Witam wszystkich na forum

Jestem w posiadaniu Aurisa Touring Sport Hybrid 2017 r. Auto od nowości, aktualny przebieg 118 000. Jak do tej pory z autem nie było żadnych problemów, spalanie też całkiem przyzwoite - wg komputera ~4.8. Test baterii i układu hybrydowego robiony przy 95 000 km.
Od ostatniego miesiąca drastycznie podskoczyło spalanie - przykładowo jeżdząc do pracy gdzie mam 12 km zawsze miałem spalanie poniżej 5L, aktualnie jest to 7-8L. Styl jazdy cały czas ten sam, żadnych dodatkowych obciążeń itp. Nie wiem jak będzie wyglądać sytuacja na dłuższej trasie, może w najbliższych dniach będe miał trasę 450 km więc zobaczę.
Dodatkowo ostatnio auto się dziwnie zachowywało - po wciśnięciu gazu auto chwilowo traciło moc po czym nagle zaczynało przyspieszać co charakteryzowało się mocnym szarpnięciem oraz wchodziło na bardzo wysokie obroty które po puszczeniu nogi z pedału gazu bardzo, ale to bardzo wolno spadały - można było zdjąć nogę a auto jeszcze przez kilka chwil "wyło". Ten przypadek zdarzył mi się dwa razy - w serwisie ASO powiedzieli że nie spotkali się jeszcze z taką przypadłością lecz aktualnie ten problem nie występuje więc nie mogli się sami przekonać.
Pytanie czy odnośnie spalania baterie będą już na wyczerpaniu? I czy ktoś miał styczność z tą drugą przypadłością?

Pozdrawiam