Autor Wątek: Carina na Avensisa? (F)  (Przeczytany 24569 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

jacek1127

• Gość
Carina na Avensisa? (F)
« Odpowiedź #30 dnia: 14 Lipca 2005, 22:40:20 »
Ja wiem jedno, moja Cari II is the best, az boje sie pomyslec co bedzie jak mi sie rozleci, na razie mam 450kkm i sie trzyma - 0 problemow od 13 lat :D, kobieta jezdzi Cari E - to juz nie to, sluzbowo jezdilem ave i teraz nowa ave i wiem ze tak fajnego samochodu jak Carina II nie bede mial, zarowno jezeli chodzi o bezproblemowosc jak i o komfort jazdy samochodem tej klasy. Trzeba bedzie sie przesiasc na Camry, bo nowy Avensis za ta kase to kpina (taka tapicerke to mialem w Skodzie Favorit 15 lat temu), poza tym wieczne problemy z elektryka, zawieszeniem, ukladem kierowniczym etc, no ale jak jakies turasy skladaja te samochody to w sumie nie ma sie co dziwic, to juz nie jest japonczyk  :)

stemp

• Gość
Carina na Avensisa? (F)
« Odpowiedź #31 dnia: 15 Lipca 2005, 11:32:59 »
Wszystko zależy od kasy. Jak masz 15000 tys. to kupujesz Carinę. Jak masz 100000 to kupujesz Ave. Chętnie zamienie swoją Cariną na taką Ave bez dopłaty. I wszystko w tym temacie. Porównywanie tych samochodów jest jak rozmowa chłopców w piaskownicy

zawika1

• Gość
Carina na Avensisa? (F)
« Odpowiedź #32 dnia: 15 Lipca 2005, 11:35:38 »
Cytat: stemp
Wszystko zależy od kasy. Jak masz 15000 tys. to kupujesz Carinę. Jak masz 100000 to kupujesz Ave. Chętnie zamienie swoją Cariną na taką Ave bez dopłaty. I wszystko w tym temacie. Porównywanie tych samochodów jest jak rozmowa chłopców w piaskownicy

Dyskusja jest o AVE I. Czytaleś ten post od początku?
I wszystko w tym temacie.
Pozdrawiam.

topol

• Gość
Carina na Avensisa? (F)
« Odpowiedź #33 dnia: 15 Lipca 2005, 11:57:32 »
Cytat: stemp

Jak bym miał 15000 tys. to kupowałbym Lexusa albo innego Bentleya....
I poza tym, że pytam sięo Avensisa I to wszystko w tym temacie.

AdaÂśko

• Gość
Carina na Avensisa? (F)
« Odpowiedź #34 dnia: 15 Lipca 2005, 12:59:32 »
Koledzy witam mam pytanko czy istnieje możliwość zapodania zdiątka mojego pieszczoch tzn Ave 2001 roczek.1,8 silniczek.Jak by było możliwe to super.Proszęo podanie gdyby tak było jak to zrobić??.pozdrawiam
 :wink:

Offline TURBO

• Toyot Chodzacy
Carina na Avensisa? (F)
« Odpowiedź #35 dnia: 16 Lipca 2005, 10:09:42 »
Jeździłem ostatnio Ave I po lifcie i też odniosłem odczucie że jest trochęmniejsza.
Poprostu trzeba wsiąść żeby sie przekonać które z tych aut jest wygodniejsze.
A jeżeli chodzi o współczynniki oporu powietrza to Ave jest minimalnie lepsze bo o ~ 0.01
Faktem jest to że jest dobrze wyciszone.
Słyszałem że silniki VVT-i które są np w Ave lubią brać olej,ale może sie mylę.

topol

• Gość
Carina na Avensisa? (F)
« Odpowiedź #36 dnia: 18 Lipca 2005, 10:57:21 »
Minimalane różnice nie bardzo mnie obchodzą, ważne czy jest np równie niezawodna jak Carina, ważny jest także komfort jazdy, a tu dowiedziałem sięo problemie (nieusuwalnym w dodatku) bijącego układu kierowniczego itp...   :aduh

tomek_paseo

• Gość
Carina na Avensisa? (F)
« Odpowiedź #37 dnia: 19 Lipca 2005, 12:33:13 »
Dlaczego wszystkie moje posty w tym temacie zostały usunięte ???

Chociażby prawie stronicowa odpowiedź dla Topola ?

topol

• Gość
Carina na Avensisa? (F)
« Odpowiedź #38 dnia: 19 Lipca 2005, 12:51:21 »
Cytat: tomek_paseo
Dlaczego wszystkie moje posty w tym temacie zostały usunięte ???

Chociażby prawie stronicowa odpowiedź dla Topola ?

Właśnie! Najbardziej kompetentna i merytoryczna wypowiedź została usunięta, miejsza o moje wypociny( pięć moich postów wcięło), ale post tomka_paseo kwalifikował sięIMHO do podwieszenia w FAQu!
  :twisted:

Offline Kryspin

• Toyot Spamer
    • Toyota Klub
Carina na Avensisa? (F)
« Odpowiedź #39 dnia: 19 Lipca 2005, 12:56:26 »
Panowie spokojnie widocznie jest jakiś problem z forum ICE wszystko naprawi
a jak naprawi to temat wędruje do FAQ

EDIT: Temat już jest w FAQ-u co potwierdza (F) w tytule
TK Automobile - serwis, naprawa , diagnostyka

topol

• Gość
Carina na Avensisa? (F)
« Odpowiedź #40 dnia: 19 Lipca 2005, 13:00:13 »
Cytat: Kryspin
Panowie spokojnie widocznie jest jakiś problem z forum ICE wszystko naprawi
a jak naprawi to temat wędruje do FAQ

Wkurzyłem się, ponieważ ktoś bezsensownie przesunął ten wątek z forum Avensisa na forum Cariny - a przecież użytkownicy Carin generalniE raczej nie mają specjalnej wiedzy na temat Avensisa! A teraz wywalenie (napiszęraz jeszcze) najbardziej kompetentnej i merytorycznej wypowiedzi!!!   :twisted:    :twisted:    :twisted:  

:csmoker  DLA USPOKOJENIA.....

Offline Ice

• Toyot Pełzający
  • **
Carina na Avensisa? (F)
« Odpowiedź #41 dnia: 19 Lipca 2005, 13:02:58 »
Faktycznie wyglada na to ze posty zgineły. Nie wiem narazie nic wiecej poza tym ze nie zostały skasowane przez adminów czy modów.
BMW E46 320d
Mini Cooper

tomek_paseo

• Gość
Carina na Avensisa? (F)
« Odpowiedź #42 dnia: 19 Lipca 2005, 14:30:19 »
Topol, dziekuje   :)  Chodz wcale nie uwazam sie za fachowca w kwestii autek, mam nadzieje, ze choc troche pomogłem. Jesli posty sięnie odnajdą, postaram sie mniej wiecej odtworzyc to, co napisałem wcześniej :)
Pozdrawiam.

Edit: jeszcze w kwestii układu kierowniczego. Często ten problem jest mylnie kwalifikowany. Jak już pisałem, Pierwsze Avensisy miały tendencjędo "tracenia zbieżności" pod wpływem jazdy po dziurawych drogach (skutkiem jest nierównomierne starcie oraz "ząbkowanie opon)  oraz do krzywienia sięprzednich tarcz hamulcowych. Te dwie przyczyny powodują odczuwalne drgania na kierownicy, które po wyważeniu kół często przypisywane są układowi kierowniczemu. Oczywiscie zgodze sie ponownie z użytkownikami - układ kierowniczy według znajomego mechanika nie jest najmocniejszym punktem Ave, ale problem zazwyczaj jest na tyle niedotkliwy, że część użytkowników jezdzi z nim, nie zdając sobie z tego sprawy. Kilka gram niedociążenia na feldze powoduje większe drgania, a chyba nie ma wśród nas kogoś, kto omija wszystkie nierówności, więc z mniejszymi lub większymi drganiami ma do czynienia na codzień :)

topol

• Gość
Carina na Avensisa? (F)
« Odpowiedź #43 dnia: 19 Lipca 2005, 14:35:25 »
Cytat: tomek_paseo
Topol, dziekuje   :)  Chodz wcale nie uwazam sie za fachowca w kwestii autek, mam nadzieje, ze choc troche pomogłem. Jesli posty sięnie odnajdą, postaram sie mniej wiecej odtworzyc to, co napisałem wcześniej :)
Pozdrawiam.

Nie trzeba być fachowcem, jak dla mnie wystarcza opinia człowieka,który jeździł jednym i drugim autkiem i zna sięna tyle, aby móc powiedzieć co jest gut a co be.
Dla mnie Twoje uwagi były badzo cenne, ponieważ ułożyły sięzwraz z innymi posiadanymi informacjami w logiczny ciąg.
Ave I FL najlepiej 2.0 kombi (żeby jeszcze w automacie   :cfiufiu  ....)

tomek_paseo

• Gość
Carina na Avensisa? (F)
« Odpowiedź #44 dnia: 19 Lipca 2005, 16:54:59 »
Cytat: topol

Ave I FL najlepiej 2.0 kombi (żeby jeszcze w automacie   :cfiufiu  ....)

Bardzo fajny wybór - jesli ave1, to wlasnie po faceliftingu :) Do tego mi osobiście podoba sięnadwozie kombi, jest z pewnością ładniejsze, niż jego odpowiednik w carinie E   :-DD  Z tego, co udało mi sie dowiedzieć, to w Ave po FL dwulitrowy silnik występował tylko w odmianie 150 KM - vvti. Więc potwierdzę- jesli gaz, to tylko na wtrysku. (minimum IV gen.) Uwagi dotyczące układu kierowniczego dodałem do poprzedniego posta, którego wyedytowałem.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl