Autor Wątek: Rav4 V - usterki i komfort  (Przeczytany 10036 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Ludwik55

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Rav4
Rav4 V - usterki i komfort
« dnia: 09 Sierpnia 2022, 20:03:14 »
-Klapa bagażnika: ruszam nogą i nie działa, nieraz się uda.
- Bateria trakcyjna - nigdy nie ładuje sie cała, po ponownym uruchomieniu naładowanie spada od razu do połowy
- Komfort : w środku duszno, muszę puszczać klimę
Wrażenia z jazdy, przy 100/h czuję się tak jakbym jechał że 140/h. W porównaniu ze starym samochodem niby gorszej marki ale nie SUV. I kołysze na zakrętach. Ogólnie nie jestem zadowolony

Offline Pawel.Kwa

• Toyot Chodzacy
Odp: Rav4 V - usterki i komfort
« Odpowiedź #1 dnia: 09 Sierpnia 2022, 20:33:18 »
Sprzedaj

Offline JKrakus

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4V2l.man4x4
« Odpowiedź #2 dnia: 09 Sierpnia 2022, 20:56:35 »
I po kłopocie :-)

Offline watson

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: RAV4
« Odpowiedź #3 dnia: 09 Sierpnia 2022, 21:22:00 »
Komfort : w środku duszno, muszę puszczać klimę

eee... możesz rozwinąć myśl?

Offline apek

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Tesla Y
« Odpowiedź #4 dnia: 09 Sierpnia 2022, 21:38:56 »
Co do klapy to ja ruszam nogą i działa. Może źle to robisz? Przeczytaj instrukcję. Jadąc 130 km/h nie czuję, że tyle jadę, ale cicho nie jest. Na ev jechałem, gdy prędkość miałem ponad 105 km/h I byłem zaskoczony, że się włączyło przy tej prędkości (wciskałem gaz). Bateria ładuje się do przedostatniej kreski i nie spada do połowy po ponownym uruchomieniu. Jasne wnętrze i Skyview powodują, że w środku czuje się przestrzeń, a klima jest zawsze włączona na auto. W żadnym aucie jeszcze się nie dusiłem, to musi być okropne odczucie. Na Twoim miejscu sprzedałbym to auto, a jeśli je kupiłeś, a nie wygrałeś /dostałeś, to następnym razem wypożycz samochód przed zakupem.
Toyota Corolla Sedan VII, Toyota Corolla Sedan Hybrid XII - sprzedana, RAV 4 (5th gen) Executive, AWDi, Skyview - sprzedana, Tesla Model Y Premium AWD
https://ts.la/andrzej248745

Offline Ludwik55

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #5 dnia: 09 Sierpnia 2022, 23:06:50 »
Ostatecznie mogę się obejść bez otwierania nogą
Niepokoi mnie ta bateria, tak nie było dopóki nie wezwano mnie do jakiejś tam aktualizacji, miesiąc po kupnie. Ciekawe czy bateria ma numer związany z samochodem.

Offline wszim

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 V hybr AWD
« Odpowiedź #6 dnia: 09 Sierpnia 2022, 23:30:49 »
A co cię tak poziom baterii trakcyjnej intryguje? Skąd wiesz jak ma być, tworzyłeś algorytmy jej pracy czy jak?
Co do przewietrzania i działania klimatronika też miewam czasem wrażenie, że za słabo chłodzi albo za mocno. I kręcę temperaturą w te i we wte. Zwalam to jednakże na karb zbliżającej się andropauzy. :grin:

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: RAV4 JBL Black
« Odpowiedź #7 dnia: 10 Sierpnia 2022, 07:22:28 »
Co do przewietrzania i działania klimatronika też miewam czasem wrażenie, że za słabo chłodzi albo za mocno. I kręcę temperaturą w te i we wte. Zwalam to jednakże na karb zbliżającej się andropauzy.
Ja manewruje bardziej trybem działania klimy - jak auto nagrzane, daje fast. Później zmieniam na normalny albo Eco. Niestety ta klima to akurat taki pół automat

Offline hardtmuth

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 V
« Odpowiedź #8 dnia: 10 Sierpnia 2022, 07:50:06 »
Też z tą klimą tak mam. Pewnie czujnik nasłonecznienia trochę mógłby być lepiej analizowany. Ale racja - andropauza, to lepszy sprawca ;).

Do obsługi klapy trzeba nauczyć się sztuczki ninja, poćwiczyć (czyni mistrza!) i będzie za każdym razem się otwierać. Po 2 latach opanowałem to na przynajmniej brązowy pas.
Bateria będzie cała jak się postarasz, np. przyśpieszasz spalinowym i hamujesz kilka razy, najlepiej jeszcze jadąc z góry. Kilka takich cykli i będzie pełna. Oczywiście to bez sensu. To nie elektryk, by trzymać baterię pełną, to hybryda, ona ma pomagać kiedy potrzeba (zamiast hamulców, ruszając ze świateł, itd.)

Klima - zawsze mam włączoną, praktycznie cały rok.

Hałas jest, to tanie budżetowe auto (no nie jest to skoda, ale żadne premium z toyoty), do tego SUV, musi huczeć.

Ogólnie - widzę, że kolega widzi tyle wad, że pozostaje jedynie sprzedaż. Sam siedziałem w testowym na mieście tylko godzinę i wiedziałem, że to jest to i nic mi nie przeszkadza :). Zostało do teraz, a to już 23 miesiące :).

Offline Ludwik55

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #9 dnia: 10 Sierpnia 2022, 08:10:24 »
Może trzeba zmienić punkt widzenia uświadamiając sobie że to auto jak piszesz budżetowe, chociaż chyba nie tanie.
Trochę wprowadza w błąd wersja komfort, widocznie trzeba było wybrać wyższą.
Bo w tej komfortu nie ma, np te siedzenia krótkie zydelki pokryte lichym materiałem jak w corsie lub Fieście.

Offline RPW

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 V hybrid
« Odpowiedź #10 dnia: 10 Sierpnia 2022, 08:12:40 »
tak nie było dopóki nie wezwano mnie do jakiejś tam aktualizacji

Jak idziesz do szpitala na operację, to też nie pytasz co ci maja wyciąć?

Offline Axel99

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #11 dnia: 10 Sierpnia 2022, 08:16:57 »
A czego Ty się spodziewałeś za 170 czy 200 000 zł?
Nie wymagajmy od aut zbyt wiele. Wydasz 500 000 zł to pogadamy.
I nie narzekaj. Pomysl teraz o ludziach którzy jeżdżą autami wartymi 15 000, 50 000 czy nawet 100 000 zł. Z tego co powszechnie wiadomo tak sobie nie radzą że ponad połowa do psychologa chodzi. To jest dopiero kibel jeździć takim autem za 50 000 zł.

Offline Ludwik55

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #12 dnia: 10 Sierpnia 2022, 08:24:13 »
Nie wiem dlaczego kolega nazywa rav4 tanim budżetowym autem.
Tak może napisać posiadacz Lexusa, BMW, etc
Tutaj wszyscy jesteśmy w jednym segmencie od 160 do 180 tys.
Za te pieniądze powinno być przyzwoite wykończenie a tutaj pod przykrywką hybrydy jest wykończenie jak w autach naprawdę budżetowych 2x tańszych

Offline wszim

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 V hybr AWD
« Odpowiedź #13 dnia: 10 Sierpnia 2022, 08:38:10 »
No ale jak zamawiałeś auto to nie oglądałeś wnętrza? Nie robiłeś jazdy testowej? Nie rozumiem narzekania po odebraniu auta na rzeczy tak oczywiste, które widać w salonie. Sprzedaj to auto, pójdzie  na pniu. Po co się męczyć, kup coś innego.
Co do stanu akumulatora, w litowych i NiMH najdłuższą trwałość uzyskuje się utrzymując poziom naładowania w średnich rejestrach. Ani pełne naładowanie ani mocne rozładowanie im nie służy, wtedy akumulator traci na pojemności. Dlatego algorytmy raczej dążą do sytuacji by akumulator był naładowany środkowych zakresach swoich możliwości. Ma to znaczenie zwłaszcza w sytuacji gdy jest pozostawiony nieużywany - np nocny postój. Najmniej go boli gdy leżakuje z 50% stopniem naładowania. Wszelkie ogniwa tych technologii tak się magazynuje.

Offline grubar

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 V
« Odpowiedź #14 dnia: 10 Sierpnia 2022, 09:04:41 »
Samochody są tak szczelne, że klima musi pracować non-stop. Kiedyś pytałem na tej grupie, jak działa klima i wtedy były zachwyty, teraz widzę, że jednak nie jest tak dobrze. Outlander ma najgorzej działającą klimę w porównaniu z moimi innymi samochodami (lata świetlne od Mondeo czy Octavi). Niby drobiazg, ale wbrew pozorom to ważna rzecz i trochę uciążliwa, jak musisz co pół godziny coś tam gmerać bo albo za zimno, albo za bardzo wieje. A co do właściwości jezdnych i kołysania na zakrętach - to RAVka miażdży Outlandera pod każdym względem. Tylko promień skrętu ma większy, ale jedzie jak przyklejona do asfaltu. Ogólnie to wszystkie Toyoty to samochody budżetowe, luksus zaczyna się w Leksusie  :grin: Inna sprawa, że 200 tysięcy, to dużo pięniędzy jest...

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl