Autor Wątek: Akumulator hybryda  (Przeczytany 149761 razy)

Offline samszef

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Toyota Corolla
Odp: Akumulator hybryda
« Odpowiedź #210 dnia: 08 Listopada 2023, 20:07:58 »
@calzone: chyba trochę zapomniałeś w jakich czasach żyjemy:) żądać czegoś od sprzedawcy i wybrzydzać można było kilka lat temu, ale obecnie rynek jest taki, że jak jest dostępne jakieś w miarę dobre auto, to bierzesz albo spadasz, bo w kolejce już czeka 5 klientów. Smutne, ale prawdziwe...

@samszef: jak dla mnie przy takim użytku hybryda się nie sprawdzi. Rozumiem, że ten egzemplarz spełnia wasze wymagania, ale silnik hybrydowy (a raczej Aku) będzie problemem. Co z tego, że sprzedawca powie ci teraz, że to 10dni, jak za pół roku okaże się, że pada po 8? Toyotowskie hybrydy nie są dla wszystkich i ty właśnie wpadasz w tą wąską grupę, u których się nie sprawdzi.... Poczekaj chwilę, może pojawi się jakaś fajna benzyna

tak, spełnia ale problemem/wątpliwością jest własnie hybryda w kontekście małej częstotliwości jazdy autem w ogóle.
Poprosiliśmy o taką diagnostykę, liczę że skoro jestesmy klientami ASO od lat w tym konkretnym punkcie, który dodatkowo ma salon aut nowych i używanych, i nie jestesmy anonimowymi klientami "z ulicy" to mooooże uda się to załatwić. Inna kwestia, że to konkretne auto już jakiś czas stoi i nawet Toyota obniżyła jego cenę o 5K. 

Offline apek

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Tesla Y
« Odpowiedź #211 dnia: 08 Listopada 2023, 23:56:11 »
Moja rav 4 ma 14 miesięcy i przejechane nieco ponad 9 tys. km. W grudniu przejechała 60 km. W zeszłe wakacje jeździła w trasy 2x7 km raz na tydzień/półtora. Czasami auto stało dwa tygodnie lub dłużej. Akumulator jeszcze nie padł. Nie mam cobry. Miałem hybrydową Corollę Sedan (2019) przez prawie trzy lata, gdy sprzedawałem miała nieco ponad 17 tys. km. Użytkowana podobnie jak rav4 i akumulator też się nie wyładował ani razu. W Corolli benzynowej z 2007 akumulator padł po jedenastu latach, a w Corolli z 1996 po dziesięciu. Teraz ma trzeci akumulator.
Toyota Corolla Sedan VII, Toyota Corolla Sedan Hybrid XII - sprzedana, RAV 4 (5th gen) Executive, AWDi, Skyview - sprzedana, Tesla Model Y Premium AWD
https://ts.la/andrzej248745

Offline Hillbilly

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Rav4 Hybrid 4x4
« Odpowiedź #212 dnia: 09 Listopada 2023, 09:16:17 »
Ja jeżdżę codzień, najdłuższe postoje, to jeden, dwa dni w weekend. I pierwszy zonk przydarzył mi się na wakacjach, kiedy nie ruszałem samochodu 16 dni, nie odpiąłem kamerki w trybie parkingowym i codzień otwierałem oraz zamykałem bagażnik, przy czym składały się i rozkładały lusterka. Przy próbie otwarcia bagażnika w dniu wyjazdu, klapa podjechała do połowy i  good bye. Podłączyłem powerbank na kilka sekund i auto odżyło. Potem 650 km trasy i znów wszystko działa bez problemu od sierpnia do dziś.

Offline LEBIK

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4HEV2,5 C+S
« Odpowiedź #213 dnia: 09 Listopada 2023, 10:07:27 »
Teraz ma trzeci akumulator.
Trochę mnie zmartwiłeś wymianą już trzeciego AKU 12 ,mam RAV 4 HEV od 2 m-cy i już 2 razy padł akmulator ,asistante i boster ruchamiałe auto . A usterkę DCM poprawili ?
pozdrawiam
zam. 4.01.23  RAV IV Hybryda FWD C+S termin odbioru sierpień 23 ??

Offline samszef

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #214 dnia: 09 Listopada 2023, 10:09:38 »
Ja jeżdżę codzień, najdłuższe postoje, to jeden, dwa dni w weekend. I pierwszy zonk przydarzył mi się na wakacjach, kiedy nie ruszałem samochodu 16 dni, nie odpiąłem kamerki w trybie parkingowym i codzień otwierałem oraz zamykałem bagażnik, przy czym składały się i rozkładały lusterka. Przy próbie otwarcia bagażnika w dniu wyjazdu, klapa podjechała do połowy i  good bye. Podłączyłem powerbank na kilka sekund i auto odżyło. Potem 650 km trasy i znów wszystko działa bez problemu od sierpnia do dziś.

to jeśli jeździłeś codziennie i takie coś przytrafiło Ci się na wakacjach to co by było u nas.. jak auto jest ruszane głównie w weekendy (a to też nie zawsze) i postawisz je np na 10 dni. awaria z odpaleniem auta murowana

Offline apek

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Tesla Y
« Odpowiedź #215 dnia: 09 Listopada 2023, 10:15:50 »
Trochę mnie zmartwiłeś wymianą już trzeciego AKU 12 ,mam RAV 4 HEV od 2 m-cy i już 2 razy padł akmulator ,asistante i boster ruchamiałe auto . A usterkę DCM poprawili ?
pozdrawiam
Trzeci akumulator ma Corolla z 1996 roku. Ravka ma pierwszy i póki co nie potrzebował żadnej reanimacji.

U mnie lusterka przed wjazdem do garażu składam przyciskiem, rozkładam przyciskiem po wyjeździe. Jak jeżdżę, to mam rozłożone lusterka i nie ustawiam na auto. Gdy trzeba je złożyć robię to przyciskiem i nie widzę potrzeby, żeby za każdym razem przy odpalaniu auta one wachlowały. Nie posiadam kamerki w trybie parkingowym, a zwykłą podpinaną pod zapalniczkę (stary model Mio mivue 638 deluxe). Teraz mam podłączony pod złącze obd  hud, który wyłącza się sam po niewielkim czasie od wyłączenia samochodu. Gdy mam wątpliwości, czy długo się będzie świecił, to odpinam kabel usb. Miernik akumulatora w multimediach pokazuje z reguły na postoju 14,3-14,5V, podczas dłuższej jazdy jest to ok. 12,4-12,5 V. Ogólnie przedział 12,3-14,5V.
Pytanie, czy akumulator można podłączyć do ładowania ładowarką z mikroprocesorem bez odpinania klem, czy lepiej odpinać (pytanie na zaś)?
« Ostatnia zmiana: 09 Listopada 2023, 10:23:18 wysłana przez apek »
Toyota Corolla Sedan VII, Toyota Corolla Sedan Hybrid XII - sprzedana, RAV 4 (5th gen) Executive, AWDi, Skyview - sprzedana, Tesla Model Y Premium AWD
https://ts.la/andrzej248745

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
« Odpowiedź #216 dnia: 09 Listopada 2023, 10:40:00 »
to jeśli jeździłeś codziennie i takie coś przytrafiło Ci się na wakacjach to co by było u nas.. jak auto jest ruszane głównie w weekendy (a to też nie zawsze) i postawisz je np na 10 dni. awaria z odpaleniem auta murowana
Ale właśnie Hillbilly pisał, że podczas wakacji nie jeździł codziennie, tylko otwierał i zamykał auto - prąd był pobierany na otwieranie klapy i lusterka, ponadto po otwarciu auta wybudzają się niektóre podzespoły, przygotowuja auto do jazdy i trochę energii zżerają  - dlatego akumulator się wyładował.

Offline Hillbilly

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Rav4 Hybrid 4x4
« Odpowiedź #217 dnia: 09 Listopada 2023, 10:42:40 »
Pytanie, czy akumulator można podłączyć do ładowania ładowarką z mikroprocesorem bez odpinania klem, czy lepiej odpinać (pytanie na zaś)?
W instrukcji piszą, że klem nie trzeba odłączać, jedynie kabel masowy przy aku odłączyć na czas ładowania.

Offline kenny

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 V AWD
« Odpowiedź #218 dnia: 09 Listopada 2023, 14:51:16 »
pozdrawiam
Miernik akumulatora w multimediach pokazuje z reguły na postoju 14,3-14,5V, podczas dłuższej jazdy jest to ok. 12,4-12,5 V. Ogólnie przedział 12,3-14,5V.

Mówisz o jakimś zewnętrznym mierniku? Czy można ustawić na multimediach toyotowskich by pokazywało tę wartość? Bartek79 wrzucał, że na jego multimediach ma tę wartość pokazaną.

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
« Odpowiedź #219 dnia: 09 Listopada 2023, 15:01:37 »
Mówisz o jakimś zewnętrznym mierniku? Czy można ustawić na multimediach toyotowskich by pokazywało tę wartość? Bartek79 wrzucał, że na jego multimediach ma tę wartość pokazaną.
Z tego co pamiętam to zarówno Apek jak i Bartek79 zmienili fabryczne multimedia na inne.

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #220 dnia: 09 Listopada 2023, 15:08:04 »
Z tego co pamiętam to zarówno Apek jak i Bartek79 zmienili fabryczne multimedia na inne.
Wymienili na stację od czajników. Znaczy z dużo szerszą funkcjonalnością na Androidzie.
RAV4 V C+S AWDi Pure White.
Śnieżynka Raffi ;) https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=55311.0

Offline kenny

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #221 dnia: 09 Listopada 2023, 15:16:58 »
Tak, na fotce Bartka widać, że to inne multimedia, choć nie wyklucza to od razu, że na toyotowskich może też się da to jakoś uwidocznić :)

Offline calzone

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 hybrid
« Odpowiedź #222 dnia: 09 Listopada 2023, 15:21:30 »
Da się w "sekretnym" menu: https://youtu.be/Ymm889ez--k?t=49

Offline kenny

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #223 dnia: 09 Listopada 2023, 15:58:29 »
XD wygląda jak jakieś drzwi do Narnii :)

Offline samszef

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #224 dnia: 09 Listopada 2023, 16:28:35 »
Diagnostyka akumulatora i układu ładowania to standard przy sprzedaży z salonu Toyoty w ramach programu "Pewne Auto" z certyfikatem. Natomiast pomiar prądu spoczynkowego to raczej coś extra, czego bym żądał właśnie z powodu nietypowej konieczności doładowania tego konkretnego auta z powerbanku. Po zrobieniu takiego pomiaru niech się jasno zdeklarują, ile auto może spokojnie stać w garażu zanim się rozładuje na tyle, by uniemożliwić rozruch.

Poprosilismy wczoraj o diagnostykę, rano mąż kontaktował się ze sprzedawcą, do 15 COŚ mieli zrobić. Ostatecznie mąż usłyszał w Toyocie "no ale wie Pan.. to by trzeba było akumulator naładować do pełna..." także, no :D

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl