Autor Wątek: Jaki kupić olej do Auris Hybryda 2012r.  (Przeczytany 4684 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline jacek1979

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: Jaki kupić olej do Auris Hybryda 2012r.
« Odpowiedź #15 dnia: 13 Sierpnia 2022, 14:04:21 »
jaki olej? - taki jaki zaleca producent jako pierwszy wybór czyli 0W20 i nie przeciągajcie interwałów wymiany
a w linku idealny przykład że częsta wymiana nawet średniej jakości oleju o odpowiedniej lepkości jest lepsza niż jazda na tym co ASO zaleca i wymiana co pełen interwał:
https://www.youtube.com/watch?v=TJhFAwFv-O0

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Pierdziawka :)
« Odpowiedź #16 dnia: 16 Sierpnia 2022, 02:12:04 »
@Piociula no nie skojarzyłem niku tu a tam. Gdybyś wziął dodatkowo za 10zł lepkość w 40C, to wyliczyli by indeks lepkości jeszcze.

Czy płukałeś silnik przed badanym olejem ?
Pytam bo brak płukania może być powodem obecności przeszłych ilości choćby Fe. Mój pierwszy badany po 8kkm bez płukania przed i też miałem 16 Fe.
Dolewek nowego oleju, jak w analizie widać, nie było ?

Tak jak Ci pisali, nie potrzeba AR, tym bardziej, że w analizie wtedy wychodzą dodatkowe ilości od bazowych. Ja się dziwię, 50/50, PB tylko trochę do LPG i 0.5% paliwa, podczas gdy ja non-stop PB i 1-1.1%. Ale to nie tragedia, ogólnie dobry wynik, bez wpływu na olej. Co do utleniania i nitrowania nie znam granicznych zakresów, a takie jak u Ciebie mam i po 7-8kkm, więc OK. Zapasu TBN jeszcze sporo i można by dalej polatać, zakładając że nie będzie ostrego piku w dół. Ogólnie olej dał radę, a że tani to nie ma co przesadzać z interwałem. Tak myślę, robisz jak uważasz.

@jacek1979 wnioski dobre.

Od siebie bym dodał, że myśleć zawsze warto, a warunki to 3 składnik sukcesu poza olejem i jakością konstrukcji. Oleje w danej klasie, normie nie są wiele różniące się. Wybitnych w klasie mało, a i cenowo wysoko, nie wszystkim w danych warunkach potrzebne takie. Nie można myśleć, że drogi olej to można przeciągać, dlatego czasem lepiej tańszy i częściej. Większość ASO nie leje super oleju, jedynie dopasowane, więc nie ma co przesadzać.   
« Ostatnia zmiana: 16 Sierpnia 2022, 02:14:54 wysłana przez Rademenes »
Toyota Auris II 2013 wer. Start+Edition.
1.6, 132KM, 1ZR-FAE + ORLEN PLATINUM 5W30 MAX EXPERT DEX 1.

Offline Piociula

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #17 dnia: 16 Sierpnia 2022, 16:13:20 »
Czy płukałeś silnik przed badanym olejem ?
Dolewek brak. Wymiana bez płukanki. Teraz po analizie kiedy już  wiem co i jak z olejem i silnikiem poleci jakaś szybka płukanka.

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Pierdziawka :)
« Odpowiedź #18 dnia: 17 Sierpnia 2022, 01:43:59 »
Brak dolewek, silnik dzwon, ale i dla analizy lepiej, bo nie odświeżasz oleju po czasie, co może zakłamywać/podbijać końcowe wyniki. Znawca AR mówi, jak ubywa to do połowy bagnetu nie dolewać, jeśli już to nie przed pobraniem. Teraz popłuczesz, zrobisz tyle samo kkm i jeśli kolejny będzie badany, to Fe i reszty ze zużycia powinno być mniej.  Szpecol tańszy i 10kkm dał radę,  :shock: ja sprawdzałem po 7kkm i też dał radę, a tam mówili max 5kkm. :grin: Czekam na jakiś sprawdzian szpecola przy 15kkm. :-)   
Toyota Auris II 2013 wer. Start+Edition.
1.6, 132KM, 1ZR-FAE + ORLEN PLATINUM 5W30 MAX EXPERT DEX 1.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl