Wg moich informacji systemy GPS oparte na Palmtopach (PDA i MDA) mają tą wadę, że potrafią się wieszać i zrywać połączenia - takie doświadczenia przekazują mi znajomi po zabawie z Acerami i Mio.
Całkiem pochlebne opinie zebrały Qteki (np. oferowany w Orange SPV M3000).
Tom Tom jest bardzo fajny, mi szczególnie podoba się ten model, gdzie jest wizualizacja 3D, czyli pokazuje Ci jak jedziesz pomiędzy budynkami

Będzie to na pewno dobry zakup, jeżeli nie masz ochoty na używanie go w Polsce. Niestety pokrycie naszego kraju w tym systemie jest bardzo kiepskie jak na razie. Jak już wydawać takie pieniądze, to niechże działą równie dobrze za granicą jak i w Polsce.
Uwagi dotyczące możliwości używania GPSu i innych funkcji które posiadają Palmtopy poza autem są jak najbardziej trafne. Mnie jednak wkurzałyby poprzyczepiane do szyb uchwyty, kable ciągnące się do gniazdka zapalniczki i zwijanie tego majdanu za każdym razem, żeby złodziej nie szukał sprzętu po schowkach.
Proponuję poszukać czegoś co zadziała równie dobrze u nas jak i za granicą, co można zamontować dyskretnie (bez kabelków na wierzchu) i dodatkowym atutem byłaby możliwość wyciągania tego z auta na piesze wędrówki (np. po górach).