w takim razie jak mam rozumieć zdanie, że problem z akumulatorem 12V można przewidzieć w zasadzie już teraz, pomijając wideorejestrator z funkcja parkingową bo wcale nie muszę takowego posiadać ? Ja zrozumiałem, że na takich krótkich odcinkach przetwornica go nie doładuje, a wszystkie systemy, które są zasilane z niego wyssają więcej prądu jak zdoła oddać przetwornica doładowując na takim krótkim odcinku, stąd wskazałem, że problem krótkich tras odnośnie aku 12V istnieje dla każdego typu silnika
No i ten akumulator można doładować, więc o to się nie martwię zbytnio, zwłaszcza, że maja małą pojemność i są przystosowane do szybkiego ładowania dużym prądem jak daje przetwornica samochodu. O ten akumulator się nie martwię.
Nie wiem jak to jest w hybrydach, ale w zwykłej AVE nie da się wylądować akumulatora słuchając radia. Wideorejestratory, dobrej jakości, w tym made in China maja możliwość zasilania z adaptera, w którym się ustawia poziom napięcia, przy którym przestaje podawać napięcia na zasilanie rejestratora. ja mam ustawiony o ile pamiętam na 12,4 V. Bez adaptera funkcje parkingowe nie działają, chyba, że ktoś podłączy "na krótko" pod stałe napięcie, z ominięciem stacyjki, ponieważ w gnieździe zapalniczki tez nie ma zasilania. Pomijam również inne skrajne przypadki podłączania przetwornic z 12/230V i gotowania wody na kawę na postoju.