Autor Wątek: Zimowe 225/60/18  (Przeczytany 9638 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline apek

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Tesla Y
Odp: Zimowe 225/60/18
« Odpowiedź #15 dnia: 31 Lipca 2022, 20:55:11 »
To autor wątku następnym razem będzie musiał napisać: poszukuję opon zimowych a nie wielosezonowych. Może wtedy będzie zrozumiany przez cześć forumowiczów.
Toyota Corolla Sedan VII, Toyota Corolla Sedan Hybrid XII - sprzedana, RAV 4 (5th gen) Executive, AWDi, Skyview - sprzedana, Tesla Model Y Premium AWD
https://ts.la/andrzej248745

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #16 dnia: 01 Sierpnia 2022, 06:26:29 »
Niektórym ciężko zrozumieć,  że inni latem lubią sandały,  a zimą kozaki, mimo że "da się'  cały rok przechodzić  w sneakersach.
Całe szczęście każdy kupi to co lubi.
Ja lubię mieć dwa komplety kół i od dawna tak kupuję. Mam gdzie trzymać, czuję się pewniej na zimowych w śliskie poranki i ze świadomością,  że zrobiłem wszystko by auto zahamowało w krytycznej chwili.
Nie neguję wyborów innych, choć jak widzę "speców" na letnich w styczniu, bo oni dadzą radę...

Wysłane z mojego SM-A528B przy użyciu Tapatalka
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline apek

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #17 dnia: 01 Sierpnia 2022, 07:06:43 »
Ktoś napisał, że "co z tego, że zimówka zahamuje 2m wcześniej...". A jak tego dnia te dwa metry to będzie pieszy na przejściu, albo kufer jakiegoś dostawczaka? To z tego. A jak dzień później, co wcześniej napisałem dalej będzie śnieg? Nie każdy rejon w naszym kraju ma tak wspaniałe warunki, że z dnia na dzień śnieg znika. Co do zimówek, to kiedyś korzystałem z Pirelli Sotto Zero (czy jakoś tak), a później z Toyo Snowprox. W jednym aucie mam właśnie Toyo, a na drugim będą Nokiany. Na żadne nigdy nie narzekałem.
Toyota Corolla Sedan VII, Toyota Corolla Sedan Hybrid XII - sprzedana, RAV 4 (5th gen) Executive, AWDi, Skyview - sprzedana, Tesla Model Y Premium AWD

Offline grubar

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 V
« Odpowiedź #18 dnia: 01 Sierpnia 2022, 08:12:41 »
Dobra puenta
https://youtu.be/Uc-yDU9T36A
Podlinkowany filmik jest bardzo fajny, nie opowiada tylko o tym, jak rozwijają się mieszanki gum sezonowych. Założę się, że z każdą generacją zimowe są coraz lepsze w warunkach letnich, a letnie oraz lepiej się zachowują w warunkach zimowych. W związku z tym sezony przejściowe są dla nich mniejszym problemem. Do tej pory zawsze miałem dwa komplety, ale rozważam też jeden w nowym samochodzie.

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: RAV4 JBL Black
« Odpowiedź #19 dnia: 01 Sierpnia 2022, 20:10:18 »
Ktoś napisał, że "co z tego, że zimówka zahamuje 2m wcześniej...". A jak tego dnia te dwa metry to będzie pieszy na przejściu, albo kufer jakiegoś dostawczaka?
A ktoś inny nie doczytał zdania do końca...:-P

Offline apek

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #20 dnia: 01 Sierpnia 2022, 22:10:23 »
Doczytał. Ktoś nie doczytal reszty wypowiedzi w odniesieniu do cytowanego postu. Ale to nieistotne. Nic nie wnosi do wątku o oponach zimowych, a nie całorocznych.

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #21 dnia: 02 Sierpnia 2022, 07:33:12 »
Doczytał. Ktoś nie doczytal reszty wypowiedzi w odniesieniu do cytowanego postu. Ale to nieistotne. Nic nie wnosi do wątku o oponach zimowych, a nie całorocznych.

Wyrwałeś z kontekstu parę słów, które totalnie zmieniły znaczenie. Ja wiem, że na 2 metrach może być pieszy, ale większe prawdopodobieństwo, że będzie na 5, prawda? Co do reszty wypowiedzi - w Polsce nie mamy regionów, w których nie ma długich okresów przejściowych między sezonami

Offline apek

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #22 dnia: 02 Sierpnia 2022, 22:07:00 »
Nie zgadzam się z Tobą i mam do tego prawo. Ty też możesz się nie zgadzać ze mną i masz do tego prawo. Ale nie zarzucaj mi wyrwania z kontekstu, bo całość wypowiedzi dotyczy całości sformułowania, które było użyte. Konstrukcja została opracowana w ten sposób, że cytat odnosi się do pierwszej części, natomiast kolejne zdania do kontynuacji wywodu poprzednika. W sumie wypowiedź odnosi się do całości zdania zarówno zacytowanego jak i nie. Zatem proszę wnikliwiej poddawać analizie moje wypowiedzi, a uniknie się błędnego wrażenia jakobym zmieniał sens wypowiedzi pod własny punkt widzenia. Gdyby tak było nie miałoby to sensu, bo wychodziłoby, że poprzednik ma takie samo zdanie jak ja, a ja tylko przytakuję.
Co do prawdopodobieństwa nie będę się udzielał, ale idąc tokiem Twojego rozumowania, to większe prawdopodobieństwo, że będzie na 100 metrach. Pytanie i co z tego wynika? Że droga hamowania nie jest istotna, czy będzie to 40 m, a może 35. Przecież większe prawdopodobieństwo... A gdyby babcia miała wąsy...

Offline Obywatel1978

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4III 3ZR-FAE
« Odpowiedź #23 dnia: 02 Sierpnia 2022, 22:54:47 »
A jak ktoś ma dwa auta i na jednych świeże opony, a na drugich nawet 2-3 letnie, to wie, że 3 letnia opona premium zachowuje się gorzej, niż nowa opona ze średniej półki.

Niestety, tak się ostatnimi czasy porobiło. Dają na te opony jakąś zubożoną mieszankę, która się utlenia po 2-3 latach i jest po oponach. Pamiętam, że naście lat temu jeździłem na zimówkach z grupy Goodyear - przede wszystkim Dębica i Sava - po ładnych parę lat i mimo upływu czasu opony kleiły się do nawierzchni w każdych warunkach.

Dziś dojeżdżam kilkuletnie zimowe Nokiany jakieś tam i stwierdzę przewrotnie, że latem to się jeszcze jakoś da na nich jeździć, ale zimą jest porażka. A niby to taka marka premium i producent z kraju o typowo zimowym klimacie.
« Ostatnia zmiana: 02 Sierpnia 2022, 22:57:45 wysłana przez Obywatel1978 »

Offline lol19pl

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Cupra Leon ST
« Odpowiedź #24 dnia: 02 Sierpnia 2022, 23:12:37 »
A jak ktoś ma dwa auta i na jednych świeże opony, a na drugich nawet 2-3 letnie, to wie, że 3 letnia opona premium zachowuje się gorzej, niż nowa opona ze średniej półki.

Niestety, tak się ostatnimi czasy porobiło. Dają na te opony jakąś zubożoną mieszankę, która się utlenia po 2-3 latach i jest po oponach. Pamiętam, że naście lat temu jeździłem na zimówkach z grupy Goodyear - przede wszystkim Dębica i Sava - po ładnych parę tak i mimo upływu czasu opony kleiły się do nawierzchni w każdych warunkach.

Dziś dojeżdżam kilkuletnie zimowe Nokiany jakieś tam i stwierdzę przewrotnie, że latem to się jeszcze jakoś da na nich jeździć, ale zimą jest porażka. A niby to taka marka premium i producent z kraju o typowo zimowym klimacie.
Chodziło mi o zużycie bieżnika. Opony zimowe są przewidziane na jakieś 30-35kkm ,czyli przy średnim przebiegu w Polsce i dosyć równych sezonach, maksymalnie na 4 lata. Jak ktoś jeździ 20kkm rocznie, to już po 3 latach powinien wymienić, przez co taka 4 letnia opona, pomimo, że bieżnik ma głębszy niż wymagany przez polskie prawo i zdrowy rozsądek, taka opona nie zapewnia już pełnych osiągów. W michelin pilot alpin 5 zastosowali jakiś dziwny trik, że im bardziej starta opona, tym miększa mieszanka, przez co rekompensuje płytki bieżnik.

Offline Obywatel1978

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4III 3ZR-FAE
« Odpowiedź #25 dnia: 02 Sierpnia 2022, 23:22:32 »
W michelin pilot alpin 5 zastosowali jakiś dziwny trik, że im bardziej starta opona, tym miększa mieszanka, przez co rekompensuje płytki bieżnik.

A to dobre rozwiązanie. Ciekawe jak długo się utrzyma. Niestety branży oponiarskiej nie zależy, żeby opony trzymały parametry do głębokości bieżnika przewidzianej prawem. A wręcz odwrotnie - nawet oficjalnie zalecają zmianę zimówek po dojechaniu do 4 mm. A ja się pytam, gdzie są w tym momencie ekolodzy?

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #26 dnia: 03 Sierpnia 2022, 19:55:41 »
Ale nie zarzucaj mi wyrwania z kontekstu, bo całość wypowiedzi dotyczy całości sformułowania, które było użyte

Nie, właśnie nie dotyczy. Ja napisałem (w kontekście) "co z tego, że jedna opona jest trochę gorsza w pewnych warunkach, jeśli jest sporo lepsza w innych", a sens Twojej wypowiedzi to "jak to, co z tego, że jest gorsza? Przecież przez to ktoś może stracić życie". Naprawdę nie widzisz tu manipulacji?

Ale może skończmy ten offtop, bo bez sensu zaśmiecamy...

Offline Ludwik55

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Rav4
« Odpowiedź #27 dnia: 21 Października 2022, 10:01:11 »
Czy wybór pomiędzy oponami 100 H a 104 V XL, tego samego producenta ma jakieś znaczenie.
Auto ma homologację na 225/60R18 100 H.
Aktualnie dla rocznika 2022 te wzmacniane są niewiele droższe, chodzi o yokohama blueearth

Offline marekj

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 / C-HR
« Odpowiedź #28 dnia: 21 Października 2022, 11:32:16 »
104 V XL to wyższe indeksy prędkości i nosności niż 100 H więc można stosować. Czy coś zmieni? Wątpię. Nad wzmocnionymi bym sie zastanawiał przy niskich sportowych profilach ale przy takim balonie to nie ma znaczenia.
Pozdrawiam
Marek

RAV4:

Offline Ludwik55

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Rav4
« Odpowiedź #29 dnia: 21 Października 2022, 12:56:19 »
Dzięki, ale z balonami mam inne zdanie, dla SUV to dobry profil, niższy niż 55 już by nie pasował do typu auta

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl