Witam Wszystkich Userów
Wstąpiłem do Waszego grona, bo widzę że jest tu 'kilku' posiadaczy toyotek i mam nadzieję że pomożecie mi zrealizować mój nietypowy pomysł

Od kilkunastu lat jestem posiadaczem "dupowozu" jakim jest Toyota RAV4 3gen 2.4 automat w wersji stylistycznej SPORT (prod.USA)
Z uwagi na fakt, iż dzieci już trochę podrosły i nie muszę pakować do środka fotelików postanowiłem zmienić samochód na coś "mniej rodzinnego"
Niestety po długich poszukiwaniach dream car (Honda prelude 3gen 2.0i 16V) do dnia dzisiejszego nie znalazłem ciekawego egzemplarza w przyziemnej cenie a wydatek rzędu 10 tyś euro za 30 letni samochód - z punktu widzenia mojej żony - nie jest najlepszym pomysłem
Moja poprzednia zabawka do lansu i upalania na mieście już od dawna cieszy innego drajwera

a mi ciągle brakuje czegoś do (szeroko rozumianego) tuningowania
Postanowiłem więc pobawić się tym co mam - ze znaną od początku historią użytkowania, pewnym przebiegiem i olejem wymienianym na czas ...
Pacjent ; Toyota RAV4 2008r 2.4 automat wersja USA, kolor czarny, oem alu 18" dodatkowy pakiet orurowania
PLAN:
Naprawy bieżące:
- konserwacja podwozia - łącznie z demontażem i lakierowaniem proszkowym elementów zawieszenia
- wymiana oleju w skrzyni biegów
- wymiana świec (z uwagi na LPG)
TJUNY

- felgi od nissana GTR 20" - i tu pytanie - próbował ktoś takie koło zapodać ? bo wiem że się da tylko nie wiem ile rzeźby żeby to siadło
Jeździłem chwilę na 19 ale z gumą 245/40/19 i powiem że było ciasno między oponą a kołnierzem kolumny macpersona, ale felgi miały 8" szerokości i
ET45. Alu z GTR mają 9-10" szerokości ale ET 20, więc
- gleba - kwestia kontrowersyjna przy SUV'ie, ale praktycznie w każdym moim aucie (opróc ch-r'ki żony) na pierwszy ogień szło koło i gleba ...
Są zestawy springów ale in plus (np +35, +50mm) a ja chciałbym "minus" - wie ktoś coś ?!?
Oczywiście NIE WCHODZI W GRĘ CIĘCIE SPRĘŻYN !!!
- Kosmetycznie to myślę o jakimś szarym kolorze (z palety forda ST lub Audi) + wszystkie dodatki (rury, alu itp) w czarnym macie lub folia carbon.
- Audio (bo mam OEM'owe radio ze zmieniarką na płyty CD) - kto z Was montował albo ma zamontowana stajce multimedialną z Androidem ?
- reflektory - do polerki + czarne wkłady + jakieś żarówki LED (niby niedozwolone) ale widoczność dużo lepsza (bez oślepiania innych)
Czy ktoś z Was zmieniał żarówki na LED'y w wersji USA ?
Problem w tym że jakiś moduł steruje oświetleniem w ten sposób ze po uruchomieniu samochodu zaświecają się żarówki świateł drogowych na ~30% mocy
Po włączeniu pozycyjnych "przygaszone" drogowe gasną i światła działają jak w każdym samochodzie ...
- układ wydechowy - teoretycznie zostanie seria a praktycznie chciałbym zrobić symetryczne końcówki po obu stronach zderzaka (coś zna wzór wydechu ULTER'a do silnika 2.0)
To na początek
Reszta wyjdzie w praniu
Proszę o sugestię i odpowiedzi osób które coś działały w temacie, jeśli w ogóle ktokolwiek coś robił przy Rafce
Pozdro
kyniu