Autor Wątek: Możliwość wymiany fotela pasażera na model z regulacją wysokości  (Przeczytany 3395 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline krzysp3

• Toyot Pełzający
  • **
Czy możliwa jest wymiana fotela pasażera w RAV4 Adventure na model z elektryczną regulacją ? Obecny fotel ma podgrzewanie (czyli doprowadzono do niego zasilanie) i jedynie mechaniczną regulację przód-tył oraz pochylenia oparcia.  Nie dość, że osoby o wzroście ponad 185 cm praktycznie dotykają dachu to jeszcze siedzą zgarbione (brak regulacji odcinka lędźwiowego). Wiem zawsze można leżeć zamiast siedzieć... W mojej RAV4 obicie fotela z softexu ma zamki co jak mniemam oznacza, że można je zdjąć. Interesuje mnie jedynie możliwość regulacji ustawień. Chcę mieć np. możliwość obniżenia siedziska fotela oraz regulacji odcinka lędźwiowego.
Fotel jest tak tragiczny, czytaj potwornie niewygodny dla mojej żony, że jestem skłonny zapłacić tą operację ASO. Tylko, czy się tego podejmą.
W samochodzie za prawie 200 tys. fotel pasażera nie ma nawet mechanicznej regulacji wysokości. Przecież nie każdy ma 150 cm wzrostu.

Offline dejmieno

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Rav4 2.5 hybrid
Odp: Możliwość wymiany fotela pasażera na model z regulacją wysokości
« Odpowiedź #1 dnia: 26 Sierpnia 2022, 09:30:46 »
Fotel pasażera z elektryczną regulacją również nie ma regulacji odcinka lędźwiowego. Ale oczywiście ma regulacje wysokości.
Masz szklany dach?

Offline krzysp3

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #2 dnia: 26 Sierpnia 2022, 09:51:52 »
Masz szklany dach?
Na szczęście nie mam. Skoro fotel pasażera nie ma regulacji odcinka lędźwiowego to wymiana nie ma sensu. Żonie zależy głównie na oparciu a nie na regulacji wysokości.
Na razie na oba fotele założyłem maty "oddychające" AirDrive. Nie są tanie ale do "kubełkowych" foteli RAV4 Adventure pasują idealnie. Tyłek i plecy wreszcie się nie pocą a i wygoda jazdy trochę się poprawiła. W fotelu pasażera dodatkowo dołożę w macie na poziomie lędźwi 1cm grubości piankę z pamięcią kształtu.  Chyba żeby producent podjął się wykonania maty na zamówienie i dał grubszy materiał na poziomie lędźwi. W obecnych matach siedzisko jest ponad dwa razy grubsze od oparcia.
Żeby nie było tak różowo to maty AirDrive wymagają drobnych modyfikacji. Trzeba usunąć lub poszerzyć górną gumę opasającą oparcie fotela bo po pewnym czasie uszkodzi obicie z Softexu. Każde wsiadanie i ruszanie się w fotelu powoduje rozciąganie gumy i jej ocieranie o bok fotela, którego oparcie jest zbyt szerokie i zbyt grube dla fabrycznie przyszywanej gumy mocującej. Zamiast wymieniać gumę, usunę ją i zrobię mocowanie oparcia maty do zagłówka przy pomocy taśmy. 
« Ostatnia zmiana: 26 Sierpnia 2022, 09:56:14 wysłana przez krzysp3 »

pireus

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 26 Sierpnia 2022, 09:56:16 »
Fotel pasażera z elektryczną regulacją również nie ma regulacji odcinka lędźwiowego
:shock:

Offline dejmieno

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #4 dnia: 26 Sierpnia 2022, 10:22:26 »
Cytuj (zaznaczone)
Skoro fotel pasażera nie ma regulacji odcinka lędźwiowego to wymiana nie ma sensu. Żonie zależy głównie na oparciu a nie na regulacji wysokości.
Sam fotel ma regulacje w 8 kierunkach i można ustawić jak wysoko będzie przód albo tył fotela. Daje to mnóstwo ustawień, ale fakt podparcie odcinka lędźwiowego zawsze jest przydatne. Nie mniej według mnie nie ma sensu wymieniać fotela. Nie wiem jak długo jeździcie samochodem, ale ciało zawsze musi się ułożyć do nowej pozycji, i nie ma sensu czy mówimy o samochodzie, motocyklu czy rowerze. Zawsze będzie coś boleć na początku.

Radzę pojeździć i pokombinować z ustawieniem oparcia, fotele w RAV 4 są dziwnie wyprofilowane tzn. góra jest mocniej odchylona plus sam zagłówek jest mocno pochylony do przodu (bez regulacji odchylenia !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!) , mnie osobiście najlepiej jeździ się z fotelem odchylonym do tyłu, a nie idealnie w pionie.

Moja żona ma prawie 180cm wzrostu i z fotela jest bardzo zadowolona, brak podparcia odcinka lędźwiowego nie przeszkadza, tutaj była kwestia ustawienia oparcia. Pasażer zazwyczaj przyjmuje inną pozycje na fotelu niż kierowca gdzie nogi są wyciągnięte do przodu i inaczej rozkłada się ciężar na fotelu.

Jeśli Twoja żona nadal będzie cierpieć na bóle w odcinku lędźwiowym to polecam starą dobrą poduszkę pod plecy ;).

Cytuj (zaznaczone)
Na razie na oba fotele założyłem maty "oddychające" AirDrive.
Rozumiem, że Adventure nie ma wentylowanych foteli? I czy to nie podnosi jeszcze bardziej pozycji na fotelu? A rozumiem, że to jeden z problemów.
« Ostatnia zmiana: 26 Sierpnia 2022, 10:24:39 wysłana przez dejmieno »

Offline wpisdu

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 Plug-in
« Odpowiedź #5 dnia: 26 Sierpnia 2022, 10:33:37 »
Ściągnij fotel kierowcy z rynku UK i wstaw w miejsce pasażera, to będziesz miał regulacje wszystkiego  :cool:

Offline krzysp3

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #6 dnia: 27 Sierpnia 2022, 07:39:09 »
Rozumiem, że Adventure nie ma wentylowanych foteli? I czy to nie podnosi jeszcze bardziej pozycji na fotelu? A rozumiem, że to jeden z problemów.
Dokładnie. Do dość niewygodnej pozycji na fotelach dochodzi jeszcze przegrzewanie się tylnej części ciała a wówczas ból pleców i zmęczenie gwarantowane. Wypełnienie maty AirDrive ma strukturę przestrzenną, która zmniejsza swoją grubość pod naciskiem, dlatego tylko w niewielkim stopniu podnosi pozycję na fotelu.
Gdybym miał jeździć RAV4 jako pasażer to musiałbym siadać na tylnej kanapie. W "wygodnej" dla mnie pozycji przy swoich ponad 185 cm wzrostu na fotelu pasażera praktycznie dotykam głową podsufitki. Co dziwniejsze pomimo mojego wzrostu wysiadanie wygląda tak jakbym miał za krótkie nogi i musiał wyskakiwać z fotela. Odnoszę wrażenie, że inżynierowie Toyoty zrobili to celowo. Z powodu fotela pasażera wiele osób zdecyduje się na wersję Executive a ci którzy pozostali przy innych wersjach szybciej zniszczą (zużyją) obicie fotela z softexu przez ciągłe ugniatanie i wycieranie boku siedziska przy wsiadaniu i wysiadaniu.
« Ostatnia zmiana: 27 Sierpnia 2022, 07:45:55 wysłana przez krzysp3 »

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #7 dnia: 27 Sierpnia 2022, 14:39:20 »
Bardzo mi się spodobało słowo "ponad" ponad 185 to np 199cm ;)
Przy moim wzroście 184cm, na fotelu pasażera mam jeszcze 4 palce miejsca nad głową (wiem,  za mniej u Pawlaka Kargul kosą dostał  )
Co do wyskakiwania,  jest takie dziwne uczucie, potwierdzam.

Wysłane z mojego SM-A528B przy użyciu Tapatalka
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline dejmieno

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #8 dnia: 27 Sierpnia 2022, 20:23:40 »
Ja mam 192cm wzrostu i na jeździe próbnej jak testowałem miejsce pasażera to głową jeszcze nie tarłem o podsufitkę ;). Ale faktycznie musiałem pochylić fotel żeby czuć się komfortowo.

Cytuj (zaznaczone)
Co dziwniejsze pomimo mojego wzrostu wysiadanie wygląda tak jakbym miał za krótkie nogi i musiał wyskakiwać z fotela. Odnoszę wrażenie, że inżynierowie Toyoty zrobili to celowo. Z powodu fotela pasażera wiele osób zdecyduje się na wersję Executive a ci którzy pozostali przy innych wersjach szybciej zniszczą (zużyją) obicie fotela z softexu przez ciągłe ugniatanie i wycieranie boku siedziska przy wsiadaniu i wysiadaniu.
Hmmm a da się wysiąść tak żeby nie trzeć o boczne obicie fotela? :). To chyba trzeba na szczupaka się desantować. Ja przy moim wzroście nie mogę wysiąść bez poprzedniego przeniesienia tyłka na bok fotela ;). Ale to boczne obicie jest dość śliskie i miękkie, w moim poprzednim ProCeed miałem kubełki gdzie boczne obicie było bardzo twarde, praktycznie po 500km zaczęły pojawiać się brzydkie zmarszczki na fotelu.

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: RAV4 JBL Black
« Odpowiedź #9 dnia: 28 Sierpnia 2022, 10:15:40 »
Nie ma co się przekomarzać ile komu zostaje miejsca przy określonym wzroście, bo każdy ma też inne proporcje długości nóg do reszty ciała.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl