Autor Wątek: Powtarzający się brak mocy przy przyspieszaniu 1.6 Valvematic  (Przeczytany 23233 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Michał2008

• Toyot Leżący
  • *
Cześć,

od dłuższego czasu mam problem ze swoim autem (Auris 1.6 132KM Valvematic 2009r.).

Podczas przyspieszania z 2000 obr. auto bardzo słabo przyspiesza nie ma znaczenia czy pedał gazu jest lekko wciśnięty czy do oporu, auto się zwiesza i bardzo bardzo wolno rosną obroty zazwyczaj jest to 2, 3 bieg (ale na wyższych też to występuje). Czasem też lekko czuć jak jadę na tempomacie 90km/h na 6 biegu, że poszarpuje od czasu do czasu (takie jakby chwilowe zawieszenia się).

Usterka raz występuje raz nie, są dni, że wszystko jest ok. Zauważyłem choć nie jest to może dobra wskazówka, że częściej to występuje w cieplejsze dni...

Może, ktoś miał podobne problemy i wie ja je rozwiązać? Za odpowiedź i pomoc z góry dziękuję.
Auris I 1.6 132KM 1ZR-FAE 2009r.

Offline mlac

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Auris II 1.6
Odp: Powtarzający się brak mocy przy przyspieszaniu 1.6 Valvematic
« Odpowiedź #1 dnia: 14 Lipca 2022, 10:37:34 »
https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php/topic,45948.0.html

Mam nadzieje, że to nie kolejny przypadek...
Auris II TS 2016/17 Premium+Safety+Park 1.6 1ZR-FAE + LPG
Yamaha FZ6 Fazer s2

Offline Michał2008

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: 14 Lipca 2022, 11:14:01 »
Widziałem ten wątek...

Dzwoniłem teraz do firmy, która naprawia moduły valvematic, i otrzymałem informację, że jak są problemy z tym modułem czy nawet jak się zaczynają to są błędy w pamięci, u mnie takich błędów nie ma... (jeszcze dla pewności jutro podjadę na serwis, żeby znowu sprawdzić)

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Pierdziawka :)
« Odpowiedź #3 dnia: 16 Lipca 2022, 02:11:02 »
Obstawić można układ zapłonu i paliwa. Jak tam świece, cewki. Może wlej bombkę specyfika do paliwa.
Toyota Auris II 2013 wer. Start+Edition.
1.6, 132KM, 1ZR-FAE + ORLEN PLATINUM 5W30 MAX EXPERT DEX 1.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #4 dnia: 16 Lipca 2022, 07:01:28 »
Jaki masz przebieg, czy podczas słabego przyspieszenia obroty  rosną niewspółmiernie do predkosci? Jeśli tak, to sprawdź sprzęgło.

Wysłane z mojego SM-A528B przy użyciu Tapatalka
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline Michał2008

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #5 dnia: 16 Lipca 2022, 12:11:50 »
Jaki masz przebieg, czy podczas słabego przyspieszenia obroty  rosną niewspółmiernie do predkosci? Jeśli tak, to sprawdź sprzęgło.

155kkm, sprzęgło jest ok, sprzęgło daje inne objawy proste do ogarnięcia.

po kupnie zawsze zmieniam świece itd...

wczoraj byłem u kolegi w warsztacie błędów nie ma, sprawdziliśmy kąt valvematica i po odpaleniu od razu jest 240 dopiero po wciśnięciu gazu lub ruszeniu wchodzi na poziom jałowy 110, ale chyba tak ma być, bo tak jest za każdym razem - ktoś to potwierdzi? Pojeździliśmy trochę z kompem i valvematic pracuje w zależności od położenie pedału gazu 110-240 auto ani razu się nie zawiesiło :( , ale oczywiście wracałem do domu ostatnia ulica 2 bieg przyspieszam i muł :(

firma, która naprawia te sterowniki twierdzi, że jeżeli valvematic pracuje po za zakresem od razu rejestruje błędy... macie jakieś inne pomysły co to może być? Bo jak występuje ten muł to np na 2 biegu przyspieszanie od 2 do 3 tyś trwa wieczność o ile można to nazwać przyspieszaniem i w takiej sytuacji wydaje mi się, że powinien zarejstrować jakiś błąd że jest coś nie tak...? chyba że coś się zapycha, przytyka od czasu do czasu; nie mam pojęcia :O

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #6 dnia: 16 Lipca 2022, 15:20:23 »
Typowo mechaniczny błąd się nie zapisze.

Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Pierdziawka :)
« Odpowiedź #7 dnia: 16 Lipca 2022, 22:50:25 »
Zagadka bezczelna, jest i znika. Najlepiej jak by stale była. Tankujesz w popularnym miejscu, zawsze tam ?

Dawno temu miałem takie auto, w którym pojawiał się i znikał błąd ABS, był i nie był. Im cieplej czy większe nierówności to tym częściej, no i nie halo było, bo podczas hamowania jak to się działo, to tak jakby hamowanie miało przerwę bez hamowania. Też na komp latałem i nic. A okazało się po czasie, że to była bzdura, sam to jakoś wyczaiłem. W przekaźniku były zimne luty, wymieniony i OK. Im cieplej było pod maską, tym większa przerwa się tam robiła. Także czasem potrzeba czasu i pomyślenia skrupulatnego, bo kompowe skróty nic nie wykazują. 
Toyota Auris II 2013 wer. Start+Edition.
1.6, 132KM, 1ZR-FAE + ORLEN PLATINUM 5W30 MAX EXPERT DEX 1.

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #8 dnia: 18 Lipca 2022, 18:14:21 »
A to nie są symptomy zabrudzonej przepustnicy ?

Offline Michał2008

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #9 dnia: 18 Lipca 2022, 20:56:48 »
A to nie są symptomy zabrudzonej przepustnicy ?

przepustnica czysta...

Offline Michał2008

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #10 dnia: 04 Sierpnia 2022, 15:01:58 »
Czy istnieje jakaś aplikacja na androida, dzięki której można śledzić na żywo parametry valvematica?

Offline St320

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Corolla 1.6 132
« Odpowiedź #11 dnia: 12 Sierpnia 2022, 19:59:10 »
I jak sytuacja? U mnie 1.6 132km 2014 Corolla, raz jeździ ok raz wogole, 2 tys obrotów to próg mocy, choć dziś totalnie umarło auto, nie chciało wogole odpalić, kręcił i zero reakcji, chwilę postal na parkingu i odpalił, bez różnicy czy lpg czy bo. Byłem u mechanika nic nie znalazł, byłem u gazownika wszystko okey. Brak mi pomysłów przebieg 175.

Na dniach zmierze kompresję, choć nie chce mi się wierzyć z to jest to. Przecież 50 km jedzie idealnie a nagle umiera do zera.... Ktoś ma jakiś pomysł? Albo pomocna dłoń.... KATOWICE

Offline piotr_the

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: E12 1,6 T27 1,8
« Odpowiedź #12 dnia: 12 Października 2022, 21:20:12 »
Czy istnieje jakaś aplikacja na androida, dzięki której można śledzić na żywo parametry valvematica?
Tak jest trzeba, kupić pełną wersję Car Scanner 27zl chyba, mam podobne objawy i to chyba jednak zimne luty w Valvematic błąd wywali jak padnie całkowicie, a chwilowe zacinanie może nie wychwycić, kolega z forum miał przycięcia na 1 biegu dławienia zero błędów po wymianie modułu Valvematic wszystko przeszło. Ja od roku mam czasami zadławienia przy mocnym przyspieszaniu głównie 2 bieg z niskich obrotów i zero błędów, ostatnio wyskoczył komunikat Check vcs system po zgaszeniu auta i zapaleniu ponownym znikło i zero błędów.
Corolla E12 1,6 vvti 2005r, Avensis T27 Kombi 1,8 Valvematic 2012r przed lift

Offline Piotreklewy7

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Corolla e15
« Odpowiedź #13 dnia: 01 Stycznia 2023, 17:41:29 »
Witam wszystkich.
Mam Toykę 1.6 1ZR-FAE 93.000 przebiegu jestem drugim właścicielem od przebiegu 76.000. Problem o którym chciałem napisać polega na tym, że sporadycznie brakuje mu mocy ospałość w podobnych zakresach obrotów. Zrobiłem płukankę po zrobieniu 10.000km i niestety problem nie zniknął. Wydawało mi się, że to kwestia "przeciagniecia" po obrotach kilka razy. Komputer nie pokazuje błędów i nic się nie pojawią. Nowy olej Motul 5W30 i nowe świece. Obstawiam na wadliwy Valvematic.Z góry dzięki za pomoc.
Modyfikuj wiadomość

Offline Michał2008

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #14 dnia: 02 Stycznia 2023, 19:56:08 »
Tak jest trzeba, kupić pełną wersję Car Scanner 27zl chyba, mam podobne objawy i to chyba jednak zimne luty w Valvematic błąd wywali jak padnie całkowicie, a chwilowe zacinanie może nie wychwycić, kolega z forum miał przycięcia na 1 biegu dławienia zero błędów po wymianie modułu Valvematic wszystko przeszło. Ja od roku mam czasami zadławienia przy mocnym przyspieszaniu głównie 2 bieg z niskich obrotów i zero błędów, ostatnio wyskoczył komunikat Check vcs system po zgaszeniu auta i zapaleniu ponownym znikło i zero błędów.

U mnie też zero błędów, a najlepsze jest to, że jak jest zima tak jak teraz to problem znika, dopiero jak się zaczyna robić ciepło wraca...

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl