Autor Wątek: Kto czeka na "nowa" corolle ?  (Przeczytany 8944 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Draco

• Toyot Pełzający
  • **
    • CarPhotoPro - Instagram
Kto czeka na "nowa" corolle ?
« dnia: 22 Czerwca 2022, 11:19:06 »
Dzisiaj zobaczyłem na YT ze maja odmłodzić Corolle w 2023 ... chyba poczekam
https://youtu.be/yw9zSxuBIWw

Zmiany to min:
Nowa hybrydowa technologia elektryczna Toyoty piątej generacji, zapewniająca większą moc, lepsze wrażenia z jazdy i osiągi,
Ulepszona elektronika:
o Konfigurowalny 12,3-calowy w pełni cyfrowy kombimetr
o Nowy 10,5-calowy wyświetlacz multimedialny
o Nawigacja w chmurze i agent głosowy

Offline alexh750

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla TS 2.0
Odp: Kto czeka na "nowa" corolle ?
« Odpowiedź #1 dnia: 22 Czerwca 2022, 11:38:45 »
Dzisiaj zobaczyłem na YT ze maja odmłodzić Corolle w 2023 ... chyba poczekam
https://youtu.be/yw9zSxuBIWw

Zmiany to min:
Nowa hybrydowa technologia elektryczna Toyoty piątej generacji, zapewniająca większą moc, lepsze wrażenia z jazdy i osiągi,
Ulepszona elektronika:
o Konfigurowalny 12,3-calowy w pełni cyfrowy kombimetr
o Nowy 10,5-calowy wyświetlacz multimedialny
o Nawigacja w chmurze i agent głosowy

Najwyraźniej przegapiłeś wątek "Corolla rok modelowy 2023", powstały już na początku maja :) Są więc to sprawy już dobrze znane i przedyskutowane. Natomiast jedna uwaga, wspomniana nawigacja w chmurze jest już dostępna teraz, opcja nazywa się "Nawigacja Connected z mapami online i 4-letnią darmową transmisją danych" i ja mam to mieć w roczniku modelowym 2022. 
Ogólnie nowy system dostępny w 2022 (od wersji GR) ma mocniejszą jednostkę sterującą CPU, która działa 2,4 razy szybciej niż ten poprzedni, tak więc na rocznik możesz owszem poczekać, jeśli zależy Ci na większych ekranach. Zresztą chyba i tak nie masz wyboru, wersji 2022 już raczej nie kupisz poza jakimiś już gotowymi resztkami z placu fabrycznego ;)

Offline bardos.1979

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Mazda CX-30 2.0
« Odpowiedź #2 dnia: 22 Czerwca 2022, 15:11:05 »
Najlepsze w tej nowej Corolli 2023 to mocniejsze silniki.
1.8 HSD 140 KM (0-100/h 9.2 s)
2.0 HSD 196 KM (0-100/h 7.5 s)

Oraz 12,3-calowy wirtualny zestaw wskaźników (nowe zegary wyświetlane w 4 dowolnych trybach).

https://auto.dziennik.pl/aktualnosci/artykuly/8432923,toyota-corolla-2023-cena-hybryda-nowa-corolla.html
Mazda CX-30 2.0 SKYACTIV MHEV 186KM 6AT HIKARI

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Corolla Hybrid
« Odpowiedź #3 dnia: 22 Czerwca 2022, 22:48:55 »
Dopiero co minęły achy i ochy nad Corollą 2019, teraz wszyscy piszczą na myśl o Corolli 2023. Niedługo potem producent znów coś zmieni i zacznie się zachwyt nad kolejnym modelem i tak w kółko i bez końca, jakby auto nie służyło do jazdy, tylko do podziwiania jego wyposażenia i kto ma nowszy model, ten lepszy od innych, eh. Jakoś to się tak dziwnie wszystko kręci.
Obecnie Corolla Hybrid 1,8 Comfort
oraz stary Peugeot 206 1,1
Poprzednio Auris 1,6 valvematic

Offline Draco

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #4 dnia: 22 Czerwca 2022, 23:35:55 »
to jest częścią życia i postępu

Offline Helios

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: HB 2.0 MR2022
« Odpowiedź #5 dnia: 23 Czerwca 2022, 08:16:47 »
pcja nazywa się "Nawigacja Connected z mapami online i 4-letnią darmową transmisją danych" i ja mam to mieć w roczniku modelowym 2022
Ja mam tę nawigację w roczniku 2022, korzystam z niej od miesiąca. Oto moja opinia - jedna ze słabszych, jeśli nie najsłabsza z nawigacji, których dotychczas używałem (Auto Mapa, Yanosik, TomTom fabryczny w Renault, NaviExpert, Google). Ubogie menu ustawień (należałoby powiedzieć brak ustawień; może są, ale ja się do nich nie "dokopałem"), słaba grafika. Algorytm prowadzenia do celu jest z automatu ustawiony na najkrótszą trasę, co jak wiadomo nie zawsze oznacza, że oczekiwaną przez użytkowanika. I nade wszystko nazwy ulic są nieaktulne. Jeśli ktoś w Warszawie chciałby dojechać przykładowo na ulicę Modzelewskiego, to musi wiedzieć, że ta ulica przez kilka miesięcy (dekomunizacja nazw) nazywała się J. Kaczmarskiego, ale obecnie, ponownie nazywa się Modzelewskiego. W nawigacji Toyoty nazwa tej ulicy tymczasem wskazana jest dalej jako Kaczmarskiego. Krótko mówiąc, aktualizacja map jest opóźniona kilka lat! Na duży plus zaliczam możliwość głosowego wyboru punktu docelowego - to działa.

Offline bardos.1979

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #6 dnia: 23 Czerwca 2022, 08:18:09 »
Dopiero co minęły achy i ochy nad Corollą 2019, teraz wszyscy piszczą na myśl o Corolli 2023. Niedługo potem producent znów coś zmieni i zacznie się zachwyt nad kolejnym modelem i tak w kółko i bez końca, jakby auto nie służyło do jazdy, tylko do podziwiania jego wyposażenia i kto ma nowszy model, ten lepszy od innych, eh. Jakoś to się tak dziwnie wszystko kręci.

Sam sprzedałeś Aurisa II w stanie idealnym i kupiłeś nową Corollę chociaż Aurisem mogłeś pojeździć bez problemu i bez inwestycji co najmniej 10 lat.  :-)

Offline Draco

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #7 dnia: 23 Czerwca 2022, 12:13:16 »
Helios,
interesujące spostrzeżenie co do nowej nawigacji. Ja mam wciąż Aurisa z 2016 ze "stara" nawigacja i moje zrozumienie zmian było na plus tzn. automatyczne aktualizowanie map i systemu oraz polaczenie do internetu bez "hotspot" np z telefonu, jak jest to u mnie. czy miales do czynienia z wcześniejszą wersja nawigacji w toyocie ?, pytam żeby porównać czy zmiany poszły w złym kierunku czy po prostu uważasz ze nawigacja toyoty jest słaba (sam uważam ze mogla by byc lepsza). Co do map to niestety masz racje ale to nie nawigacja tylko zródło map - dostawca

Offline Helios

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: HB 2.0 MR2022
« Odpowiedź #8 dnia: 23 Czerwca 2022, 13:40:06 »
do Draco,
nie miałem do czynienia z żadną nawigacją Toyoty więc nie mogę ocenić zmian. Korzystanie bez hotspota jest na pewno ulepszeniem, to nie ulega wątpliwości. Co do dostawcy map - dla przeciętnego użytkownika nie ma znaczenia kto je dostarcza. Domyślnym dostawcą map jest Toyota i to Toyota powinna zadbać o ich właściwe aktualizowanie. Na marginesie w Renault rozwiązano to inaczej - użytkownik wiedział kto jest "operatorem" nawigacji (w moim przypadku był to TomTom) i musiał wejść z nim w interakcję (czytaj: założyć konto, wykupić roczne aktualizacje po okresie bezpłatnego użytkowania), aby być na bieżąco. W Toyocie bezpłątny okres aktualizacji aplikacji i nawigacji/map to 4 lata. A co później?

Offline Draco

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #9 dnia: 23 Czerwca 2022, 23:40:51 »
do Draco,
nie miałem do czynienia z żadną nawigacją Toyoty więc nie mogę ocenić zmian. Korzystanie bez hotspota jest na pewno ulepszeniem, to nie ulega wątpliwości. Co do dostawcy map - dla przeciętnego użytkownika nie ma znaczenia kto je dostarcza. Domyślnym dostawcą map jest Toyota i to Toyota powinna zadbać o ich właściwe aktualizowanie. Na marginesie w Renault rozwiązano to inaczej - użytkownik wiedział kto jest "operatorem" nawigacji (w moim przypadku był to TomTom) i musiał wejść z nim w interakcję (czytaj: założyć konto, wykupić roczne aktualizacje po okresie bezpłatnego użytkowania), aby być na bieżąco. W Toyocie bezpłątny okres aktualizacji aplikacji i nawigacji/map to 4 lata. A co później?
dzieki za wyjaśnienie co do twojego doświadczenia z nawigacja toyoty, ja nie mam doświadczenia z renault wiem jednak ze cześć modeli nie posiada nawigacji i można ja miec tylko z telefonu - mozliwe ze problemy z mapami powodują właśnie odchodzenie od Navi w coraz większej ilości samochodów / marek
co do co po 4latach ... wykupujesz abonament lub zmieniasz samochód wybór zawsze jest, czy dobry czy nie to juz indywidualna opinia

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Corolla Hybrid
« Odpowiedź #10 dnia: 24 Czerwca 2022, 10:15:19 »
[quote author=bardos.1979
Sam sprzedałeś Aurisa II w stanie idealnym i kupiłeś nową Corollę chociaż Aurisem mogłeś pojeździć bez problemu i bez inwestycji co najmniej 10 lat.  :-)
[/quote]

bardzo.1979, u mnie to jest całkiem inaczej. Ja i tak na ogół zmieniam auta co 5 lat nie jeżdżąc do zdechu, bo potem musiałbym za dużo kasy wykładać na nowe auto. Z Aurisem trochę przyspieszyłem zmianę z powodu covida i pogarszającej się sytuacji na rynku aut. Wcale nie poleciałem na nowości. To była po prostu chłodna kalkulacja. Poza tym chciałem zmienić paliwożernego Aurisa na oszczędną hybrydę, no i w warunkach drogowych w jakich ja jeżdżę, hybrydowy automat e-CVT jest idealny, bez ciągłego machania wajchą biegów i sprzęgłem
« Ostatnia zmiana: 24 Czerwca 2022, 10:23:50 wysłana przez fynooh »
Obecnie Corolla Hybrid 1,8 Comfort
oraz stary Peugeot 206 1,1
Poprzednio Auris 1,6 valvematic

Offline bardos.1979

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #11 dnia: 24 Czerwca 2022, 19:00:18 »
To w sumie tak jak ja.
Wolę dopłacić do nowszego młodszego zanim zacznie się dokładanie w naprawy.
Mi dodatkowo zwyczajnie po 5 latach auto się znudzi i nawet w stanie idealnym kusi mnie zmienić na nowsze póki budżet powala.
Jak nie będzie mnie stać to na pewno na kredyt nie wezmę nowego bo nie będę robił na tych złodzei banksterów.

« Ostatnia zmiana: 24 Czerwca 2022, 19:02:18 wysłana przez bardos.1979 »

Offline Paweł_Gdańsk

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Suzuki Swace
« Odpowiedź #12 dnia: 29 Czerwca 2022, 22:53:31 »

Offline bardos.1979

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #13 dnia: 03 Lipca 2022, 23:47:18 »
Widzę że zniknął analogowy obrotomierz. Ciekawe czy da się włączyć cyfrowy. No i tablet chyba urósł na wysokość - ciekawe czy nie przysłania widoczności na wprost.
Bo brak fizycznych przycisków na tablecie już omawialiśmy.
« Ostatnia zmiana: 04 Lipca 2022, 00:01:20 wysłana przez bardos.1979 »

Offline alexh750

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla TS 2.0
« Odpowiedź #14 dnia: 04 Lipca 2022, 11:07:53 »
Widzę że zniknął analogowy obrotomierz. Ciekawe czy da się włączyć cyfrowy. No i tablet chyba urósł na wysokość - ciekawe czy nie przysłania widoczności na wprost.
Bo brak fizycznych przycisków na tablecie już omawialiśmy.

Da się. Na filmiku masz w 42 sekundzie widok na cyfrowy obrotomierz. https://youtu.be/DBvTGfC9OsQ?t=42

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl