Autor Wątek: RAV4 - Tuning  (Przeczytany 7602 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline kyniu

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Rav4 3g, CH-R
RAV4 - Tuning
« dnia: 24 Sierpnia 2022, 10:54:30 »
Witam Wszystkich Userów

Wstąpiłem do Waszego grona, bo widzę że jest tu 'kilku' posiadaczy toyotek i mam nadzieję że pomożecie mi zrealizować mój nietypowy pomysł  :grin:

Od kilkunastu lat jestem posiadaczem "dupowozu" jakim jest Toyota RAV4 3gen 2.4 automat w wersji stylistycznej SPORT (prod.USA)
Z uwagi na fakt, iż dzieci już trochę podrosły i nie muszę pakować do środka fotelików postanowiłem zmienić samochód na coś "mniej rodzinnego"
Niestety po długich poszukiwaniach dream car (Honda prelude 3gen 2.0i 16V) do dnia dzisiejszego nie znalazłem ciekawego egzemplarza w przyziemnej cenie a wydatek rzędu 10 tyś euro za 30 letni samochód - z punktu widzenia mojej żony - nie jest najlepszym pomysłem ;)

Moja poprzednia zabawka do lansu i upalania na mieście już od dawna cieszy innego drajwera ;) a mi ciągle brakuje czegoś do (szeroko rozumianego) tuningowania :grin:

Postanowiłem więc pobawić się tym co mam - ze znaną od początku historią użytkowania, pewnym przebiegiem i olejem wymienianym na czas ...

Pacjent ; Toyota RAV4 2008r  2.4 automat wersja USA, kolor czarny, oem alu 18" dodatkowy pakiet orurowania

PLAN:

Naprawy bieżące:
- konserwacja podwozia - łącznie z demontażem i lakierowaniem proszkowym elementów zawieszenia
- wymiana oleju w skrzyni biegów
- wymiana świec (z uwagi na LPG)

TJUNY  :grin:
- felgi od nissana GTR 20" - i tu pytanie - próbował ktoś takie koło zapodać ? bo wiem że się da tylko nie wiem ile rzeźby żeby to siadło   
  Jeździłem chwilę na 19 ale z gumą 245/40/19 i powiem że było ciasno między oponą a kołnierzem kolumny macpersona, ale felgi miały 8" szerokości i
  ET45. Alu z GTR mają 9-10" szerokości ale ET 20, więc
- gleba - kwestia kontrowersyjna przy SUV'ie, ale praktycznie w każdym moim aucie (opróc ch-r'ki żony) na pierwszy ogień szło koło i gleba ...
  Są zestawy springów ale in plus (np +35, +50mm) a ja chciałbym "minus" - wie ktoś coś ?!?
  Oczywiście NIE WCHODZI W GRĘ CIĘCIE SPRĘŻYN !!!
- Kosmetycznie to myślę o jakimś szarym kolorze (z palety forda ST lub Audi) + wszystkie dodatki (rury, alu itp) w czarnym macie lub folia carbon.
- Audio (bo mam OEM'owe radio ze zmieniarką na płyty CD) - kto z Was montował albo ma zamontowana stajce multimedialną z Androidem ?
- reflektory - do polerki + czarne wkłady + jakieś żarówki LED (niby niedozwolone) ale widoczność dużo lepsza (bez oślepiania innych)
  Czy ktoś z Was zmieniał żarówki na LED'y w wersji USA ?
  Problem w tym że jakiś moduł steruje oświetleniem w ten sposób ze po uruchomieniu samochodu zaświecają się żarówki świateł drogowych na ~30% mocy
Po włączeniu pozycyjnych "przygaszone" drogowe gasną i światła działają jak w każdym samochodzie ...
- układ wydechowy - teoretycznie zostanie seria a praktycznie chciałbym zrobić symetryczne końcówki po obu stronach zderzaka (coś zna wzór wydechu ULTER'a do silnika 2.0)

To na początek  :grin:
Reszta wyjdzie w praniu

Proszę o sugestię i odpowiedzi osób które coś działały w temacie, jeśli w ogóle ktokolwiek coś robił przy Rafce ;)

Pozdro
kyniu
Nie opłacało się ale było warto ...

Offline lol19pl

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Cupra Leon ST
Odp: RAV4 - Tuning
« Odpowiedź #1 dnia: 24 Sierpnia 2022, 13:05:33 »
Podsumujmy, chcesz w samochód wart 30-40 tysięcy wpakować kolejne 40, żeby nadal cię nie zadowalał?
Lepiej kup sobie za to jakiegoś hothatcha jakąś cupre, golfa gti albo megane rs.

Offline carinae20gli

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #2 dnia: 24 Sierpnia 2022, 14:12:47 »
Naprawy bieżące:
- konserwacja podwozia - łącznie z demontażem i lakierowaniem proszkowym elementów zawieszenia

Zobacz na youtube kanał "Stacja: Konserwacja", gdzie autor specjalizuje się w konserwacji podwozia Toyoty, zwłaszcza w rav4.

pireus

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 24 Sierpnia 2022, 17:00:47 »
Podsumujmy, chcesz w samochód wart 30-40 tysięcy wpakować kolejne 40, żeby nadal cię nie zadowalał?
Którego pewnie już nikt w przyszłości nie będzie chciał odkupić.
Lepiej kup sobie za to jakiegoś hothatcha jakąś cupre, golfa gti albo megane rs.
Dokładnie tak.

Offline bulit73

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 IV 2.0 PB
« Odpowiedź #4 dnia: 24 Sierpnia 2022, 19:43:43 »
Tuning "dupowozu"? Praktycznie chcesz tylko pocieszyć swoje oko. Szkoda kasy.
Tak jak napisali poprzednicy, kup sobie lepiej coś, co będzie się zbierało i jeździło.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #5 dnia: 24 Sierpnia 2022, 20:35:12 »
Zobacz na youtube kanał "Stacja: Konserwacja", gdzie autor specjalizuje się w konserwacji podwozia Toyoty, zwłaszcza w rav4.

To "nasz" forumowy @marcin, bez "jutuba" ;)

Wysłane z mojego SM-A528B przy użyciu Tapatalka

« Ostatnia zmiana: 24 Sierpnia 2022, 20:45:23 wysłana przez Krisman »
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
« Odpowiedź #6 dnia: 24 Sierpnia 2022, 21:06:04 »
Tak jak napisali poprzednicy, kup sobie lepiej coś, co będzie się zbierało i jeździło.
He, he, a ten RAVek na zdjęciu u Ciebie to nie ma przypadkiem orurowania i progów do wsiadania ?

Offline bielaPL

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #7 dnia: 25 Sierpnia 2022, 12:57:29 »
Zły pomysł. Jak tiun to w stronę lekkiej turystyki offroad. Podniesienie zawiechy, wyciągarka, opony terenowe, zabudowa itp

Wysłane z mojego CPH2021 przy użyciu Tapatalka

Jeep GC 5.9

Offline bulit73

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 IV 2.0 PB
« Odpowiedź #8 dnia: 25 Sierpnia 2022, 19:18:36 »
He, he, a ten RAVek na zdjęciu u Ciebie to nie ma przypadkiem orurowania i progów do wsiadania ?
Są tylko progi do wsiadania. Orurowania nie ma. Tak ją odkupiłem.

Offline kyniu

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Rav4 3g, CH-R
« Odpowiedź #9 dnia: 20 Lutego 2023, 22:51:01 »
noooo...

Powiem szczerze, że jestem trochę rozczarowany Waszym podejściem ...

Może się nie znam i w ogóle...
Ale kiedyś miałem taką zabawkę - samochód dla fryzjerek (bez urazy)   :roll:
czyli czinkłaczento w holenderskim gazie  :-P :-P :-P

Wartość modów przekroczyła kilkukrotnie wartość auta ...
Nie mówiąc już o nocach spędzonych w garażu ...

Ale radość z uruchomienia o 4 nad ranem kolejnego silnika o dwukrotnie większej mocy (z punto I) ...
Fan z zaciągnięcia ręcznego po zmianie tylnych hamulców na tarczowe (z punta HGT) ...
lub duma na zlocie (z wydechu po modach) kiedy chłopaki jarali się basowym brzmieniem ...

BEZCENNE

Może dawniej to inaczej wszystko wyglądało ...

Ale teraz też chyba coś modzicie ?
Nie mówcie mi że Wasze mody polegają na oddaniu auta do serwisu ?!?

Wiem że pewnie łatwiej było by kupić focusa ST lub meganke RS...
ale nie chodzi chyba o kupowanie "gotowców"

BTW (chociaż taki ST lub RS ze szperą długo nie ściągały by uśmiechu z pyska  :-P )

Dawać znać - kto coś zmienił przy swojej ravce  :grin:

Nie opłacało się ale było warto ...

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #10 dnia: 20 Lutego 2023, 23:23:09 »
Był człowiek, który posadził na glebę Jeepa Grand Cherokee. Tylko to nie uzyskało uznania Jeepowej społeczności i najwyraźniej  Toyotowej też taki pomysł nie przypadł do gustu ;)

NieToyota

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
RAV4 V C+S AWDi Pure White.
Śnieżynka Raffi ;) https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=55311.0

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #11 dnia: 20 Lutego 2023, 23:27:06 »
A ja OP rozumiem, w swój DD wsadziłem sporo więcej niż był wart. Nie opłacało się ale warto było… :D

NieToyota

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
RAV4 V C+S AWDi Pure White.
Śnieżynka Raffi ;) https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=55311.0

Offline marekj

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 / C-HR
« Odpowiedź #12 dnia: 20 Lutego 2023, 23:55:38 »
noooo...

Powiem szczerze, że jestem trochę rozczarowany Waszym podejściem ...
Teraz chyba przeczytałem ten wątek i szczerze też jestem zawiedziony. Może nie tyle podejściem do tuningu, bo to kwestia gustu, co tymi wszystkimi poradami typu drogo, nie opłaca się, nikt nie odkupi itp. No kurła panowie.... też nie jestem fanem tuningu, bo zwyczajnie szkoda by mi było na to czasu i kasy ale przecież kyniu nie pytał nikogo o to czy mu się to opłaci. Ma jakąś wizję, która się może podobać lub nie i pewnie oczekiwał obserwacji, doświadczeń itp. Może ktoś coś widział, kogoś zna itp.  To jego sprawa czy się opłaca czy nie, a mam wrażenie, że parę tu osób pisze żeby na siłę coś napisać :( . Ja kiedyś widziałem na jakiejś amerykańskiej stronie położoną na glebie Rav4 V gen. Może poszukaj na stronach amerykańskich, tam jest dużo swobodniejsze podejście do modów niż u nas. Zwłaszcza, że masz wersję USA
Pozdrawiam
Marek

RAV4:

Offline ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #13 dnia: 21 Lutego 2023, 08:05:49 »
Tak właściwie mody jak mody. Co do felg to trzeba mierzyć według danego auta. Czyli zapodać glebę i wtedy robić przymiarki. Tu mocno zwracał bym uwagę na masę bo może być 19ka ważąca 10kg i 15kg a to jest mega różnica. Co do zawiasu to są trzy opcje sprężyny (zakup dedykowanych albo skracanie w Poznaniu to robią) wtedy max 3 cm.bo niżej robi się problem z geometrią, następny lewel to gwint i możliwość ustawów w max głębie a potem przeróbka zawiasu z wynalazkami.

Co do opłacalności to każdy ma swoje wizje ja akceptuje tą opcję bo widzę cel czyli wizual auta a nie wypisywanie głupot jak rav będzie szybsze od jeepa srt albo zrobię 500km żeby pokazać że się da.

Więc kyniu działaj  :-)

Offline Piotr1#

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Rav4 Sel AWDi
« Odpowiedź #14 dnia: 21 Lutego 2023, 11:14:25 »
Ja miałem ropniaki, wizualne zmiany nigdy mnie nie kręciły, robiłem za to podniesienie mocy. Wzrost 30-40KM a szczególnie Nm i poprawy jego przebiegu dawało znaczący wzrost przyjemności z jazdy.
W przypadku Rav4 chcę zmienić naklejki i znaczki na czarne (żonie się takie podobają).

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl