Autor Wątek: Zamówienia RAV4 z JBL - problemy  (Przeczytany 10370 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline robert-rybnik1

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: RAV4 Selection
Zamówienia RAV4 z JBL - problemy
« dnia: 09 Września 2022, 09:21:07 »
Aby nie zaśmiecać już więcej ogólnego wątku o czasie realizacji zamówień wpisami o opóźnieniach spowodowanych z JBL'em, postanowiłem założyć osobny wątek.
Piszcie proszę jak u Was wygląda/wygladał proces przebiegu/realizacji zamówień.
Piszcie proszę o następujących informacjach:
- jaka specyfikacja,
- kiedy składano zamówienie,
- jaki obecny status oraz jak przebiegała historia w zmianach statusu (terminy w których następowała zmiana statusu: w produkcji, opuszczenie fabryki, w transporcie,)
- jakie macie/mieliście timingi poszczególnych etapów, zaczytane na stronie w narzędziach deweloperskich

Offline robert-rybnik1

• Toyot Leżący
  • *
Odp: Zamówienia RAV4 z JBL - problemy
« Odpowiedź #1 dnia: 12 Września 2022, 09:30:19 »
Specyfikacja: RAV4 Selection - Hybrid/AWDi/JBL/SkyView
Zamówienie z dn.: 30.11.2021
27.06.2022 - zmiana statusu z "przetwarzanie zamówienia" na "w produkcji"
Timingi w narzędziach deweloperskich:
currentStatus\estimatedDeliveryToFinalDestination: "2022-10-17" (wątpliwe, ale co tam),
JAPAN FACTORY 0:\intermediateDeliveries\leftLocationOn: "2022-06-29"
BELGIUM Zeebrugge 1:\estimatedArrivalDate: null
PILLAND Mszczonów 2:\estimatedArrivalDate: null

Diler nic nie wie na temat dalszej prognozy dotyczącej postępów.
W związku z powyższym napisałem wczoraj bezpośrednio do Toyota Central Europe.
Tego samego dnia odpisali:

Szanowny Panie,
Dziękujemy za kontakt oraz wszystkie przekazane nam uwagi.
W nawiązaniu do podnoszonych przez Pana kwestii chcielibyśmy poinformować Pana, że w przypadku złożonego przez Pana zamówienia (transakcja nr xxxxx - RAV4 Selection JBL) nadal oczekujemy na potwierdzenia przez Producenta faktu wyprodukowania zamówionego przez Pana samochodu we wskazanym wcześniej terminie lub przekazania informacji na temat wyznaczenia nowego terminy produkcji, co pozwoli na oszacowanie terminu realizacji zamówienia.
Informujemy również, że w przypadku drugiego złożonego przez Pana zamówienia (transakcja nr xxxxxx- Yaris GR Sport z pakietem JBL) aktualnie oczekujemy na potwierdzenie przez Producenta faktu uwzględnienie go w planie produkcyjnym w danym miesiącu. Przewidywany termin produkcji to październik br., a jeśli termin ten zostanie zrealizowany, szacowany termin realizacji (dostawy) to grudzień 2022 roku.
O zmianie statusu przedmiotowych zamówień zostanie Pan poinformowany bezpośrednio przez Autoryzowaną Stacje Dealerską.
Jednocześnie chcielibyśmy poinformować Pana, że wydłużony czas realizacji złożonych przez Pana zamówień bezpośrednio wynika z utrzymującego się globalnego problemu z dostępnością półprzewodników, co wpływa na ograniczenie produkcji systemów nagłośnienia JBL oferowanych w samochodach Toyoty. Zdajemy sobie sprawę z niedogodności wywołanych zaistniałą sytuacją, prosimy jednak o zrozumienie, że wynikają one z czynników całkowicie od nas niezależnych.
W razie jakichkolwiek wątpliwości lub dodatkowych pytań, pozostajemy do dyspozycji.

Ani słowa na temat ewentualnego anulowania bądź propozycji zmian w specyfikacji zarówno jednego jak i drugiego zamówienia.

Offline Mario85

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Executive jbl,
« Odpowiedź #2 dnia: 12 Września 2022, 10:01:39 »
Ja zamawiałem 12.2021 executive  jbl, Skyview. Dostałem informację od TMPL  że na ten moment nie jest znany termin produkcji auto z JBL I nie dają gwarancji że w ogóle będzie wznowiona produkcji z JBL. W zeszłym tygodniu dealer zaproponował rezygnację z JBl zwrot 5900zl ja mam dopłacić 4 000zl i dostane nowy model 2023. Po przemyśleniach stwierdziłem że to bardzo dobry układ. Glosniki wymienię na jbl w caraudio od razu wyglusza drzwi i będzie gitara. Bo tak można czekać na jbl w nieskończoność, a jednak wolę mieć nowe multimedia, większy monitor w hd, cyfrowe zegary, internet na 4 lata itp.

Offline Hillbilly

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Rav4 Hybrid 4x4
« Odpowiedź #3 dnia: 12 Września 2022, 11:07:09 »
Ja cieszę się, że 10.06 odebrałem samochód z kompletem wyposażenia i z JBL, ale jeżeli byłbym dziś w tej sytuacji, w której Wy koledzy się znaleźliście, brałbym zamiast JBL rocznik 2023 z nowymi multimediami. Nie dlatego, że jak piszą tu ludzie z większym ode mnie doświadczeniem w kwestii audio, fabryczny zestaw JBL nie spełnia moich oczekiwań. Spełnia w 100% i nie żałuję wyboru, bo nie jestem aż taki melomanem, żeby słyszeć każdą fałszywą nutkę:)) Ale nowe multimedia dają Wam lepszą grafikę, nowe zegary, szybsze odświeżanie, bezprzewodowy Car Play i 4 lata dostępu do Internetu za darmo, co pozwala na aktualizacje online bez konieczności wizyt w serwisie. Także bierzcie ten 2023 rocznik i cieszcie się z postępu:)) A jak ktoś ma wyczulone ucho, no to wizyta w polecanym serwisie Car Audio i zakup dobrego zestawu.

Offline robert-rybnik1

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: 12 Września 2022, 12:42:56 »
No tak, ale zapewne u Ciebie auto jeszcze nie weszło do produkcji. Dlatego zaproponowali Ci zmianę w specyfikacji. Chyba że się mylę.
U mnie status "w produkcji" wisi już ponad dwa miesiące i nk niczego nie proponuje.

Offline Axel99

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #5 dnia: 12 Września 2022, 14:14:33 »
Hilliby ciesz się chociaż że masz nowe lampy, podświetlenie przycisków i podobno wygłuszenie nadkoli.
Chociaż coś świeżego :D
Jednak polift

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #6 dnia: 12 Września 2022, 14:40:32 »
@Hillbilly, stare multimedia (DCU I MEU) możesz aktualizować bez wizyty w ASO z pendrive, za pomocą linku który tu był wstawiany "milion" razy (podmieniasz końcowkę linku na swoje dane), jak i on-line np.mapy, coyot itp.

Wysłane z mojego SM-A528B przy użyciu Tapatalka

Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline Hillbilly

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #7 dnia: 12 Września 2022, 14:46:59 »
@Hillbilly, stare multimedia (DCU I MEU) możesz aktualizować bez wizyty w ASO z pendrive, za pomocą linku który tu był wstawiany "milion" razy (podmieniasz końcowkę linku na swoje dane), jak i on-line np.mapy, coyot itp.
Myślałem, że ten link dotyczy tylko samochodów z 2019 i 2020. Ja mam 2022, więc zakładam, że na razie żadnej aktualizacji nie ma. W poprzedniej Ravce, jak wchodziły jakieś aktualizacje, np. Mapy, to były raz na 2 lata i mapy przychodziły sprzed 2 lat. Toyota chciała za to 150 EUR, a mapy i tak były nieaktualne:))

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #8 dnia: 12 Września 2022, 16:22:56 »
Jakie nr mają twoje DCU I MEU? Zakładam, że możesz się zdziwić z tą aktualnością, no chyba, że przed wydaniem poprosiłeś o aktualizację.
Co do OEM map, to i tak chyba nikt z tego nie korzysta poza dodatkami.
« Ostatnia zmiana: 12 Września 2022, 16:24:27 wysłana przez Krisman »

Offline Hillbilly

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #9 dnia: 12 Września 2022, 18:52:03 »
Jakie nr mają twoje DCU I MEU?
DCU: 17TDT1EU-CA32
NR CZĘŚCI DCU: 86140-42R40
AUDIO: 1413

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #10 dnia: 12 Września 2022, 19:43:54 »
Masz ostatnią aktualizację.

Offline Hillbilly

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #11 dnia: 12 Września 2022, 20:07:03 »
Masz ostatnią aktualizację.
Tak myślę, że samochód nie stał w Mszczonowie tylko w celu aktualizacji oprogramowania ABS. Poza tym uważam, że wszelkie aktualizacje powinny pojawiać się w aplikacji MyT według nr VIN. Tak miałem w starej Ravce.

Offline Mario85

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Executive jbl,
« Odpowiedź #12 dnia: 12 Września 2022, 21:32:09 »
Dzisiaj podpisałem nowa umowę bez JBL. Termin odbioru styczeń/luty.

Offline Axel99

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #13 dnia: 13 Września 2022, 14:02:08 »
Dzisiaj podpisałem nowa umowę bez JBL. Termin odbioru styczeń/luty.
Zostaniesz symbolem tych zmian normalnie :)
A tak na poważnie... co i po co podpisałeś.
Dealer to sam zmienia. Ja mam info że produkcja ruszy lada chwila i termin odbioru do konca roku.
Przez to podpisanie to chyba na początek kolejki to Ty nie poszedłeś.
Nie chcę straszyć :p

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: RAV4 JBL Black
« Odpowiedź #14 dnia: 13 Września 2022, 17:50:22 »
A tak na poważnie... co i po co podpisałeś.
Dealer to sam zmienia.
Jak w umowie jest JBL, to przecież trzeba ją zmienić. Dealer ma to zrobić na słowo?

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl