Autor Wątek: Czujniki parkowania Corolla 2020 Comfort  (Przeczytany 14012 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Jankyz

• Prawie Toyot
  • Samochód:: Corolla 2ZR
Czujniki parkowania Corolla 2020 Comfort
« dnia: 15 Sierpnia 2022, 18:03:18 »
Hej,

Kupiłem toyotę w wersji komfort podczas zakupu dealer zapewniał mnie że do auta będzie można zamontować bez problemu czujniki parkowania przód i tył serwisowo.

Stwierdziłem że to jest dobra informacja, bo nie potrzebuje auta z pakietem tech. A czujniki bardzo przydadzą się żonie, bo ona głównie będzie śmigać autem.

Czujniki zamontowane.

Generalnie teraz opiszę jak temat wygląda...

- czujniki totalnie nie są sprzężone z wyświetlaczami
-.slychac jedynie pikanie czujników które mam wrażenie że działają z opóźnieniem
- w pozycji P przednie czujniki działają ciągle, więc łatwo można sobie wyobrazić że uruchamiając auto wita mnie piiij
- nie mam możliwości wyłączenia czujników np jadąc w korku

I teraz mam pytanie czy można zamontować do mojej corolli serwisowo czujniki które będą spięte z systemem i posiadały pełna funkcjonalność?

Oczywiście dealer podczas zakupu auta nie powiedział mi że będzie to działać w ten sposób, a ja nie zakładałem innej opcji niż działanie czujników tak jak montowanych fabrycznie.

Proszę pomóżcie mi rozwiać wątpliwości, bo aktualnie czujniki bardziej mi przeszkadzają w aucie niż pomagają. Będę chciał żeby ASO rozwiązało ten problem, nawet jeśli będzie się to wiązało z wymianą zderzaków na nowe i doprowadzenia auta do pierwotnego stanu.

Offline Colin

• Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
Odp: Czujniki parkowania Corolla 2020 Comfort
« Odpowiedź #1 dnia: 16 Sierpnia 2022, 11:28:24 »
-z wyświetlaczami współgrają tylko oryginalne a nie akcesoryjne syfy
-do wyłączenia przeodu powinienieś mieć switcha lub powinny działać po prędkości (oczywiście te oryginalne same by sie wyłączały, ale masz syfne zamienniki)

-można założyć oryginały, trzeba zakupić wszystkie sensory i koszyki pod nie, dorobić wiązkę przód i tył, dokupić centralę, zmienić soft zestawu wskaźników na taki z obsługą czujników
ASO nie pójdzie w ten układ bo tego NIE OGARNĄ, lepiej dla nich odkupić od Ciebie ten wóz i sprzedać Ci ponownie inny egzemplarz, lecz z odpowiednią konfiguracją
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline Jankyz

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #2 dnia: 24 Sierpnia 2022, 21:43:44 »
Dzięki za odpowiedź, dokladnie taką propozycję otrzymalem, tzn mogą ode mnie odkupić to auto, za taką samą cenę. A ja sobie kupię auto z fabrycznymi czujnikami.

Tyle że,

Moje auto jest w tej chwili warte 10k więcej niż w momencie zakupu,
Za auto z czujnikami musiałbym dopłacić te 10k i

Temat nadal pozostaje nie rozwiązany na poziomie ASO ciężko im zaproponować nawet darmowy serwis za źle wykonana usługę i mój stracony czas na 4 wizyty w serwisie żeby doprowadzić czujniki do działania takiego jak powinny działać te akcesoryjne tj.

- switch do on/off przednich
- dodatkowa warstwa na kamerze cofania z odległościami
- poprawienie czułości

Offline Colin

• Toyot Spamer
    • KURO.pl
« Odpowiedź #3 dnia: 24 Sierpnia 2022, 22:19:07 »
- switch do on/off przednich
- dodatkowa warstwa na kamerze cofania z odległościami
- poprawienie czułości

- pierwsza pauza to 10 minut pracy
- druga to juz konieczność wymiany zestawu na taki z obsługą wizji, w większości przypadków to tylko wymiana centrali + podpięcie 4 przewodów video
- zależnie od zestawu, nie każda centrala pozwala na regulację, musiałbyś podaćmodel -  duże znaczenie ma tez odpowiedni montaż
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline Jankyz

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #4 dnia: 27 Sierpnia 2022, 20:35:03 »
Tzn ja właśnie miałem włożony zestaw akcesoryjny z obsługą wiązki wideo na kamerze cofania ale totalnie zostało to pominięte podczas montażu.

Kwestia czułości przednich czujników do tej pory nie mogę tego rozgryźć.

Parkując przodem za innym autem moje czujniki totalnie nie reagują, natomiast podjeżdżając do krawężnika zaczynają pikać...albo

Włączają się nagle jak już jestem 30cm od ściany w garażu

Mam na myśli przednie czujniki, tylne działają bez zarzutu.

Trochę mogę na tym systemie polegać tak średnio

Nikt mi nie podał numeru kat tych czujników ale stawiam na coś takiego
Czujniki przód + tył pod radio Touch do Corolla Sedan Nr katalogowy: E PLNGE-P0500-06

Dostałem to z innego serwisu jako opcja montażu

Offline mocny86

• Początkujący
  • Samochód:: Corolla Cross
« Odpowiedź #5 dnia: 20 Stycznia 2024, 17:35:11 »
Hej Jankyz,

udało Ci się coś dogadać z ASO ? Niedawno odebrałem Corolle Cross i zupełnie taka sama historia i jestem ciekaw co najlepiej zrobić w takiej sytuacji.
Dzięki za odpowiedź.
Pozdrawiam

Offline Johnny_L

• Początkujący
  • Samochód:: corolla 2024
« Odpowiedź #6 dnia: 19 Lutego 2024, 23:42:31 »
W moim tygodniowym sedanie tak samo (nie) działa.
Żadnej wizualizacji się nie doszukałem.
Dźwięki irytują przy wsiadaniu i wysiadaniu.
To chyba nie tak miło być?
Do ASO z tym?

Offline marx

• Początkujący
  • Samochód:: Toyota Corolla
« Odpowiedź #7 dnia: 07 Marca 2024, 22:02:19 »
Witam szanownych forumowiczów. Dwa tygodnie temu odebrałem swoją Toyotę Corollę i niestety naciąłem się dokładnie tak samo jak moi przedmówcy. Czy to nie podlega przypadkiem pod UOKIK ? Jako konsument, który przed zakupem przeczytał instrukcję obsługi samochodu, byłem święcie przekonany, że oryginalne czujniki parkowania montowane w serwisie będą wpięte w komputer i wszystko będzie działać tak jak opisane jest to w instrukcji. Czy komuś udało się coś wywalczyć, czy trzeba to zgłaszać "wyżej" ?

Offline kmk

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Corolla hyb
« Odpowiedź #8 dnia: 03 Listopada 2024, 12:56:40 »
a moze taki zestaw -= tu na reklamie wyglada na zintegrowany.. pytanie czy ktos to testowal:

tu jest nby zintegroeany z kompem

tu jest link do oryg sklepu chinskiego producenta
https://pl.aliexpress.com/item/1005007030615120.html?pdp_npi=4%40dis%21PLN%21681%2C48%20z%C5%82%21657%2C79%20z%C5%82%21%21%211183.74%211142.59%21%402103888a17306360333771225e393b%2112000039153465255%21sh%21PL%212562526359%21X&spm=a2g0o.store_pc_allItems_or_groupList.new_all_items_2007550570129.1005007030615120&gatewayAdapt=glo2pol

a ma ktos moze od tego co toyota montuje - pewnie jacy globalni producenci robia, a toyota tylko montuje.. moze i systemowo dopasowuje do swego  albo e21 19-22, albo lift 23-24 bo ma inny wyglad systemu komp/
« Ostatnia zmiana: 03 Listopada 2024, 13:15:46 wysłana przez kmk »

Offline kmk

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #9 dnia: 04 Listopada 2024, 10:16:00 »
Denso robito co toy oryg montuje..

a tu foto co chinczyk zamontowal - od klienta jakiegos:

https://ae-pic-a1.aliexpress-media.com/kf/A1f4e1a34ae2740349dfd7e54086e725dd.jpg_.webp

wyglada ze sie pelni integruje z suystemem

Offline Konrad62

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: C-HR II 1.8 '24
« Odpowiedź #10 dnia: 04 Listopada 2024, 13:40:48 »
Ale bym wymienił w tej CHR 24 ten szit dołożony przez salon na takie zintegrowane. Najlepiej pełne 12. I wymienił ekran na większy...
Rozmarzyłem się  :grin:
C-HR II 1.8 '24 Comfort
Auris II FL 1.8 '18 Premium+Comfort

Offline Colin

• Toyot Spamer
    • KURO.pl
« Odpowiedź #11 dnia: 08 Listopada 2024, 22:28:56 »
Czy komuś udało się coś wywalczyć

Jeśli nie zostały zintegrowane w fabrycznym pakiecie to możesz o nich zapomnieć całkowicie. Od stycznia 2023 w Corolli sterowniki systemu parkowania sa wyposażone w klucz szyfrujacy. Przy wymianie wymagają autoryzacji pod VIN. Zatem przy dołożeniu (zakładamy że są wiazki) i próbie sparowania klucza centralki z pojazem  - nie przejdzie - VIN oczywiście nie ma tej opcji w zestawieniu i wywali err.
I po zabawie. Także jak sprzedał to tak juz zostanie, po ptokach
« Ostatnia zmiana: 08 Listopada 2024, 22:35:32 wysłana przez Colin »

Offline kmk

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #12 dnia: 09 Listopada 2024, 09:51:22 »
nie zostały zintegrowane w fabrycznym pakiecie to możesz o nich zapomnieć całkowicie. Od stycznia 2023 w Corolli sterowniki systemu parkowania sa wyposażone w klucz szyfrujacy. Przy wymianie wymagają autoryzacji pod VIN. Zatem przy dołoże

z jednej strony dobre antykradziezowe bo zlodzije paser nie sprzeda czesci, z drugiej upgrade auta niemozliwy

czyli jak sa czujniki parkowania sprzed 2023 to mozna zamoantowac to auta sprzed 2023 bez problemu i rozpozna je system?

piszesz ze potrzeba tylko centrlake do czujnikow i fimrware do zestawu wskaznikow?

masz jakies info gdzie to dostac?

btw chinczyki jakos to obeszli ten firmware wskaznikow - w przedlift- ponoc - jakies zdjecia kupców z ekranikami ze sa pokazane kreski zasiegu na ekrnaie konsoli i chyba nwet na kamerze... tez sa chyba ze sammi od siebie kupii zeby symulowac komentarze kupca 

https://pl.aliexpress.com/item/1005007030615120.html?gatewayAdapt=glo2pol
« Ostatnia zmiana: 09 Listopada 2024, 10:36:44 wysłana przez kmk »

Offline Konrad62

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: C-HR II 1.8 '24
« Odpowiedź #13 dnia: 09 Listopada 2024, 11:07:31 »
nie zostały zintegrowane w fabrycznym pakiecie to możesz o nich zapomnieć całkowicie. Od stycznia 2023 w Corolli sterowniki systemu parkowania sa wyposażone w klucz szyfrujacy. Przy wymianie wymagają autoryzacji pod VIN. Zatem przy dołoże

z jednej strony dobre antykradziezowe bo zlodzije paser nie sprzeda czesci, z drugiej upgrade auta niemozliwy

czyli jak sa czujniki parkowania sprzed 2023 to mozna zamoantowac to auta sprzed 2023 bez problemu i rozpozna je system?

piszesz ze potrzeba tylko centrlake do czujnikow i fimrware do zestawu wskaznikow?

masz jakies info gdzie to dostac?

btw chinczyki jakos to obeszli ten firmware wskaznikow - w przedlift- ponoc - jakies zdjecia kupców z ekranikami ze sa pokazane kreski zasiegu na ekrnaie konsoli i chyba nwet na kamerze... tez sa chyba ze sammi od siebie kupii zeby symulowac komentarze kupca 

https://pl.aliexpress.com/item/1005007030615120.html?gatewayAdapt=glo2pol

Jeżeli dobrze zrozumiałem Colina to złodziej jak najbardziej sprzeda części. Sterownik po prostu wymaga odpowiedniego zaprogramowania które jest niemożliwe jeżeli fabryczny numer VIN nie posiadał na wyposażeniu czujników.
C-HR II 1.8 '24 Comfort
Auris II FL 1.8 '18 Premium+Comfort

Offline Colin

• Toyot Spamer
    • KURO.pl
« Odpowiedź #14 dnia: 10 Listopada 2024, 20:02:21 »
Sprzeda, ale ta cześć nie nadaje się już do niczego, ponieważ była już zapisana pod konkretny pojazd (można to zapisać tylko raz)

Tak samo jak dla sterownika silnika, hybrydy, radaru, kamer przedniej, ESP, brake boostera, czujnika kata skrętu, wspomagania, Gatewaya, sterownika poduszek.
Powoli handel częściami się zakończy.
« Ostatnia zmiana: 10 Listopada 2024, 20:11:22 wysłana przez Colin »

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl