Autor Wątek: niepokojący dźwięk podczas hamowania  (Przeczytany 4075 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline hornet70

• Prawie Toyot
  • Samochód:: Yaris Cross
niepokojący dźwięk podczas hamowania
« dnia: 01 Sierpnia 2022, 22:41:27 »
Witam wszystkich
Chyba mam pecha. To mój drugi wątek w ciągu dwóch dni  :-(.
Podczas hamowania słychać dźwięk jakby coś tarło, jakby metal o metal. Nie występuje to "zjawisko" przy każdym hamowaniu. Potrafi zaskoczyć, nie ma w tym regularności, dlatego nie byłem w ASO bo znając życie ktoś z serwisu będzie jeździł i nic takiego nie będzie miało miejsca ( z reguły prawie zawsze tak jest). Trochę mnie to niepokoi, nawet bardzo. Samochód ma raptem 3500 km przebiegu a to już drugi mankament, który przyprawia mnie o ból głowy (pierwszy to pedał sprzęgła - wątek na forum) :-(. HELP, HELP, HELP     

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
Odp: niepokojący dźwięk podczas hamowania
« Odpowiedź #1 dnia: 01 Sierpnia 2022, 23:24:07 »
Jedź do ASO, zgłaszaj, to nowe auto.
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Corolla Hybrid
« Odpowiedź #2 dnia: 04 Września 2022, 12:19:26 »
nie byłem w ASO bo znając życie ktoś z serwisu będzie jeździł i nic takiego nie będzie miało miejsca ( z reguły prawie zawsze tak jest

To jedź z serwisantem, albo na miejscu pasażera, albo lepiej sam prowadź, a serwisant niech siedzi obok i słucha i nie powinno być problemu. Po co puszczać samego serwisanta, żeby potem kit wciskali. Daj znać, jak poszło.
Obecnie Corolla Hybrid 1,8 Comfort
oraz stary Peugeot 206 1,1
Poprzednio Auris 1,6 valvematic

Offline mrocznysedes

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Yaris Cross
« Odpowiedź #3 dnia: 19 Października 2022, 14:59:27 »
To zależy od sytuacji. Mnie autko też przestraszyło okrutnym dźwiękiem hamowania. Tyle, że to było awaryjne zatrzymanie samochodu, żeby w coś nie walnął. Bo akurat autko sobie wymyśliło, że chcę w coś wjechać choć chciałem tylko podjechać jak najbliżej do ściany garażu. Samochód uznał, że nie ma szans na takie fanaberie i awaryjnie zahamował, piszcząc przy tym okrutnie. Za pierwszym razem się przestraszyłem. Teraz jestem już do tego przyzwyczajony. Może u ciebie też tak jest.

pireus

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 19 Października 2022, 17:26:19 »
Podczas hamowania słychać dźwięk jakby coś tarło, jakby metal o metal.
Jedź do ASO, niech sprawdzą układ hamulcowy, zanim zniszczysz tarcze i klocki. Bo potem będzie na Ciebie, a to materiał eksploatacyjny i każą płacić.
ASO bo znając życie ktoś z serwisu będzie jeździł i nic takiego nie będzie miało miejsca
Nawet jak tak będzie , to później będziesz miał podstawę do reklamacji
« Ostatnia zmiana: 19 Października 2022, 17:28:33 wysłana przez pireus »

Offline aper44

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: YARIS CROSS
« Odpowiedź #5 dnia: 25 Października 2022, 13:03:56 »
U mnie jest to samo. Przy hamowaniu słychać taki dźwięk jakby metal tarł o coś. Przed odebraniem Crossa dali mi z salonu CHR i było to samo.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl