Autor Wątek: Nowy Yaris - Czas oczekiwania  (Przeczytany 73486 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline marx50

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Y IV & YC
Odp: Nowy Yaris - Czas oczekiwania
« Odpowiedź #270 dnia: 22 Grudnia 2023, 08:55:26 »
No o dostępność części do Y IV chyba nie należy się bać. Teraz jest gwarancja no i auto jest tak masowe że później będzie używanych części dużo. O to bym się bał raczej w przypadku chińczyków i na teraz to jest jeden z powodów oprócz serwisu powstrzymania się od takiego zakupu. Kurde takie MG4 na prąd po dopłatach wychodzi taniej niż hybryda w biedawersji

Offline T2023

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Yaris Cross
« Odpowiedź #271 dnia: 22 Grudnia 2023, 09:32:41 »
Kupując nowe auto masz na nie gwarancję i nie będziesz zainteresowany montażem używek, należą Ci się nowe. Tu pojawia się problem bo pomimo masowej produkcji zdarzają się braki niektórych części. Efekt - nowe auto stoi unieruchomione i czeka na część której nie ma.
Jeśli to usterka gwarancyjna - gwarancja zostanie przedłużona o czas naprawy. Jeśli likwidacja szkody z OC lub AC - gwarancja nie jest przedłużana. W obu przypadkach samochodu nie używasz a mimo to ucieka czas obowiązania drogiego AC i OC (nowe auto) oraz zbliża się termin rocznego przeglądu.

Offline marx50

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #272 dnia: 22 Grudnia 2023, 10:02:34 »
No to dają zastępcze, nie?

pireus

• Gość
« Odpowiedź #273 dnia: 22 Grudnia 2023, 10:16:07 »
Zależy od tego jakie masz uprawnienia zagwarantowane  w książce gwarancyjnej. Najczęściej udostępniają  samochód zastępczy na maksymalnie 3 -5 dni roboczych. Może w Toyocie jest inaczej.
« Ostatnia zmiana: 22 Grudnia 2023, 10:21:00 wysłana przez pireus »

Offline T2023

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Yaris Cross
« Odpowiedź #274 dnia: 22 Grudnia 2023, 10:25:42 »
No to dają zastępcze, nie?

Przy naprawie gwarancyjnej nie zawsze.
Przy szkodzie z OC/AC auto zastępcze podstawi ASO (może być tak że nie posiadają dostępnych), lub ubezpieczyciel ew wynajmiesz na własną rękę i wystąpisz o zwrot kosztów.
Jedno i drugie nie zmienia najważniejszego: Twoje nowo zakupione auto stoi i czeka na naprawę bo nie ma części a czas leci.
« Ostatnia zmiana: 22 Grudnia 2023, 10:28:54 wysłana przez T2023 »

KubaCamry

• Gość
« Odpowiedź #275 dnia: 22 Grudnia 2023, 21:29:21 »
No o dostępność części do Y IV chyba nie należy się bać. Teraz jest gwarancja no i auto jest tak masowe że później będzie używanych części dużo. O to bym się bał raczej w przypadku chińczyków i na teraz to jest jeden z powodów oprócz serwisu powstrzymania się od takiego zakupu. Kurde takie MG4 na prąd po dopłatach wychodzi taniej niż hybryda w biedawersji

Serio? Wsiadłbyś do takiego chińskiego auta z przyklejonym logiem MG.
Poza tym logiem nie ma tam nic europejskiego, a wygląda to jak wygląda. :)

Offline marx50

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #276 dnia: 23 Grudnia 2023, 16:39:59 »
 Nie widziałem na żywo więc nie umiem odpowiedzieć. Jak na melexa na co dzień na filmach wygląda jako tako, w testach się tym zachwycają. Testy zderzeniowe przechodzą w większości OK, europejscy producenci trzęsą dupami więc jest coś na rzeczy. Wygląda jak wygląda -teslowato ale fakt że jest to moj ulubiony design.Nieco lepiej wyglądają spaliniaki tej marki i innych BAIC, SAIC itp. poziom popularnych europejskich marek raczej już osiągnęły podobnie jak koreańce, wolumeny produkcji rownież tylko są u nas nieznani.Pamiętajmy o jednym: japońskie produkty w latach 70 uchodziły za tandetę dziś to przeszłość i to samo dzieje się z chińskimi, jak chcą to potrafią. Nie chciałbym się przekonać że to właśnie różne toyoty i fauweje są większym szajsem i do tego przepłaconym. Wgl znów dochodzimy do kwestii czy auto ma być środkiem transportu czy widocznym z daleka wyciągiem z konta bankowego dla niektórych którzy chcą to pokazać. Ta pierwsza grupa bedzie kupowac chińczyki druga kaudi z litrowymi benzyniakami 110 KM za chory pieniądz w wynajmie. I co najlepsze każda z tych grup będzie uważać że tamci drudzy to frajerzy ;-).
« Ostatnia zmiana: 23 Grudnia 2023, 16:41:37 wysłana przez marx50 »

Offline hindus

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Yaris IV
« Odpowiedź #277 dnia: 23 Grudnia 2023, 17:31:59 »
Mimo wszystko jest ogromna różnica w mentalności Japończyków względem tego co reprezentują Chińczycy - a to może wpływać na ostateczną jakość produktu. Bo nie jest istotne gdzie się produkuje tylko kto sprawdza ostateczny produkt. A jeżdżąc z tak dużą baterią pod nogami ciężko przestać myśleć czy wszystkie systemy bezpieczeństwa zachowują się jak trzeba i uda nam się opuścić pojazd zanim wszystko spłonie

Offline marx50

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #278 dnia: 23 Grudnia 2023, 17:41:55 »
Mimo wszystko jest ogromna różnica w mentalności Japończyków względem tego co reprezentują Chińczycy - a to może wpływać na ostateczną jakość produktu. Bo nie jest istotne gdzie się produkuje tylko kto sprawdza ostateczny produkt. A jeżdżąc z tak dużą baterią pod nogami ciężko przestać myśleć czy wszystkie systemy bezpieczeństwa zachowują się jak trzeba i uda nam się opuścić pojazd zanim wszystko spłonie
To samo mozna powiedziec o wielu innych autach nie z chin. W elektronice ktora steruje systemami na pewno nie są do tyłu.
Btw akurat dzis na glownej test kredensiora: https://www.auto-swiat.pl/testy/testy-nowych-samochodow/mg-hs-to-spory-i-bogato-wyposazony-suv-za-123-tys-zl-sprawdzam-ile-naprawde-jest-wart/tgbq230
Zresztą pełno tego jakis Bejing 5, Omoda itp. Gdybym był biorcą takiego auta tzn sredniego lub duzego SUVa to powaznie bym sie zastanowil czy wydac 125 tys czy 200 na wozidlo z UE/korei. Albo inaczej za tę kasę nie kupię porządnego yaris crossa o ravce nie wspominając. W kategorii yarisopodobnych akurat konkurencji na razie nie ma wiec nie ma takiego dylematu. Nie chcę żeby brzmiało że jestem fanboyem chińskich aut ale mi wyglada na to że wejdą tu z przytupem. I pewnie na zamowione do produkcji auto na drugim koncu swiata bedzie sie czekalo krocej niz na yariske produkowaną  kilkadziesiat km od polskie granicy.
« Ostatnia zmiana: 23 Grudnia 2023, 17:51:22 wysłana przez marx50 »

Offline marx50

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #279 dnia: 24 Grudnia 2023, 21:51:44 »
A w miedzyczasie dzisiaj o 20 przyszlo info że auto jest u dealera. Kto to w taki dzień o tej porze wprowadza do systemu ;-)? Tym samym moj plan  negocjacji rabatu z tytułu niedotrzymania terminu legł w gruzach ;-). Mają najwyraźniej analitykę danych sprzedażowych opanowaną na niezłym poziomie i widzą terminy które grożą przekroczeniem i jeśli mogą to pewnie pod to ustawiają logistykę.
« Ostatnia zmiana: 24 Grudnia 2023, 21:53:31 wysłana przez marx50 »

Offline shark_

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #280 dnia: 25 Grudnia 2023, 00:00:43 »
Na zapłacenie faktury masz 14 dni, doposażenie auta po opłaceniu faktury, rejestracja, ubezpieczenie odbiór.
Pogadaj z handlowcem bo rabat jest z TMP.
Tak przynajmniej mój mi oznajmił.
Corolla 1.8 hybrid 23' style sedan

Offline marx50

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #281 dnia: 26 Grudnia 2023, 10:14:30 »
Nie no jakiś rabat już dostałem (żałośnie mały ale jednak) tu myślałem o czymś dodatkiwym za przekroczenie terminu.
Swoją drogą niektóre marki oferują jakieś konkretniejsze rabaty ale auta to nie moja bajka. Jeep avenger obecnie ca. -10 tys pln ale to dla ludzi ktorzy nie wiedzą co tam jest pod maską, podobnie ford puma z litrowym ecoboostem -7 kpln ale to tez silnik specjalnej troski (i wgl inne auto ale tak dla przykladu podalem). A ten moj faktycznie stoi u dealera na placu bo przejezdzajac przez katowice nie omieszkalem zajrzec. Tylko kolor jakby inny niz w lato-wtedy był jasnoczerwony a teraz wpada w bordo-dosc ciekawe zjawisko czyzby ten lakier sie tak zmienial w zaleznosci od światła...

Offline Pawel S.

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Yaris IV FL
« Odpowiedź #282 dnia: 27 Grudnia 2023, 00:24:51 »
Czy ktoś może zamawiał już Yarisa po faceliftingu? Jaki rabat dostaliście? w jakim wyposażeniu? Niestety tydzień temu miałem przykre zdarzenie i Pan w Skodzie Superb wjechał mi w tył, a ja jeszcze dobiłem w Pana przede mną i moja półroczna Yariska idzie na szkodę całkowitą i prawdopodobnie będę zamawiał nową Yariskę, kusi mnie wersja 130KM i się tylko zastanawiam jaki rabat da się ugrać

Offline marx50

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #283 dnia: 29 Grudnia 2023, 16:26:26 »
Mnie powoli zaczynają denerwować praktyki toyoty. Pomijajac półroczne czekanie, -mają przygotowaną fakturę (przynajmniej tak ten papier jest zatytuowany) na podstawie ktorego dokonuję płatności. Papier przez nikogo nie podpisany, niby z VIN itp ale mozna tym sobie d. podetrzeć w razie czego (np błędu w nr rachunku). I tam na dole jest klauzula do podpisania przez klienta ze odbieram wpelni sprawne auto itp. I chcą żeby im to podpisać. A auto stoi w krzakach na ich parkingu poki co i uwaga od daty rejestracji (mam zadzwonic i podac numery blach) moze minac z kilkanascie dni zanim auto przygotują. mimo że już oplacone dwa dni temu(to czekanie jest juz mega wkurwiajace bo wszystko oplacone z ubezpieczeniem wlacznie a auto stoi w burokach). Oczywiscie podpisania takiego odbioru z gory odmowilem i juz sie zrobilo lekko nieprzyjemnie. Do tego ta kaucja- juz jest po fakcie ale zapis ktory tam jest sprawia ze mozna ich cmoknac w d. Nawet jak sie spoznia. Gwarantuje tylko cene ale nie termin. I kaucji nie wliczja w cene tylko ewentualnie zwrócą ale najchętniej jakby za to kupić przepłacone akcesoria. Na wydawce ruch jak na dworcu jak tam bylem godzine to ze 3 auta przejechaly tylko kokardke przekładali na kolejne auta. I ta wydawka w samym srodku salonu chyba zeby kazdy kto tam wchodzi widzial tych "szczęśliwców" i poleciał zamówić. Ja już nie iczekuję żeby było jak w alfie romeo że auto przykryte czerwoną plandeką którą ściąga estetyczna pani ale żeby chociaż gdzieś w spokoju na uboczu. Niby to dobrze ze klienci biorą (w takim prugeocie na przykład pustki jak na pustyni) ale żeby się nie okazało że jest jak z muchami siadającymi na g.. nie - miliony nie mogą się mylić. O przeprawach z "kierownikiem" elektryków w sprawie montażu alarmu już szkoda pisać - mają ludzi za debili którzy mają po nogach sikać ze szczęścia że coś im tam montują (pytasz o typ producenta i rodzaj montażu -to się nie interesuj bo kociej mordy dostaniesz. Rasumując: to moje 6 nowe auto i pierwszy raz więcej kłopotu niż radości choć to może już taki PESEL.
« Ostatnia zmiana: 29 Grudnia 2023, 16:44:36 wysłana przez marx50 »

Offline hindus

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Yaris IV
« Odpowiedź #284 dnia: 29 Grudnia 2023, 16:59:16 »
ale żeby chociaż gdzieś w spokoju na uboczu.
Ja tak właśnie odbierałem auto. Mogłem wszystko sprawdzić, handlowiec pokazał wszystkie najważniejsze rzeczy. Punkt wydania z boku salonu, za wystawką ze sprzedawanymi modelami.

Co więcej, fakturę dostałem ale nie było żadnego problemu żeby auto obejrzeć przed opłaceniem. Poprosiłem o kontakt jak tylko samochód zjedzie z lory na plac pod ASO i moje życzenie zostało spełnione, mogłem sobie popatrzeć na samochód w foliach w środku jeszcze zanim zaczęli grzebać z konserwacją podwozia i montażem alarmu - bo te dwie rzeczy jako obsługa posprzedażowa wymagała zarejestrowanego auta a żeby zarejestrować auto musiałem mieć opłaconą fakturę.

I nawet pomimo problemów w fabryce w Kolinie auto przyjechało z raptem kilkudniowym opóźnieniem względem tego co na umowie.

No ale ASO ASO nierówne jak widać.
« Ostatnia zmiana: 29 Grudnia 2023, 17:01:24 wysłana przez hindus »

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl