Autor Wątek: Jak docierać RAV4 hybrid AWDi?  (Przeczytany 10637 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline janek_rav4

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4
Jak docierać RAV4 hybrid AWDi?
« dnia: 02 Lipca 2022, 21:19:40 »
Czy są jakieś szczególne zalecenia w sprawie docierania RAV4 AWDi hybrid?
Znalazłem instrukcję w necie i tam jest napisane, że przez pierwsze 1000km nie należy jeździć z dużymi prędkościami, długo utrzymywać stałej prędkości  i unikać gwałtownego przyśpieszania. Nie wiem, czy to była akurat instrukcja do hybrydy, bo było w niej napisane coś o niskich biegach.

Offline darek60

• Toyot Chodzacy
Odp: Jak docierać RAV4 hybrid AWDi?
« Odpowiedź #1 dnia: 02 Lipca 2022, 21:35:24 »
.............a hybryda nie ma silnika spalinowego?
RAV4 2.5 hybrid

Offline surrender

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Camry Exec 2020
« Odpowiedź #2 dnia: 02 Lipca 2022, 23:28:56 »
Docieranie samochodu to nie tylko docieranie silnika spalinowego. Wszystkie mechanizmy powinny się ułożyć, dlatego lepiej unikać nie tylko gwałtownych przyspieszeń ale i też np. gwałtownych hamowań. Czyli wszystko w umiarze przez 2-3 tys km unikamy przeciążeń, w szczególności holowania. Bez nerwowej jazdy, ale nie zaszkodzi od czasu do czasu spokojnie osiągać duże prędkości.

Offline inf

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: RAV4
« Odpowiedź #3 dnia: 03 Lipca 2022, 12:53:01 »
Znalazłem instrukcję w necie i tam jest napisane, że przez pierwsze 1000km nie należy jeździć z dużymi prędkościami, długo utrzymywać stałej prędkości  i unikać gwałtownego przyśpieszania. Nie wiem, czy to była akurat instrukcja do hybrydy, bo było w niej napisane coś o niskich biegach.

W sumie dobre pytanie, tylko co to znaczy „duże prędkości” / „długo”?
Jazda 3h, 120km/h to już dużo i długo? Wycieczka po wioskach z prędkością 70-50km/h przez około 1h to tez już dużo? Pytam bo sam niedługo odbieram samochód. Generalnie to miałem w planach pierwsza wymianę oleju po jakiś 500-700km. Wiem ze obecny proces produkcyjny jest super dokładny, ze „opiłków w silniku nie ma”, ale wymiana oleju to nie jakieś chore pieniądze, a jednak pewność z tylu głowy jest. Chyba ze toyota nie pójdzie na taki serwis? Jak to jest?

Offline lol19pl

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Cupra Leon ST
« Odpowiedź #4 dnia: 03 Lipca 2022, 12:59:46 »

Jazda 3h, 120km/h to już dużo i długo? Wycieczka po wioskach z prędkością 70-50km/h przez około 1h to tez już dużo? Pytam bo sam niedługo odbieram samochód. Generalnie to miałem w planach pierwsza wymianę oleju po jakiś 500-700km. Wiem ze obecny proces produkcyjny jest super dokładny, ze „opiłków w silniku nie ma”, ale wymiana oleju to nie jakieś chore pieniądze, a jednak pewność z tylu głowy jest. Chyba ze toyota nie pójdzie na taki serwis? Jak to jest?

To nawet nie chodzi o to, że docieranie jest dokładne, ale o to, że auto(silnik) jest już dotarte w fabryce, a finalnie olej jest wymieniany na przeglądzie zerowym i dlatego nie ma już w nim opiłków. Moim zdaniem nie warto wymieniać po 500km, bo to nic nie da, opiłków jako takich nie będzie, lepiej wymienić po 5-10kkm, bo wtedy jest jeszcze jakiś sens. Po 1-2kkm w nowym aucie (jeśli silnik nie jest wadliwy) olej jest prawie jak nowy.

Olej możesz sobie wymienić gdzie chcesz bez utraty gwarancji, w praktyce jednak polecałbym, żeby to jednak była firma darzona szeroko pojętym zaufaniem, np. przy skp, albo jakaś sieciówka, a nie u kolegi wujka Mirka.

Offline surrender

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Camry Exec 2020
« Odpowiedź #5 dnia: 03 Lipca 2022, 16:00:39 »
Pierwszego treningu na siłowni nie zaczynasz od wyciskania 150kg, ale też nie ma sensu zaczynać od wyciskania torebki z watą opatrunkową.
W docieraniu samochodu nie ma ustalonej jakieś zaczarowanej maksymalnej prędkości czy czasu jazdy. Po prostu zdrowy rozsądek, bez katowania i zbliżania się do granicznych osiągów. Jeśli chodzi o olej, to ja nigdy nie zmieniałem. Silnik jest czysty, a ewentualne opiłki zbierze filtr i magnes. I dotychczas nie natrafiłem na dowody że taka wymiana jest zasadna.
« Ostatnia zmiana: 03 Lipca 2022, 16:08:26 wysłana przez surrender »

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #6 dnia: 03 Lipca 2022, 16:36:45 »
Zasadna jest w autach sportowych, ale zawsze wtedy  jest taka informacja w instrukcji.
Czy zaszkodzi? Tylko kieszeni, ale czy pomoże? Jeśli będziesz się z tym lepiej czuł,  to Tobie, w myśl zasady "kto bogatemu zabroni", zrobisz co będziesz chciał.

Wysłane z mojego SM-A528B przy użyciu Tapatalka
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline Techniczny

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Rav4 2.0 2022
« Odpowiedź #7 dnia: 03 Lipca 2022, 17:30:07 »
Zasada jest prosta . Nowy samochód jak to ktoś napisał musi się ułożyć . Łożyska, panewki, sworznie osiągają w pierwszych tysiącach km swoje luzy do pracy optymalnej. Jak chcesz jeździć długo to pierwsze km spokojnie bez przeciągania silnika na wysokich obrotach. Czy wymieniać olej - OBOWIĄZKOWO . Logicznie biorąc po 5 000 km . Następna wymiana co 10 000 km . Jak samochód ma służyć długo to polecam takie podejście. Jak tylko na parę lat to - sami wiecie  :-). Teraz sprawa jak to ktoś napisał "opiłków " . Jako takich nie będzie za wiele w samym silniku dotyczy to raczej skrzyni biegów.  Aby zapewnić długie przebiegi i szczelność silnika należy pierwszy olej zmienić aby pozbyć się mułu metalowego który będzie w oleju a którego nie widać gołym okiem. Czystość w silniku to podstawa aby cieszyć się długie lata samochodem. Wszystkie moje samochody tak traktowałem i przebieg rzędu 500 000 km nie stawi problemu nawet mając turbo. A na koniec zasada podstawowa trzeba patrzeć na temperaturę silnika. Na długich trasach przy dużych prędkościach -zjedz co jakiś czas na kawę a silnik przed wyłączeniem niech pochodzi 2 minuty nie zależnie czy masz turbo Hybrydę czy silnik wolnossący .  :grin:
RAV 4 2.0 AWD CVT Comfort  2022

Offline lol19pl

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Cupra Leon ST
« Odpowiedź #8 dnia: 03 Lipca 2022, 20:25:24 »
Zasada jest prosta . Nowy samochód jak to ktoś napisał musi się ułożyć . Łożyska, panewki, sworznie osiągają w pierwszych tysiącach km swoje luzy do pracy optymalnej. Jak chcesz jeździć długo to pierwsze km spokojnie bez przeciągania silnika na wysokich obrotach. Czy wymieniać olej - OBOWIĄZKOWO . Logicznie biorąc po 5 000 km . Następna wymiana co 10 000 km . Jak samochód ma służyć długo to polecam takie podejście. Jak tylko na parę lat to - sami wiecie  :-). Teraz sprawa jak to ktoś napisał "opiłków " . Jako takich nie będzie za wiele w samym silniku dotyczy to raczej skrzyni biegów.  Aby zapewnić długie przebiegi i szczelność silnika należy pierwszy olej zmienić aby pozbyć się mułu metalowego który będzie w oleju a którego nie widać gołym okiem. Czystość w silniku to podstawa aby cieszyć się długie lata samochodem. Wszystkie moje samochody tak traktowałem i przebieg rzędu 500 000 km nie stawi problemu nawet mając turbo. A na koniec zasada podstawowa trzeba patrzeć na temperaturę silnika. Na długich trasach przy dużych prędkościach -zjedz co jakiś czas na kawę a silnik przed wyłączeniem niech pochodzi 2 minuty nie zależnie czy masz turbo Hybrydę czy silnik wolnossący .  :grin:
500kkm to zrobił mój znajomy fordem 2.0tdci z 2012 roku (i nadal jeździ) robiąc interwaly olejowe co 30kkm, a w skrzyni nie wymienił oleju od nowości (2 sprzęgłowy powershift), po prostu większość przebiegu to dojazdy autostradami w nocy, jazda przepisowa, bez przyspieszania spod świateł czy jeżdżenia 180kmh.
Ale ja nie o tym, ale o fizyce, nie trzeba czekać że zgaszeniem wolnossacego, z prostej przyczyny, jeśli zgasisz silnik, nie ma już nic, co by emitowało ciepło, więc nie trzeba nic więcej schładzać, nic nie pęknie, czy się nie zagotuje, tym bardziej, że w nowoczesnych samochodach wiatrak zostaje załączony nawet po zgaszeniu.
A co do samochodów z turbo, to wystarczy odczekać chwilę od ostatniego przyspieszenia, żeby łożysko wirnika turbosprężarki miało smarowanie zanim spowolni do bezpiecznych prędkości, bo chłodzenie turbo samo w sobie w nowych autach jest utrzymywane nawet kilka minut po zgaszeniu.

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: RAV4 JBL Black
« Odpowiedź #9 dnia: 03 Lipca 2022, 20:40:41 »
A nie uważacie, że to już nie te czasy, w których należy być ekspertem od motoryzacji, żeby poprawnie zadbać o auto? Podobnie, jak nie trzeba być już informatykiem, żeby obsługiwać komputer...
Myślę, że 95-98% normalnych kierowców nawet nie myśli o wymianie oleju po tych 2, czy 5k km (że nie wspomnę o mierzeniu akumulatora z wątku obok:-P) i wiecie co? Ich samochody również działają :,-) ja wychodzę tu z założenia, że będę postępował według wytycznych producenta i powinno to wystarczyć

Offline Techniczny

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Rav4 2.0 2022
« Odpowiedź #10 dnia: 03 Lipca 2022, 21:51:48 »
RAV 4 2.0 AWD CVT Comfort  2022

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: RAV4 JBL Black
« Odpowiedź #11 dnia: 03 Lipca 2022, 22:33:36 »
powinno
Słowo klucz

Napiszę inaczej: gdyby nie-wymienianie oleju po tych 2k km sprawiało, że silniki stają się awaryjne, to siedząc w internetach, w tym na forum toyoty, chyba znalibysmy wiele takich problemów, prawda? Gdzie są ci ludzie, którzy nie wymienili i ukatrupili silnik?

Offline apek

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Tesla Y
« Odpowiedź #12 dnia: 04 Lipca 2022, 11:44:47 »
Tutaj jest link do przeglądu trzyletniego Priusa Plugin Hybrid po 341 tysiącach mil. https://youtu.be/fzJaFR9xlhM W komentarzach właściciel odpowiada jak dba o samochód. Inny model, ale ta sama marka.
Toyota Corolla Sedan VII, Toyota Corolla Sedan Hybrid XII - sprzedana, RAV 4 (5th gen) Executive, AWDi, Skyview - sprzedana, Tesla Model Y Premium AWD
https://ts.la/andrzej248745

Offline hardtmuth

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 V
« Odpowiedź #13 dnia: 04 Lipca 2022, 12:32:13 »
A na koniec zasada podstawowa trzeba patrzeć na temperaturę silnika. Na długich trasach przy dużych prędkościach -zjedz co jakiś czas na kawę a silnik przed wyłączeniem niech pochodzi 2 minuty nie zależnie czy masz turbo Hybrydę czy silnik wolnossący .

Ciekaw jestem jak chcesz utrzymać w hybrydzie po zjechaniu do MOPa włączony spalinowy. Trochę więcej pojęcia o pojęciu :). Jak już pisałem wcześniej - planuję auto używać do 8-12 lat. Olej wymieniam kiedy trzeba, piłuję od zimnego, gaszę (ha! sam gaśnie!) kiedy można i zobaczymy za 10 lat. W te 10 lat zrobię do max 150 kkm.

Offline grubar

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 V
« Odpowiedź #14 dnia: 04 Lipca 2022, 12:47:27 »
po 341 tysiącach mi
super film (PS średnia przebiegu kolesia 500km dziennie, włączając dni wolne)

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl