Autor Wątek: Nowy Yaris - Czas oczekiwania  (Przeczytany 73357 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline hindus

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Yaris IV
Odp: Nowy Yaris - Czas oczekiwania
« Odpowiedź #180 dnia: 17 Listopada 2023, 11:59:22 »
A kiedy dokładnie wpłacaliście kasę za auto? Rozumiem że jak już było u dealera?
I po obejrzeniu, że jest takie jak chcieliśmy (kolor, felgi, wyposażenie)

Offline marx50

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Y IV & YC
« Odpowiedź #181 dnia: 17 Listopada 2023, 12:28:59 »
Nie chcę Cię martwić, ale nie przywiązuj się mocno do tego, co mówi dealer. Mama miesiąc temu miała rozpoczęcie produkcji, od tego czasu auto stało tydzień we Francji, 1,5tyg. w Czechach i teraz kolejne 1,5tyg. w Bytomiu. Miało być oddane do końca października A nie wiadomo czy będzie do odebrania w ogóle w tym miesiącu

Wysłane z mojego LE2123 przy użyciu Tapatalka
Ja to sie nie jaram zbytnio, cena zaklepana ( w sumie przy takim wzmocnieniu się złotówki powinien byc rabat ) a pieniądz pracuje więc żadna dla mnie strata, jeździć mam czym choć nie ukrywam że ten automat mi sie przyda. W sumie to się zacząłem zastanawiać na citroenem ec-3 ale paskudny jest mimo że elektryk.
Najbardziej to bym chciał żeby ciepło i sucho było przy odbiorze bo od razu wjeżdżam do garazu na kanał i robię podwozie więc takie warunki byłyby mi na reke

Offline hindus

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #182 dnia: 17 Listopada 2023, 12:31:33 »
od razu wjeżdżam do garazu na kanał i robię podwozie więc takie warunki byłyby mi na reke
Ale samodzielnie będziesz robić czy masz warsztat który Ci to ogarnie?

Offline marx50

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #183 dnia: 17 Listopada 2023, 12:43:01 »
od razu wjeżdżam do garazu na kanał i robię podwozie więc takie warunki byłyby mi na reke
Ale samodzielnie będziesz robić czy masz warsztat który Ci to ogarnie?
Samemu.
To nic trudnego. Tzn nie zrobię tego tak jak widzę że się niektórzy chwalą że ściagają zawieszenie i zbiornik.
Ściągne jedynie osłony z tworzywa, wydech i osłony termiczne.
Co się da ostreczuję i jechane z podłogą barankiem (ale oczywiście takim na kauczuku jaki używają do mastyk, nie zwykłym czy nie daj boże blachogumem). Elementy zawieszenia farba antykorozyjna typu przysłowiowy hammerite. Swoje poprzednie auto zrobiłem podobnie i po 6 latach wygląda wzorowo oprócz gwintów trzymających osłony termiczne (alu z ocynkiem reaguje i jest ogniwo elektrochemiczne). I potem też masą wnęki kół - będzie też trochę ciszej.
Oprócz tego na pierwszy ogień wytłumienie bagażnika bo tam maniana jest. Gorzej że to wypada przed świętami - kobita mnie prześwięci.
« Ostatnia zmiana: 17 Listopada 2023, 12:46:03 wysłana przez marx50 »

Offline hindus

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #184 dnia: 17 Listopada 2023, 12:45:41 »
Jak chcesz to podeślę Ci listę spinek itd. które ASO musiało wymienić przy ściąganiu osłon - bo robiłem konserwację jeszcze u nich, zanim auto gdziekolwiek wyjechało na ulicę.

Offline marx50

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #185 dnia: 17 Listopada 2023, 12:47:35 »
Jak chcesz to podeślę Ci listę spinek itd. które ASO musiało wymienić przy ściąganiu osłon - bo robiłem konserwację jeszcze u nich, zanim auto gdziekolwiek wyjechało na ulicę.
No chętnie  :cheesy:. A to te spinki sie rozwają  :embarassed: ?
No w fiacie to bez problemu ściągniesz i założysz ponownie (oczywiście trzeba miec klucze do tego).
wczraj jeszcze rzutem na taśmę przeczesałem po raz kolejny internet czy ten silnik to nie jakaś wtopa ale nic nowego nie znalazłem (poza korodującym od chloru egr)
« Ostatnia zmiana: 17 Listopada 2023, 12:49:25 wysłana przez marx50 »

Offline hindus

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #186 dnia: 17 Listopada 2023, 12:49:32 »
Podejrzewam, że większość może przeżyć - ale serwisówka mówi, żeby zakładać nowe, to założyli nowe ;)

Offline ghost2255

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: C-HR II
« Odpowiedź #187 dnia: 17 Listopada 2023, 20:26:28 »
Zdejmowałem wszystkie plastiki z podwozia, osłony termiczne, zderzak i inne rzeczy i złamała się chyba tylko jedna spinka, taka biała od boczku drzwiowego, ale i tak trzymała.

Robiłem samodzielnie konserwację i nie wiem co trzeba robić, żeby coś tam połamać.

jechane z podłogą barankiem (ale oczywiście takim na kauczuku jaki używają do mastyk, nie zwykłym czy nie daj boże blachogumem). Elementy zawieszenia farba antykorozyjna typu przysłowiowy hammerite

Polecałbym raczej uszczelnić łączenia blach masą na pędzel a resztę woskami transparentnymi, zamiast mazać na czarno czy w inny kolor. I koniecznie profile zamknięte.
Przy takiej pogodzie warto auto z salonu przywieźć lawetą, bo szkoda roboty na czyszczenie podwozia i czasu na jego schnięcie.

Offline marx50

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #188 dnia: 17 Listopada 2023, 22:56:43 »
No różne szkoły są ale jednak przeważa masa a wosk dodatkowo i na elementy zawieszenia. Tyle że się spłukuje jednak i trzeba poprawiać. A masa też tłumi tylko wlasnie musi być elastyczna nie bitum który pęka itp  oczywiście łączenia specjanie przejadę najpierw  profile też ale to już na luzaku jak będzie ciepło. Podwozie i tak trzeba myć .no i jednak trzeba przetestować czy to auto wgl działa. ;-).
« Ostatnia zmiana: 17 Listopada 2023, 22:58:31 wysłana przez marx50 »

Offline ryb_sia

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: yaris
« Odpowiedź #189 dnia: 27 Listopada 2023, 21:36:00 »
Mama w sobotę miała zmianę statusu w aplikacji na auto w salonie (po ponad 2 tygodniach stania w Bytomiu...). Zadzwoniła do salonu, gdzie zdziwieni jej powiedzieli, że przecież nie mają tego auta; jest już w Polsce ale jeszcze nie u nich Cyrk na kółkach...
Dwa miesiące niedługo mijają od produkcji, a samochodu ani widu, ani słychu

Offline vrossi

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Yaris
« Odpowiedź #190 dnia: 29 Listopada 2023, 18:24:01 »
Mama w sobotę miała zmianę statusu w aplikacji na auto w salonie (po ponad 2 tygodniach stania w Bytomiu...). Zadzwoniła do salonu, gdzie zdziwieni jej powiedzieli, że przecież nie mają tego auta; jest już w Polsce ale jeszcze nie u nich Cyrk na kółkach...

Czy cos sie wyjasnilo w temacie? Wiadomo kiedy auto bedzie w salonie?

U mnie wlasnie tez sie zmienil status na „w salonie”. Jutro bede dzwonil pytac kiedy moge sie spodziewac auta.

Offline vrossi

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Yaris
« Odpowiedź #191 dnia: 30 Listopada 2023, 13:10:33 »

Czy cos sie wyjasnilo w temacie? Wiadomo kiedy auto bedzie w salonie?

U mnie wlasnie tez sie zmienil status na „w salonie”. Jutro bede dzwonil pytac kiedy moge sie spodziewac auta.

W moim przypadku status okazal sie prawdziwy. Fakture juz dostalem, teraz tylko przelew, rejestracja i potem instalacja akcesoriow - jakies 1,5 tygodnia ma to trwac

Offline M@rcusmar

• Prawie Toyot
  • Samochód:: Yaris Cross
« Odpowiedź #192 dnia: 01 Grudnia 2023, 11:50:58 »
Z racji, że jest to mój pierwszy post na tym forum, to pozdrawiam i witam Wszystkich bardzo serdecznie.
W tym wątku znalazłem cenną podpowiedź w jaki sposób mogę śledzić zamówioną Yaris Cross. Co prawda przy złożeniu zamówienia podałem swój e-mail, na który miały przychodzić powiadomienia, ale nic nie przyszło. Dopiero e-mail na kontakt@toyota.pl załatwił sprawę. W moim przypadku auto zamówione 08.09 ma statut "W transporcie BYTOM POLAND".
I teraz mam pytanie, ile w Waszym przypadku trwały przygotowania i kiedy auto otrzymaliście do odbioru?
Czy mogę liczyć, że będzie to jeszcze w tym roku, czy raczej nastawiać się na początek przyszłego?

Offline hindus

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #193 dnia: 01 Grudnia 2023, 12:05:22 »
Skoro przeczytałeś ten temat to pewnie widziałeś, że od statusu bytomskiego do odbioru mija około miesiąc. Więc teoretycznie w tym roku mógłbyś odebrać, ALE z drugiej strony po drodze mamy święta, więc naprawdę ciężko powiedzieć :)

Offline ryb_sia

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: yaris
« Odpowiedź #194 dnia: 01 Grudnia 2023, 18:24:37 »
Już po rozmowach w salonie - mama ma odebrać w przyszłą sobotę (9.12.). Yaris GR

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl