Autor Wątek: Toyota aygo błąd p0171 - niska wydajność mieszanki  (Przeczytany 3065 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Kbkbkb

• Prawie Toyot
  • Samochód:: Toyota aygo
Toyota aygo błąd p0171 - niska wydajność mieszanki
« dnia: 30 Sierpnia 2022, 17:23:35 »
Witam. Posiadam toyote Aygo 1.0 rok 2007. Od 2 miesięcy wyskakuje mi.blad check engine. Po podpięciu samochodu do komputera wyskakuje błąd p0171 - niskiej wydajności mieszanka. Wymieniany był katalizator oraz sondy. Mechanik twierdzi jeździć aczkolwiek mi.nie daje spokoju. Samochód zamula czasem tak jakby się dusił nie umiał pobrać paliwa przy połowie baku i nie tylko aczkolwiek wtedy zwłaszcza to czuć. Czy ktoś miał podobny problem?  Czytałam że czyszczenie przepustnicy przepływki wtryskiwaczy oraz ewentualnie wymienić swiece. Ręce mi już opadają. Dziękuję za odpowiedzi. Pozdrawiam

Online Colin

• Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
Odp: Toyota aygo błąd p0171 - niska wydajność mieszanki
« Odpowiedź #1 dnia: 31 Sierpnia 2022, 10:44:35 »
Czy masz jakiś alarm/odcięcie?
Czy odcięcie działa na pompę paliwa?
Należy sprawdzić ciśnienie paliwa i najlepiej jeździć z przyrządem do wywołania usterki by to wykluczyć

jeśli założone są nieoryginalne sondy i jakiś uniwersalny katalizator to prawdopodobnie zostały wymienione sprawne i wartościowe elementy na rzecz ścierwa, które teraz będzie
kolejnym problemem. Układ monitorowania składu mieszanki dla Toyoty jest bardzo czuły i nie lubi zamienników
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline Wojak WRO

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #2 dnia: 31 Sierpnia 2022, 16:15:28 »
p0171 - niskiej wydajności mieszanka

To błąd ubogiej mieszanki. Może skutkować wypaleniem zaworów. Wymiana katalizatora nie ma z tym nic wspólnego (niepotrzebny koszt).
Sprawdź czy nie bierze lewego powietrza (uszczelka kolektora dolotowego), sprawdź czystość przepływomierza, uszczelkę przepływomierza
Kto pyta nie błądzi, kto pyta za dużo może oberwać - Julian Staniszewski, nauczyciel rysunku technicznego w LZN Wrocław

Offline Kbkbkb

• Prawie Toyot
  • Samochód:: Toyota aygo
« Odpowiedź #3 dnia: 01 Września 2022, 15:40:43 »
p0171 - niskiej wydajności mieszanka

To błąd ubogiej mieszanki. Może skutkować wypaleniem zaworów. Wymiana katalizatora nie ma z tym nic wspólnego (niepotrzebny koszt).
Sprawdź czy nie bierze lewego powietrza (uszczelka kolektora dolotowego), sprawdź czystość przepływomierza, uszczelkę przepływomierza

Dziekuje

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl