Teraz ma trzeci akumulator.
Trochę mnie zmartwiłeś wymianą już trzeciego AKU 12 ,mam RAV 4 HEV od 2 m-cy i już 2 razy padł akmulator ,asistante i boster ruchamiałe auto . A usterkę DCM poprawili ?
pozdrawiam
Trzeci akumulator ma Corolla z 1996 roku. Ravka ma pierwszy i póki co nie potrzebował żadnej reanimacji.
U mnie lusterka przed wjazdem do garażu składam przyciskiem, rozkładam przyciskiem po wyjeździe. Jak jeżdżę, to mam rozłożone lusterka i nie ustawiam na auto. Gdy trzeba je złożyć robię to przyciskiem i nie widzę potrzeby, żeby za każdym razem przy odpalaniu auta one wachlowały. Nie posiadam kamerki w trybie parkingowym, a zwykłą podpinaną pod zapalniczkę (stary model Mio mivue 638 deluxe). Teraz mam podłączony pod złącze obd hud, który wyłącza się sam po niewielkim czasie od wyłączenia samochodu. Gdy mam wątpliwości, czy długo się będzie świecił, to odpinam kabel usb. Miernik akumulatora w multimediach pokazuje z reguły na postoju 14,3-14,5V, podczas dłuższej jazdy jest to ok. 12,4-12,5 V. Ogólnie przedział 12,3-14,5V.
Pytanie, czy akumulator można podłączyć do ładowania ładowarką z mikroprocesorem bez odpinania klem, czy lepiej odpinać (pytanie na zaś)?