Autor Wątek: Wymiana oleju w nowej RAV4  (Przeczytany 11551 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

pireus

• Gość
Odp: Wymiana oleju w nowej RAV4
« Odpowiedź #15 dnia: 01 Sierpnia 2022, 21:05:36 »
w nowych mercedesach zalecana wymiana co 45tys kilometrów.!
Dareczku, skąd masz takie rewelacje? W nowych Mercedesach zalecają wymianę co 20 tys. km./1 rok Wiem to z autopsji, bo niedawno odebrałem samochód tej marki. Zalecają też wymianę po 3 tys. z tego 1,5 tys spokojna jazda i kolejne 1,5 tys można pałować.

Offline fastw

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #16 dnia: 01 Sierpnia 2022, 21:53:49 »
Planowałem w mojej nowej Rawce wymieniać co 10 tys. km lub co rok. Wczoraj zdębiałem po obejrzeniu tego filmiku (https://youtu.be/TJhFAwFv-O0),gdzie pan mechanik były serwisant Toyoty powtarza jak mantrę zalecenie robienia wymiany co 5 tys. mil lub 6 miesięcy.

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: RAV4 JBL Black
« Odpowiedź #17 dnia: 02 Sierpnia 2022, 01:10:02 »
pan mechanik były serwisant Toyoty powtarza jak mantrę zalecenie robienia wymiany co 5 tys. mil lub 6 miesięcy.
To pytanie gdzie są te wszystkie zatarte silniki Toyoty, w których ludzie wymieniali zgodnie z zaleceniami producenta?

Nie dajcie się zwariować...

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
« Odpowiedź #18 dnia: 02 Sierpnia 2022, 09:16:08 »
Planowałem w mojej nowej Rawce wymieniać co 10 tys. km lub co rok. Wczoraj zdębiałem po obejrzeniu tego filmiku (https://youtu.be/TJhFAwFv-O0),gdzie pan mechanik były serwisant Toyoty powtarza jak mantrę zalecenie robienia wymiany co 5 tys. mil lub 6 miesięcy.
5 tys. mil to około 8 tys. km - to prawie tyle samo co planowałeś, tj. co 10 tys. km

pireus

• Gość
« Odpowiedź #19 dnia: 02 Sierpnia 2022, 09:54:06 »
5 tys. mil to około 8 tys. km - to prawie tyle samo co planowałeś, tj. co 10 tys. km
Prawie, czyni dużą różnicę. To ja musiałbym wymieniać olej co 2,5 miesiąca.
Nie dajcie się zwariować...
Dokładnie.

Offline grubar

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 V
« Odpowiedź #20 dnia: 02 Sierpnia 2022, 14:42:21 »
Tylko, żeby jeszcze w serwisie wymienili po tych 3 czy 5 tysiącach, a nie tylko powiedzieli, że zmienili. Znam takich, co serwisują swoje Mercedesy w Niemczech, żeby nie w naszych serwisach.  :-( Do Japonii trochę daleko  :grin:

Offline wszim

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 V hybr AWD
« Odpowiedź #21 dnia: 02 Sierpnia 2022, 15:59:47 »
Takie oszustwa już raczej w zakres legend należy ulokować. Raczej żaden ASO nie odważyłby się na taki proceder, gdy jest monitoring czynności serwisowych.

Offline compucar

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #22 dnia: 02 Sierpnia 2022, 16:40:50 »
jednak mówimy o benzyniaku z tendencją do nagłego przyspieszania od zera do maksymalnych obrotow, tutaj nie ma litości.
Który chodzi tylko przez 70% czasu?

teoretycznie nawet przez 40 procent, choć nie zawsze. moje codzienne auto średnio pokonuje 6x2 km od pon do piątku oraz 400 km po autostradzie w weekendy. to nie są komfortowe warunki dla silnika; takie tsi czy cgi poddawały się najdalej po 30-35 tysiącach, po czym sprzedawałem z duża stratą z powodu zużycia silnika i niechęci do dalszych inwestycji w błoto. toyoty dzielnie służą przy piętnastotysięcznych interwałach wymiany oleju, ponieważ są zrobione z dobrej jakości materiałów. oczywiście przyjemność z jazdy jest średnia, więc jak ktoś lubi pojeździć, musi mieć coś jeszcze w garażu..

Offline Hillbilly

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Rav4 Hybrid 4x4
« Odpowiedź #23 dnia: 06 Sierpnia 2022, 14:17:10 »
Ja pierwszą wymianę zrobię zgodnie z gwarancją, czyli po 15 tys lub po roku.

Offline Skonek1976

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #24 dnia: 06 Sierpnia 2022, 14:27:29 »
Ja pierwszą wymianę zrobię zgodnie z gwarancją, czyli po 15 tys lub po roku.
Bardzo zdrowe podejście, ja tez wymieniam co 15 tyś lub co rok i kat ok. Ponadto mam w domu jeszcze mam jednego VAG w benzynie i tam wymieniam co 30 tys lub co 2-a lata. Obecnie tamten silnik ma ponad 250 tys nalotu, oleju nie bierze, nic w nim nie stuka nie puka.
Wiec jeśli w RAV4 będziemy wymieniać co 15 tys to silnik przejedzie 500 tys i będzie ok.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #25 dnia: 06 Sierpnia 2022, 15:55:55 »
Widzę,  że nie tylko ja nie daję się zwariować ;)

Wysłane z mojego SM-A528B przy użyciu Tapatalka

Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline RPW

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 V hybrid
« Odpowiedź #26 dnia: 06 Sierpnia 2022, 16:04:07 »
Ja również nie daję się zwariować i nie zamierzam wymieniać oliwy co 2 lata.

Offline darek60

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #27 dnia: 06 Sierpnia 2022, 16:27:50 »
w nowych mercedesach zalecana wymiana co 45tys kilometrów.!
Dareczku, skąd masz takie rewelacje? W nowych Mercedesach zalecają wymianę co 20 tys. km./1 rok Wiem to z autopsji, bo niedawno odebrałem samochód tej marki. Zalecają też wymianę po 3 tys. z tego 1,5 tys spokojna jazda i kolejne 1,5 tys można pałować.
Może podebrałeś folder jak nikt nie widział ,albo kupiłeś trupa za 10tys .
3 miesiace temu chciałem kupić mercedesa Klasa V, z przebiegiem 65tys . Kiedy zapytałem ile razy w tym samochodzie był wymieniany olej ,odpowiedzieli że zgodnie z zaleceniem serwisu raz przy 45tys kilometrów. Nie wierzysz , zadzwoń do Mercedesa Duda cars w Golęczewie i sie odpi.......
RAV4 2.5 hybrid

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #28 dnia: 06 Sierpnia 2022, 20:51:51 »
I na podstawie jednego modelu, do tego używanego  "mikrobusa" do którego w zależności od silnika wchodzi nawet 9l oleju, stawiasz tezę, że "w nowych mercedesach" wymienia się co 45kkm olej?

Wysłane z mojego SM-A528B przy użyciu Tapatalka

Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

pireus

• Gość
« Odpowiedź #29 dnia: 06 Sierpnia 2022, 23:03:17 »
Może podebrałeś folder jak nikt nie widział ,albo kupiłeś trupa za 10tys
Nie Dareczku, kupiłem nowego GLA 35AMG , do którego dostałem zalecenia serwisowe. Nie gustuję w trupach, które ty posiadasz, i bzdurach, które wypisujesz. Nie należy mierzyć innych własną miarą.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl