Autor Wątek: Klimatyzacja w trybie Eco  (Przeczytany 21092 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Venosaur

• Toyot Leżący
  • *
Klimatyzacja w trybie Eco
« dnia: 23 Czerwca 2022, 08:06:21 »
Witam,
czy moglibyście napisać czy używacie klimatyzacji w trybie normal czy w eco ? Chodzi przede wszystkim o samą klimatyzację a nie tryb jazdy.

byłbym wdzięczny za wszelkie opinie.
Pozdrawiam

Offline gogolec

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV 4 AWD
Odp: Klimatyzacja w trybie Eco
« Odpowiedź #1 dnia: 23 Czerwca 2022, 08:45:23 »
Ja osobiście od dwóch lat używam trybu ECO, z małymi wyjątkami (latem na wakacjach lub przy dużych upałach), zdarza mi się włączyć tryb FAST w celu szybszego schłodzenia i faktycznie czuć że działa znacznie szybciej. Niestety nie umiem powiedzieć jak mocno to wpływa na zużycie energii i paliwa ale wpływa na pewno.
Corolla XII 2019 Hybrid, RAV 4 2021 AWD Hybrid

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #2 dnia: 23 Czerwca 2022, 12:23:15 »
U mnie w ravce ( wiem że inne auto, ale zasada dzialania ta sama) tylko normal, Eco jest do bani przy dużej wilgotności.

Wysłane z mojego SM-A528B przy użyciu Tapatalka
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline apek

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Tesla Y
« Odpowiedź #3 dnia: 23 Czerwca 2022, 14:18:41 »
U mnie przez trzy lata miałem tryb Eco. Fast tylko w zimie, gdy trzeba było odparować szybę przednią.
Toyota Corolla Sedan VII, Toyota Corolla Sedan Hybrid XII - sprzedana, RAV 4 (5th gen) Executive, AWDi, Skyview - sprzedana, Tesla Model Y Premium AWD
https://ts.la/andrzej248745

Offline Venosaur

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: 23 Czerwca 2022, 20:02:22 »
Dzięki za odzwew.
muszę spróbować w takim razie używać eco. Wcześniej unikałem bo obawiałem się, że zbyt słabo będzie chłodzić, ale zazwyczaj sam jeżdzę :)
czy przy eco klimy macie wrażenie lepszej jazdy auta. (u mnie corolla 2020 hybryda).
Pozdrawiam

Offline apek

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Tesla Y
« Odpowiedź #5 dnia: 23 Czerwca 2022, 22:05:13 »
Po to są ustawienia, żeby można było dopasować je pod swoje preferencje. To co u mnie się sprawdza, u Ciebie może już nie być takie komfortowe. Z reguły miałem wyłączoną klimę na tył, chyba że znajdowali się tam pasażerowie, a ustawiona temperatura w zależności od tego co na dworze, jak był upał, to kilka stopni mniej niż na zewnątrz, a standardowo miałem 19,5 C -- 21 C. Auto jeździło tak samo przy fast jak i eco, tylko nie hałasowały tak nawiewy, ale to zrozumiałe.
« Ostatnia zmiana: 23 Czerwca 2022, 22:07:33 wysłana przez apek »
Toyota Corolla Sedan VII, Toyota Corolla Sedan Hybrid XII - sprzedana, RAV 4 (5th gen) Executive, AWDi, Skyview - sprzedana, Tesla Model Y Premium AWD
https://ts.la/andrzej248745

Offline Venosaur

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #6 dnia: 24 Czerwca 2022, 10:07:42 »
Wiadomo preferencje to rzecz gustu :) Kwestia jaką drogą dojść do tych swoich ustawień. Doświadczenie jest bardzo cenne i pozwala na nie powielanie błędów.
Ogólnie nie wiem, ale przy Eco Klima mam wrażenie, że auto jakby ma lekko więcej mocy. Czy to możliwe, że normal i fast więcej obciązają baterię. Chodzi przede wszystkim przy jeżdzie w mieście.

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #7 dnia: 24 Czerwca 2022, 10:18:06 »
Sprężarka jest elektryczna i na pełnej mocy z tego co widzę w Auris II pobiera ponad 1.5kW gdzie samo auto pobiera 0.2kW stojąc w miejscu. Na pewno jest to jakieś dodatkowe obciążenie baterii bo maksymalna moc pobierana z baterii podczas ruszania z miejsca to ok.19kW

Offline jarh

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #8 dnia: 24 Czerwca 2022, 10:32:54 »
priorytetem pracy klimatyzacji w trybie ECO jest zmniejszenie zużycia paliwa, m.in. poprzez zmniejszenie siły nadmuchu wentylatora itp. ( str. 510 instrukcji)
Ja osobiście nie używam ani eco, ani normal, ani fast, tylko sam dobieram intensywnośc nawiewu, do własnych potrzeb.

Offline piter-ek

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #9 dnia: 24 Czerwca 2022, 11:41:00 »
Sprężarka jest elektryczna i na pełnej mocy z tego co widzę w Auris II pobiera ponad 1.5kW gdzie samo auto pobiera 0.2kW stojąc w miejscu. Na pewno jest to jakieś dodatkowe obciążenie baterii bo maksymalna moc pobierana z baterii podczas ruszania z miejsca to ok.19kW
Gdzie można znaleźć tego typu dane? Aplikacja Hybrid Assistant?

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Corolla Hybrid
« Odpowiedź #10 dnia: 24 Czerwca 2022, 12:24:06 »
Ja od niedawna używam klimy tylko w trybie normal. Na eco chłodziła za delikatnie, za słabo, na normal jest ok. Nie próbowałem, ale zastanawiam się, czy gdyby zamiast 23 st. na normal, dać np. 21 st. na eco, czy nie byłoby tak samo. Po prostu na eco obniżyć temperaturę.

Z reguły miałem wyłączoną klimę na tył

Ciekawe, jak ty to robisz? Z tego co wiem, w klimatyzacji dwustrefowej nie ma klimy na tył. Jest tylko jedna strefa dla kierowcy, druga dla pasażera.
Obecnie Corolla Hybrid 1,8 Comfort
oraz stary Peugeot 206 1,1
Poprzednio Auris 1,6 valvematic

Offline gogolec

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV 4 AWD
« Odpowiedź #11 dnia: 24 Czerwca 2022, 13:03:58 »
Ja od niedawna używam klimy tylko w trybie normal. Na eco chłodziła za delikatnie, za słabo, na normal jest ok. Nie próbowałem, ale zastanawiam się, czy gdyby zamiast 23 st. na normal, dać np. 21 st. na eco, czy nie byłoby tak samo. Po prostu na eco obniżyć temperaturę.

Z reguły miałem wyłączoną klimę na tył

Ciekawe, jak ty to robisz? Z tego co wiem, w klimatyzacji dwustrefowej nie ma klimy na tył. Jest tylko jedna strefa dla kierowcy, druga dla pasażera.

Hmmmm. Ja mam przycisk i jak go wcisnę to przestaje działać nawiew poprzez tylną kratkę pomiędzy fotelami. tak że ten tego.
Corolla XII 2019 Hybrid, RAV 4 2021 AWD Hybrid

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #12 dnia: 24 Czerwca 2022, 13:35:58 »

Ja osobiście nie używam ani eco, ani normal, ani fast, tylko sam dobieram intensywnośc nawiewu, do własnych potrzeb.
Czyli cala idea klimy automatycznej "ustawić, włączyć, zapomnieć " idzie w PiSdu, a używasz klimy w wersji manualnej.

Wysłane z mojego SM-A528B przy użyciu Tapatalka

Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Corolla Hybrid
« Odpowiedź #13 dnia: 24 Czerwca 2022, 13:46:06 »
Ja mam przycisk i jak go wcisnę to przestaje działać nawiew poprzez tylną kratkę pomiędzy fotelami

Gdzie masz ten przycisk? Jakie auto?
Obecnie Corolla Hybrid 1,8 Comfort
oraz stary Peugeot 206 1,1
Poprzednio Auris 1,6 valvematic

Offline Venosaur

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #14 dnia: 24 Czerwca 2022, 14:10:01 »
Auto przycisk jest w pokrętle i wtedy świeci się światełko w pokrętle od strony kierowcy jak jest w auto.
Pierwsze wrażenia z ustawienia eco klimy reszta auto (auto jeżdzone na krótkie dystanse, tylko kierowca) działa wszystko ok chłodzi dodatkowo auto wrażenia bardziej żwawe :)

Pozdrawiam 

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl