Autor Wątek: Zimowe 225/60/18  (Przeczytany 9605 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Ludwik55

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Rav4
Zimowe 225/60/18
« dnia: 30 Lipca 2022, 07:56:11 »
Jakie dobre opony w tym rozmiarze, jest już trochę ofert z 22  roku.

Offline Axel99

• Toyot Chodzacy
Odp: Zimowe 225/60/18
« Odpowiedź #1 dnia: 30 Lipca 2022, 09:18:14 »
Nie wiem na jakim terenie mieszkasz ale w naszym klimacie gdzie zima trwa 2 tygodnie podczas roku a sam śnieg na jezdni leży pół godziny bo nasypią tony soli zimówki wg mnie są zawracaniem sobie głowy.
Technologia całorocznych opon tak się rozwinęła ze ich właściwości zaczynaja gonić właściwości opon zimowych premium.
Od 3 lat jeżdżę na wielosezonach, raczej nie wrócę do zimowek.
Osobiście polecam Michelin CrossClimate albo Bridgestone.

Offline lol19pl

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Cupra Leon ST
« Odpowiedź #2 dnia: 30 Lipca 2022, 12:06:40 »
Widzę że sobota pełną gębą :)
Doceniam wiedzę nt. warzyw, ale nie pogadamy. Weganinem też nie jestem.

Tak na poważniej to forum służy chyba do wymiany zdań, wiedzy.
Ktoś chce zimowki - ok, ale może rozpatrzy także inne opcje?
Nie jestem osamotniony w takim stanowisku.
To nie pierwsza dyskusja tego typu w której jednak wiele osób poleca wielosezony, a Ty nie musisz się z nią zgadzać i szydzić.
Miłego weekendu.
Z tym, że wyznawcy Wielkiego Wielosezonu zaśmiecają tą pastą każdy wątek o oponach zimowych.
Może autor nie chciał kolejnego 10 stronicowego tematu chwalenia wielosezonu, tylko konkretnie o oponach zimowych i dlatego nazwał temat "ZIMOWE" a nie "WIELOSEZONOWE"?

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #3 dnia: 30 Lipca 2022, 15:47:36 »
...wracając do tematu:
Używam w RAV4 Nokian WR SUV4 - jestem zadowony
W X4 są Bridgestone Blizzak LM005 i też są super, ale tu jest inny rozmiar. Oba auta są AWD, to też ma wpływ na trakcję.
Polecam też  z doświadczenia Michelin i GoodYear.

Wysłane z mojego SM-A528B przy użyciu Tapatalka
« Ostatnia zmiana: 30 Lipca 2022, 15:49:54 wysłana przez Krisman »
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline lol19pl

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #4 dnia: 30 Lipca 2022, 19:21:20 »
Oba auta są AWD, to też ma wpływ na trakcję
Tak, ale nie można zapominać, że ruszanie z awd daje złudne poczucie bezpieczeństwa, bo hamowanie jest tak samo słabe jak w aucie fwd/rwd.
Nokiany dobry wybór, ale topka to zdecydowanie michelin pilot alpin 5, jako nowe mają podobne osiągi jak reszta opon premium, ale zachowują je dużo dłużej.
A jak ktoś ma dwa auta i na jednych świeże opony, a na drugich nawet 2-3 letnie, to wie, że 3 letnia opona premium zachowuje się gorzej, niż nowa opona ze średniej półki.
No i też są róże opony, jedne bardziej nastawione na kopny śnieg, inne na lepsze odprowadzanie wody.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #5 dnia: 30 Lipca 2022, 19:34:57 »
Dlatego napisałem,  że auta AWD, a to wiele zmienia i opona która w takim aucie wydaje się super, wcale taka nie musi być w ośce. Hamowanie jest bardzo pewne, a to już coś mówi.
Mieliśmy te Micheliny o których wspominasz w Stinger'ze i były mega dobre mimo tylnego napędu.
Nokiany były w zestawie z kołami z toyoty, więc je mam niejako z "przydziału "
« Ostatnia zmiana: 30 Lipca 2022, 19:37:55 wysłana przez Krisman »

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: RAV4 JBL Black
« Odpowiedź #6 dnia: 30 Lipca 2022, 21:09:33 »
Z tym, że wyznawcy Wielkiego Wielosezonu zaśmiecają tą pastą każdy wątek o oponach zimowych.
Według mnie to raczej ty masz z tym jakiś problem, bo podobne teksty piszesz za każdym razem, gdy ktoś wspomni o wielosezonowych. Czy ci się to podoba, czy nie (choć nie rozumiem czemu miałoby się nie podobać), wielosezonowe są w dzisiejszych czasach naprawdę wartościowe. Tym bardziej, że sam piszesz:
A jak ktoś ma dwa auta i na jednych świeże opony, a na drugich nawet 2-3 letnie, to wie, że 3 letnia opona premium zachowuje się gorzej, niż nowa opona ze średniej półki.
A wielosezonowe wymienia się właśnie co 2-3 lata, dzięki czemu masz w zasadzie zawsze "nówki"

Pomijając aspekt ekonomiczny i brak problemu przy corocznych (dwukrotnych) zmianach opon, całoroczne w naszym klimacie wygrywają głównie tym, że u nas okresy przejściowe między sezonami potrafią trwać 2-3 miesiące. Mówię tu o okresach, w których w jednym tygodniu są temperatury w okolicy 0, a chwilę później kilkanaście stopni. Nieważne, czy zdążysz już wymienić opony, czy nie i tak jesteś w D.... Na całorocznych problem totalnie nie istnieje

Offline lol19pl

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #7 dnia: 31 Lipca 2022, 01:18:52 »
wielosezonowe wymienia się właśnie co 2-3 lata, dzięki czemu masz w zasadzie zawsze "nówki"
I co z tego? W pewnym momencie po prostu bieżnik się zużyje i też będą słabe. 10 letnie nie zużyte opony będą lepsze niż roczne po 30kkm. Tu nie chodzi o wiek, tylko o ilość kilometrów opony zachowują właściwości do ok. 35-45kkm, wszystko powyżej to już zajechana opona.

Według mnie to raczej ty masz z tym jakiś problem, bo podobne teksty piszesz za każdym razem, gdy ktoś wspomni o wielosezonowych.
Bo w temacie, w którym ktoś zapytał dokładnie o opony zimowe, na 4 odpowiedzi, 2 wychwalają wielosezon, o który nikt nie pytał.

Offline Ludwik55

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Rav4
« Odpowiedź #8 dnia: 31 Lipca 2022, 08:11:56 »
Faktycznie dla zwolenników wielosezonu można by dodać wątek.

Aktualnie rozważam
- Blizzak lm005,
- Pilot Alpine 5 /pilot 6 nie znalazłem 225/60/18/
- Nokian WR SUV 4
Wszystkie z 2022 roku, rozpiętość ceny około 150/sztuka, ale właściwie cena nie decyduje skoro kupuję na około 6 lat

Pzdr

Offline apek

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Tesla Y
« Odpowiedź #9 dnia: 31 Lipca 2022, 08:28:48 »
Widocznie dla jasności dla forumowiczów, ktoś zadając pytanie o zimowe (bo jak widać to nie wystarcza) musi opisać warunki, w których jeździ zimą. I tak, jeśli napisze, że u niego jest zima i długo leży śnieg nie tylko rozjeżdżony, a solą nikt nie sypie to będzie wiadomo, że zwolennicy wielosezonu nie powinni się wypowiadać, bo te opony nie będą na takie warunki.
Co do opon, to kupiłem zestaw zimowy wraz z autem, więc mam Nokiany, co do których nie mogę się wypowiadać.
Toyota Corolla Sedan VII, Toyota Corolla Sedan Hybrid XII - sprzedana, RAV 4 (5th gen) Executive, AWDi, Skyview - sprzedana, Tesla Model Y Premium AWD
https://ts.la/andrzej248745

Offline grubar

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 V
« Odpowiedź #10 dnia: 31 Lipca 2022, 08:50:16 »
Faktycznie dla zwolenników wielosezonu można by dodać wątek.

Aktualnie rozważam
- Blizzak lm005,
- Nokian WR SUV 4
Wszystkie z 2022 roku, rozpiętość ceny około 150/sztuka, ale właściwie cena nie decyduje skoro kupuję na około 6 lat

Pzdr
Wymienione opony mają 5 lat gwarancji. Ja bym nie używał 6.

Wysłane z mojego VOG-L29 przy użyciu Tapatalka

Offline lol19pl

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #11 dnia: 31 Lipca 2022, 10:41:19 »
Aktualnie rozważam
- Blizzak lm005,
- Nokian WR SUV 4
Praktycznie nie ma znaczenia, które wybierzesz, to jest górna półka. Ale faktycznie, Nokiany słyną z tego, że u ludzi, którzy mało jeżdżą (to znaczy, nie zużyją opon w te 5 lat) guma lubi popękać,
Pilot alpin 6 nie ma w wersji suv, więc nie dostaniesz jej na rav4.
Możesz jeszcze się zastanowić nad continental ts 870p, też topka jeśli chodzi o prowadzenie na mokrym i roztopionym śniegu.

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: RAV4 JBL Black
« Odpowiedź #12 dnia: 31 Lipca 2022, 10:55:39 »
wielosezonowe wymienia się właśnie co 2-3 lata, dzięki czemu masz w zasadzie zawsze "nówki"
I co z tego? W pewnym momencie po prostu bieżnik się zużyje i też będą słabe. 10 letnie nie zużyte opony będą lepsze niż roczne po 30kkm. Tu nie chodzi o wiek, tylko o ilość kilometrów opony zachowują właściwości do ok. 35-45kkm, wszystko powyżej to już zajechana opona.
Obydwaj wiemy, że wysokość bieżnika to jedno, a stan gumy, która parcieje z czasem to drugie. 10 letnia opona na pewno nie będzie lepsza od rocznej po 30k km, a już zwłaszcza zimowa

Cytuj (zaznaczone)
Według mnie to raczej ty masz z tym jakiś problem, bo podobne teksty piszesz za każdym razem, gdy ktoś wspomni o wielosezonowych.
Bo w temacie, w którym ktoś zapytał dokładnie o opony zimowe, na 4 odpowiedzi, 2 wychwalają wielosezon, o który nikt nie pytał.

Bo może autor pytania nie rozważał zakupu wielosezonowych? Może jego wiedza na ich temat opiera się na tym, co było 15 lat temu? Zawsze warto zaproponować alternatywne rozwiązanie...

Ja osobiście nawet nie zgadzam się z tym:
jeśli napisze, że u niego jest zima i długo leży śnieg nie tylko rozjeżdżony, a solą nikt nie sypie to będzie wiadomo, że zwolennicy wielosezonu nie powinni się wypowiadać, bo te opony nie będą na takie warunki.
Obecne opony wielosezonowe klasy premium nie ustępują w warunkach zimowych oponom klasy średniej. Jasne, że Michelin CC będą w zimie słabsze, niż Michelin Alpine, ale czy będą słabsze od najpopularniejszych tu Nokianonow? Chętnie zobaczyłbym jakiś test porównawczy, bo wcale nie mam tu pewności.
Poza tym jak już pisałem: te sezony przejściowe... Co z tego, że zimówka zahamuje 2m szybciej, niż całoroczna na śniegu, jeśli następnego dnia śnieg się stopi i całoroczna stanie się o 5 metrów lepsza? Nie można porównywać opon tylko w najbardziej ekstremalnych warunkach, bo w takich jeździ się kilka dni w roku

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #13 dnia: 31 Lipca 2022, 11:54:36 »
Dobra puenta
https://youtu.be/Uc-yDU9T36A

Offline Krisman

• Toyot Spamer