Autor Wątek: Koniec Android Auto ?  (Przeczytany 3909 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline peka53

• Toyot Leżący
  • *
Koniec Android Auto ?
« dnia: 03 Sierpnia 2022, 16:54:12 »
Witam forumowiczów :-)
Czy ktoś poradzi co zrobić w sytuacji pojawienia się komunikatu „nie możesz korzystać z Android Auto ...”
 W moim samochodzie (Corolla 2019 bez nawigacji) z oryginalnym softem serwisowym i z bieżącymi aktualizacjami aplikacja przestała działać.
Mój leciwy telefon (z 2016 roku „flagowy” LG z dobrym sprawdzonym kabelkiem) ma stary system Android 6 Marshmallow oraz wgraną aplikację Android Auto 7.4 APK dopasowaną wymaganiami do tego starego systemu.
Jeszcze do niedawna (maj 2022) wszystko pracowało prawidłowo, mapy Google i Yanosik wyświetlały się bez zakłóceń.
Przez kilka miesięcy kręciłem się „wokół komina” i nie korzystałem z Android Auto. Obecnie po włączeniu systemu jest duże zaskoczenie i wyświetla się komunikat o niekompatybilności sprzętowej.
W internecie na portalu TELEPOLIS znalazłem artykuł z 22.06,2022 p.t. „Koniec z Android Auto” gdzie piszą że „Google raz na zawsze zamknął swoją aplikację Android Auto for Screen Phones”. 
Sądziłem, że ze „starym” systemem telefonu i „starą” wersją aplikacji AA wszystko będzie działało jak dawniej, ale niestety nie działa.
Czy jest na to sposób ?
Oczywiście znam potencjalną odpowiedź - „kup nowy telefon z Androidem 11 lub 12 i będzie po sprawie”, ale może jest jednak jakieś inne rozwiązanie.
Pozdrawiam
Toyota Corolla HB XII 1.2 turbo
Comfort + Tech + Style
Precious Silver

Offline Colin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
Odp: Koniec Android Auto ?
« Odpowiedź #1 dnia: 03 Sierpnia 2022, 16:56:05 »
Bardziej to temat na forum telefonów aniżeli na dsmochodowym.
Po stronie pojazdu możesz zaktualizować radio do najwyższej możliwej wersji
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline peka53

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: 03 Sierpnia 2022, 17:15:23 »
Rzeczywiście, bardziej to może bardziej temat na forum telefonów, ale z racji posiadanego samochodu i sympatii oraz szacunku do wiedzy forumowiczów tutaj zamieściłem moje pytanie  :-)
Radio ma wysoką wersję aktualizacji, zrobioną przy przeglądzie w I kw 2022 r.
Dziękuję i pozdrawiam.
Comfort + Tech + Style
Precious Silver

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Corolla Hybrid
« Odpowiedź #3 dnia: 03 Sierpnia 2022, 17:32:14 »
Czy ktoś poradzi co zrobić w sytuacji pojawienia się komunikatu „nie możesz korzystać z Android Auto ...”

AA zostało niedawno wyłączone na starszych telefonach. Działa od wersji, 8.0, lub 9.0 wzwyż, jeśli się nie mylę.
https://support.google.com/androidauto/answer/6348190?hl=pl

Oczywiście znam potencjalną odpowiedź - „kup nowy telefon z Androidem 11 lub 12 i będzie po sprawie”

No, niestety... :-(

Colin, to nie jest temat na forum telefonów, tylko jednak samochodów, bo chodzi o samochodowe AA.
« Ostatnia zmiana: 03 Sierpnia 2022, 17:44:48 wysłana przez fynooh »
Obecnie Corolla Hybrid 1,8 Comfort
oraz stary Peugeot 206 1,1
Poprzednio Auris 1,6 valvematic

Offline Tomahawk5000

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: 2021 Camry Exe
« Odpowiedź #4 dnia: 03 Sierpnia 2022, 18:06:15 »
Może ściągnij i zainstaluj plik APK dla AA

Offline apek

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Tesla Y
« Odpowiedź #5 dnia: 03 Sierpnia 2022, 21:21:18 »
Fynooh ma rację. Podniesiono wymagania AA.
Toyota Corolla Sedan VII, Toyota Corolla Sedan Hybrid XII - sprzedana, RAV 4 (5th gen) Executive, AWDi, Skyview - sprzedana, Tesla Model Y Premium AWD
https://ts.la/andrzej248745

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #6 dnia: 03 Sierpnia 2022, 22:29:39 »
@fynooh dobrze prawi, Andek 8.0 (Oreo) to minimum by hulało Ci po kablu.
« Ostatnia zmiana: 03 Sierpnia 2022, 22:32:57 wysłana przez Krisman »
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline Broodzio

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #7 dnia: 04 Sierpnia 2022, 12:54:17 »
Jeśli masz LG G5 możesz się pokusić o wgranie LineageOS 18.1: https://forum.xda-developers.com/t/official-lineageos-18-1-for-the-lg-g5.4255331/
Będziesz miał Androida 11 :)
Corolla TNGA 1.6 Sedan

Offline Colin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
« Odpowiedź #8 dnia: 04 Sierpnia 2022, 13:20:54 »
Colin, to nie jest temat na forum telefonów, tylko jednak samochodów, bo chodzi o samochodowe AA.

Ja rozumiem tylko problem jest z telefonem a nie z systemem w aucie
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #9 dnia: 09 Sierpnia 2022, 09:47:19 »
Trzeba sprawdzić czy telefon ma możliwość aktualizacji systemu operacyjnego do wyższej wersji.  Mój ma już parę lat, standardowo miał Androda 7 i jest możliwość podniesienia go do 8.  Tak to teraz jest, że smartfon po 2-3 latach od premiery zaczyna się robić trochę "nieaktualny".  Ostatnio korzystałem a AA we flotowej Astrze, to mi wyświetlał regularnie komunikaty o konieczności aktualizacji systemu a nawigacja Google się "spóźniała" pokazując pozycję auta sprzed kilkudziesięciu sekund albo i więcej, parę razy się zawiesiła, czego sama nigdy nie robi.

Offline peka53

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #10 dnia: 14 Sierpnia 2022, 14:37:18 »
Sprawdził się jednak scenariusz pt. "kup nowego smartfona ... itd". Żadne rootowanie starego smartfona i próby wgrywania nowszej wersji Androida nie powiodły się. Pomógł zakup nowego telefonu. Wybrałem Xiaomi Redmi Not z Androidem w wersji 12 oraz preinstalowanym Android Auto w wersji 7.8.622514-release. Wszystko hula bez problemu, oczywiście tylko po kablu :-(. Dziękuje wszystkim kolegom za chęć niesienia pomocy i pozdrawiam  :-)
Comfort + Tech + Style
Precious Silver

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl