Autor Wątek: Rav4 2017 hybrid - problem z mikrofonem zestawu głośnomówiacego  (Przeczytany 2614 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Zephyr

• Prawie Toyot
  • Samochód:: Rav4 17 hybrid
Witam,
Na wstępie, jako nowy użytkownik Toyoty i członek forum chciałbym się przywitać - więc Cześć wszystkim ;)
A teraz do problemu:
2 tygodnie temu dokonałem zakupu wspomnianej RAV4 hybrid 197km z 2017 roku w wersji selection. Podpiąłem telefon po bluetoth i zacząłem jeździć.
Ponieważ robię trochę tras i często dzwonie z drogi zestaw głośnomówiący to dla mnie ważne narzędzie. Przez ostatnie 2 tygodnie jeździłem trochę po Polsce i niestety najczęstszy komentarz gdy do kogoś dzwoniłem to to że strasznie słabo mnie słychać. Gdyby dotyczyło to tylko Bieszczadów to bym zwalił na zasięg, ale niestety problem występuje niemal wszędzie i został zauważony przez wielu rozmówców. Pytanie - Ravki tak mają, można coś zmienić w ustawieniach, czy po prostu mikrofon jest walnięty?

I pytanie przy okazji - nie działają mi komendy głosowe - coś da się z tym zrobić? Co ogóle za ich pomocą można odpalić/ ustawić? czy jest jakaś apka do połączenia telefonu z autem i w czym ewentualnie pomaga?
Przyznaje że przegrzebałem trochę sieć i forum ale nie znalazłem odpowiedzi na te pytania.
Z góry dzięki za pomoc
pozdrawiam serdecznie

Offline grubar

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 V
Odp: Rav4 2017 hybrid - problem z mikrofonem zestawu głośnomówiacego
« Odpowiedź #1 dnia: 27 Lipca 2022, 13:38:54 »
Mój ojciec ma chyba z 2015, ale w dieslu (czasem pożyczam od niego) - jakość dźwięku bez zarzutu. Bluetooth ma potężny, jak przejeżdża kilkadziesiąt metrów od mojego Outlandera, to mi kranie sygnał do RAVki. Komend głosowych nie próbowałem.

Offline Zephyr

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #2 dnia: 28 Lipca 2022, 20:50:36 »
Grubar - dzięki za info.
Naprawdę nikt nie miał problemów z jakością połączenia/ nadawania głosu w Ravce z 2017?
Nie wiecie czy jest jakieś menu serwisowe w którym można ustawić np. czułość mikrofonu?

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #3 dnia: 28 Lipca 2022, 22:24:04 »
Miałem podobnie w Auris. Spróbuj podczas połączenia telefonicznego wejść w ustawienia radia i poszukać opcji "Głośność połączeń wychodzących".

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #4 dnia: 29 Lipca 2022, 18:16:31 »
W Auris tak to wyglada
Ogolne-> Ustawienia glosnosci

Offline Zephyr

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #5 dnia: 30 Lipca 2022, 22:36:02 »
Dzięki - jutro może uda mi się to posprawdzać i dam znać czy pomogło.

Offline Zephyr

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #6 dnia: 31 Lipca 2022, 22:19:16 »
Znalazłem te ustawienia i... bingo :) . Dzięki serdecznie. Nawiasem mówiąc niezbyt szczęśliwe to tłumaczenie...
To jeszcze tylko podpytam: co z tym sterowaniem głosowym? jak je odpalić żeby działało?
I jeszcze jedno mi się nasunęło pytanie: jak wygląda sprawa z monitorowaniem ciśnienia w kołach? czujniki są w standardzie może? kalibruje się je jakoś?

Offline grubar

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 V
« Odpowiedź #7 dnia: 01 Sierpnia 2022, 08:16:57 »
A nie masz instrukcji? Tu masz w wersji elektronicznej:
https://www.toyota.pl/customer/manuals
U mnie w Outlanderze do głosowych jest dodatkowy przycisk na kierownicy (taki symbol głośnika), trzeba tylko ręcznie wpisać numery do książki telefonicznej samochodu, bo nie widzi tych z komórki (2014 rok produkcji, dość stare mmedia).
« Ostatnia zmiana: 01 Sierpnia 2022, 08:25:06 wysłana przez grubar »

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl