://www.oilclub.pl/index.php?threads/pea-tech-petrol-doctor.3887/

No i jeszcze takie tam.

https://www.iparts.pl/artykuly/jak-poprawnie-obliczyc-realne-spalanie-swojego-samochodu-co-i-dlaczego-moze-wplynac-na-prawdziwosc-ostatecznego-wyniku,910.html

Na końcu to chodzi o inny zakres km pokonanych na jednym baku, zatankowanym do pełna, a takim do odbicia. Mi taka różnica wychodzi przynajmniej 100km więcej. Dalej musi być cykliczne do pełna, bo inaczej będzie ta różnica, o której tam piszą. Każdy może się doszukać tego na co jest nakierowany, ja tam widzę swoje.

"Ponieważ mierzenie spalania paliwa poprzez obliczanie ubytku w baku zależy w dużej mierze od momentu pojawienia się tzw. pierwszego odbicia pistoletu dystrybutora, niektórzy eksperci doradzają zawsze w takich przypadkach lać paliwo do pełna – aż do momentu, w którym zacznie się przelewać."

https://www.toyota.pl/porady/jak-poprawnie-obliczyc-spalanie-swojego-samochodu

A tu Toyota to opisała i na koniec dodali, "Regularne sprawdzanie rzeczywistego zużycia paliwa pozwoli nam na wcześniejsze zareagowanie na ewentualne usterki w naszym samochodzie." Wymienione usterki, nie pasuje mi potrzeba wymiany oleju, bo to nie do skojarzenia raczej.
« Ostatnia zmiana: 29 Września 2022, 02:55:44 wysłana przez Rademenes »

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #41 dnia: 29 Września 2022, 09:58:18 »
To teraz cytat w całości, bez wyrywania z kontekstu :-)
"Ponieważ mierzenie spalania paliwa poprzez obliczanie ubytku w baku zależy w dużej mierze od momentu pojawienia się tzw. pierwszego odbicia pistoletu dystrybutora, niektórzy eksperci doradzają zawsze w takich przypadkach lać paliwo do pełna – aż do momentu, w którym zacznie się przelewać. Tu jednak może spotkać Was pewna niespodzianka. Może się bowiem okazać, że do baku weszło o kilka litrów więcej, niż moglibyście podejrzewać. O tym, dlaczego tak się dzieje, napisaliśmy więcej w naszym poradniku „Ile kilometrów można przejechać na rezerwie? Dlaczego zawsze jest to dystans większy, niż sugerują to wskaźniki paliwa czy komputery pokładowe?”.

Jeśli nieopatrznie wypełnicie paliwem bak absolutnie do pełna, zalewając również miejsce na tzw. poduszkę powietrzną, otrzymany wynik może Was mocno zaskoczyć i zakłamać rzeczywistość. A najgorsze jest to, iż bardzo trudno rozpoznać moment, w którym do takiego przekłamania doszło."

Offline KoMarek

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: A II 1.6 2014
« Odpowiedź #42 dnia: 29 Września 2022, 10:34:45 »
Pomiar spalania dla każdego baku z osobna to słaby pomysł, bo błąd pomiaru jest zauważalny. Ja mam pomiar ze 100kkm i ten jest raczej dokładny :)
Zawsze leję do pierwszego odbicia, spalanie z komputera wtedy resetuję. Są zauważalne odchyły bak/komputer (uwzględniając błąd pomiaru komputera - zaniża o jakieś 0,25l/100km). 
Spalanie - Motostat.pl

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #43 dnia: 29 Września 2022, 10:58:17 »
Gdyby cena paliwa była stała pomiary miałyby sens a że cena zmienna jest przy praktycznie każdym tankowaniu to co te pomiary dają? Co z tego, że auto spala 5 litrów na 100km jeżeli koszt przejechania 1km za każdym razem jest inny?

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #44 dnia: 29 Września 2022, 12:10:00 »
Dobre
To z tego, że jak zużywa 5l/100, to zużywa o 5l mniej od tego które bierze 10l, a cena ma wpływ na rachunek w obu przypadkach. Poza tym  nie jest przedmiotem w/w tenatu :)

Wysłane z mojego SM-A528B przy użyciu Tapatalka

Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl