Autor Wątek: Czy obawiać się kupna auta z salonu wraz z premierą?  (Przeczytany 1930 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline lexziom

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Toyota C-HR 2.0
Czy obawiać się kupna auta z salonu wraz z premierą?
« dnia: 02 Lipca 2022, 19:48:28 »
Cześć,

Gdzieś czytałem, żeby się wstrzymać z kupnem auta, który wchodzi na rynek i nie kupować go w tym samym roku co wystartowała sprzedaż. Dlaczego? Bo wtedy wyjdą problemy wieku dziecięcego, np. problemy ze skrzynią (ostatnio ford), światłami, infotainment itd więc jak go kupię po jakimś czasie to już będzie mocniej przetestowany i zmienione elementy w produkcji.

Tylko nie wiem czy to się tyczy wszystkich marek i czy tylko zupełnie nowych modeli. Jakie macie opinie na ten temat? Bzdura jakaś, nie przejmować się czy może faktycznie wziąć to pod uwagę i nie spieszyć się. Interesuje mnie Corolla Cross, która jakoś teraz ma premierę, ale też kminię nad samochodem innej marki. Wiadomo, że sam układ hybrydy Toyoty to sprawdzona rzecz i raczej nie spodziewam się niespodzianek.

Możecie się podzielić jak to było z Waszymi Corollami, rav4, ch-r itd. Będzie to mój pierwszy samochód z salonu. I w ogóle pierwszy kupiony :D
« Ostatnia zmiana: 02 Lipca 2022, 20:14:14 wysłana przez lexziom »

Offline vvk

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla Cross
Odp: Czy obawiać się kupna auta z salonu wraz z premierą?
« Odpowiedź #1 dnia: 02 Lipca 2022, 20:16:32 »
Jeśli chodzi o Corollę X, to jest to jedynie premiera dla Europy. Ten samochód już od 2-3 lat jeździ w USA i Azji. Owszem, nieco inaczej skrojony wyposażeniem, inne silniki itp. Można więc powiedzieć, że wersja 2022 to "facelifting", a nie nowy model.
Rynek sprzedaży nowych samochodów wywrócił się do góry nogami, więc stare porzekadła tracą na znaczeniu.

Offline pryzma

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: 17 Lipca 2022, 21:42:21 »
Cześć,

Gdzieś czytałem, żeby się wstrzymać z kupnem auta, który wchodzi na rynek i nie kupować go w tym samym roku co wystartowała sprzedaż. Dlaczego? Bo wtedy wyjdą problemy wieku dziecięcego, np. problemy ze skrzynią (ostatnio ford), światłami, infotainment itd więc jak go kupię po jakimś czasie to już będzie mocniej przetestowany i zmienione elementy w produkcji.
Teoretycznie wlasnie tak jest … ale ja zaryzykowalem i zamowilem wlasnie Crossa
Cale zycie jezdzilem glownie Niemcami i obym nie zalowal ;)
Odbior ponoc jakos w listopadzie … czyli jak na obecne problemy z samochodami nie jest zle
Z drugiej strony nie wiem czy dobrze robie … bo posiadam Tiguana R-line troche ponad 2 lata i jakby schodze o polke nizej
Jest duzy, wygodny, przyzwoicie pali, mam go od nowosci itd. itd.
Pomyslalem sobie, ze to dobry moment na sprzedaz samochodu … ale czy dobrze robie ?
Hmmmm……

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Pro

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #3 dnia: 18 Lipca 2022, 07:58:44 »
Corolla Cross jest już od roku obecna w sprzedaży w Azji, generalnie Japończycy testują auta na rodzimym rynku zanim wprowadzą do sprzedaży w EU.

Wysłane z mojego SM-A528B przy użyciu Tapatalka

Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline bbart79

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: TS GR Sport 2.0
« Odpowiedź #4 dnia: 18 Lipca 2022, 13:14:16 »
Niby testują jednak w przypadku pierwszego elektryka nie ustrzegli się dosyć poważnej wpadki i wszystkie auta zostały uziemione, gdyż w pewnych warunkach dochodzi do odkręcenia się śrub w kołach. Wydawałoby się, że tego typu błąd nie powinien mieć miejsca we współczesnej motoryzacji po ponad stu latach produkcji aut, jednak wystąpił.

Offline cyklista

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Auris Hybrid
« Odpowiedź #5 dnia: 19 Lipca 2022, 09:39:36 »
Bo jakby się zapytali tych co przerabiali rowery i korzystali z regenu to by wiedzieli, że w kole z silnikiem i korzystaniu z regeneracji to występują takie mikro szarpnięcia że każda śruba się odkręci. Więc albo się sprawdza co jakiś czas i dokręca albo daje klej na śruby.

Offline trepek

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #6 dnia: 19 Lipca 2022, 11:33:13 »
Tylko ze Toyota juz od 25 lat buduje napedy hybrydowe, ktore podczas hamowania odzyskuje energie elektryczna.

Offline Hisss

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #7 dnia: 19 Lipca 2022, 15:01:41 »
Cześć,

Teoretycznie wlasnie tak jest … ale ja zaryzykowalem i zamowilem wlasnie Crossa
Cale zycie jezdzilem glownie Niemcami i obym nie zalowal ;)
Odbior ponoc jakos w listopadzie … czyli jak na obecne problemy z samochodami nie jest zle
Z drugiej strony nie wiem czy dobrze robie … bo posiadam Tiguana R-line troche ponad 2 lata i jakby schodze o polke nizej
Jest duzy, wygodny, przyzwoicie pali, mam go od nowosci itd. itd.
Pomyslalem sobie, ze to dobry moment na sprzedaz samochodu … ale czy dobrze robie ?
Hmmmm……

zamieniasz Tiguana R-Line na Corolle Cross?

zdecydowanie downgrade lol...

Offline pryzma

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #8 dnia: 24 Lipca 2022, 17:41:51 »
Napisalem / odpodzialem na priva … ale niestety nie moge wyslac - jakis blad

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Pro

Offline lexziom

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Toyota C-HR 2.0
« Odpowiedź #9 dnia: 24 Lipca 2022, 17:43:08 »
U mnie to samo dzisiaj z dodawaniem postów.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl