Autor Wątek: Uchwyt na rowery na hak firmy Thule jaki model do Ravki  (Przeczytany 18426 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Mario85

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Executive jbl,
Uchwyt na rowery na hak firmy Thule jaki model do Ravki
« dnia: 24 Czerwca 2022, 05:47:22 »
Cześć. Jaki model bagaznika na rowery na hak firmy thule polecacie ?

Offline seamon

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: Uchwyt na rowery na hak firmy Thule jaki model do Ravki
« Odpowiedź #1 dnia: 24 Czerwca 2022, 09:39:44 »
Każdy ma swoje upodobania ale jak obserwuje na drodze to większość ma velocompact. Mam i ja :cheesy: model 926 plus dostawka i sprawdza się pieknie

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
« Odpowiedź #2 dnia: 24 Czerwca 2022, 10:34:52 »
Ja też mam Velocompact 926, z 3 dorosłymi rowerami trasa 3000 km bez problemów. Oczywiście używam też na krótkich podmiejskich trasach.

Offline Mario85

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #3 dnia: 24 Czerwca 2022, 11:18:20 »
Myślałem o thule model 931

Offline krzysp3

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #4 dnia: 24 Czerwca 2022, 12:01:40 »
Mam Thule EasyFold XT 2 933 (na dwa rowery). Obecnie cena może odstraszać ale uważam, że jest wart swojej ceny. Wracając do bagażnika. Złożony zajmuje niewiele miejsca w garażu jak i w bagażniku samochodu.  Łatwe i szybkie: montaż, składanie i rozkładanie. System mocowań rowerów to rewelacja. Woziłem rower szosowy, górski a nawet bez konieczności stosowania dodatkowych poprzeczek - damski rower trekkingowy. Dzwignia zamykająca skierowana jest w bok (równolegle do zderzaka) co zapewnia łatwy do niej dostęp. Zacisk na kuli oraz zaciski do ramy rowerów zamykane na klucz. Pierwszy z regulowaną siłą zacisku na kuli. Te drugie z zatrzaskowym wskażnikiem optymalnej siły docisku. Do ram karbonowych warto dokupić osłonę, która zapewnia zwiększenie powierzchni nacisku uchwytu na ramie. Można też dokupić osłony obręczy karbonowych zabezpieczające obręcze przed ich uszkodzeniem podczas zaciskania pasów mocujących. Niestety ich zastosowanie na kołach roweru górskiego z oponami 29" o wysokim profilu powoduje, że standardowe paski do umocowania koła są za krótkie. Trzeba dokupić dłuższe.   
« Ostatnia zmiana: 24 Czerwca 2022, 12:10:13 wysłana przez krzysp3 »

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: RAV4 JBL Black
« Odpowiedź #5 dnia: 24 Lipca 2022, 00:32:16 »
Co prawda nie Thule, ale mogę polecić włoska platformę peruzzo Como 3 (na 3 rowery). Właśnie zrobiłem z tym blisko 1500km i naprawdę - nie ma się czego przyczepić. Przez całą podróż nic się nie poluzowało, nie stukało,  nie musiałem nic poprawiac... (a miałem odcinki po niezłych wertepach). Może jedna rzecz, że rowery stoją bardzo blisko siebie i trzeba się nakombinkwac, żeby je założyć, choć za każdym razem idzie mi coraz szybciej, więc może to kwestia wprawy. Mam "trudny" zestaw, bo wożę męski, damski i dziecięcy na 16" kołach - wszystko zapinam standardowymi uchwytami, bez żadnych przejściówek.

Z zalet bagażnika to przystępna cena, bardzo mały po złożeniu i fajny wygląd (chciałem jakiś czarny :-P). W standardzie brakuje zamykania na klucz na rowery, ale dokupilem sobie gałki z zamkiem za ok. 30zl

PS: nie mam doświadczenia z innymi platformami (dotąd woziłem rowery na dachu), ale oglądałem test o ile pamiętam platformy aguri, gdzie gość nieźle się męczył z podniesieniem zestawu po opuszczeniu w dół (żeby otworzyć bagażnik). Tutaj robię to jedną ręką bez żadnego wysiłku

Offline Mario85

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #6 dnia: 24 Lipca 2022, 19:49:17 »
Polecam thule easyfold model 931, 13 pin. Fajny, składany, odchylany, zamykany na klucz. Rowery tez z osobna są zamykane. Kupiłem w Holandii 500e.

Offline Hillbilly

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Rav4 Hybrid 4x4
« Odpowiedź #7 dnia: 25 Lipca 2022, 12:46:10 »
Ja korzystam z Thule VeloCompact 926. Łatwy montaż, łatwe przechowywanie, mieści się w bagażniku, w hotelu można odpiąć i zabrać np na balkon w pokoju.

Offline SNCF

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 Plug-In
« Odpowiedź #8 dnia: 02 Lutego 2023, 11:06:12 »
Czy bagażniki rowerowe na hak Thule są tylko zawsze 3+1 dostawka?
ma ktoś może zdjecie jak to wygląda wtedy?
Znajomy ma na 3 rowery i są one tak blisko że sie ocierają, a tu jeszcze dostawka czwartego?

Potrzebuje na 4 duże rowery 28" koła, każdy waży 17-20kg

A może ktoś zna ten: Bagażnik rowerowy na hak holowniczy Aguri Active Bike 4

Pozdrawiam.

Offline Markid

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #9 dnia: 02 Lutego 2023, 11:17:34 »
Sprawdź po kolei: jakie jest dopuszczalne obciążenie haka, ile waży wybrany bagażnik, jakie jest dopuszczalne obciążenie wybranego bagażnika i wtedy Ci wyjdzie czy się da, czy nie.
4 duże rowery to znaczne obciążenie. Obawiam się, że to będzie za dużo na hak - bagażnik ok 20..25 kg + 4 * 20 kg = ok 100 kg. Na 4 duże rowery bagażnik musi być naprawdę solidny.
Może rozważ wożenie 2 na dachu i 2 na haku lub 1 na dachu i 3 na haku.

ps. odnośnie ocierania - jak się dobrze zamocuje rowery to się nie ocierają - trzeba mocować na przemian kierownica - siodełko - kierownica ..., dobrze ustawiać pedały, ustawiać od największego / najcięższego do najlżejszego, czasem zmienić wysokość siodełka, ...
Ten 4 rower w Thule 3+1 to raczej mniejszy, dziecięcy / młodzieżowy, a nie duży dorosły.
Z tego co piszą to Aguri Active Bike 4 - ma nośność 60 kg, to raczej 4x20 kg było by ryzykowne wozić. Bagażnik waży 22 kg - czyli w sumie 102 kg to chyba też za dużo na hak.
« Ostatnia zmiana: 02 Lutego 2023, 11:25:32 wysłana przez Markid »

Offline SNCF

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #10 dnia: 02 Lutego 2023, 11:25:08 »
Ten 4 rower w Thule 3+1 to raczej mniejszy, dziecięcy / młodzieżowy, a nie duży dorosły.
Tak czułem, dlatego szukam alternatywnych firm np ten Aguri fabrycznie jest na 4, ale chwyt czwartego roweru tez jest za trzeci widzę

Offline Markid

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #11 dnia: 02 Lutego 2023, 11:32:35 »
Dziwne - na stronie producenta nie ma tego modelu 4 (tylko 2 i 3), a w sprzedaży jeszcze są, np. na ehaki.pl
Ja bym zadzwonił do producenta i się wypytał o szczegóły.
Może wycofali z oferty z uwagi na graniczne parametry takiego bagażnika i dużą ilość reklamacji, po uszkodzeniu ?
Tak czy owak - nośność 60 kg, więc można założyć 4 rowery ale lekkie - takie do 13..15 kg.

ps. jeszcze tak się przyjrzałem temu bagażnikowi i widzę, że on jest podobnie 4 rowerowy jak inne np. Thule - tzn. ten 4 rower to dostawka.
W Thule też jest kilka bagażników na 3 rowery z możliwością dostawki na 4 ale wszędzie nośność całkowita to 60 kg i tego się (chyba) nie przeskoczy.
« Ostatnia zmiana: 02 Lutego 2023, 11:37:22 wysłana przez Markid »

Offline komyak

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV 4 V 2.0 4x4
« Odpowiedź #12 dnia: 02 Lutego 2023, 11:38:20 »
Czy bagażniki rowerowe na hak Thule są tylko zawsze 3+1 dostawka?
ma ktoś może zdjecie jak to wygląda wtedy?
Znajomy ma na 3 rowery i są one tak blisko że sie ocierają, a tu jeszcze dostawka czwartego?

Potrzebuje na 4 duże rowery 28" koła, każdy waży 17-20kg

A może ktoś zna ten: Bagażnik rowerowy na hak holowniczy Aguri Active Bike 4

Pozdrawiam.

Ja mam Yakima JustClick 3 wraz z adapterem. Zakładam rowery na oponach 29 cali x 3 oraz 1 rower mniejszy na oponach 22 cali. Z plusów tego bagażnika jest to, że łatwo się go zakłada mocuje i zdejmuje. Można go po złożeniu włożyć spokojnie do bagażnika i wybrać się na przejażdżkę po okolicach bez spiny, że ktoś mi go buchnie z parkingu. Co do haka to mam hak do 120 kg. Z bagażnikiem i rowerami śmigam 120 km/h (po autostradzie) i na równej drodze jest bezpiecznie ale jeśli droga jest nierówna są muldy to jednak trzeba zwalniać, bo ten 4 rower jednak powoduje, że bagażnik trochę się kołysze.
W tym roku planuję kupić nowy rower na kołach 27-29 cali ale z tych lekkich (do 13 kg - patrzyłem cena roweru ok. 7tyś.) tak żeby można było ten czwarty rower spokojnie zamocować i nie jechać w stresie, że a nuż coś się urwie.
U mnie rowery ważą tak do 15 kg. Co daje mi razem 45+15 = 60kg + masa bagażnika 20 kg = 80 kg. Hak mogę obciążyć do 120 kg.

Sprawdź dokładnie masę rowerów. Jeśli rzeczywiście rowery ważą 17-20 kg to uważam że maksymalnie przewieziesz 3 rowery. Sam bagażnik j/w waży około 20 kg.
Ten 4 rower o masie 17-20 kg spowoduje, że jednak ten bagażnik będzie się bardzo kołysał w drodze. Ja na twoim miejscu kupiłbym bagażnik na 3 rowery a na ten 4 rower jednak wybrałbym z mocowanie na dachu.

Offline SNCF

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #13 dnia: 02 Lutego 2023, 11:41:50 »
Ok, a czy sprawdzał ktoś czy mocowanie na dach:
Toyota apw301-42000 cross bars
https://sklep.toyota.pl/produkt/pw301-42000-bagaznik-dachowy-na-relingi.html
czy tam wejdą 4 uchwyty rowerowe?

Offline kenjisan

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Verso, Q5
« Odpowiedź #14 dnia: 02 Lutego 2023, 11:46:36 »
Mam thule velocompact 3+1. Wożę nim bez problemów 4 rowery dla dorosłych ;) Robiłem kilka tras po 1500km. Ważne jak wyżej wymieniono, jest odpowiednie ułożenie rowerów na przemian. W moim przypadku masa czterech nie przekraczała nigdy 60kg. Na to bym zwrócił uwagę.

ps. aby minimaizować obcierki używam otulinę izolacyjną na rurę 3/4. Zakładam w miejsca narażone na ocieranie. Koszt 2zł za metr. Do szosy karbonowej kupiłem jeszcze adapter thule ale to tak dla świętego spokoju.
Dodatkowo jak lecę gdzieś dalej i mam czas to wykręcam pedały, łatwiej wtedy rowery ułożyć.

ps2. u mnie czwarty rower nie powoduje żadnego bujania itp, prędkości przelotowe 140 bez problemów.
« Ostatnia zmiana: 02 Lutego 2023, 11:48:38 wysłana przez kenjisan »
Miała być Rav4 V Selection Hybrid FWD... jest Q5
Zam. 22.07.22, Mapka 29.05.23, Produkcja w toku 26.06.23, Opuścił fabrykę 03.07.23...

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl