@Piociula no nie skojarzyłem niku tu a tam. Gdybyś wziął dodatkowo za 10zł lepkość w 40C, to wyliczyli by indeks lepkości jeszcze.
Czy płukałeś silnik przed badanym olejem ?
Pytam bo brak płukania może być powodem obecności przeszłych ilości choćby Fe. Mój pierwszy badany po 8kkm bez płukania przed i też miałem 16 Fe.
Dolewek nowego oleju, jak w analizie widać, nie było ?
Tak jak Ci pisali, nie potrzeba AR, tym bardziej, że w analizie wtedy wychodzą dodatkowe ilości od bazowych. Ja się dziwię, 50/50, PB tylko trochę do LPG i 0.5% paliwa, podczas gdy ja non-stop PB i 1-1.1%. Ale to nie tragedia, ogólnie dobry wynik, bez wpływu na olej. Co do utleniania i nitrowania nie znam granicznych zakresów, a takie jak u Ciebie mam i po 7-8kkm, więc OK. Zapasu TBN jeszcze sporo i można by dalej polatać, zakładając że nie będzie ostrego piku w dół. Ogólnie olej dał radę, a że tani to nie ma co przesadzać z interwałem. Tak myślę, robisz jak uważasz.
@jacek1979 wnioski dobre.
Od siebie bym dodał, że myśleć zawsze warto, a warunki to 3 składnik sukcesu poza olejem i jakością konstrukcji. Oleje w danej klasie, normie nie są wiele różniące się. Wybitnych w klasie mało, a i cenowo wysoko, nie wszystkim w danych warunkach potrzebne takie. Nie można myśleć, że drogi olej to można przeciągać, dlatego czasem lepiej tańszy i częściej. Większość ASO nie leje super oleju, jedynie dopasowane, więc nie ma co przesadzać.