Autor Wątek: RAV IV V generacji a LPG  (Przeczytany 36740 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
Odp: RAV IV V generacji a LPG
« Odpowiedź #45 dnia: 06 Września 2022, 21:21:02 »
Jeżeli taki dystans pokonałbyś na silniku spalinowym, nawet 2 litrowym, a nie 2,5 litra, to pewnie średnie spalanie miałbyś na poziomie 9 litrów. A w hybrydzie jest to 6 litrów od początku do 5300 km.

Ravka 2.0 V jest bardzo oszczędna i w takim cyklu jak napisałeś, byłoby to ok.8l/100. Mam to auto już 2 lata i 25kkm zrobione.
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline witek1965

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Toyota Avensis
« Odpowiedź #46 dnia: 06 Września 2022, 22:45:57 »
firek, więc  co proponujesz ?  Kupić drugi samochód dla żony na zakupy i go utrzymywać ?  Zrobiłeś to samo ? Nie, wozisz dzieci 650 metrów SUV-em do przedszkola i jakoś nie masz z tym problemu, że spala tylko Pb.
Nigdy nie miałem dwóch samochodów i  teraz miał również nie będę. Nigdzie nie napisałem, że jeżdżę tylko takie trasy, ale zdarzają się tygodnie, że faktycznie nic więcej, więc wyraziłem zaniepokojenie, czy wątpliwość, bo nie mam wiedzy w tej kwestii, czy taka jazda nie zarżnie akumulatorów. Poza codziennymi wyjazdami na pospolite zakupy, które też trzeba zrobić, jeździmy w dalsze trasy, czasami kilkusetkilometrowe, czasami kilkudziesięciometrowe,  a nie zarzekam się, że nie uderzę ponownie na Chorwację, Bośnię i Czarnogórę, a byłem tam z 10 razy i zawsze samochodem, bo tam samochód jest potrzebny, tyle jest ciekawych rzeczy do zobaczenia. Czy ciut mniejszy Lexus UX to już byłby odpowiedni, czy jeszcze za duży ? Sorry, ale pozwól, że sam sobie wybiorę auto, którym chwiałbym jeździć. Jakoś Aygo nie zwala mnie na kolana. Czy trochę wygody i bezpieczeństwa to już się nie należy człowiekowi ? Teraz jeżdżę Avensis i też nie jest to kompakt. Miałem diesla, miałem benzyniaki bez LPG i nigdy te krótkie trasy nie miały znaczącego wpływu na ogólną średnią spalania. Na powietrze jeszcze nie wymyślono samochodów. LPG również nie zadziała w zimie, bo się samochód nie nagrzeje do odpowiedniej temperatury, więc co miałem zrobić ? kazać zonie chodzić na zakupy pieszo z plecakiem, czy wózkiem na kółkach. Proszę Cię. To, że w młodości, z dwójką dzieci dawało się radę PF126p, nie znaczy że dziś też tak muszę. Podaj chociaż jeden powód dla którego kupiłeś SUV-a, a obalę go w jednej chwili. Patrz zdanie pogrubionym drukiem. Reszta to fanaberie :)
« Ostatnia zmiana: 06 Września 2022, 23:01:34 wysłana przez witek1965 »

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: RAV4 JBL Black
« Odpowiedź #47 dnia: 06 Września 2022, 23:32:04 »
Ale czemu się tak spinasz? Zapytałeś na forum o poradę, bo nie wiedziałeś, czy hybryda jest dobra na takie jeżdżenie, a ja odpowiedziałem zgodnie z tym, co uważam. Tylko tyle! Nie chcę Ci wybierać samochodu.

PS: napisałem, że odwożę dziecko przed pracą - w domyśle, że prosto z przedszkola jadę dalej. Gdybym miał tylko go odstawić i wrócić, chodziłbym na piechotę :)

Offline witek1965

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #48 dnia: 07 Września 2022, 01:20:03 »
bo nie wiedziałeś, czy hybryda jest dobra na takie jeżdżenie
no bo faktycznie nie wiem i dlatego zapytałem
 czy nie zarżnę akumulatorów. W przypadku sporo mniejszej gabarytami hybrydzie, Yarisa i Yarisa Cross zadałbym identyczne pytanie.

Ale czemu się tak spinasz?
  Ok, nie ma sprawy. Po prostu już mi kilka osób to samo mówi, bez względu na silnik - po co ci takie duże auto ? Ja mam KIA X-Ceed i jest super. No nie mówię, że nie jest, ale nie mówię też, że Sportage jest bardziej super :)

« Ostatnia zmiana: 07 Września 2022, 01:27:20 wysłana przez witek1965 »

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #49 dnia: 07 Września 2022, 09:22:52 »
Problem z akumulatorem 12V można przewidzieć w zasadzie już teraz. Jeśli chodzi o akumulator trakcyjny to trudno powiedzieć bo to będzie jedna na milion hybryda jeżdżąca 2x1km dziennie.

Offline marekj

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 / C-HR
« Odpowiedź #50 dnia: 07 Września 2022, 09:25:34 »
czy nie zarżnę akumulatorów
Wracając do meritum. Nie zarżniesz. Układ hybrydowy pilnuje jak oka w głowie tego żeby nie rozładowac akumulatorów. Jak masz 1/3 naładowania to od razu odpala silnik który je dość szybko daładowuje. Na YT jest film jak amerykanie testowali co się stanie gdy skończy się paliwo. Auto jechało na elektryktu i kazało szybko znaleźć bezpieczne miejsce do parkowania. W końcu sie zatrzymało ale nadal mając rezerwę na odpalenie. Dolali paliwo, pokasowali błędy w kompie bo się układ zbuntował i silnik odpalił.
Co do ekonomii to tak jak juz pisano. Spalanie będzie duże. Żeby poczuć zalety hybrydy trzeba minimum te 5 km przejechać.
Pozdrawiam
Marek

RAV4:

Offline marekj

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #51 dnia: 07 Września 2022, 09:28:03 »
Problem z akumulatorem 12V można przewidzieć w zasadzie już teraz.
Jaki problem? Jak nie poinstaluje różnych kamerek w chinskimi powerbankami to co się ma niby stać?
Pozdrawiam
Marek

RAV4:

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #52 dnia: 07 Września 2022, 10:29:06 »
Hybryda to nie perpetuum mobile. 2x1km dziennie to ile czasu jazdy? 10 minut?

Offline witek1965

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #53 dnia: 07 Września 2022, 13:34:25 »
Co do ekonomii to tak jak juz pisano. Spalanie będzie duże.
tak samo jak w przypadku silnika benzynowego bez hybrydy czy diesla. Cudów nie oczekuję. Zdaję sobie z tego sprawę, w końcu to nie jest moje pierwsze auto, natomiast ewentualnie pierwsze hybrydowe.
Ta sama  historia jest w każdym innym pojeździe, czy to Pb, czy Dieslu - trzeba okresowo doładowywać w takich przypadkach. Cudów nie ma. Duży pobór prądu w czasie rozruchu, nie zostanie oddany przez alternator w ciągu 5 minut.

Hybryda to nie perpetuum mobile. 2x1km dziennie to ile czasu jazdy? 10 minut?
żaden silnik to nie perpetuum mobile, a jak trzeba podjechać 1 kilometr, to po prostu trzeba. Moje pytanie dotyczyło tylko jednego zagadnienia : czy taka eksploatacja, a czasami może zdarzyć się taki tydzień cały, czy nawet dwa nie doprowadzi do zarżnięcia akumulatorów/akumulatora  trakcyjnych.

« Ostatnia zmiana: 07 Września 2022, 13:39:41 wysłana przez witek1965 »

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #54 dnia: 07 Września 2022, 14:12:08 »
Nie odpowiem w 100% na to pytanie bo nie eksploatuję w ten sposób hybrydy.

Offline klaudiusz

• Toyot Spamer
  • Samochód:: Camry2019/NX350
« Odpowiedź #55 dnia: 07 Września 2022, 14:40:20 »
Ja zawoze dziecko codziennie do przedszkola okolo 1km w jedna strone. Nie zauwazylem zadnych problemow z aku.

Offline marekj

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #56 dnia: 07 Września 2022, 15:06:16 »
Ta sama  historia jest w każdym innym pojeździe, czy to Pb, czy Dieslu - trzeba okresowo doładowywać w takich przypadkach. Cudów nie ma. Duży pobór prądu w czasie rozruchu, nie zostanie oddany przez alternator w ciągu 5 minut.
Nie ta sama. Nie ma rozrusznika, nie ma alternatora. Aku 12V zasila tylko elektronikę, a ładuje się z przetwornicy z aku trakcyjnego. Silnik spalinowy jest uruchamiany silnikiem elektrycznym.
Znane na forum przypadki rozładowania aku 12V wynikają z używania kamerek z trybem parkingowym czy też sluchania radia na postoju.
« Ostatnia zmiana: 07 Września 2022, 15:14:04 wysłana przez marekj »
Pozdrawiam
Marek

RAV4:

Offline witek1965

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #57 dnia: 07 Września 2022, 15:25:52 »
w takim razie jak mam rozumieć zdanie, że problem z akumulatorem 12V można przewidzieć w zasadzie już teraz, pomijając wideorejestrator z funkcja parkingową bo wcale nie muszę takowego posiadać ? Ja zrozumiałem, że na takich krótkich odcinkach przetwornica go nie doładuje, a wszystkie systemy, które są zasilane z niego wyssają więcej prądu jak zdoła oddać przetwornica doładowując na takim krótkim odcinku, stąd wskazałem, że problem krótkich tras odnośnie aku 12V istnieje dla każdego typu silnika
No i ten akumulator można doładować, więc  o to się nie martwię zbytnio, zwłaszcza, że maja małą pojemność i są przystosowane do szybkiego ładowania dużym prądem jak daje przetwornica samochodu. O ten akumulator się nie martwię.
 Nie wiem jak to jest w hybrydach, ale w zwykłej AVE nie da się wylądować akumulatora słuchając radia.  Wideorejestratory, dobrej jakości, w tym made in China maja możliwość zasilania z adaptera, w którym się ustawia poziom napięcia, przy którym przestaje podawać napięcia na zasilanie rejestratora. ja mam ustawiony o ile pamiętam na 12,4 V. Bez adaptera funkcje parkingowe nie działają, chyba, że ktoś podłączy "na krótko" pod stałe napięcie, z ominięciem stacyjki, ponieważ w gnieździe zapalniczki tez nie ma zasilania. Pomijam również inne skrajne przypadki podłączania przetwornic z 12/230V i gotowania wody na kawę na postoju.
« Ostatnia zmiana: 07 Września 2022, 15:34:22 wysłana przez witek1965 »

Offline marekj

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #58 dnia: 07 Września 2022, 15:48:03 »
w takim razie jak mam rozumieć zdanie, że problem z akumulatorem 12V można przewidzieć w zasadzie już teraz,
Sam o to zapytałem kolegę przmor'a.
W normalnym aucie ubytek prądu przy rozruchu jest na tyle duży że wymaga dłuższej pracy alternatora. W hybrydzie nie ma tego dużego ubytku więc i przy krótkiej jeździe się doładuje.
Nie wiem jak to jest w hybrydach, ale w zwykłej AVE nie da się wylądować akumulatora słuchając radia.
"Zwykłe" auta maja akumulator o istotne większej pojemności stąd trudniej. Tutaj takie przypadki były choć zgadzam się, że to elektronika auta powinna dbać o odłączenie wszystkiego zanim będzie za późno. Pomijam oczywiście wpięcie się bezpośrednio w aku.
Pozdrawiam
Marek

RAV4:

Offline witek1965

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #59 dnia: 07 Września 2022, 16:04:30 »
"Zwykłe" auta maja akumulator o istotne większej pojemności stąd trudniej.
wierz mi, że nie tak trudno. Miałem taki okres w ubiegłym roku, że przez prawie 2 tygodnie auto stało nie ruszane w garażu (covid) potem jeden wyjazd,dziennie na zakupy, lub co drugi dzień i akumulator padł.
Rozrusznik pożera masę prądu, alternator tego nie zrekompensuje na takim odcinku. Doładowałem i drugi raz mi się przytrafiło za kilka miesięcy. Reklamowałem nawet ten akumulator. Teraz po prostu, czy jeżdżony jest sporadycznie, czy bardziej normalnie, raz w miesiącu ładowarka pod aku i cała noc się ładuje na maks. No to wszystko praktycznie wiem, jeśli chodzi o ewentualne zagrożenie od strony niestandardowej eksploatacji. Dzięki wszystkim.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl