Autor Wątek: Toyota corolla E12 - stuki w przednim zawieszeniu  (Przeczytany 4540 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Koti19

• Prawie Toyot
  • Samochód:: Toyota corolla
Toyota corolla E12 - stuki w przednim zawieszeniu
« dnia: 24 Lipca 2022, 18:21:22 »
Witam. Od jakiegoś czasu borykam się z problemem stuków przedniego zawieszenia. Wymieniłem już łaczniki stabilizatora, łożyska mcpersona i dalej stuka. Stuki są słyszallne na niewielkich nierównościach a nie jakichś dużych dziurach. Na przegładzie nic nie wyszło, wszystko sprawne i sztywne. Oddałem do mojego mechanika i sprawdził wszystkie śruby plus połapał na trytytki to co uznał że może hałasować ale dalej lipa. POMOCY

Offline smokofilidanek

• Toyot Chodzacy
Odp: Toyota corolla E12 - stuki w przednim zawieszeniu
« Odpowiedź #1 dnia: 24 Lipca 2022, 19:22:25 »
Witam. Od jakiegoś czasu borykam się z problemem stuków przedniego zawieszenia. Wymieniłem już łaczniki stabilizatora, łożyska mcpersona i dalej stuka. Stuki są słyszallne na niewielkich nierównościach a nie jakichś dużych dziurach. Na przegładzie nic nie wyszło, wszystko sprawne i sztywne. Oddałem do mojego mechanika i sprawdził wszystkie śruby plus połapał na trytytki to co uznał że może hałasować ale dalej lipa. POMOCY
było już na ten temat sporo topiców >> o np. ten https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php/topic,53046.0.html
Poszukaj są też inne w temacie wybitej tulei w maglownicy>> Pieta Achillesowa E12.

Offline Koti19

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #2 dnia: 24 Lipca 2022, 22:14:00 »
Ok, zerkne. Próbowałem szukać ale jestem nowy na forum i jeszcze nie wiem co i jak. W wyszukiwarce nic mi nie szukało. Dzięki, poczytam

Offline Wojak WRO

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #3 dnia: 25 Lipca 2022, 10:11:40 »
połapał na trytytki to co uznał że może hałasować

Jeżeli mechanik uważa, że trytytką można usunąć stukanie to respect.
Kto pyta nie błądzi, kto pyta za dużo może oberwać - Julian Staniszewski, nauczyciel rysunku technicznego w LZN Wrocław

Offline Koti19

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #4 dnia: 27 Lipca 2022, 06:55:49 »
No niestety nie pomogło :)
« Ostatnia zmiana: 27 Lipca 2022, 06:57:44 wysłana przez Koti19 »

Offline smokofilidanek

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #5 dnia: 27 Lipca 2022, 10:22:47 »
No niestety nie pomogło :)
Bo to nie był Mechanik tylko Pan Trytytka.  :))

Offline Wojak WRO

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #6 dnia: 27 Lipca 2022, 10:42:48 »
Podjedź może na stację diagnostyczną i poproś o sprawdzenie.  To kosztuje max 20 zł i możesz być w kanale i też sprawdzać. Pamiętaj o górnych mocowaniach kolumn mcperson
Kto pyta nie błądzi, kto pyta za dużo może oberwać - Julian Staniszewski, nauczyciel rysunku technicznego w LZN Wrocław

Offline smokofilidanek

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #7 dnia: 27 Lipca 2022, 13:04:58 »
Podjedź może na stację diagnostyczną i poproś o sprawdzenie.  To kosztuje max 20 zł i możesz być w kanale i też sprawdzać. Pamiętaj o górnych mocowaniach kolumn mcperson

Tylko niech podniosą przednie koła - "muszą wisieć" na szarpakach czy teście amortryzatorów tulei nie wyłapie.  Wszystko jest sztywne PIĘKNE jak to w Toyocie:) a tłucze się na kocich łbach czy polnych "pogarbionych" drogach niemiłosiernie:)
« Ostatnia zmiana: 27 Lipca 2022, 13:38:47 wysłana przez smokofilidanek »

Offline wojt0000

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Corolla
« Odpowiedź #8 dnia: 27 Lipca 2022, 15:06:30 »
było już na ten temat sporo topiców >> o np. ten https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php/topic,53046.0.html
Poszukaj są też inne w temacie wybitej tulei w maglownicy>> Pieta Achillesowa E12.

Jeżeli łączniki stabilizatora i łożyska na górnych poduszkach masz wymienione to pozostały:
- tuleje na wahaczach
- sworznie
- gumy na stabilizatorze

Może jeszcze hałasować amortyzator ale mechanik raczej powinien zauważyć jeżeli jest jakiś wyciek itp itd.
Obstawiam wahacze :) U mnie też nic nie było widać a była pęknięta przednia tuleja wahacza i stukało na nierównościach a szczególnie na skręconych kołach.
Sworzeń i gumy na stabilizatorze teoretycznie łatwo sprawdzić.

Mogą też być drążki lub końcówki drążków, ale wtedy czułbyś adekwatnie luz na kierownicy przy ruszaniu kierownicą lewo prawo.
Grunt żeby mniej więcej zlokalizować rejon z jakiego dobiega ten stukot, choć nie jest to łatwe :)

Offline smokofilidanek

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #9 dnia: 27 Lipca 2022, 16:39:49 »

Jeżeli łączniki stabilizatora i łożyska na górnych poduszkach masz wymienione to pozostały:
- tuleje na wahaczach
- sworznie
- gumy na stabilizatorze

Może jeszcze hałasować amortyzator ale mechanik raczej powinien zauważyć jeżeli jest jakiś wyciek itp itd.
Obstawiam wahacze :) U mnie też nic nie było widać a była pęknięta przednia tuleja wahacza i stukało na nierównościach a szczególnie na skręconych kołach.
Sworzeń i gumy na stabilizatorze teoretycznie łatwo sprawdzić.

Mogą też być drążki lub końcówki drążków, ale wtedy czułbyś adekwatnie luz na kierownicy przy ruszaniu kierownicą lewo prawo.
Grunt żeby mniej więcej zlokalizować rejon z jakiego dobiega ten stukot, choć nie jest to łatwe :)

Powymienia wszystko to co wskazałeś i dalej będzie stukać.:)) To jest sugestia każdego mechanika bez sprawdzenia:))  Gumy na wahaczach/stabilizatorze wyłapiesz na szarpakach i oględzinach od spodu auta > to powinien każdy diagnosta sprawdzić nawet w "Psim Polu"
Jedyne co polecałbym sprawdzić poza maglownicą to przednie zaciski hamulcowe - jak ktoś zdjął gumki z pinów w jarzmie to też będzie stukot.

Offline wojt0000

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Corolla
« Odpowiedź #10 dnia: 28 Lipca 2022, 15:47:25 »
Gumy na wahaczach/stabilizatorze wyłapiesz na szarpakach i oględzinach od spodu auta

Byłem na trzech stacjach diagnostycznych na szarpakach i nikt pękniętej gumy na wahaczu nie wyłapał, więc nie jest to takie oczywiste jakby mogło się wydawać ;)

Offline Hocking

• Początkujący
  • Samochód:: corolla E18
« Odpowiedź #11 dnia: 28 Lipca 2022, 21:55:47 »
Witam. Jeżeli stuki słychać z prawej strony( z przodu) to może być maglownica. Miałem tak w corolli E12 z 2003r ( 110000tys Km).Kupiłem regenerowaną za 600,00zł i było o.k.
Samochód dawno sprzedany, 2018r, ale wiem że dalej jeździ na tej maglownicy.

Offline smokofilidanek

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #12 dnia: 29 Lipca 2022, 11:46:06 »
Gumy na wahaczach/stabilizatorze wyłapiesz na szarpakach i oględzinach od spodu auta

Byłem na trzech stacjach diagnostycznych na szarpakach i nikt pękniętej gumy na wahaczu nie wyłapał, więc nie jest to takie oczywiste jakby mogło się wydawać ;)

Czyli wyciągnij z tego wnioski. W tym aucie rzadko kiedy wybijają się gumowe elementy zawieszenia, gdzieś już o tym pisałem że to lider niezawodności ->mam takie 3 corolle E12 od 2012 < pierwsza salon polska 350 w tym 150 moje> i w żadnej poza łącznikami stabilizatora -> końce i pośrednimi gumami drążka stabilizatora przykręconymi do przednich sanek nic więcej nie naprawiałem w zawiasie. Dlatego napisałem żebyś sprawdził maglownicę , wybija się najczęściej prawa tuleja ale z czasem jak luz jest coraz większy przenosi się to też na kolumnę kierowniczą  < jak już musiałem dokręcać mocowanie w okolicach krzyżaka> Jeżdżę już z takim stukaniem w mojej prywatnej E12 60 tys i nie ruszam. Mam kupioną całą maglownicę z auta ze śmiesznym przebiegiem 45 tys ważne że z Niemiec nie z PL i może w końcu ją wymienię... Nie bawię się w regenerację, choć w okolicy dwa warsztaty świadczą takie usługi do 800 pln z demotażem i montażem.
Na 4 mechaników u których byłem 3ech nit wyłapało skąd te stuki. Diagności nawet z Łodzi zawsze chwalą to auto i stuków nigdy nie wyłapali przy corocznym przeglądzie a to dlatego że bez podniesienia kół nie sprawdzi tego.  1 Mechanik od TOYOT od razu pokazał mi gdzie to stuka jak auto wisiało na podnośniku.
Obstawiam że u Ciebie może być to maglownica bo w tych autach < a dużo ich oglądałem jak szukałem kolejnej toyoty corolli E12> to stuki były praktycznie w każdej -> przeważnie salon Polska < przy przelotach 120 -180 tys> ale to trzeba jechać na drogę z płyt lub polna z poprzecznymi koleinami  lub nierówne kocie łby wtedy wszystko wychodzi i żaden diagnosta tej usterki nie wyłapie na podstawowej ścieżce diagnostycznej.
Podpowiedziałem Ci też o zaciskach bo też potrafią stukać.
Zrobisz co będziesz uważał , daj znać co zdiagnozowali Twoi trytytkowi "Fachowcy" :)

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl