Autor Wątek: Problem z odpalaniem - czujnik sprzęgła?  (Przeczytany 4162 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline ori831

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: AURIS 1.6B 124K
Problem z odpalaniem - czujnik sprzęgła?
« dnia: 20 Lipca 2022, 22:39:22 »
Witam,
Ostatnio mojego Aurisa trapią dziwne problemy w elektryką... dzisiaj miałem dziwny problem ... nie mogłem odpalić auta. Po wciśnięciu sprzęgła i próbie odpalnia silnik zrobił pół obrotu i cisza... problem powtórzył się jeszcze raz i dopiero za 3 razem odpalił jak gdyby nigdy nic... później odpałał normalnie.. problem ten pojawia się sporadycznie... akumulator po kilku godzinnym postoju pokazuje 12.35v ... alter ładuje 14.04v także ok.... pasuje mi to do objawów  czujnik sprzęgła.... czy ktoś go wymieniał... I który to bo podobno są 2 czujniki w sprzęgle .pozdr
« Ostatnia zmiana: 20 Lipca 2022, 22:44:17 wysłana przez ori831 »

Offline obwd-crash

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: Problem z odpalaniem - czujnik sprzęgła?
« Odpowiedź #1 dnia: 21 Lipca 2022, 12:19:03 »
Kontrolki na desce przygasły/zgasły podczas próby kręcenia rozrusznikiem ?
Auris II HSD 2013 Prestige

Offline piotrekf

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: 21 Lipca 2022, 16:04:47 »
Szczotki w rozruszniku?
Za start odpowiada dolny czujnik.
« Ostatnia zmiana: 21 Lipca 2022, 16:54:17 wysłana przez piotrekf »

Offline ori831

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: AURIS 1.6B 124K
« Odpowiedź #3 dnia: 22 Lipca 2022, 11:33:32 »
Kontrolki na desce przygasły/zgasły podczas próby kręcenia rozrusznikiem ?

Z tego co pamiętam to wszystko zgasło i nastała cisza ... za 3 razem odpalił jakgdyby nigdy nic..... rozrusznik? Jakieś pomysły?
« Ostatnia zmiana: 22 Lipca 2022, 11:47:33 wysłana przez ori831 »

Offline obwd-crash

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #4 dnia: 22 Lipca 2022, 11:53:44 »
U mnie w aucie innej marki, okazało się że był to rozrusznik. Kontrolki przygasały lub gasły prawie całkowicie przy próbie uruchomienia silnika. Było słychać tylko pyknięcie i kontrolki przygasały.
Za pierwszym razem poprosiłem taksówkarza o 'pożyczenie" prądu. Kable rozruchowe zrobiły się ciepłe/gorące,  a szczypiec nie dało się zdjąć z klem takie były gorące.
Zużyte było ułożyskowania kółek zębatych w przekładni planetarnej, usytuowanej między wirnikiem rozrusznika a zębnikiem współpracującym z kołem zamachowym. Kółka zębate ustawiały się "ukośnie" i blokowały rozrusznik.
Uderzenie w obudowę rozrusznika, krótkotrwale rozwiązywało ten problem, który pojawiał się zazwyczaj gdy było gorąco lub auto było nagrzane. Lecz zdarzyło się też gdy było chłodno a auto stało od kilku godzin.
Auris II HSD 2013 Prestige

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Pierdziawka :)
« Odpowiedź #5 dnia: 23 Lipca 2022, 22:57:20 »
akumulator po kilku godzinnym postoju pokazuje 12.35v ... alter ładuje 14.04v

12.35V to mało, lepsza wiedza była by po szerszym przetestowaniu. Jeśli taki wynik jest notorycznie, to aku mógł podupaść. Myślę, że warto się upewnić w jakim faktycznym stanie jest aku.

Jeśli w aucie masz to ekologiczne ładowanie aku, to im dłużej niby bez powodu masz ładowanie 14.04V. To tym bardziej może to oznaczać słabość aku, którą system stara się nadrobić. Czas trwania pokaże, czy system dopełnia, czy stale wspiera aku. A i sprzęgło zawsze do dna przy odpalaniu, bo już tak 2 cm wyżej i nie odpala.   

Toyota Auris II 2013 wer. Start+Edition.
1.6, 132KM, 1ZR-FAE + ORLEN PLATINUM 5W30 MAX EXPERT DEX 1.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl