Autor Wątek: Przykazania ku poprawie średniej spalania aut na PB i może ON.  (Przeczytany 13987 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Pierdziawka :)
Odp: Przykazania ku poprawie średniej spalania aut na PB i może ON.
« Odpowiedź #45 dnia: 02 Października 2022, 00:30:37 »
@KoMarek robię co bak, zestawiam komp/wyliczenie, dokładniej nie umiem, to już w lab. Wyeliminowałem główną różnice w odbiciu. 100km do 100km może być mniej podobne, niż bak do baku, tu wchodzi powtarzalność, ale zbytnio się rozdrabniamy. Ja warunki mam stabilne, myślę by brać tylko takie pod uwagę, takie powtarzalne, a nie bardzo zmienne jakieś.

Odbicie latem a zimą ze względu na temp. choćby nie będzie jednakowe raczej. Ja tankuję cyklicznie pod korek, dolatuje do 10-0 zasięgu rezerwy i kolejne tankowanie. Dotankowań jakiś po parę litrów nie pamiętam. Zaraz ktoś lament zrobi do 0, tak na mieście jest tych stacji, a nawet wtedy zostaje 4-5L paliwa jeszcze. Najwięcej w takiej sytuacji 0 i R zalałem 46.19L. Co do różnic komp/wyliczenie, warto zauważyć czy różnica jest w którąś stronę stała. Mi komp zawsze pokazuje więcej niż wyliczenie i to jest stała norma. A różnice mam od 0.13 do 0.30, no i ostatnio jakoś mi wyszło 6.2-6.18, czyli tylko 0.02 różnicy.

@przmor na szczęście kasa nie ma wpływu na to ile silnik pali, chodzi o cyfry = ilość, cena to już boczny temat. Od tyłu, jeśli mało silnik pali to zawsze mniej kasy wydasz, bez względu na skalę. Choć obecne skale to już śruba do tego co było jeszcze nie tak dawno. Oczywiście nie piszę o statystyce, miałem 8 coś mam 6 coś i mi to pasuje. :-) 

« Ostatnia zmiana: 02 Października 2022, 00:33:45 wysłana przez Rademenes »
Toyota Auris II 2013 wer. Start+Edition.
1.6, 132KM, 1ZR-FAE + ORLEN PLATINUM 5W30 MAX EXPERT DEX 1.

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #46 dnia: 04 Stycznia 2023, 01:04:43 »
Chyba warto dodać coś od "profesorów" bez papierów.  :-)

Warto obejrzeć punkt 3, 5, 6. Co do 7 tankowanie do pełna zawsze OK, ale tankowanie po trochę to psor nie brał pod uwagę kolejnych podjazdów na stację. Co nie pomaga określić poprawnie spalania.

https://www.youtube.com/watch?v=4CtZOe1uwJY

https://www.youtube.com/watch?v=Kpx11-qVXQ8

Ogólnie syf w silniku i niesprawne okolice, to większe spalanie.  :shock:

To nie reklama, wstawiam dla śmiechu tylko, pastylki cud ukrywane latami przed światem.  :grin:

https://youtu.be/13Z0_D-YB9M

« Ostatnia zmiana: 04 Stycznia 2023, 01:06:38 wysłana przez Rademenes »

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #47 dnia: 20 Marca 2023, 02:32:51 »
Ostatnio zaszła tymczasowa zmiana u mnie i zaobserwowałem coś innego. Standardowo wylatuję z garażu gdzie mam minimum +5C do +8C, długo auto nie stoi pod chmurą, załatwiam swoje i wracam. Ale ostatnio jak jeszcze były przymrozki, to Auris codziennie stał pod chmurą po kilka godzin dziennie. Czyli zmienną jest to, że doszły starty wyziębionym silnikiem do cna + konieczność mocnego ogrzewania (parowało w środku), zanim silnik nabierze temp. Przez to średnia spalania wskoczyła mi jak nigdy od dawna na 7.3L nawet i ciężko było ją zbijać, udało się na koniec baku zrobić 6.9L. Kiedy wylatuję z garażu silnik szybciej łapię temp., dalej już jej nie traci zupełnie i to sprzyja niskiemu spalaniu. Ale kiedy wyziębionym to dużo wolniej łapie temp., pewnie dłużej ssie. Czyli im cieplejszy silnik, dogrzany olej, to średnia jest stabilnie niska. Podobnie zauważam po przelocie na S, mimo że więcej pije przy 110km/h niż 90km/h, to już po zjeździe na krajową, chętniej średnia spada wtedy.     
« Ostatnia zmiana: 20 Marca 2023, 02:44:31 wysłana przez Rademenes »

pireus

• Gość
« Odpowiedź #48 dnia: 20 Marca 2023, 09:19:21 »
Kiedy wylatuję z garażu silnik szybciej łapię temp., dalej już jej nie traci zupełnie i to sprzyja niskiemu spalaniu. Ale kiedy wyziębionym to dużo wolniej łapie temp., pewnie dłużej ssie. Czyli im cieplejszy silnik, dogrzany olej, to średnia jest stabilnie niska.
No brawo, co za wspaniałe odkrycie. Musisz to opublikować w specjalistycznych periodykach.

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #49 dnia: 04 Maja 2023, 22:50:24 »
Kiedyś miałem raz 5.9L/100km, no i nadal na blacie to u mnie było best.  :-) Ale tym razem było nawet 5.3L/100km i nie mam hybrydy.  :cool: Trasa nie była gigant, 200x200km z przerwą, drogi krajowe, bez zakorkowanych centr miast. Przed trasą nowy pełny bak był i chyba mi wyjdzie 800km, no może tyci zabraknie. Dodam, że od kiedy temp. zew. jest pow. 10C, to jakoś na tym Fuchsie zauważalnie spalanie poleciało na 6 i niżej w zwyczajnym trybie. A w tej trasie to już się zdziwiłem.

Jak widzicie taki wynik w skali, kontra warunki ?
Więcej tras może macie, to jak to u Was wygląda ?

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #50 dnia: 02 Czerwca 2023, 00:17:49 »
Co do jednorazowej bomby do baku. :-)

1. Bak z trasą 2 x 200km, PB95 solo:

Średnia spalania z komp 5.50, z przeliczenia 5.70. Różnica - 0.20. A km wyszło 804.

2. Bak w standardowych warunkach:

Średnia spalania z komp 5.90, z przeliczenia 6.02. Różnica - 0.12. A km wyszło 757.

2. Bak bez trasy, a z Techronem Concentrate Plus:

Średnia spalania z komp 5.70, z przeliczenia 5.75. Różnica - 0.05. A km wyszło 790.

Środek obniżył spalanie bez trasy, standard miałem 6-6.3. Oczywiście odnoszę wrażenie, jakby trasa coś wyprostowała w korektach może i to też po części się przekłada dalej. Więcej km zrobione, no i maleje różnica pomiędzy średnią komp/wyliczenie.
« Ostatnia zmiana: 02 Czerwca 2023, 00:20:43 wysłana przez Rademenes »

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #51 dnia: 17 Czerwca 2023, 22:26:28 »
Wielu się gupio sprzecza na jakiej stacji kupować paliwo, gdzie "surówka" i tak jest od Orlenu. Czyli aby tyci groszy dać obcym za marchewkę w całej kapuście, na złość mamie nie założę czapki i odmrożę sobie uszy. A z LPG jest jeszcze prościej, jak się okazuje nie ma alternatywy i wszystko jest od orków nadal.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl