Autor Wątek: pozycjonowanie Toyoty względem innych marek  (Przeczytany 6665 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Piwo

• Toyot Chodzacy
Odp: pozycjonowanie Toyoty względem innych marek
« Odpowiedź #45 dnia: 14 Sierpnia 2022, 17:41:05 »
Glowna wada to powiekszona masa ktora przeszkadza w prowadzeniu. Dwa zajete miejsce przez baterie ktore mozna by wykorzystac jakos inaczej. Np pod kanapa bak a dzieki temu wiekszy bagaznik. Dalej wyzsza cena, skomplikowanie duzo wieksze niz sam silnik spalinowy oraz mozliwosc awarii po latach baterii. Pewnie cos by sie tam jeszcze znalazlo

Offline RPW

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 V hybrid
« Odpowiedź #46 dnia: 14 Sierpnia 2022, 18:13:26 »
Dwa zajete miejsce przez baterie ktore mozna by wykorzystac jakos inaczej.

Można by dodać pedały i mechanizm z przerzutką aby pasażerowie mogli wspierać silnik spalinowy przy ruszaniu.

Offline apek

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Tesla Y
« Odpowiedź #47 dnia: 14 Sierpnia 2022, 19:39:56 »
Odnoszę wrażenie, że niektórzy mogą stwierdzić, że wadą hybrydy jest samo to, że istnieje...
Toyota Corolla Sedan VII, Toyota Corolla Sedan Hybrid XII - sprzedana, RAV 4 (5th gen) Executive, AWDi, Skyview - sprzedana, Tesla Model Y Premium AWD
https://ts.la/andrzej248745

Offline Hillbilly

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Rav4 Hybrid 4x4
« Odpowiedź #48 dnia: 14 Sierpnia 2022, 21:10:27 »
Glowna wada to powiekszona masa ktora przeszkadza w prowadzeniu. Dwa zajete miejsce przez baterie ktore mozna by wykorzystac jakos inaczej.
Miałem rav4 2013 w dieslu. Pod tylną kanapą nie było baterii a bagażnik miał 540 litrów. W obecnej ravce pod tylną kanapą są baterię a bagażnik ma 580 litrów. Straty nie widzę, spalanie mniejsze, przyśpieszenie lepsze. A pod kanapę w starej ravce czasem wkładałem buty, jak jechałem na wczasy. Nie tęsknię za tym schowkiem.

Offline ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #49 dnia: 14 Sierpnia 2022, 21:53:31 »
Glowna wada to powiekszona masa ktora przeszkadza w prowadzeniu. Dwa zajete miejsce przez baterie ktore mozna by wykorzystac jakos inaczej. Np pod kanapa bak a dzieki temu wiekszy bagaznik. Dalej wyzsza cena, skomplikowanie duzo wieksze niz sam silnik spalinowy oraz mozliwosc awarii po latach baterii. Pewnie cos by sie tam jeszcze znalazlo
Ale Ty tak na poważnie ? Czy uważasz że klientowi kupującemu hybrydę w szczególności z r4 będzie przeszkadzać masa w zakrętach ?

Offline wszim

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 V hybr AWD
« Odpowiedź #50 dnia: 14 Sierpnia 2022, 21:56:52 »
- masa trochę większa ale nie zauważam jakiegoś problemu z prowadzeniem. Ale ok, ja to też napisałem - przyjmijmy że jest to wada.
- problem z miejscem zupełnie wydumany.
- cena wyższa od czego? Dom na Hawajach też kosztuje więcej niż dom w Kielcach, Porsche też kosztuje więcej ale to nie jest wada tylko cena rynkowa - bez sensu.
- możliwość awarii po latach baterii - no żółwie też umierają po latach - czy to znaczy że są gorsze od jaszczurek? - bez sensu
- skomplikowanie większe - nie wiem z czym porównujesz (bo chyba nie z golfem 2 ) ale teraz wszystkie auta z silnikami spalinowymi są zdecydowanie bardziej skomplikowane niż hybryda toyoty. Toyotowska HEV nie ma rozrusznika, nie ma sprzęgła, dwumasy, DPF, nie ma skrzyni biegów, nie ma alternatora, nie ma turbiny doładowania, nie ma elektrosprzęgła kompresora klimatyzacji, nie ma skomplikowanego kompresora klimatyzacji (bo jest proste i szczelne jak w domowej lodówce), nie ma skomplikowanego mechanicznie przeniesienia napędu na tylną oś ... nawet żarówki oświetlenia i kierunkowskazów ma stare klasyczne włóknowe.. - gdzie to skomplikowanie?
Wymyśliłeś te wady na siłę z d**y.
Czekam na takie prawdziwe WADY. Nie piszmy o usterkach bo jakieś są wszędzie. Znajdźmy wady ogólne rozwiązania.
« Ostatnia zmiana: 14 Sierpnia 2022, 22:03:26 wysłana przez wszim »

Offline Piwo

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #51 dnia: 14 Sierpnia 2022, 22:40:15 »
Silnik 2,5litra nie ma filtra czastek stalych? O tym nie wiedzialem. Cena wyzsza hybrydy niz za 2,5 litra na manualu bez zadnego elektryka. Dodatkowo nizsza masa o 200kg powinna zapewnic nizsze spalanie przy predkosciach 160+ jak i zdecydowanie lepsze prowadzenie i zdecydowanie nizsza cene. Nie wiem czy wady z pupy. Mialy byc to sa. Czy mi przyslaniaja zalety hybrydy? Tez nie. Staram sie byc obiektywny. To ze w hybrydzie mamy baterie, dodatkowe ich chlodzenie wentylatory przetwornice falowniki kable wysokiego napiecia silniki elektryczne ktore moga sie popsuc nie zmienia faktu ktory napisales ze za to

HEV nie ma rozrusznika, nie ma sprzęgła, dwumasy, DPF, nie ma skrzyni biegów, nie ma alternatora, nie ma turbiny doładowania, nie ma elektrosprzęgła kompresora klimatyzacji, nie ma skomplikowanego kompresora klimatyzacji (bo jest proste i szczelne jak w domowej lodówce), nie ma skomplikowanego mechanicznie przeniesienia napędu na tylną oś

Choc skrzynia biegow jest planetarna choc mega uproszczona.
« Ostatnia zmiana: 14 Sierpnia 2022, 22:41:51 wysłana przez Piwo »

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl