Autor Wątek: Rav4 V - usterki i komfort  (Przeczytany 10031 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Ludwik55

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Rav4
Odp: Rav4 V - usterki i komfort
« Odpowiedź #15 dnia: 10 Sierpnia 2022, 09:41:03 »
To interesujące co kolega napisał o baterii, i wiele wyjaśnia pzdr

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
« Odpowiedź #16 dnia: 10 Sierpnia 2022, 09:56:26 »
Obserwacja naładowania baterii trakcyjnej nie ma większego sensu (poza wartościami poznawczymi - można lepiej poznać działanie napędu hybrydowego).
Klima wg mnie działa przyzwoicie. Zwykle jeżdżę w trybie auto z temp. 21..22 st. C.
Fakt - wymaga ręcznego sterowania, np. gdy jest zima i szyby parują lub gdy jest gorąco i warto podwyższyć temp. wnętrza by nie było szoku term. między temp na zewnątrz i wewnątrz.
Klapa reaguje na kopnięcia w 9/10 prób, a po założeniu haka - nie reaguje - tak powinno być. Brak przycisku zamykania z blokowaniem.
Tempomat adaptacyjny to skarb, asystent pasa ruchu nadaje się raczej na S'kę lub autostradę niż na trasy miejsko - podmiejskie.
Pali mało. Po dozbrojeniu C+S w kilka przydatnych dodatków i poprawieniu fabryki w paru obszarach - nie odczuwam niedostatków.
Po 1,5 roku użytkowania dalej jazda tym autem sprawia mi przyjemność.

Offline wszim

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 V hybr AWD
« Odpowiedź #17 dnia: 10 Sierpnia 2022, 10:12:19 »
Też tak uważam. Uwielbiam tego smoka zwłaszcza za hybrydowy napęd, a drobne niuanse komfortu są po prostu zbyt drobne.

Offline lol19pl

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Cupra Leon ST
« Odpowiedź #18 dnia: 10 Sierpnia 2022, 10:13:15 »
Inna sprawa, że 200 tysięcy, to dużo pięniędzy jest...
To zależy kto kiedy zapłacił, bo obecnie leasing na rav4 executive AWDi z dodatkami kosztuje tyle samo (rata/koszt całkowity) , co mój znajomy płaci za audi q5 tfsi 252KM quattro, s-line i że wszystkimi dodatkami, które są dostępne w Toyocie, jedynie nie ma wentylowanych foteli, bo ma alcantare. Łącznie koszty leasingu ok 250k, tylko, że on zamawiał auto miesiąc po pierwszym lockdownie.
Więc myślę, że to też może trochę burzyć wyobrażenia, bo płacimy dużo więcej za auta niż kiedykolwiek w tym wieku.

Offline Axel99

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #19 dnia: 10 Sierpnia 2022, 10:14:09 »
A teraz tak na poważnie.
Jakimi Wy wczesniej autami jezdziliscie że tak narzekacie?
Wygłuszenie do d...
Podwozie trzeba konserwować
Multimedia do d....
Wykonczenie do d....
a Toyota oszukała wszystkich klientów i dali się nabrać bo przecież RAV4 to najpopularniejszy SUV na świecie i w Polsce.
Wszyscy tak dali się oszukci i kupili za grubą kasę tak beznadziejne auta?
O co tu chodzi.

Offline grubar

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 V
« Odpowiedź #20 dnia: 10 Sierpnia 2022, 10:25:00 »
To zależy kto kiedy zapłacił,
wszystko się zgadza, bo np za leasing Yaris Crossa ze stałymi ratami zapłacę sumarycznie mniej niż teraz kosztuje ta wersja po podwyżkach :D

Offline Hillbilly

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Rav4 Hybrid 4x4
« Odpowiedź #21 dnia: 10 Sierpnia 2022, 10:25:17 »
-Klapa bagażnika: ruszam nogą i nie działa, nieraz się uda.
- Bateria trakcyjna - nigdy nie ładuje sie cała, po ponownym uruchomieniu naładowanie spada od razu do połowy
- Komfort : w środku duszno, muszę puszczać klimę
Wrażenia z jazdy, przy 100/h czuję się tak jakbym jechał że 140/h. W porównaniu ze starym samochodem niby gorszej marki ale nie SUV. I kołysze na zakrętach. Ogólnie nie jestem zadowolony
1. Kolego. Na poziom naładowania baterii nie zwracaj uwagi, tym zajmuje się komputer. Ty patrz, czy masz średnie spalanie w okolicach 6 litrów na 100 km, czy 12. Jeżeli 12, to rzeczywiście samochód mało jeździ na prądzie i trzeba to sprawdzić w serwisie.
2. W środku duszno jest wtedy, kiedy jest gorąco na zewnątrz, a Ty nie używasz klimy ani nie otwierasz szyby. Kazdy samochód tak ma.
3. Co do głośności w środku, rzeczywiście po pierwsze trzeba nauczyć się jeździć ze skrzynią ecvt. Przyśpieszasz, a potem odpuszczasz gaz i dodajesz łagodnie. Ale i tak nigdy nie będzie tak cicho jak w klasie Premium. Nie ta półka cenowa.
4. Co do klapy bagażnika nie wypowiem się, bo mam hak, a dealer upiera się, że nie może być otwierania nogą przy haku i wymontował mi antenę.
5. Co do jakości siedzeń i reszty w środku, ja poleciałem grubo i mam skórę naturalną perforowaną + wentylowane i elektryczne oba przednie fotele. Więc ja nie narzekam. A widziałem poziomy wykończenia RAV4 przed zakupem i nawet Selection mi się nie podobał, dlatego poleciałem ostro i wziąłem Executive. I jeżdżę z bananem na twarzy. A szczególnie jak widzę 6 litrów na 100 po przejechaniu 4600 km.
Może sprzedaj swoją ravke i zamów wyższą wersję? Teraz raczej ze sprzedażą problemu nie będzie.

Offline Ralff

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: RAV4 V
« Odpowiedź #22 dnia: 10 Sierpnia 2022, 10:47:19 »
4. Co do klapy bagażnika nie wypowiem się, bo mam hak, a dealer upiera się, że nie może być otwierania nogą przy haku i wymontował mi antenę.
[/quote]

Kiedyś pisałeś coś o dodatkowym urządzeniu, które przywraca funkcjonalność "kick sensor".
Nie zamontowali Ci tego w końcu ?? 

Offline apek

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Tesla Y
« Odpowiedź #23 dnia: 10 Sierpnia 2022, 10:48:17 »
A nie macie z tyłu przy przycisku zamykania klapy mniejszego do zamykania drzwi? U mnie jest i można zamknąć drzwi stojąc przy klapie.
Toyota Corolla Sedan VII, Toyota Corolla Sedan Hybrid XII - sprzedana, RAV 4 (5th gen) Executive, AWDi, Skyview - sprzedana, Tesla Model Y Premium AWD
https://ts.la/andrzej248745

Offline marekj

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 / C-HR
« Odpowiedź #24 dnia: 10 Sierpnia 2022, 10:51:48 »
Niektóre rzeczy można przegapić w czasie jazdy próbnej. Ja np. nie zwrócilem uwagi na marne audio, bo gadałem ze sprzedawcą. Nie mam nic do samej ergonomii, tylko jakość dźwięku gorsza niż miałem w Tucsonie (też fabryczne a nie jakies tam wypasione). Ja jednak brałem auto, które już było w tranzycie i do wyboru mialem pomiędzy Sele ze Skyview i kilkanascie sztuk Exe ale żadna chyba nie miala JBL. I bardzo się cieszę, że tak zrobiłem, a nie zamawiałem pod siebie, bo auto mialem po miesiącu co też mi finansowo wyszło mega dobrze. Nie usłyszałem też na jeździe próbnej, że jest tak "potwornie" głośno przy 140 bo jechałem drogą z ograniczeniem do 100 i bardziej sie skupiłem na słynnym wyciu silnika przy przyspieszaniu niz na szumie powietrza. Owszem, mogło by być ciszej ile dramatu nie ma. Fotele dla mnie są mega wygodne, żona tez zadowolona, a w Tucsonie marudziła bardzo. Wkurza mnie brak podświetlanych przycisków - zwłaszcza tych na suficie i brak chłodzonego schowka ale te niedogodności nie są w stanie przykryć mega-zadowolenia z tego auta.

Pozdrawiam
Marek

RAV4:

Offline lol19pl

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Cupra Leon ST
« Odpowiedź #25 dnia: 10 Sierpnia 2022, 10:55:03 »
A teraz tak na poważnie.
Jakimi Wy wczesniej autami jezdziliscie że tak narzekacie?
Wygłuszenie do d...
To się zgadza, w tej klasie Kodiaq, Tiguan, Tucson, Sportage, Kuga wszystkie mają dużo lub choć trochę lepsze wyciszenie. A wśród innych aut, to ogólne suvy wypadają słabo, żadne wymienione wyżej auto nawet nie stoi obok renault megane w wyższej wersji (a to i tak ok. 50% ceny rav4

Podwozie trzeba konserwować
Nie trzeba, kto tak powiedział? Właściciel firmy zajmującej się konserwacją? Ludzie czytają, bo się często przewija na forum, a tak na prawdę każde auto pod spodem rdzewieje, na 15-20 lat wystarczy, to po co się przejmować.

Multimedia do d....
To się zgadza, ale za to w wersji którą można teraz zamówić, multimedia są jedne z lepszych w klasie. Dużo lepsze od najnowszego wymysłu VW i bardziej intuicyjne niż w kia/hyundai, bo wszystko jest stale pod skrótem przy krawędzi ekranu, po stronie kierowcy.

Wykonczenie do d....
Tutaj jest średnia zachowana, z jednej strony mamy bagażnik wykończony twardym plastikiem, czy średnie wykończenie np. kierownicy (mówimy o jakości przycisków itp, niebo skórze), ale z drugiej strony, boczki z przodu i z tyłu na wysokości wzroku, obszyte/wynonane świetnie udającą eko skórą, a same fotele w wersji executive są z super materiałów, w porównaniu do skóry z VW, bo przynajmniej fotele się nie przecierają i wyciągają jak w Cuprach po 15kkm.

No nie jest to najlepsze auto, ale po zmianach multimediów, ma praktycznie tylko dwa mankamenty - wolno działająca klapę bagażnika i słabe wyciszenie.

Offline Axel99

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #26 dnia: 10 Sierpnia 2022, 11:07:26 »
Lol wydaje mi się także że wszystko zależy kto jaki ma próg komfortu itd.
Dla mnie to w większości narzekania wynikające nie wiem z czego.
Ja po kilkunastoletnim aucie wiem że będę zadowolony. Nawet te multimedia z przyciskami fizycznymi będą dla mnie ok co sobie cenię. To nie jest auto do końca życia.

Offline marekj

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 / C-HR
« Odpowiedź #27 dnia: 10 Sierpnia 2022, 11:09:21 »
Auta idealnego nie ma. Zmieniając samochód prawie zawsze okazuje się, że w starym coś było czego nie ma w nowym, albo że inne marki coś tam dokładają czego u nas nie dołożono. Tylko, że inne nie mają paru rzeczy które my mamy, no nie? Za mniejszą kasę niź moje Exe mogłem mieć Tucsona Plug-in w wypasionej wersji ale wziąłem Rav, bo nie pasowało mi, że w aucie hybrydowym jest silnik z turbo. Nie wiem co prawda czy był od razu dostępny ale odpuściłem. Nie podoba mi się zresztą jego design. Wolę bardziej tradycyjny z Rav4, nawet kosztem gorszego audio i braku chłodzonego schowka. Wydając blisko 200kzł chcemy mieć wszystko ale tak nie jest dopóki nie będzie nas stac na auto za 300-400.
Pozdrawiam
Marek

RAV4:

Offline grubar

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 V
« Odpowiedź #28 dnia: 10 Sierpnia 2022, 11:21:42 »
Coś w tych ravkach musi być  :cool: mój ojciec ma jedną, moich 5 bliskich znajomych ma obecną generację (to dopiero będzie parking wyglądał, jak wszyscy się spotkamy), a jeden z tych 5 ma już 3 generację z rzędu i mówi, że już innego nie szuka. I tego się trzymam   :grin:

Offline watson

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: RAV4
« Odpowiedź #29 dnia: 10 Sierpnia 2022, 11:43:37 »
My mieliśmy III generację Ravki w jednej z wyższych opcji wyposażenia, która jak na dzisiejsze standardy wyróżniała się wyłącznie skórzaną tapicerką i podgrzewaniem siedzeń. Służyła przez 15 lat, po tym czasie dalej wyglądała naprawdę świetnie (no ale zadbana była, fakt), sprzedała się na pniu za bardzo dobrą cenę i ani razu nas nie zawiodła. Są samochody, które bardziej mi się podobają wizualnie (np. Volvo, nie ma co ukrywać, że stylistycznie są piękne), ale skoro cena gra rolę i na obecnym etapie życia nie potrzeba mi premium tylko praktyczności, wybór padł na Toyotę. Znów chcę mieć auto, z którym będę odwiedzać serwis wyłącznie przy okazji przeglądów, mam nadzieję, że nie zawiedzie. W rodzinie były łącznie 3 Toyoty i wszystkie spisywały się bez zarzutu, wszystkie są w ciągłej eksploatacji. Chociaż mając jeszcze ze 150 tysięcy w kieszeni, pewnie celowalibyśmy w coś innego, bardziej z ciekawości ;) Nie ma aut idealnych, to prawda - trzeba je tylko mądrze wybrać odpowiednio do własnych potrzeb, możliwości i oczekiwań.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl