Autor Wątek: czas oczekiwania na samochód  (Przeczytany 45828 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

pireus

• Gość
Odp: czas oczekiwania na samochód
« Odpowiedź #105 dnia: 27 Lutego 2023, 14:47:12 »
No to widocznie każdy agent inaczej interpretuje zapisy.
Ja ubezpieczałem u dealera, oni mają pakiety lepsze niż agent przy maksymalnych zniżkach.

Offline se-ba2

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Yaris HYBRID
« Odpowiedź #106 dnia: 27 Lutego 2023, 20:44:06 »
Czekaliśmy i się doczekaliśmy :-), auto w końcu w naszych rękach. Okazuje się że Toyota miała/ma problemy z zabezpieczeniami które były zamawiane przy zakupie przez co opóźniała wysłanie do dealera a potem okazywało się że jak już auta dojechały to nawarstwienie pracy - ilość aut do wydania w których trzeba zamontować zabezpieczenie powodowały kolejne opóźnienia. No ale my jesteśmy już szczęśliwymi posiadaczami szkoda tylko że z 3 tygodniowym opóźnieniem.

Offline Skora

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Yaris Cross
« Odpowiedź #107 dnia: 27 Lutego 2023, 21:47:23 »
Również i ja miałem dzisiaj telefon z informacją, że auto w środę 01.03.2023 jest do odbioru. Trochę mnie wkurzyli tym że podobno nie ugrali żadnego vouchera który miałby zrekompensować mi straty (na dzień dzisiejszy ponad 300zł) z ich powodu, ponieważ kazali mi rejestrować auto które miało być za chwilę do odbioru.
Straciłem ponad miesiąc ubezpieczenia, wcześniejszy przegląd i.t.p.
Nie mam problemu z tym że trzeba czekać, bo jeśli by była taka potrzeba to jeszcze mógłbym czekać, ale czemu ja mam płacić za każdy dzień ich opóźnienia ?
Tak myślę że jeśli w środę nic się nie zmieni, I nic nie zaproponują to może opisać sytuację gdzieś do centrali ? Co o tym myślicie ?
Uważam że nie są wobec mnie w pożądku, więc trochę chodzi mi to po głowie.

KubaCamry

• Gość
« Odpowiedź #108 dnia: 27 Lutego 2023, 22:03:01 »
Po prostu miesiąc wcześniej mieli kasę do dyspozycji :).
Z centralą wiele nie ugrasz… Daj im komentarz na Google itp. to działa.

Offline Skora

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #109 dnia: 27 Lutego 2023, 22:14:46 »
Dobry pomysł. Powinni kazać rejestrować samochód 3-4 dni przed 100% odbiorem. Przecież rejestracja i ubezpieczenie to jest jeden dzień.
A teraz, to efekt jest taki że wykupiłem ubezpieczenie na 12 miesięcy, a samochód mam ubezpieczony niecałe 11 miesięcy.

Offline Greenmor

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #110 dnia: 28 Lutego 2023, 09:03:24 »
Czytam ten wątek od jakiegoś czasu i czegoś nie rozumiem. Dlaczego płacicie za samochód czy ubezpieczenie nie mogąc nim wyjechać z salonu? Czy takie działania ze strony dilera są w ogóle uprawnione? Ja czekałem wprawdzie długo na odbiór ale zaliczkę płaciłem (2 tys.) jedynie w momencie składania zamówienia. Później śledziłem zamówienie w aplikacji i czekałem na powiadomienie o odbiorze. Przedstawiciel salonu zasugerował wprawdzie jakąś wpłatę ale powiedziałem, że zapłacę jak będę odbierał samochód. Więcej na ten temat rozmowy nie było. Ubezpieczyłem również w tym samym dniu.

No to widocznie każdy agent inaczej interpretuje zapisy.
Ja ubezpieczałem u dealera, oni mają pakiety lepsze niż agent przy maksymalnych zniżkach.
To prawda. U dilera zaoszczędziłem jakieś 800 zł w stosunku do tego co znalazłem na Rankomacie.

Offline Skora

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #111 dnia: 28 Lutego 2023, 09:44:37 »
Greenmor - co do zapłaty za auto to masz rację, ale ja z tym problemu nie mam że zapłaciłem wcześniej. Prędzej czy później i tak trzeba by było zapłacić, a jeszcze można się załapać na podwyżkę.
Czyli w dniu odbioru rejestrowałeś auto ? Mi kazali zarejestrować po otrzymaniu papierów, z obietnicą że samochód będzie za najpóźniej 10 dni, ale najczęściej jest to dużo wcześniej. I tym właśnie mnie wkurzyli :-D
Znowu żeby nie płacić kary, musiałem również w dniu rejestracji wykupić polisę.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #112 dnia: 28 Lutego 2023, 10:12:14 »
Ciekawe, ja mam o wiele droższy samochód, ubezpieczony w PZU i żadnego dodatkowego zabezpieczenia nie potrzebowali.
U mnie potrzebowali.

Wysłane z mojego SM-A528B przy użyciu Tapatalka

Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Online topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #113 dnia: 28 Lutego 2023, 10:13:21 »
Bo Toyoty kradną a MB niebardzo?

NieToyota

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
RAV4 V C+S AWDi Pure White.
Śnieżynka Raffi ;) https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=55311.0

Offline sunmoon51

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Yaris Cross DF
« Odpowiedź #114 dnia: 28 Lutego 2023, 10:18:37 »
Czy takie działania ze strony dilera są w ogóle uprawnione?

Mój przypadek: rejestracja i ubezpieczenie w środę, odbiór w piątek. Diler powiedział, że taka jest procedura: najpierw rejestracja i ubezpieczenie, potem odbiór. Moje "potem" trwało więc dwa dni.
Toyota Yaris Cross Dynamic Force 125 KM 6 M/T Comfort + Tech + Style

Offline se-ba2

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #115 dnia: 28 Lutego 2023, 10:26:13 »
Również i ja miałem dzisiaj telefon z informacją, że auto w środę 01.03.2023 jest do odbioru. Trochę mnie wkurzyli tym że podobno nie ugrali żadnego vouchera który miałby zrekompensować mi straty (na dzień dzisiejszy ponad 300zł) z ich powodu, ponieważ kazali mi rejestrować auto które miało być za chwilę do odbioru.

Ten dodatkowy voucher był od centrali, po 1,5 tygodnia przesunięcia terminu z ich winy napisałem maila (piątek) a w poniedziałek kolejnego - bardziej roszczeniowego bo nie odpowiedzieli na pierwszego, no i we wtorek przyszła odpowiedź z przeprosinami i informacja o rekompensacie w formie dodatkowego vouchera. A 50% na jeden serwis od salonu bo byłem już umówiony na odbiór a niestety nie dali rady.

A jeśli idzie o wcześniejszą płatność to w moim przypadku taka była procedura zaliczka, płatność za całość, rejestracja plus polisa i dopiero jak podałem w salonie te dwie ostatnie to oni wysłali zamówienie do realizacji-od tego momentu centrala miała 10 dni na dostarczenie auta do salonu ale im nie poszło.
« Ostatnia zmiana: 28 Lutego 2023, 10:29:02 wysłana przez se-ba2 »

Offline Skora

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #116 dnia: 28 Lutego 2023, 10:37:02 »
se-ba2 - jeśli można wiedzieć, to do kogo pisałeś maila ? Gdzie adresować ?

Offline se-ba2

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #117 dnia: 28 Lutego 2023, 10:56:46 »
klient@toyota.pl - tu wysłałem oba maile a drugiego już z ich nr bo po pierwszym przyszło potwierdzenie przyjęcia.

Nie wiem tylko czy nie za późno się za to bierzesz bo nasz samochód stał jeszcze na placu w Bytomiu jak pisałem a twój już teraz jest w salonie, ale próbuj, co ugrasz to twoje.
« Ostatnia zmiana: 28 Lutego 2023, 10:59:09 wysłana przez se-ba2 »

Offline kylo32

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Yaris Hybrid
« Odpowiedź #118 dnia: 28 Lutego 2023, 14:02:38 »
Czekaliśmy i się doczekaliśmy
gratuluję! Ja na montaż zabezpieczenia jeszcze czekam, ale najważniejsze, że mam auto i mogę jeździć.

Mi na maila nawet roszczeniowego nie odpisali - w ankiecie po odbiorze z centrali dokładnie wszystko opisałem, ale pewnie i tak zleją to.

Offline ghost2255

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: C-HR II
« Odpowiedź #119 dnia: 28 Lutego 2023, 15:05:59 »
zaliczka, płatność za całość, rejestracja plus polisa i dopiero jak podałem w salonie te dwie ostatnie to oni wysłali zamówienie do realizacji-od tego momentu centrala miała 10 dni na dostarczenie auta do salonu ale im nie poszło.

Dziwne zasady. Ja kupowałem co prawda tylko 3 razy auto w salonie, ale płaciłem całość dopiero jak było fizycznie w salonie i od tego momentu była to moja własność, którą mogłem odebrać w każdej chwili.
Oczywiście odbierałem po zarejestrowaniu, ale jak tylko miałem tablice na aucie, to jechałem nowym autem do domu. Tego samego dnia, w którym reejstrowałem i ubezpieczałem.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl